شرکت بازرسی کیفیت و استاندارد ایران به عنوان نهاد بازرسی مورد تایید وزارت صمت، بخش عمده مسئولیت ارزشیابی کیفی خودروها را در کشور را برعهده دارد. همچنین نتایج این ارزشیابی را ضمن مقایسه با اهداف کیفی تعیین شده برای هرخودرو و براساس جدول سطوح کیفیت و حدود مجاز مصوب مورد تجزیه و تحلیل قرار می دهد.
یکی از راه های کسب اطلاعات از میزان کیفیت خودروها و مشکلات احتمالی آن ها، گزارش های سازمان های مستقل ناظر بر کیفیت محصولات تولیدی می باشد. مؤسساتی نظیر جی دی پاور در این زمینه پیشتاز بوده و می توان با اعتماد به گزارش های آن ها که از طیف وسیعی از مشتریان و خریداران به دست آمده، تصمیم گیری نمود. در ایران نیز شرکت بازرسی کیفیت و استاندارد ایران که یک موسسه خصوصی است این وظیفه را برعهده دارد.
معیارهای شرکت بازرسی کیفیت و استاندارد برای تعیین سطح کیفیت خودروها از طریق بازرسی در خط تولید شرکت ها با هماهنگی و اجازه آن ها و به سفارش وزارت صنعت و معدن و تجارت و بررسی مواردی چون پیشرانه، سیستم تعلیق، تزئینات داخلی و خارجی و صداهای غیرعادی می شود. هرچند این روش نسبت به ارزیابی از خریداران و شمارش عیوب خودروهای فروخته شده در بازه های زمانی خاص از قابلیت اعتماد پایین تری برخوردار است اما به هر جهت می توان تا حدود زیادی همین ارزیابی را نیز به عنوان مرجع پذیرفت و از آن برای تشخیص میزان کیفیت محصولات خودرویی داخلی استفاده کرد.
در گزارش این شرکت، رده کیفی خودروها با ستاره هایی از یک تا پنج به نمایش در می آید. متأسفانه در این گزارش ها خبری از نمره های منفی خودروها و همچنین نوع عیوب کشف شده آن ها نیست. بنابراین مشخص نمی شود که وزن ستاره های دریافتی یا از دست رفته بیشتر بر اساس سیستم های فنی و مکانیکی بوده یا تزئیناتی و رفاهی و این اشکالات و عیوب با چه هزینه ای و به چه صورتی قابل رفع است. بعلاوه مشخص نیست که محصول خروجی از کارخانه در بازه زمانی مثلاً سه ماهه، چه مشکلات و معایب جدیدی را بروز خواهد داد.
در این مطلب، قصد داریم تا باکیفیت ترین خودروهای ایران را بر اساس جدیدترین گزارش سازمان استاندارد که در بهمن ماه ۹۹ منتشر شده است، به شما مخاطبان گرامی معرفی کنیم. پس اگر برای شما جالب است بدانید که کدام تولیدات داخلی از نظر سازمان استاندارد کیفیت بالاتری دارند، ادامه این مقاله را از دست ندهید.
گروه وانت ها
گزارش سازمان بازرسی کیفیت و استاندارد ایران، وانت های کشور را در دو سطح قیمتی یک و دو دسته بندی کرده است. سطح قیمتی یک، تنها شامل وانت نیو پیکاپ فوتون دیزلی از شرکت ایران خودرو می شود که سه ستاره کیفی دریافت کرده و در دسته خود، به عنوان باکیفیت ترین وانت مونتاژ داخل برشمرده شده است.
سایر وانت های تولید داخل نیز در سطح قیمتی ۲ دسته بندی شده اند که بهتر بود وانت پیکاپ ریچ از شرکت سایپا نیز در دسته اول جای می گرفت تا به رقابت با پیکاپ فوتون بپردازد. به هر حال، این محصول شرکت زامیاد به عنوان نمونه چینی نیسان پیکاپ، توانسته است سه ستاره کیفی دریافت و خود را به عنوان یکی از وانت های باکیفیت تولید داخل معرفی کند. البته ازآن جایی که محصولاتی هم چون سایپا ۱۵۱ (پراید وانت)، کارا ۲۰۰۰ تک و دوکابین یا همان وانت مزدا نیز موفق به دریافت سه ستاره کیفی شده اند، بنابراین پیکاپ ریچ نمی تواند چندان به ستاره های خود افتخار کند.
باید بدانید که وانت آریسان ایران خودرو با دریافت دو ستاره و انواع مدل های وانت نیسان زامیاد نیز با کسب تک ستاره کیفی، در رده های بعدی جدول جای گرفته اند. بنابراین، نیسان آبی نشان بی کیفیت ترین وانت ساخت داخل را دریافت کرده است.
دسته خودروهای سواری
اما دسته خودروهای سواری که قطعا بیشتر موردتوجه ما قرار دارد، به چهار سطح قیمتی مختلف دسته بندی شده است که هر دسته، شامل خودروهایی متفاوت است و محصولات پرفروش خودروسازان ایرانی را دربرمی گیرد.
سطح قیمتی یک از گروه خودروهای سواری، تنها کراس اوور کامپکت تیگو ۷ شرکت مدیران خودرو را در خود جای داده است. این اتومبیل که چند سال است روی خط مونتاژ گروه مدیران خودرو حضور دارد، در آخرین بازرسی کیفی تنها سه ستاره به دست آورده است که نشان از کاهش کیفیت این محصول دارد. خصوصا که مدیران خودرو، بهای نسبتا بالایی را برای این کراس اوور توربوشارژ از مشتریان طلب می کند و افت سطح کیفی آن با وجود افزایش قیمت، مسلما چندان برای مشتریان خوشایند نخواهد بود.
اما سطح قیمتی ۲ در گروه خودروهای سواری، شامل چند مدل دیگر از کراس اوورهای جمع وجور و پرفروش بازار داخلی است که در این بین، هایما اس ۷ توربو اتوماتیک از گروه صنعتی ایران خودرو خراسان با دریافت ۴ ستاره کیفی درکنار SWM G01F از شرکت سیف خودرو، به عنوان باکیفیت ترین خودروهای سواری در این گروه قیمتی شناخته شده اند.
جک اس ۵ به همراه تیگو ۵ ، جک اس ۳ و SWM G01 نیز هرکدام با کسب سه ستاره، رده های بعدی جدول را به خود اختصاص داده اند. بهتر است بدانید که در این گروه قیمتی، ام وی ام X33S شرکت مدیران خودرو با کسب تنها دو ستاره ایمنی، عنوان بی کیفیت ترین کراس اوور مونتاژ داخل را دریافت کرده است.
اما در سطح قیمتی سوم خودروهای سواری، به محصولات پرفروش داخلی نظیر انواع سمند، پژو و دنا از گروه ایران خودرو می رسیم که در میان آن ها، گل سرسبد تولیدات بزرگ ترین خودروساز کشور یعنی دنا پلاس توربو اتوماتیک، با کسب ۵ ستاره کیفی، لقب باکیفیت ترین سدان تولید داخل را برای خود رزرو کرده است. برادر این محصول یعنی دناپلاس توربوی دنده ای نیز به همراه پژو ۲۰۷ و دنا پلاس معمولی، با اخذ ۴ ستاره، رده های بعدی جدول را به تسخیر خود درآورده اند. سایر محصولات ایران خودرو نظیر انواع پژو ۲۰۶ و رانا، دنا معمولی، پژو پارس، سمند و پژو ۴۰۵ نیز هرکدام موفق به دریافت سه ستاره کیفی از سازمان استاندارد ایران شده اند.
اما آخرین ردیف قیمتی از گروه خودروهای سواری تولید داخل که در گزارش سازمان استاندارد به آن اشاره شده است، شامل تولیدات پلتفرم ایکس ۲۰۰ سایپا یعنی خانواده تیبا می شود. در این جمع، کوییک معمولی با پشت سرگذاشتن برادر خود یعنی کوییک آر و کسب ۴ ستاره کیفی، به عنوان باکیفیت ترین محصول در گروه خود شناخته شده است. سایر خودروهای حاضر در این دسته شامل کوییک آر، تیبا ۲ پلاس، تیبا ۲ ، ساینا کاشان، تیبا و ساینا پارس خودرو، هرکدام سه ستاره را در کارنامه خود ثبت کرده و از لحاظ کیفی، در رده های بعدی جدول جای گرفته اند.