به گزارش سایت خبری ساعد نیوز،نوعی بی ثباتی در همه جنبه های زندگی از روابط بین فردی، عواطف و خود انگار (تصوری که فرد از خود دارد) فرد را تحت تاثیر قرار می دهد و معمولا این الگو همراه با نشانه های زیر همراه است:
- رفتار تکانش گری
- تفکرات پارانویایی گذرا
- احساس پوچی مزمن
- رفتارهای خودکشی
این بیماری روانی در اولین سال های بزرگ سالی آغاز می شود و خود را با جنبه های مختلف نشان می دهد و باعث بی ثباتی هیجانی می شود. افراد مبتلا به این اختلال روابط بین فردی و خودانگاره بی ثابتی دارند، روابط آنها شدید و پرآشوب است و دوست یا معشوق را به صورت افراطی آرمانی می بینند که بعد از مدتی از همین افراد سرخورده و ناامید می شوند.
مشخصات افراد دچار اختلالات مرزی
- افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزي اغلب دچار نوع خاصی از افسردگی می شوند که با احساس هاي پوچی و هیجان پذیري منفی مشخص می شود.
- آن ها اغلب روابط میان فردي آشفته ایی دارند به این صورت که ناگهان روابط عمیق و پرتوقعی با دیگران برقرار می کنند و دیگران را به صورت کاملا خوب یا کاملا بد برداشت می کنند، پدیده ایی که دو نیمگی نامیده می شود. یک روز یک نفر بهترین دوستشان می شود و تمام وقتشان را با او می گذرانند اما یک دفعه دیدگاهشان عوض می شود و همان دوست عزیز و انسان بی عیب در ذهنشان تبدیل به بدترین، پست ترین و بی ارزش ترین آدم دنیا می شود. این فرد می تواند مادر، همسر، دوست و یا هر کس دیگه ایی باشد. بنابراین این بی ثباتی ها شما را گیج کرده و چون نمی دانید چطور باید با او رفتار کنید، روابط پرآشوب و متلاطمی خواهید داشت. شدت بی ثباتی در روابط منجر به شکل گیري پریشانی و خشم می گردد که از ویژگی هاي با دوام افراد مرزي است.
- این افراد در مورد هویت خودشان و اینکه آن ها واقعا کیستند، دچار سردرگمی می شوند. نمی دانند از زندگی چه می خواهند و فاقد درك خود روشن هستند. سردرگمی در هویت می تواند به صورت تغییرات ناگهانی در گزینه هاي زندگی مانند شغل، ارزش ها، هدف ها و نوع دوستان جلوه گر شود.
- احساسات مزمن کسالت و بی حوصلگی باعث می شودند افراد مبتلا به دنبال تحریک باشند.امکان دارد ان ها براي رفع کسالت به رفتارهاي تکانشی مانند بی قید و بندي جنسی، ولخرجی هاي نسنجیده، رانندگی پر خطر، پر خوري، سومصرف مواد و.. بپردازند. هیجان ناشی از این کارها، فرد را سرزنده می کند. خلق آن ها نیز مانند رفتارشان بی ثبات است. یک روز احساس می کنند در اوج هستند و روز بعد احساس افسردگی و اضطراب دارند.
- ترس از تنها ماندن و طرد شدن از نشانه هاي دیگر این اختلال است و زمانی که احساس کنند طرد شدند یا امکان طرد شدن وجود دارد، با استیصال و نگرانی تلاش می کند تا فرد مورد علاقه اش او را تنها نگذارد.این ناامنی واکنش هاي غیر منطقی، حسودانه و رفتارهاي پارانوییدي را ممکن می سازد. رفتارهایی مانند چک کردن ایمیل و گوشی شریک عاطفی خود براي یافتن سرنخ هایی از طرد شدن.
- این افراد ممکن است رفتارهاي خودکشی گونه ایی براي جلب توجه معشوق و یا دیگران نشان دهند. گاهی اوقات نیز ممکن است آن ها با چاقو یا تیغ عملا به خودشان صدمه وارد کنند. افراد مرزي که توانایی مساله گشایی ضعیفی دارند و خودکشی را تنها راه خلاص شدن از موقعیت دشوار میبینند، به طور جدي هم دست به خودکشی میزنند.
درمان اختلال مرزی
-
روان درمانی
روان درمانی شناختی رفتاري-روان درمانی دیالکتیکی-روان درمانی مراجع محوري .
-
دارو درمانی
داروهاي ضدافسردگی- داروهاي ضد روانپریشی- داروهاي ضد تشنج - داروهاي ارام بخش ضعیف .