به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، هیستریونیک یا اختلال شخصیت نمایشی، به عنوان یکی از اختلالات شخصیت کلاستر B به شمار می رود. برخورداری از وضعیت ناپایدار روحی، از جمله ویژگی های شاخص و بارز هیستریونیک محسوب می شود. از آنجایی که افراد دارای اختلال شخصیت نمایشی، تمایل بسیار زیادی به جلب توجه دارند، برای جامه عمل پوشاندن به این خواسته، از انجام کارهای نامتعارفی مانند خودکشی ابایی ندارند. از سوی دیگر، چنانچه فرد مبتلا به این اختلال نتواند نظر و نگاه های دیگران را به سمت خود جلب کند، به افسردگی و سرخوردگی دچار می گردد. بر این اساس، می توان اذعان نمود که افراد دارای اختلال شخصیت نمایشی، به توجه و نظر دیگران بسیار وابستگی و دلبستگی دارند.
در برخی مواقع ممکن است فرد هیستریونیک، همزمان به سایر اختلالات شخصیت نیز مبتلا باشد. در این زمینه باید خاطر نشان نمود که فرد مبتلا به اختلال شخصیت نمایشی، از وجود خود یک تصویر تحریف شده و ناپایدار، به انضمام احساسات شدید تصور می کند. همچنین توجه و تایید دیگران با خودباوری این دسته از افراد گره خورده است. بر این اساس، خودباوری در این افراد نشأت گرفته از توجه دیگران معنا و مفهوم خود را پیدا می کند. فرد هیستریونیک، برای بودن در کانون توجهات دیگران، رفتارهای نامناسب و در اغلب مواقع نمایشی از خود بروز می دهد.
افراد مبتلا به اختلال شخصیت نمایشی
به طور کلی افراد مبتلا به اختلال شخصیت نمایشی :
- وقتی کانون توجه نیستند، ناراحت می شوند.
- تعامل هاي آن ها با وسوسه هاي جنسی نا مناسب یا رفتار تحریک آمیز مشخص می شوند.
- ابراز هیجان هاي آن ها به سرعت تغییر می کند و سطحی است.
- براي جلب توجه کردن از ظاهر بدنی استفاده می کنند.
- گفتار آن ها شدیدا کلی و فاقد جزئیات است.
- آن ها خودنما و نمایشی هستند و در ابراز هیجان مبالغه می کنند.
- بسیار تلقین پذیر هستند.
- روابط را از آنچه واقعا هستند، سو تعبیر می کنند.
- به راحتی می توانید تجسم کنید که چگونه این افراد باعث می شوند که دیگران از آن ها فاصله بگیرند. رابطه داشتن با فرد مبتلا به اختلال شخصیت نمایشی، زجر آور و ناخوشایند است. نتیجه ان این است که این افراد، روابط نزدیک و متقابل معدودي دارند. با توجه به این تصویر بالینی، افراد مبتلا به احتمال زیاد، سبک دلبستگی نا ایمن دارند. آن ها به طور مداوم جویاي حمایت و تایید همسرشان هستند.
درمان اختلال شخصیت نمایشی
درمان اختلال شخصیت نمایشی، روان درمانی است. اما در برخی شرایط براي کاهش نشانه هاي جانبی مانند افسردگی و اضطراب دارو درمانی انجام می شود. رفتار درمانی شناختی، طرحواره درمانی و روانکاوي روش هاي درمانی هستند که توسط روانشناس انجام می شوند. افراد مبتلا باید روابط میان فردي درست را آموزش ببینند، باورهاي نادرست در مورد خود را شناسایی کنند و باورهاي درست را جایگزین کنند، هیجان ها و رفتارهاي نادرستی که براي جلب توجه انجام می شود تغییر داده و راهکارهاي درست را در پیش بگیرند.