منظور از ازاله بکارت چیست؟
خراشیدگی، ساییدگی و پاره شدن پرده بکارت را که همراه با خون مردگی و تورم و یا جاری شدن خون باشد ازاله بکارت گویند و نکته قابل ذکر این است که خونریزی دلیل پاره شدن پرده بکارت نیست. همچنین عدم خونریزی نیز به معنی پاره شدن پرده بکارت در گذشته نمی باشد. در مدخل واژن و ابتدای مجرای تناسلی زنانه، پرده لطیف مخاطی دو لایه وجود دارد که پس از پاره شدن به صورت زوائدی نامنظم در سوراخ واژن دیده می شود. هایمن معمولا به صورت چینی عروقی و نازک از غشای مخاطی است که از لحاظ شکل و ضخامت انواع مختلفی دارد.این پرده دارای یک سوراخ مرکزی است که اشکال گوناگونی دارد که عبارتند از:
- پرده بدون منفذ که دختران تا هنگام بلوغ متوجه وضع خود نمی شوند ولی بعد از بلوغ به علت تجمع خون قاعدگی در واژن ودرد ناشی از ان به پزشک مراجعه می کنند.
- پرده بکارت مثلثی
- پرده بکارت حلقوی
- پرده بکارت هلالی
- پرده بکارت غربالی و………..
وحتی عدم وجود پرده بکارت به صورت طبیعی.
دیه از بین رفتن پرده بکارت در صورت عدم رضایت زن
به موجب ماده ۶۵۸ قانون مجازات، هرگاه از بین رفتن بکارت غیر همسر با رابطه جنسی یا به هر وسیله دیگری و بدون رضایت او صورت گرفته باشد موجب ضمان مهرالمثل است. مهرالمثل، نوعی مهریه است که بر اساس وضعیت اجتماعی، تحصیلی، شأن خانوادگی و… تعیین می شود. بنابراین به موجب این ماده در صورتی مهرالمثل برای از بین رفتن بکارت ثابت می شود که شرایط خاصی وجود داشته باشد.
این شرایط به شرح زیر است:
- این ماده فقط از بین بردن بکارت غیر همسر را شامل می شود.
- لازم نیست از بین رفتن بکارت فقط از طریق نزدیکی صورت گرفته باشد بلکه به هر طریق دیگری نیز می تواند انجام شود.
- زن، رضایت نداشته باشد.
افضاء چیست؟
افضاء به معنای یکی شدن دو مجرای بول و حیض یا حیض و غائط است. در خصوص دیه افضاء، میبایست بین افضای همسر و غیر همسر تفکیک کرد.
- دیه افضاء همسر
به موجب ماده ۶۶۰ قانون مجازات اسلامی دیه افضاء همسر به قرار زیر است:
- در صورتیکه همسر، بالغ و افضاء به وسیله ای غیر از نزدیکی باشد، دیه کامل زن باید پرداخت شود.
- در صورتیکه همسر، نابالغ و افضاء به سبب مقاربت جنسی باشد علاوه بر تمام مهریه و دیه کامل زن، نفقه نیز تا زمان وفات یکی از زوجین بر عهده زوج است اگرچه او را طلاق داده باشد.
- دیه افضای غیر همسر
به موجب ماده ۶۶۱ قانون مجازات اسلامی، دیه افضای غیر همسر، به ترتیب ذیل است:
- چنانچه شخص افضاء شده نابالغ یا مکرَه ( اکراه شده) بوده و افضاء به سبب نزدیکی باشد، علاوه بر مهرالمثل و دیه کامل زن، در صورت ازاله بکارت، ارش البکاره نیز ثابت خواهد بود و اگر افضاء از طریق غیر نزدیکی باشد، دیه کامل زن و در صورت از بین رفتن بکارت، مهرالمثل نیز ثابت است.
- هرگاه افضاء با رضایت زن بالغ و از طریق نزدیکی انجام گرفته باشد، تنها پرداخت دیه کامل زن ثابت خواهد بود.
- افضای ناشی از وطی به شبهه ( نزدیکی اشتباه مرد با زنی که همسر او نیست) علاوه بر مهرالمثل و دیه، در صورت از بین رفتن بکارت، موجب ارش البکاره نیز می باشد.
ارش البکاره چیست؟
طبق قانون اگر مردی بدون عقد کردن زنی و در اصل به زور با زنی رابطه جنسی برقرار نماید (که تجاوز محسوب می شود چرا که زن اکراه داشته و تمایل به این رابطه نداشته است) در اینصورت باید به زن مهرالمثل پرداخت کند، یعنی مهریه ای که در عرف جامعه برای زنان هم شأن وی تعیین میگردد. حال اگر در این رابطه جنسی پرده بکارت دختر هم از بین برود ارش البکاره (خسارت بکارت) هم باید پرداخت شود. پارگی پرده بکارت یا از بین رفتن آن از نظر علمی نقص عضو محسوب نمیگردد ولی در قوانین مجازات در همه کشورها ازاله بکارت، در موارد جنسی که موجب شکایت گردد، مجازات سنگینی دارد. جریمه ازاله بکارت در موارد غیر جنسی، مانند تصادفات یا حوادث نیز در قوانین مجازات اسلامی پیش بینی شده است. با توجه به موازین شرعی و قانونی ارش البکاره برابر یک مهر المثل است که در تمام موارد با نظر کارشناس تعیین می گردد. اگر میزان مهرالمثل بیش از دیه کامل زن باشد، بیشتر از یک دیه کامل تعلق نمی گیرد و محاسبه نخواهد شد.
قانون برای ارش البکاره
نکتهای که در مورد ارش البکاره باید در نظر بگیرید این است که دیه در صورتی پرداخت می شود و فرد محکوم خواهد شد که ازاله بکارت با حیله و تزویر و بدون تمایل قلبی دختر بوده باشد در حالی که مهرالمثل، مسئله ای کاملا قانونی است و با تراضی طرفین تعیین می شود. مستفاده از ماده ۱۵۰ قانون دیات آن است که دیه پاره کردن عمدی پرده بکارت مهرالمثل است (دیه کامل زن مذکور در آن ماده بابت پاره کردن مثانه است) و چون از جهت میزان دیه فرقی بین عمد و غیر عمد نیست لذا بطور کلی دیه پرده بکارت چه عمدا چه من غیر عمد همان مهرالمثل می باشد از بین بردن پرده بکارت دختر با انگشت یا چیز دیگر در صورتیکه موجب پاره شدن مثانه و عدم امکان ضبط ادرار باشد مشمولی ماده ۱۵۰ قانون دیات است و علاوه بر دیه کامل زن، مهرالمثل نیز دارد. اما اگر منتهی به پاره شدن مثانه نباشد بنا بر مستفاد از ملاک همان ماده فقط مهرالمثل به آن تعلق می گیرد و در هر دو صورت چنانچه این عمل بوسیله اجنبی و غیر مجاز انجام شده باشد طبق ماده ۲۰۸ مکرر قانون مجازات عمومی مرتکب تعزیر خواهد شد
موعد قانونی پرداخت دیه ازاله بکارت چه زمانی می باشد؟
بر اساس قواعد کلی کتاب چهارم قانون مجازات اسلامی مصوب ۱۳۹۲، در جرائم عمدی، مسئول پرداخت دیه مکلف است حداکثر ظرف یکسال قمری از تاریخ وقوع جرم دیه یا ارش مقرر را پرداخت نماید. ضمناً در رابطه با جرائم شبه عمدی حسب مورد ضامن پرداخت دیه یا ارش مکلف به پرداخت آن ظرف دو سال قمری است.