برجام، نامی که ما را به یاد فولکس واگن تیگوان، پاسات، نیسان جوک و چند محصول دیگر می اندازد، این روزها به بلای جان رویای علاقه مندان به خودرو تبدیل شده. چرا که خودروسازان چینی هم دیگر برای حضور در ایران، به سختی چراغ سبز نشان می دهند در حالی که کمپانی ها رده چندمی این کشور، کم کم ایران را به محل آزمون و خطای خودروها خود تبدیل می کنند. خبرها حکایت از آن دارند که یک برند گمنام دیگر چینی بنام YEMA قصد حضور در بازار ایران را دارد و محصول شاسی بلند این برند با نام تی 80 آماده عرضه در ایران شده است.
خودروهای قابل سوار شدن این برند، رسما از سال 2016 دیده شدند و تی 80 نیز سال 2017 به دست چینی ها رسید که فروش قابل توجهی هم نداشته است. این شاسی بلند سایز متوسط را می توان از لحاظ ابعادی با خودروهایی همانند جک اس 5 و لیفان ایکس 60 مقایسه کرد. یما T80 ظاهری آشنا دارد و بسیاری از خودروهای چینی دیگر را می توان شبیه به تی80 یافت. جلوپنجره بزرگ، چراغ هایی که با فاصله نسبتا زیاد از جلوپنجره قرار دارند، نمای جلویی خودرو را تشکیل می دهند. این خودرو در نمای جانبی از خطوط ملایم و ساده ای دارد و بخش هیجان انگیزی در این نما دیده نمی شود. در نمای پشتی همچون تعداد زیادی از خودروهای چینی، حک شدن نام برند بر روی صندوق عقب را شاهد هستیم و نوار کرومی پهن که چراغ های را بهم متصل کرده، ظاهری تکراری دارد.
مشخصات فنی یما T80
با تعلق شاسی به مدل کوچک تر T70، مدل T80 تنها از دیدگاه ابعاد خارجی اندکی از برادر کوچک تر خود، بزرگ تر است اما طراحی فنی و پلتفرم این دو خودرو کاملا با یکدیگر برابر هستند. T80 از سال 2017 به عنوان بزرگ ترین کراس اوور برند یما روانه بازار چین شد و همانند بیشتر رقبای خود به پیشرانه های کوچک چهار سیلندر ۱.۵ و ۲.۰ لیتری پرخوران (از نوع توربوشارژر) و گیربکس شش سرعت اتوماتیک دو کلاچ (6DCT) یا پنج سرعت دستی مجهز است.
این خودرو احتمالا از سوی گروه خودروسازی ماموت در آینده نزدیک روانه بازار ایران خواهد شد. گروه خودروسازی ماموت با سابقه خوبی که در واردات محصوللت دوست داشتنی برند فولکس واگن داشت، به کمتر از پیشرانه ۲.۰ لیتری در این خودرو راضی نخواهد شد.
کد پیشرانه | 4K21D4W |
تعداد سیلندر/تعداد سوپاپ/حجم (L) | ۴/۱۶/۲.۰ |
نوع تنفس | پرخوران (توربوشارژر) |
قدرت (HP)/دور در دقیقه (RPM) | ۵۶۰۰/۲۰۱ |
گشتاور (N.M)/دور در دقیقه (RPM) | ۲۰۰۰/۲۸۰ |
گیربکس | شش سرعت اتوماتیک دو کلاچ (6DCT) |
وزن (Kg) | ۱۶۶۵ |
حجم باک سوخت (L) | ۶۰ |
مصرف سوخت ترکیبی (L/100Km) | ۸.۳ |
ابعاد ریم و تایر | 225/60-R18 |
شاید تصور نمی کردیم زمانی گروه صنعتی ماموت به همکاری با خودروسازان چینی روی آورد. اما حداقل گزینه مورد انتخاب این خودروساز بخش خصوصی، قدرتمندترین نمونه T80 است که می تواند در بازار داخلی ایران حرفی برای گفتن داشته باشد. در بازاری که همه رقبای چینی با پیشرانه های اقتصادی توربوشارژر ۱.۵ لیتری روانه بازار می شوند، تجهیز T80 به پیشرانه و سیستم انتقال نیرو قدرتمند می تواند برگ برنده هوشمندانه ای در دستان ماموت خودرو باشد.
یما یا YEMA؟
خودروسازی یما چین به طور رسمی فعالیت خود را از سال ۱۹۸۰ در بخش صنعتی آغاز کرده اما ورود آن به بخش خودروسازی به سال ۱۹۹۴ بازمی گردد که در آن مقطع زمانی به صورت آهسته خود را برای ورود قدرتمند در این صنعت پررقابت آماده کرد.
شرکت خودروسازی YEMA ابتدا محصولات خود را بر روی پلت فرم سوباور فارستر توسعه می داد تا نهایتاً با افزایش دانش فنی و همچنین تزریق سرمایه موفق شد پلت فرم مستقل خود را طراحی نماید و محصولاتی متعددی را بر روی این سازه چینی شده تولید نماید.
تولیدات خودروسازی یما با توجه به قیمت گذاری صورت گرفته در بخش خودروهای اقتصادی و ارزان قیمت دسته بندی می گردند که همین موجب گردید تا پیش از سال ۲۰۱۵ محصولات این شرکت در زمره پرفروش های چین قرار بگیرد. این خودروساز جزو ۳۰ خودروساز برتر سال ۲۰۱۹ چین قرار دارد و یکی از پرفروش ترین خودروسازان چین به حساب می آید.
طراحی داخلی و ظاهری یما T80
یما T60 جزو کراس اوورهای کوچک این خودروساز به حساب می آید، وقتی به ظاهر بیرونی این خودرو می نگریم، می توان رگ های کپی برداری از دیگر خودروسازان دنیا را در این خودرو مشاهده کنیم. در بخش جلو خودرو با کاپوتی بزرگ و کشیده مواجه هستیم که چلو پنجره کوچکی را در خود قرارداد است، چراغ های جلویی با دی لایت و سپر اسپرت این خودرو چهره متفاوتی به تی ۶۰ داده است اما از نمای سه رخ که به این خودروی بنگرید نمایی از تیگوان نسل قبل را می توان در طراحی جلویی و میانه ایی این خودرو عجیب چینی بیابیم.
در بخش انتهایی خودرو چیزی که نظر ما اول جذب می کند وجود یک دیفیوزر بزرگ اسپرت است و چراغ های عقب خودرو، هیچ تناسبی با این خودرو ندارد و از جذابیت این خودرو کاسته است، اگر کمی دقیق به خودروی تی ۶۰ بنگرید می توان فهمید این خودرو یک کپی بی نقص از محصولات جدید جیلی است، در قسمت پایین سپر قطعه مشکی رنگی را می بینیم که در پایین رکاب ها و سپر عقب هم ادامه دارد و دورتادور خودرو را گرفته است.
همچنین زیر سپرهای عقب و جلو قطعه نقره ای رنگ را می بینیم که ظاهر خودرو را اسپرت تر کرده که البته تمام این نکات طراحی به شکلی دیگر در جیلی Boyue هم دیده می شود و این موضوع بازهم به الگوبرداری یما از این خودرو دامن می زند. دو خروجی اگزوز با طرح گوشه دار در دو سوی سپر قرارگرفته است. خطوط طراحی عقب طوری در امتداد و موازی با چراغ ها قرارگرفته اند که پلاک در یک فرورفتگی قرار می گیرد.یِما T60 ازنظر ابعاد یک خودرو کوچک به حساب می آید. ابعاد این خودرو ۴۳۶۰ میلی متر طول، ۱۸۳۰ میلی متر عرض و ۱۶۸۰ میلی متر ارتفاع دارد و فاصله محوری این خودرو ۲۵۵۰ میلی متر است.
هرچند در نمای بیرونی یما T60 نشانی از طراحی مدرن دیده نمی شود، در داخل کابین هم یک کپی دیگر را روبه رو هستیم. می توان گفت در طراحی داخلی با یک طراحی قدیمی و تکراری طرف هستیم.رنگ زمینه در طراحی قطعات داخلی مشکی است و در میان داشبورد یک خط نقره ای رنگ کشیده جلوه خاصی را به فضای داخلی خودرو یما T60 داده است.یک صفحه نمایشگر لمسی ۹ اینچی در وسط و بین خروجی های تهویه عمودی قرارگرفته است و خروجی های تهویه کناری، برخلاف آنچه در وسط دیده می شود، افقی طراحی شده اند.
نکته جذاب دیگری که می توان به آن اشاره کرد، پنل سیستم تهویه این خودروست که هیچ دکمه ای ندارد و به صورت لمسی کنترل می شود. کمی که به کابین خودرو بنگرید متوجه می شوید این خودروساز هم برای نمای داخلی هم از یک خودروساز چینی دیگر از برند چری، الگو گرفته است، طراحی کابین خودرو دقیقه با تیگو نسل اول یکسان است، تنها تفاوتی که می شود در کابین این دو خودرو یافت، در دو رنگ بودن کابین تیگو ۷ و مشکی یکدست بودن یما تی ۶۰ است.
امکانات رفاهی
کمپانی یِما این خودرو را با امکانات مختلف عرضه می کند. کامل ترین نمونه یما T60 به امکاناتی مانند حس گر نور و باران، چهار کیسه هوا، ترمز پارک برقی، اتوهلد، سیستم کنترل پایداری، حس گر پارک جلو و عقب، دوربین جلو و عقب، جلوآمپر دیجیتال، فرمان کمکی برقی، کروزکنترل، صندلی برقی راننده، سقف پانورامیک، تریم داخلی چرم مصنوعی، نمایشگر لمسی، بلوتوث، تهویه الکتریکی دستی، استارت دکمه ای، حس گر باد لاستیک و… مجهز است.یما T60 ازنظر امکانات و طراحی داخلی، خودروی مناسبی در رده قیمتی خودش ارزیابی می شود و از این نظر می تواند مشتریان زیادی را در بازار ایران به خود جذب کند.
رقبا
از رقبای یما تی ۶۰ می توان فقط برادران چینی از کشور خودش را نام برد، تیگو ۵ جدید، جک اس ۵، هایما اس ۷ توربو و بیسو تی ۵، اما در نسخه های دست دوم هم می توان توسان ۲۰۱۴ و کیا اسپرتیج ۲۰۱۲ را نام برد.
مزایا و معایب یما T80
یما T80 با طیف کامل سیستم های پایداری، سیستم نظارت بر فشار باد تایرها (TPMS)، دوربین چشم عقاب (دید ۳۶۰ درجه) احتمالا در نسخه فول، نمایشگر لمسی بزرگ ۱۰ اینچی سیستم مولتی مدیا، مجموعه نشانگرهای دیجیتال (آنالوگ در برخی مدل ها) پشت فرمان و ریم های آلیاژی اسپرت ۱۸ اینچی روانه بازار خواهد شد. اما بدون شک برتری این خودرو در پیشرانه ۲.۰ لیتری توربو متصل به گیربکس اتوماتیک شش سرعت دو کلاچ خلاصه خواهد شد که توان حرکتی بسیار قوی تری در مقایسه با رقبای هم وطن مجهز به پیشرانه های ۱.۵ لیتری توربوشارژر و گیربکس ضریب متغیر (CVT) خواهد داشت. ویژگی که برای مشتریان ایرانی به مرتب مهم تر از برخی سیستم ها و آپشن های رفاهی است.
اما مشکل اصلی این خودرو بازه قیمت نهایی آن خواهد بود که بدون شک از برخی رقبای مشابه آن در بازار ایران نظیر چری تیگو ۷ مدیران خودرو و جک S5 کرمان موتور به مراتب بیشتر خواهد بود. قیمت بالاتر این خودرو در مقایسه با رقبا، آن هم برای خودروی چینی ناشناخته از برندی نه چندان مشهور شاید با مزاق بسیاری از مشتریان ایرانی جور در نیاید اما در بازار خودر ایران که هر روز با عدم تنوع و لایحه های محدود کننده بیشتری مواجه است، می تواند همچنان بازار منحصر به خود را به همراه داشته باشد.خوشبختانه گروه صنعتی ماموت ارائه دهنده و تامین کننده خدمات این خودرو در بازار ایران خواهد بود و در نتیجه از این رو حداقل پشت مالکان از حالا می تواند به خدمات پس از فروش خوب این محصول گرم باشد.
بررسی عملکرد T80 در بازار چین و پیش بینی بازار این خودرو در ایران
در اولین سال عرضه این خودرو با توجه به این که دو ماه از سال فروشی برای این مدل وجود نداشت، با فروش ۸۰۶۷ دستگاه، یما T80 در رتبه ۱۶۰ کلاس خود قرار گرفت و به نظر می آمد این خودرو بتواند آمار رو به رشدی را داشته باشد. اما آمار فروش در سال ۲۰۱۸ برای این خودرو نزولی شد و در سال ۲۰۱۹ به حداقل خود رسید. یما با مجموع فروش ۱۶۶۵ دستگاه در سال ۲۰۱۹ رتبه ۴۹۶ را در بازار چین به دست آورد که اصلاً آمار راضی کننده ای برای این کراس اوور نیست. حال به این نتیجه می رسیم که این نشان در تمام مدل هایش در بازار چین فروش جالبی ندارد و شاید دلیل ورود این خودروها به ایران بالا بردن آمار فروش این نشان باشد. اگر قیمت اقتصادی یما را در تمام مدل هایش به عنوان یک امتیاز مثبت در نظر بگیریم، از نظر ویژگی های دیگر، مدل های این نشان نمره قبولی در بحث فروش حداقل در چین را نگرفته اند.
مثل دیگر مدل های یما، از این خودرو هم مطالبی در سایت های روسی منتشر شده که نشان می دهد این خودرو در بازار این کشور حضور دارد، اما آماری از فروش خارج از چین یما در دسترس نیست. یما T80 در نسخه های مختلف از ۱۰۹ تا ۱۱۶ هزار یوان قیمت گذاری می شود که این یعنی این خودرو در بازار ایران قیمت بالای ۴۰۰ میلیون تومان را خواهد داشت. با توجه به سطح امکانات نسبت به رقیبی مثل تیگو۷ چری، این خودرو قیمت پایین تری را ارائه می دهد، اما در نظر داشته باشید نشان یما نسبت به دیگر نشان های چینی داخل کشور، اصلاً شناخته شده نیست و راه سختی برای بازاریابی و فروش این خودروها در ایران پیشِ روی «ماموت خودرو» است. البته اگر عرضه کننده این خودرو در بحث خدمات پس از فروش عملکرد خوبی داشته باشد، بعید نیست نشان ناشناخته یما با فروش پایین در چین بتواند در ایران فروش خوبی را تجربه کند.