به گزارش سایت خبری ساعد نیوز و به نقل از بهداشت نیوز، شاخص توده بدن یا BMI، یک فرمول محاسبه نسبت چربی در بدن است که به طور گسترده برای تعیین اینکه فرد نسبت به قد خود کم وزن، دارای وزن طبیعی، اضافه وزن یا چاق است، استفاده میشود.
این فرمول از تقسیم وزن فرد به کیلوگرم بر مربع قد وی به متر به دست میآید. شاخص توده بدنی اغلب مورد انتقاد قرار میگیرد، زیرا به تفاوتهای جنسیتی توجه نمیکند و بین توده استخوانی، توده عضلانی و چربیهای اضافی تفاوتی قائل نمیشود.
محققان مرکز پزشکی "سدارس-سینای" (Cedars-Sinai) اکنون یک فرمول موسوم به RFM ارائه دادهاند که ادعا میکنند تصویری دقیقتر از چربی بدن ارائه میدهد.
برخلاف روش BMI که از مجموعهای از مقیاسها و اندازهگیریها استفاده میکند، فرمول جدید فقط به یک اندازهگیری که توسط "نوار متر" انجام میشود، نیاز دارد.
شاخص نسبی توده چربی بدن یا RFM شامل محاسبه نسبت اندازه قد و دور کمر در واحد متر، ضرب در 20، منهای عدد در نظر گرفته شده برای تفاوت جنسیت است:
برای مردان: (دور کمر / قد x 20) - 64 = RFM
برای زنان: (دور کمر / قد x 20) - 74 = RFM
بسیاری از متخصصان پزشکی معتقدند با وجود چربی اضافهای که اغلب دور شکم ذخیره میشود، اندازهگیری دور کمر یک شاخص ارزشمند از تشخیص خطر توسعه مشکلات مربوط به سلامت است و در رسیدن به فرمول RFM جدید خود، یافتههای این تیم به نظر میرسد این اعتقاد را رعایت کرده است.
محققان بر اساس یک پایگاه داده متشکل از 12 هزار بزرگسال که در نظرسنجی بهداشت و تغذیه که توسط مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری انجام شده است، بیش از 300 فرمول بالقوه برای تخمین چربی بدن را آزمایش کردند.
پس از محاسبه فرمول RFM روی 3500 بیمار، نتیجه را با نتایج سنجش تراکم استخوان(DEXA) مقایسه کردند. اسکنهای تراکم استخوان به عنوان روش دقیقی برای اندازهگیری بافت، استخوان، عضلات و چربی بدن در نظر گرفته میشود.
در نهایت مشخص شد نتایج به دست آمده از فرمول RFM نزدیکترین میزان به نتایج سنجش تراکم استخوان است.
دکتر "ریچارد برگمن" نویسنده ارشد این مطالعه و مدیر دیابت ورزشی و سکته قلبی در مرکز سلامت چاقی و تحقیقاتی سدارس-سینای میگوید: فرمول توده نسبی چربی در پایگاه دادههای بزرگ مورد تایید قرار گرفته است. این شاخص جدید برای اندازهگیری چربی بدن است که میتواند به راحتی توسط متخصصان بهداشتی در تلاش برای درمان بیماریهای مرتبط با اضافه وزن که اغلب با عواقب جدی سلامت مانند دیابت، فشار خون بالا و بیماریهای قلبی مواجه میشوند، مورد استفاده قرار بگیرد.
"اوریسون ولکات" سرپرست این تحقیق میگوید که RFM خود را به عنوان روش اندازهگیری چربی بدن در مقایسه با بسیاری از شاخصهای موجود در پزشکی و علم، از جمله BMI، ثابت کرده است، اما باید مطالعات طولانیمدت با جمعیتهای بزرگ مورد آزمایش قرار گیرد تا تعیین شود چه مقدار از درصد چربی در بدن، طبیعی یا غیرطبیعی است و با مشکلات سلامتی مرتبط با چاقی ارتباط دارد.
این مطالعه در مجله Scientific Reports به چاپ رسیده است.