به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، نرخ ارز در واقع میزان پولی است که باید در ازای خرید یک واحد پولی دیگر پرداخت شود. معمولاً نرخ ارز یک کشور را نسبت به یکی از ارزهای مرجع مانند دلار و یورو و پوند و … می سنجند.
بسیاری از افراد گمان می کنند که دلار ارزشمندترین ارز در دنیا است. این در حالی است که ارزهای بسیار زیادی وجود دارند که هر کدام از آن ها ارزش بسیار بالاتری نسبت به دلار دارند.
عوامل سیاسی و اقتصادی زیادی هستند که بر نرخ ارز اثر می گذارند.
به صورت کلی اهمیت به نرخ ارز در دنیا بسیار مهم است. کشورهایی که قیمت ارز بالاتری نسبت به دلار دارند، توانسته اند سرمایه گذاران زیادی را به سمت خود جذب کنند. در نتیجه رشد اقتصادی و جنب و جوش در فعالیت های مختلف بیشتر می شود.
در این مطلب می خواهیم با 5 ارز که بیشترین ارزش را میان ارزهای مورداستفاده در جهان دارند آشنا شویم
1. دینار کویت (KWD)
دینار کویت که با علامت اختصاری KWD نمایش داده می شود، در حال حاضر باارزش ترین واحد پولی موجود در جهان است. دینار کویت اولین بار سال 1961 رونمایی شد و مورد استفاده قرار گرفت.
هر دینار کویت معادل 3.33 دلار آمریکاست. در واقع این بدان معنی است که ارزش پول ملی کویت بیش از 3 برابر دلار است.
یکی از دلایلی که دینار کویت در مدت کمی تبدیل به باارزش ترین ارز موجود در جهان شد، وجود ذخایر نفتی در کشور کویت است که به طور قابل توجهی بر اقتصاد و صادرات این کشور تأثیر گذاشته است.
چراکه حدود نیمی از تولیدات ناخالص این کشور مربوط به صنعت نفت آن است و 95 درصد از درآمد حاصل از صادرات را تشکیل می دهد.
همچنین این کشور از سال 2007 ارزش گذاری این ارز بر مبنای دلار را کنار گذاشت.
2. دینار بحرین (BHD)
دینار بحرین بعد از کویت دومین واحد پولی باارزش در جهان است. هر دینار بحرین معادل 2.65 دلار آمریکاست و از سال 1965 مورد استفاده قرار گرفت.
تا قبل از آن، از روپیه برای مبادلات در کشورهای حوزه خلیج فارس استفاده می کردند و پس ازآن به ازای هر 10 روپیه 1 دینار را استفاده می کردند.
اسکناس های دینار در بحرین به 0.5 دینار، 1، 5، 10 و 20 دینار تقسیم می شوند. از دلایل ارزش این واحد پولی وجود ذخایر نفتی و فرصت های شغلی در این منطقه است.
همچنین اقتصاد این کشور وابسته به بانکداری و صنایع ساخت کشتی و همچنین بنادر مجهز صنعتی است.
بحرین همچنین در صنعت آلومینیوم نیز اولین رتبه در خاورمیانه و پنجمین رتبه در جهان را دارد. طبق آمارهای موجود 60 درصد از درآمد کشور بحرین از نفت و حدود 30 درصد آن مربوط به تولید ناخالص داخلی است. در زیر نمونه ای از اسکناس 20 دیناری را مشاهده می کنید.
3. ریال عمان (OMR)
سومین واحد پولی با ارزش جهان ریال عمان است. هر یک ریال عمان برابر با 2.60 دلار آمریکاست. از مهم ترین عوامل تأثیرگذار بر ارزش این ارز، ذخایر فراوان نفت در این کشور نام برده می شود.
جالب است که بدانید تا قبل از استفاده از ریال عمان و پیش از سال 1940 واحدهای مورداستفاده در این کشور روپیه هند و ماریا ترزا بودند که از آن ها روپیه هند تا سال 1959 و پس از پیدایش ریال نیز همچنان مورد استفاده قرار می گرفت.
ریال عمان همچنین به واحدهای کوچک تری به نام بایسه تقسیم می شود که سکه های 5، 10، 25 و 50 بایسه ای به عنوان واحدهای بسیار کوچک و اسکناس های 100 و 500 بایسه ای به عنوان واحدهای کمی بزرگ تر در این کشور رایج هستند.
اسکناس های ریالی هم شامل 1، 5، 10، 20 و 50 ریالی هستند. در زیر یک نمونه اسکناس ریال را مشاهده می کنید که در واقع نصف یک ریال یا همان 500 بایسه است.
یکی از دلایل ارزش ارز عمان از نظر کارشناسان، ثبات سیاسی این کشور است. عمان تلاش کرده در سال های اخیر به ویژه در زمان سلطنت سلطان قابوس، رابطه خوبی با کشورهای اطراف داشته باشد. همین موضوع باعث شده تا ارزش پول ملی این کشور در رده مناسبی قرار گیرد.
جدا بودن از نزاع های منطقه ای و ایفای نقش واسط بین کشورهای مختلف توسط شخص سلطان قابوس، کمک کرده تا این کشور از نظر ثبات اقتصادی موفق عمل کند. به نظر می رسد این سیاست ها همچنان و تا حضور سلطان قابوس بر مسند خلافت ادامه داشته باشد.
البته مشخص است که موقعیت عمان در دریای عمان نیز از دلایلی است که باعث شده تا ثبات اقتصادی و عوامل مختلف دیگر در این کشور ایجاد شود. در هر صورت ما با سومین کشور با ارز ارزشمند مواجه هستیم؛ هرچند کمتر در دنیا مورد استفاده قرار می گیرد.
4. دینار اردن (JOD)
دینار اردن به عنوان چهارمین واحد پولی باارزش جهان شناخته می شود. هر دینار این کشور معادل 1.41 دلار آمریکاست.
واحدهای کوچک تر دینار اردن 10 درهم و 100 قرش و 1000 فلس هستند.
جالب است بدانید که با ایجاد تورم شدید در بین سال های 1970 تا 1980 در اسرائیل، دینار اردن با ثبات مواجه شد.
از لحاظ اقتصادی کشور اردن کشوری با منابع محدود است و مانند کشورهای ذکرشده در بالا نیست که سرشار از منابع غنی نفت و گاز باشد.
این کشور همچنین با مشکلاتی از جمله کمبود آب همراه است و برای تأمین بخشی از انرژی خود وابسته به کشورهای خارجی است. به طوری که از سال 2003 نفت مورد نیاز برای اردن توسط کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس تأمین می شد.
این چهارمین ارز ارزشمند دنیا است که باز هم مربوط به کشورهای عربی خاورمیانه است. البته تفاوت عمده این کشور نسبت به 3 کشور دیگر، عدم اتکا به نفت کشور اردن است.
5. پوند انگلیس (GBP)
پنجمین واحد پولی باارزش در جهان پوند انگلیس است که برخلاف 4 مورد بالا که خیلی شناخته شده نیستند، این واحد پولی در تمام نقاط جهان شناخته شده است.
حتی برخی از افراد با توجه به عدم شناخت ارزهای چهارگانه بالا، بر این باور هستند که پوند باارزش ترین واحد پولی در سراسر دنیاست.
اما از لحاظ قدمت می توان گفت که پوند از قدیمی ترین واحدهای موجود در جهان به شمار می رود که تا به امروز جایگزینی برای آن پیدا نشده است. هر پوند انگلیس معادل 1.39 دلار آمریکاست و واحدهای کوچک تر آن نیز به پنی معروف هستند. هر پنی معادل 0.01 پوند است یعنی 100 پنی می شود یک پوند.
از دلایل مهم باارزش بودن واحد پولی انگلیس این است که حدود 76 درصد زمین های این کشور زیر کشت هستند و محصولات مهم کشاورزی مانند گندم و جو، گوجه فرنگی، نیشکر و سیب زمینی جز تولیدات این زمین ها به شمار می روند.
در این کشور دام پروری نیز رونق دارد و چراگاه هایی برای دام هایی مانند گاو و گوسفند و خوک وجود دارد. صادرات این کشور بر پایه تولید گوشت و لبنیات و ماشین آلات صنعتی و غلات و … است.
ذخایر طلای بسیار زیاد و نظام حاکم بر انگلستان که از قدرتمندترین، باسابقه ترین و باثبات ترین نظام های حکومتی دنیا است، از دلایلی است که این ارز را در لیست 5 ارز برتر دنیا قرار داده است.
انگلستان به عنوان مقتدرترین کشور در لیست حاضر شناخته می شود. ارزش بالای ارز بریتانیا نه به واسطه ذخایر نفت یا حمایت های مختلف، بلکه بر پایه سال ها تلاش ایجاد شده است.
3 سال پیش