به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، برای داشتن یک بارداری ایمن، در درجه ی اول باید خودتان سالم باشید. مراقبت از خود و حفظ سلامتی در طول دوران حاملگی، نه تنها برای سلامت جسمی و روحی مادر، بلکه برای سلامت و رشد کودک نیز اهمیت زیادی دارد.
با استفاده از یک رژیم غذایی مناسب، فعالیت جسمی و فیزیکی به موقع و برنامه ریزی شده و همچنین توجه به عواطف و احساسات میتوانید دوران بارداری خود را به سلامت طی کنید.
اگر لازم است در سبک زندگی خود تغییر ایجاد کنید؛ تغییراتی که زندگی شما را به سمت سالم ترین حالت ممکن سوق دهد، سلامت کودک آینده تان را تا حد زیادی تضمین میکند. در این زمینه، توصیه های زیر را جدی بگیرید :
انتخاب پزشک متخصص زنان و زایمان مناسب و چک آپ منظم
در صورت بروز هرگونه مشکل یا پزشک خود ارتباط برقرار کرده و او را در جریان روند بارداری خود قرار دهید.
در رابطه با مراقبت های دوران بارداری از پزشک خود سوال کنید. بهتر است در اینگونه جلسات همسر، مادر و یا پرستار شما نیز حضور داشته باشند تا در جریان مراقبت های لازم قرار گیرند.
به طور منظم ورزش کنید.
فعالیت فیزیکی منظم و مناسب، زایمان شما را آسان تر کرده و عضلاتتان را مقاوم تر میکند. همچنین تحرک و ورزش نه تنها سلامت شما، بلکه سلامت فرزندتان را نیز تضمین مینماید.
یکی دیگر از مزیت های ورزش، جلوگیری از اضافه وزن جنین است. این موضوع خصوصا برای مادرانی که قصد زایمان طبیعی دارند، از اهمیت بالایی برخوردار است.
از انجام ورزش های خشن وهیجانی دوری کنید؛ همچنین حرارت و گرمای زیاد برای جنین مناسب نیست. لباس مناسب بپوشید و آب زیادی مصرف کنید.
به اندازه ی کافی بخوابید
حداقل 8 ساعت خواب شبانه برای شما و فرزندتان لازم است. در ساعاتی که مشغول استراحت هستید، جنین در شکم شما رشد میکند و همچنین احساس آرامش بیشتری خواهید داشت.
برنامه ی خواب خود را تنظیم کنید و هر شب در ساعتی معین به رختخواب بروید.
به شیوه ی درست بخوابید
سعی کنید همیشه روی پهلوی چپ خود بخوابید. این حالت کمترین فشار را بر کمر شما وارد کرده و جریان خون را با مشکل مواجه نمیکند.
سایر حالت ها مانند طاق باز، خوابیدن روی شکم و... برای جنین شما خطرناک است.
بدون مشورت پزشک دارو مصرف نکنید
بسیاری از دارو های شیمیایی، به طور مستقیم بر جنین شما اثر میگذارد و میتواند عوارض جبران ناپذیری به بار آورد. به همین دلیل حتی برای مصرف مسکن های عادی با دوز پایین، با پزشک معالج خود مشورت کنید.
با نظر پزشک معالج، و همچنین با توجه به نتایج ازمایش هایتان، مکمل های مناسب دوران بارداری مصرف کنید. اگرچه پیگیری مداوم و مصرف روزانه ممکن است در ابتدا برایتان نا خوشایند و سخت باشد؛ اما از خطرات بروز نقص های مادرزادی در هنگام تولد نوزاد تا حد زیادی جلوگیری میشود.
این مکمل ها عبارت اند از : فولیک اسید، آهن، روی و کلسیم
وزنتان را کنترل کنید
مقدار وزنی که در طول بارداری اضافه میکنید، تاثیر مستقیمی بر سلامت خودتان و همچنین فرزندتان دارد. افزایش وزن اگر به درستی صورت نگیرد ممکن است سبب بروز دیابت بارداری، فشار خون بالا و.. شود.
به طور طبیعی و ایده آل میزان افزایش وزن در زنان مختلف به شرح زیر است :
وضعیت جسمی پیش از آغاز بارداری | حد متعادل افزایش وزن |
زنان کم وزن | 18 الی 18.5 کیلوگرم |
زنان با وزن متناسب | 16 کیلو گرم |
زنان با اضافه وزن | بین 7 تا 11 کیلوگرم |
زنان چاق | بین 5 تا 9 کیلوگرم |
مراجعه به دندانپزشک
از انجایی که در دوران بارداری، میزان تولید استروژن و پروژسترون به شکل قابل توجهی افزایش میابد، لذا زنان باردار، بیش از سایرین در معرض ابتلا به بیماری های دهان و دندان (خصوصا عفونت لثه ) قرار میگیرند.
با مراجعه ی مداوم به دندانپزشک، میتوانید از بروز اینگونه بیماری ها جلوگیری کنید.
همچنین در دوران بارداری، به دلیل مصرف مواد غذایی قندی و شیرین، مراقبت از دندان ها و توجه به بهداشت آنها اهمیت بیشتری پیدا میکند. به همین منظور، مرتبا مسواک زده و از نخ دندان استفاده کنید.
خوردن برای دو نفر !
شاید این جمله خیلی صحیح نباشد؛ شما با توجه به وزن اولیه و شاخص توده ی بدنی خود باید در طول روز مقدار خاصی کالری مصرف کنید. در زمان بارداری، بهتر است تمام این مقدار به خوردن مواد غذایی سالم، ارگانیک و مفید اختصاص یابد.
به یاد داشته باشید برای رفع نیاز غذایی فرزندتان در دوران بارداری، به ازای هر کودک 300 کالری بیشتر مصرف کنید. برای دو قلو ها 600، سه قلو ها 900 و ....
از مصرف الکل خودداری کنید
نوشیدن مشروبات الکلی در دوران بارداری بسیار مضراست؛ این نوشیدنی ها مجموعه ای از عوارض و نقایص را برای جنین دنبال دارند. همچنین مصرف آن خطر سقط و یا زایمان زودرس را افزایش میدهد.
همچنین احتمال ابتلای جنین به انواع ناتوانی های رشدی ( جسمی و ذهنی ) را بالا میبرد.
واکسیناسیون کامل پیش از بارداری
پیش از بارداری، با مراجعه به مراکز بهداشتی، واکسیناسیونِ خود را چک نموده ودر صورت لزوم، واکسن مورد نظر را تزریق نمایید. به یاد داشته باشید در حین دوران بارداری، عمل واکسیناسیون باید با دقت بیشتری انجام بگیرد؛ چرا که تزریق اشتباه و نا بهنگام منجر به آسیب های جسمی و ذهنی به نوزاد و در مواردی منجر به سقط جنین میشود.
به عنوان مثال واکسن هایی نظیر سرخک، سرخجه و اوریون پیش از بارداری باید تزریق شوند؛ در طول دوران حاملگی، استفاده از واکسن آنفولانزا در صورت صلاح دید پزشک معالج بلا مانع است.
مصرف سیگار و سایر دخانیات ممنوع
از آنجایی که نیکوتین و تنباکو به سرعت وارد خون شده و از طریق بند ناف به کودک میرسد، مصرف هرگونه ماده ی مخدر و افیونی به طور مستقیم بر سلامت جنین اثرگذار است.
مصرف این دسته از مواد مخدر خطر زایمان زودرس، سقط جنین، کمبود شدید وزن نوزاد در زمان تولد و عوارض دیگر را افزایش میدهد.
مطالعات همچنین نشان داده است، کودکانی که مادرانشان در دوران بارداری سیگار میکشیدند، به صورت مزمن سیگاری شده اند.
جدا از مصرف سیگار، دود ناشی از آن نیز به همان نسبت مضر بوده و تاثیرات مخربی بر روند تنفس زن باردار میگذارد.
استفاده از وان آب گرم، سونا و اتاق بخار و همچنین حمام های طولانی مدت و قرار گرفتن به مدت طولانی در معرض هرگونه هوای گرم و بخار برای سلامت شما و کودکتان مضر است.
درجه حرارت بالا، منجر به عوارض رشد و نقص در هنگام تولد میشود.
به هرحال قرار گرفتن در محیط های بسیار گرم ( دمای بالاتر از 38 درجه سانتی گراد )، خصوصا در سه ماهه اول بارداری میتواند مشکلات جدی ایجاد نماید.
در صورتی که بنا به هر دلیلی در چنین شرایطی قرار گرفتید، در عرض کمتر از 10 دقیقه محل را ترک کنید.
بارداری و فرزند آوری، یکی از زیباترین جلوه های قدرت پروردگار است
از مصرف سموم و مواد شیمیایی خودداری کنید
برخی مواد شیمیایی همچون حلال های تمیز کننده، فلزات سنگین مثل سرب و جیوه، عوامل بیولوژیکی مثل آزبست و مواد شوینده ی بسیار قوی، منجر به بروز عوارض گوناگون هنگام تولد نوزاد میشود.
این توصیه بیشتر برای مادرانِ بارداری است که در محل کار و یا زندگی خود به طور مداوم با این قبیل مواد شیمیایی سر و کار دارند.
ارتباط زیاد با حیوانات خانگی مضر است
در صورت امکان، از نزدیکان واقوام خود بخواهید در طول دوران بارداری، از حیوانات خانگی شما نگهداری کنند. این موضوع خصوصا در ماه های اول بارداری، از اهمیت بسیاری برخوردار است.
عفونتی توسط حیوانات خانگی ( عموما گربه ها ) منتقل میشود که هیچ علائم خاصی در زن باردار ایجاد نمیکند اما آسیب جدی به مغز و چشم جنین وارد میکند.
جعبه یا محلی که حیوان شما در آن زندگی میکند باید حداقل روزی یک بار توسط فرد دیگری کاملا تمیز شود. اگر مسئولیت این امر با شماست، از ماسک و دستکش ضخیم و یکبار مصرف استفاده نموده و پس از آن دست های خود را به طور کامل شسته و ضد عفونی کنید.
مقابله با حالت تهوع
برای جلوگیری از تهوع و استفراغ، خصوصا در سه ماهه ی اول بارداری، وعده های غذایی خود را خورد کرده و در چند نوبت و با مقدار کم، مواد غذایی را مصرف کنید.
این کار به ساده تر شدن عملکرد دستگاه گوارش کمک کرده و همچنین با مصرف موادی که اسید معده را خنثی میکنند ( مانند سیب، سیب زمینی و نان سبوس دار) میتوانید تهوع خود را کاهش دهید.
به عقیده ی برخی افراد، مصرف محدودِ زنجبیل نیز میتواند در این خصوص موثر باشد.
مصرف فیبر جهت جلوگیری از یبوست
یبوست در دوران بارداری، خصوصا در سه ماهه ی اول، امری شایع و فراگیر است که منجر به انقباض دستگاه گوارش و بی میلی شما به غذاهای مختلف میشود.
جهت جلوگیری از این عارضه توصیه میشود ورزش کنید، آب زیادی بنوشید، به طور منظم حمام کنید و مواد غذایی حاوی فیبر مصرف کنید.
به دلیل تکرر ادرار، احتمال ابتلا به عفونت های مثانه و کلیه در دوران بارداری افزایش میابد. در این زمینه مرتبا شست و شوی صحیح انجام داده و در صورت احساس درد به هنگام ادرار، به پزشک مراجعه کنید.
یک حمایت کننده و پشتیبان پیدا کنید
شما در طول 9 ماه بارداری از نظر جسمی و عاطفی، تغییرات بسیاری را تجربه خواهید نمود. مهم این است که شما فرد یا افرادی را در نزدیکی خود داشته باشید تا در شرایط حساس به کمکتان بیایند. همسر و اعضای خانواده مناسب ترین افراد هستند؛ چرا که در جریان روند زندگی و روحیات شما بوده و میتوانند بیشترین تعامل را با شما داشته باشند.