مسجد نور عثمانیه یکی از مساجد دیدنی شهر استانبول و از بناهای باشکوه دوران عثمانی است. یکی از ورودی های بازار بزرگ استانبول به سوی این مسجد با عظمت باز می شود. ساخت مسجد با معماری باروک و به فرمان سلطان محمد در سال ۱۷۴۸ آغاز شد و در سلطنت های بعد از این پادشاه به اتمام رسید. این مسجد که از دیدنی های استانبول به شمار می رود، مانند بسیاری از مساجد دیگر به دقت مورد بازسازی و مرمت قرار گرفته است. مسجد نور عثمانیه یکی از بزرگ ترین گنبد ها را در بین مساجد دوران عثمانی دارد و معماران برجسته ای همچون سیمون کالفا و مصطفی آقا ین بنای فوق العاده را خلق کردند.
مسجد نور عثمانیه (به زبان ترکی: Nuruosmaniye Camii) یک مسجد عثمانی قرن 18 است که در نزدیکی ورودی بازار بزرگ در استانبول واقع شده است. این یکی از بهترین نمونه های مساجد سبک عثمانی باروک به حساب می آید.مسجد نور عثمانیه " Nuruosmaniye Mosque"در قرن 18 توسط سلطان محمود دوم بود که پس از دیدن معماری ایتالیا خواستار ساخت مسجدی با آن سبک بود که مورد مخالفت علمای دینی قرار گرفت به هر حال او در طول دوره عمرش پایان ساخت این مسجد را ندید مرگ ناگهانی وی به این معنی بود که برادرش عثمان سوم وظیفه تکمیل این مجموعه را به عهده گرفت. تا اینکه 27 سال بعد سلطان عثمان دوم آنرا به پایان رساند.یادآور میشویم قبل از ساخت مسجد در همین مکان مسجد دیگری به نام مسجد فاطمه خاتون وجود داشت که نور عثمانیه در همانجا ساخته شد.
12 ستون مسجد گنبد بزرگ 26 متری مسجد با 32 پنجره آن را نگهداری میکنند و بروی گنبد از سوره نور 35 آیه حک شده است(خداوند نور آسمانها و زمین است) علت نامگذاری مسجد به نور به خاطر تابش نور زیاد از 174 پنجره آن است.برای رسیدن به مسجد باید به نزدیکی بازار بزرگ استانبول بروید.این مسجد بر روی یک شیب ساخته شده است و یک فضای خالی گسترده در زیر حیاط وجود دارد که احتمالاً به عنوان یک بازار در نظر گرفته شده است اما هرگز مورد استفاده قرار نگرفته است.حیاط مسجد به شکلی ابتکاری از U شکل است که در مساجد سنتی ترکیه دیده نمی شد. در داخل فواره ای وجود ندارد و نواحی وضوخانه روی دیواره بیرونی ساختمان قرار دارد. اینها حاکی از آن است که حیاط یک هدف تزئینی بوده است.
مسجد نور عثمانیه در استانبول
تاریخ ساخت مسجد نورعثمانیه (Nuruosmaniye Mosque) به قرن 18 و سال 1748 باز می گردد. جالب است بدانید کار ساخت این مسجد 27 سال طول کشیده است. مهم ترین ویژگی این مسجد نوع معماری آن است که به سبک معماری باروک در ایتالیا ساخته شده و نسبت به دیگر مساجد استانبول نمایی متفاوت دارد. جالب است بدانید در بین ده ها مسجد استانبول، تنها مسجدی که با این نوع معماری ساخته شده، مسجد نورعثمانیه است. از دیگر ویژگی های مهم این مسجد می توان به گنبدهای زیبا و خاص آن اشاره کرد.
طبق گفته مورخان، علت انتخاب نام این مسجد به نور زیادی که به داخل آن می تابد برمی گردد. مسجد نور عثمانیه 174 پنجره دارد و داخل آن بسیار نورانی و روشن است؛ از این رو نام نور عثمانیه را برای آن انتخاب کرده اند.
پیشینه تاریخی مسجد نور عثمانیه در استانبول
این مسجد از نواحی اطراف به بخش های مختلفی از شهر راه دارد بسیاری از گردشگران بعد از گشت و گزار در بازار بزرگ سری به این مسجد نیز می زنند این بنا متعلق به دوران عثمانیان است و یک اثر تاریخی بسیار ارزشمند محسوب می شود. در واقع این مسجد تاریخی متعلق به قرن ۱۸ می باشد.
در قرن ۱۸ این بنا توسط سلطان محمود دوم و به دستور او ساخته شده است در آن دوران سلطان محمود در سفرهای خود به ایتالیا با معماری های ایتالیایی آشنا شد و از معماران خواست تا بنایی با سبک معماری باروک ایتالیایی بسازند. در ابتدا ساخت این مسجد با مخالفت های زیادی همراه شد به ویژه از سوی علمای دینی مخالفت های شدیدی صورت گرفت اما در نهایت این بنا ساخته شده و امروزه یک اثر تاریخی ارزشمند است.
یکی از روایت های تلخ درباره این مسجد مرگ ناگهانی سلطان محمود است در واقع او دوست داشت تا معماری این بنا را ببینید اما مرگ ناگهانی او موجب شد تا هیچ گاه نتواند این مسجد را تمام شده ببیند. در نهایت وظیفه تکمیل شدن این بنای ارزشمند به برادرش سلطان محمود سوم رسید و در دوران حکومت او این بنا تکمیل شد. پیش از ساخت این مسجد نیز مسجد دیگری وجود داشته است که از آن با عنوان مسجد فاطمه خاتون یاد می شده است و بعدها مسجد نور عثمانیه در این منطقه ساخته شد و به یکی از بناهای تاریخی در استانبول تبدیل شد.
معماری مسجد نور عثمانیه در استانبول
همانطور که پیش تر گفتیم؛ سبک معماری مسجد نورعثمانیه از نوع باروک ایتالیا است. مسجد نور عثمانیه استانبول از 174 پنجره، یگ گنبد بسیار بزرگ و زیبا به ارتفاع 26 متر و 32 پنجره و 12 ستون تشکیل شده است. در آن زمان برای تزئین گنبد مسجد، آیه هایی از سوره نور را بر روی آن حکاکی کرده اند. شاید دلیل دیگری که به این مسجد، نور عثمانیه می گویند همین آیه های حکاکی شده بر روی گند آن باشد.
حیاط این مسجد به شکل یک نیم دایره یا U انگلیسی است. این نوع حیاط در بین معماری هیچ یک از مساجد دیگر استانبول رواج نداشته است. در ابتدای ساخت حیاط مسجد، وضوخانه ای در آن دیده نمی شد؛ اما بعدها در داخل مسجد چند شیر آب قرار دادند.
هم چنین در زیر حیاط مسجد، یک فضای بسیار بزرگ و خالی قرار گرفته است. در زمان های گذشته قرار بر این بوده که این فضا را به بازاری بزرگ تبدیل کنند. ولی که هیچ گاه از آن استفاده نشد. در بیرون از حیاط مسجد هم سالن ناهارخوری و تالار مجلسی قرار دارد. به طور کلی معماری این مسجد در عین سادگی بسیار زیبا و چشم نواز است.
در حیاط مسجد نور عثمانیه مسجد چیز زیادی وجود ندارد و خبری از فواره ها نیز نمی باشد اما با این وجود آرامش خاصی در آن موج می زند که شما را به سمت خود می کشاند بخش های دیگری از این مسجد نیز وجود دارند که شامل وضوخانه، تالار مجلسی، آشپرخانه و … می باشند هر یک از این بخش ها به نوعی دارای جذابیت هستند و مورد توجه گردشگران قرار می گیرند. این بنا یکی از مکان های دیدنی استانبول است که با آن آشنا خواهید شد.