گریت وال موتورز - GreatWall - شرکت خودروسازی چینی است، که بیشتر در زمینه تولید خودروی وانت، مینی بوس، مینی ون و اس یووی فعالیت می کند.
گریت وال تا سال 2010، خودروهای سواری، پیکاپ تراک و شاسی بلند خود را با 3 زیر برند وولیکس، وینگل و هاوال عرضه می کرد، اما در ادامه از سال 2013، خودروهای شاسی بلند این شرکت، با برند جداگانه هاوال به تولید رسیدند.
در ایران خودروهای گریت وال وینگل 3 و وینگل 5 توسط دیار خودرو عرضه می شدند، همچنین سواری وولیکس c30 این شرکت نیز مدتی توسط خودروسازان راین (زیر مجموعه کرمان موتور) عرضه می شد و هم اکنون نیز گروه بهمن، به عنوان نماینده رسمی برند هاوال در ایران فعالیت می کند.
تنها چهار سال پیش بود که گریت وال برند پریمیوم خود را با نام وِی (WEY) به بازار فرستاد و حالا شاهد این هستیم که نسل دوم خانواده محصولات وی در حال معرفی به بازار است. خودروهایی که فلسفه جدیدی را در نام گذاری دنبال می کنند و نام نوشیدنی هایی که با قهوه درست می شود را جایگزین حروف و اعدادی کرده که روح خاصی ندارند. اولین کراس اوور از نسل جدید محصولات این شرکت در ماه ژانویه با نام وی موکا رونمایی شد و حال نوبت به وی ماکیاتو رسیده که به عنوان جانشینی برای مدل جذاب و دوست داشتنی VV5 روانه بازار خواهد شد.
طراحی گریت وال وی ماکیاتو
طراحی کلی خودرو با همان سیاق همیشگی وی انجام شده و حتی می توان گفت فرم چراغ ها از مدل مدرن موکا پیروی می کند. وی ماکیاتو نیز بر پایه پلتفرم ماژولار لیمو (LEMON) شکل گرفته و از دارای سیستم تعلیق مستقل در محور عقب است. المان های اصلی طراحی محصولات وی ماننده بالچه عقبی که وسط آن چراغ ترمز سوم جانمایی شده، در ماکیاتو نیز حفظ شده است. می توان وی ماکیاتو را با اندازه 4520، 1855 و 1665 میلی متر برای طول، عرض و ارتفاع، همکلاسی برای فولکس واگن تیگوان دانست. فاصله بین دو محور این خودرو به 2710 میلی متر می رسد و در آن از رینگ های 17 و 18 اینچی استفاده می شود.
نمای داخلی وی ماکیاتو و وی موکا نیز شباهت زیادی به هم دارد. یک نشانگر دیجیتالی باریک که فرم ذوزنقه ای دارد و اطالاعات لازم و همچنین مسیریاب را به صورت واقعیت افزوده با اندازه ای بزرگ تر نمایش می دهد.
یک نمایشگر بسیار بررگ که بالای داشبورد نصب شده و کنترل همه ادوات به وسیله آن صورت می گیرد. تعداد کمی کلید فیزیکی در کناره اهرم تعویض دنده ظریف و کریستالی این خودرو قرار دارد. فرمان دو شاخه چرمی به کلید های لمسی مجهز شده و گرافیک پیکسلی نوآورانه ای برای قطعه های تزیینی وی ماکیاتو طراحی شده است. از آپشن های وی ماکیاتو می توان به سانروف پانوراما و نمایشگری که جایگزین آینه وسط کابین شده که تصویر کامل از نمای عقب را به جای انعکاس آینه پیش روی راننده می گذارد، مانند چیزی که پیش از این در محصولت کادیلاک دیده بودیم. یک ویژگی جالب دیگر دوربین نظارت بر راننده است که در صورت خواب آلودگی راننده به آن هشدار می دهد.
برق و بنزین در خدمت پیشرانه ماکیاتو
ماکیاتو یک کراس اوور جمع وجور هیبریدی محسوب می شود که در آن از یک موتور چهار سیلندر تنفس طبیعی ۱.۵ لیتری به قدرت ۱۱۰ اسب بخار به علاوه یک موتور الکتریکی با توان ۱۳۶ اسب بخار و گشتاور ۲۵۰ نیوتن متر استفاده شده است.
توان ترکیبی این مدل به ۱۹۲ اسب بخار می رسد و باتری های لیتیوم یونی ۱.۷ کیلووات ساعتی نیز جهت ذخیره نیروی سامانه هیبریدی در مدار قرار گرفته اند. به کمک قوای محرکه برقی، ماکیاتو می تواند تا ۳۴ کیلومتر برساعت سرعت بگیرد. در حال حاضر این مورد تنها پیشرانه ارائه شده برای ماکیاتو خواهد بود؛ اما احتمالا در آینده یکی دو پیشرانه دیگر نیز به تیم تامین کننده قوای فنی این خودرو چینی اضافه خواهند شد.