با پیشرفت تکنولوژی و گسترش شبکه های اجتماعی موضوع تعرض بیش ازپیش مورد توجه قرار گرفته و پس از کشف یا افشای موارد آزارواذیت زنان با واکنش های اغلب شدید مردم و رسانه ها مواجه هستیم که موجب جریحه دارشدن احساسات عمومی می شود و مجازات شدید مرتکبان این اقدامات مورد انتظار مردم است؛ زیرا امنیت زنان به عنوان نیمی از جمعیت کشور، موجب آرامش جامعه و خانواده ها خواهد شد. در قوانین جزایی ایران که برگرفته از فقه اسلامی است، تعرض به حیثیت و آزار جنسی بانوان با عکس العمل اغلب شدید قانون گذار همراه بوده؛ اما درهرحال قوانین مرتبط با این جرائم با توجه به تغییر و تحولات دنیای امروز شاید نیاز به بازبینی و اصلاح داشته باشد تا مصادیق حمایت از زنان گسترش یابد. قانون گذار ایرانی در قانون مجازات اسلامی در مواد مختلفی به موضوع آزار و اذیت زنان پرداخته است. واکنش قانون گذار به موضوع تعرض به بانوان به صورت های مختلف است.
مزاحمت خیابانی برای بانوان جرم است
دو ماده قانونی ۶۳۸ و ماده ۶۱۹ قانون مجازات اسلامی به اذیت و آزار زنان در فضای شهری اشاره دارد. این مواد قانونی مصادیق متلک پراکنی، دست درازی و تعقیب را در برمی گیرد. بر اساس ماده ۶۳۸ قانون مجازات اسلامی هرکسی به صورت علنی در اماکن عمومی عمل حرامی را انجام دهد علاوه بر کیفر عمل، به حبس از ۱۰ روز تا دوماه یا تا ۷۴ ضربه شلاق محکوم می شود. همچنین درصورتی که مرتکب عملی شود که نفس آن عمل دارای کیفر نیست ولی عفت عمومی را جریحه دار کند، فقط به حبس از ۱۰ روز تا دو ماه یا تا ۷۴ ضربه شلاق محکوم خواهد شد. در ماده ۶۱۹ نیز آمده است: «هر کس در اماکن عمومی یا معابر متعرض یا مزاحم اطفال یا زنان بشود یا با الفاظ و حرکات مخالف شئون و حیثیت به آنان توهین کند، به حبس از دو تا ۶ ماه و تا ۷۴ ضربه شلاق محکوم خواهد شد.» در نظریه مشورتی اداره حقوقی قوه قضائیه در خصوص این ماده آمده است: «به کار بردن لفظ یا الفاظ رکیک جهت تحقق جرم موضوع ماده ۶۱۹ شرط نیست و چنانچه مسلم شود که مردی به قصد مزاحمت زنی را تعقیب کرده است، قابل مجازات است.»
راه های اثبات جرم مزاحمت
اما یکی از مواردی که سبب می شود در آزار و اذیت خیابانی زنان از شکایت صرفه نظر کنند اثبات این جرم است. اگر در چنین شرایطی قرار گرفتید صدایتان را بالا ببرید. تا دیگران متوجه فرد مردم آزار شوند و به این طریق بتوان او را راحت تر شناسایی کرد. اگر مزاحمت توسط راننده وسیله نقلیه رخ می دهد حتما شماره پلاک خودرو و یا موتور او را یادداشت کنید تا آن را در اختیار پلیس قرار دهید. در صورتی که عابران و رهگذران در جریان مزاحمتی که برای شما ایجادشده قرار گرفتند تلاش کنید از آن ها شهادت کتبی بگیرید. زیرا اگر فرد مزاحم اقرار نکند و شما هم شهادت شاهدان را نداشته باشید اثبات جرم سخت به نظر می رسد.
دیدگاه نظام حقوقی ما در مورد آزار جنسی بانوان
خوشبختانه در نظام حقوقی ما به این جرم نگاهی بسیار گسترده و همه جانبه وجود دارد، به این معنا که تنها اذیت و آزار های فیزیکی مشمول این جرم نمی شوند و رفتار های نامتعارف دیگری را که باعث آزار رسیدن به شخص می شود را هم در بر می گیرد. که البته در خصوص هر رفتار مجازات متفاوتی معین شده است. تجاوز به عنف از بدترین مصادیق اذیت جنسی است و مجازاتی که قانون مجازات اسلامی برای آن در نظر گرفته است اعدام است. البته باید ذکر کنیم که این مجازات برای اشخاصی که دختران نابالغ را تهدید کرده، فریب داده و یا می ترسانند و در اخر به آن ها تجاوز می کنند هم اجرا می شود.
امیدوارم از محتوای مسائل حقوقی نهایت استفاده را برده باشید و برای کسانی که دچار مشکل حقوقی هستند، میتوانید ارسال نمایید. همچنین برای مشاهده ی مطالب پر محتوای دیگر میتوانید به بخش آموزش ساعدنیوز مراجعه نمایید. از همراهی شما بسیار سپاسگزارم .