اگر قصد دارید تا گشت و گذاری به عمق تهران بزرگ داشته باشید،حتما سری به پارک شهر زده و از موزه صلح این پارک دیدن کنید. این موزه ی خارق العاده عضو شبکه بین المللی موزه های صلح است که در سال 1386 با هدف زنده نگه داشتن یاد و خاطره ی قربانیان ناشی از جنگ و حملات شیمیایی ساخته شده است. ساختمان جدید این بنا در سال 1390 همزمان با روز ملی مبارزه با سلاح های شیمیایی و با حضور میهمان هایی از کشورهای دیگر از جمله رئیس موزه صلح هیروشیما، افتتاح شد و تا امروز میزبان بازدیدکنندگان است. موزه صلح با حمایت انجمن قربانیان سلاح های شیمیایی بنا نهاده شد و امروزه هرآنچه که مربوط جنگ، کشتارهای جمعی و سلاح شیمیایی است را در معرض دید عموم قرار می دهد. امروزه همایش های گوناگونی مربوط به صلح و جنگ در آنجا برگزار می شود و با آگاهی بخشیدن به مردم عوارض سلاح های شیمیایی را به عموم اطلاع می دهد. در موزه صلح تهران افرادی که قربانی سلاح های شیمیایی هستند، به عنوان راهنما مشغول به کارند و از حوادث تلخ جنگ و کشتار شیمیایی برای دیگران می گویند. اگر روزی تصمیم به تهرانگردی گرفتید، حتما سری به پارک شهر بزنید و از موزه صلح دیدن کنید. از دیگر دیدنی های تهران در پارک شهر می توان به آکواریوم این پارک (بنایی که در گذشته پناهگاه جنگی مردم بوده است)، باغ پرندگان، کتابخانه، دریاچه مصنوعی و سایت پرنده نگری اشاره کرد که با جذابیت های خاص خود یک گردش جانانه را برای شما رقم خواهند زد. پارک شهر در خیابان امام خمینی قرار دارد و به بخش قدیمی شهر تهران دسترسی دارد. پس حتما سری به آنجا بزنید و با ماجراجویی به بطن شهر زیبای تهران سفر کنید.
موزه صلح در جهان
در انتهای قرن نوزدهم با شروع جنگ های جهانی، جمعی از صلح دوستان و فعالان اجتماعی تصمیم گرفتند. که اولین موزه صلح در جهان را راه اندازی کنند. بدین ترتیب اولین موزه صلح دنیا در شهر لوسرن سوئیس و در سال ۱۹۰۲ میلادی افتتاح شد. پس از آن در سال ۱۹۲۵ اولین موزه ضد جنگ در کشور آلمان و توسط ارنست فرد ریش بنیان گذاری شد.
پس از جنگ جهانی دوم چندین موزه صلح دیگر در آلمان ایجاد شد. در حال حاضر در بسیاری از کشورهای دنیا موزه های صلح وجود دارند. هدف اصلی موزه صلح تهران و سایر موزه های صلح ایجاد فضای صلح و دوستی میان فرهنگ ها و ملل مختلف و ایجاد فضای مناسب برای زندگی است.
تاریخچه و معرفی موزه صلح تهران
بنای موزه صلح تهران جزو موزه های جدید و تازه تاسیس محسوب می شود. موزه در سال ۱۳۸۶ خورشیدی در محل فعلی واقع در پارک شهر افتتاح گردید. موزه با کمک و حمایت انجمن حمایت از قربانیان سلاح های شیمیایی راه اندازی شد. پس از گذشت بیش از یک دهه از آغاز فعالیت موزه، هنوز هم برخی از راهنمایان مشغول در موزه، جزو افرادی هستند که قربانی سلاح های شیمیایی در جنگ ایران و عراق شدند. سایر افراد نیز اغلب جزو افراد داوطلب و اعضای انجمن هستند.
در دهه هشتاد خورشیدی اعضای انجمن در راستای آگاهی عموم افراد جامعه با پیامدهای ناشی از جنگ و مشکلات پیش آمده برای افراد و قربانیان اقدام به راه اندازی موزه نمودند. موزه صلح به عنوان عضوی از مجموعه موزه های صلح بین المللی است که دبیرخانه آن در لاهه هلند قرار دارد. موزه علاوه بر جنگ ایران و عراق، موضوعات جهانی مانند جنگ جهانی اول و دوم، بمباران شیمیایی هیروشیما و اثرات مخرب انواع بمب ها و سلاح های اتمی را به تصویر می کشد.
بنای موزه صلح پس از مدتی و در اواخر دهه هشتاد خورشیدی بازسازی گردید. سرانجام در تیر ماه سال ۱۳۹۰ ساختمان جدید مجدد افتتاح شد. در روز افتتاح ساختمان جدید موزه از رئیس موزه صلح هیروشیما ژاپن نیز دعوت شده بود. موزه در روز ۸ تیر ماه و همزمان با روز ملی مبارزه با سلاحهای شیمیایی توسط رئیس موزه و تعدادی میهمانان داخلی و خارجی افتتاح شد. نکته قابل توجه این است که موزه صلح تهران قبل از راه اندازی در پارک شهر تهران در سال ۱۳۸۶، از سال ۱۳۸۴ در محل پژوهشکده فنی و علوم پزشکی جانبازان دایر بود. پس از انتقال به محل جدید در پارک شهر، موزه بیشتر در معرض دید عموم قرار گرفت.
آثار موجود در موزه صلح تهران
این موزه دارای یک سالن اصلی است که به نمایش پیامدهای منفی جنگ و کشتار و استفاده از سلاح های کشتار جمعی و اتمی می پردازد. همچنین می توانید مدارک و مستندات و اشیای برجای مانده از جنگ عراق علیه ایران را مشاهده کنید. از دیگر بخش های موزه می توان به قسمتی اشاره نمود که به تاکید در خصوص واژه صلح در فرهنگ دینی و ملی ایرانیان می پردازد. بعلاوه مشارکت عمومی در ترویج فرهنگ صلح و دوستی در میان ایرانیان و سایر ملت ها ترویج می شود. آشنایی با جنبش جهانی صلح و سازمان های بین المللی مربوطه را می توان در قسمت دیگری از موزه مشاهده نمود. در بخش استودیوی موزه سرگذشت و داستان زندگی قربانیان جنگ و کشتار به تصویر کشیده می شود. یکی دیگر از قسمت های جذاب موزه کتابخانه آن است. انواع آثار مربوط به حقوق بین الملل، تاریخ شفاهی از قربانیان سلاح های شیمیایی و کشتار جمعی در کتابخانه در دسترس عموم قرار دارد.
رئیس موزه صلح تهران آقای محمد رضا تقی پور است. ایشان متولد سال ۱۳۴۶ شهرستان اراک بوده و جانباز ۷۰٪ دوره جنگ است. آقای تقی پور در خرداد سال ۱۳۶۱ و در جریان عملیات آزادسازی خرمشهر مجروح گردید. آقای تقی پور قطع دو پا بوده و از ویلچر استفاده می کند. ایشان به همراه تعداد دیگری از جانبازان و قربانیان سلاحهای شیمیایی جنگ ایران و عراق مسئولیت اداره موزه صلح را بر عهده دارند.
بخش های موزه صلح تهران
بخش های مختلف موزه صلح تهران شامل کتابخانه صلح، گالری هنر برای صلح، کارگاه های آموزشی، بخش موزه مجازی و استودیوی ثبت تاریخ شفاهی است. موزه دارای یک سالن اصلی است که در آن نمادهایی برای نمایش پیامدهای جنگ در دنیا و عواقب کاربرد سلاح های شیمیایی و اتمی در معرض نمایش قرار داده شده اند. در این بخش اسناد و اشیای منحصربه فردی از جنگ شیمیایی علیه مردم ایران نشان داده شده است.
در بخش دیگر موزه، «صلح» در فرهنگ ملی و دینی ایرانیان و راه های مشارکت هر فرد در جهت ترویج صلح و دوستی مورد تأکید قرار گرفته است. بخشی از موزه نیز به برنامه های آموزشی اختصاص دارد که به برگزاری کارگاه های آموزشی و کنفرانس هایی با موضوعاتی نظیر فرهنگ، صلح، آشتی و حقوق بشر دوستانه بین المللی، خلع سلاح و لزوم ریشه کن شدن سلاح های کشتار جمعی از جهان و پیامدهای جنگ می پردازد.
علاوه بر این موزه صلح دارای استودیوی مستندی است که در آن می توان سرگذشت قربانیان جنگ را به عنوان اسناد تاریخی ثبت و ضبط کرد. کتابخانه صلح در موزه دارای منابع گوناگونی از آثار مرتبط است، از حقوق بین الملل گرفته تا برقراری صلح و تاریخ شفاهی قربانیان جنگ.
نمایشگاه های هنری دائمی و موقت با موضوع صلح در این موزه برپا می شود که آثار هنرمندان ایرانی و خارجی را به نمایش می گذارند. همچنین دبیرخانه شهرداران ایرانی عضو «سازمان بین المللی شهرداران صلح» در موزه صلح واقع شده است.