همیشه بحث در مورد استفاده از کفش های مناسب دوران باردار بسیار داغ بوده و بیشتر کارشناسان عقیده دارند که پوشیدن کفش های پاشنه بلند در طول دوران حاملگی کار درستی نیست. البته به نظر می رسد که کارشناسان نظرات متفاوتی در مورد این موضوع داشته و در اغلب موارد درباره ضعف های موجود در استفاه از کفش های پاشنه بلند موضوعاتی را ارائه داده اند. همانطور که می دانید کفش های پاشنه بلند بدون در نظر گرفتن احساس راحتی زنان در دوران بارداری، افزایش وزن، تغییر شکل بدن و تغییر مرکز ثقل آن؛ مورد استفاده قرار می گیرند که ایده کاملا اشتباهی است. شما می توانید با دقت در تغییرات ایجاد شده در بدن خود در دوران بارداری و کاهش قابلیت هماهنگی و توازن بین اعضای آن دریابید که در طول حاملگی، بیشتر از سایر زمان ها در معرض خطر بوده و با پوشیدن کفش های پاشنه بلند احتمال سقوط شما افزایش می یابد. این حالت نیز می تواند منجر بروز جراحت در بدن خود شما یا کودک درون رحمتان گردد که بسیار امر ناخوشایندی خواهد بود. همچنین، اکثر کارشناسان پوشیدن کفش پاشنه بلند را به دلیل افزایش درد پشت و گرفتگی عضلات در دوران بارداری، به زنان توصیه نمی کنند.
عوارض کفش پاشنه بلند در بارداری
دلایل بسیاری وجود دارد که براساس آنها باید کفش های پاشنه بلند خود را در طول دوران بارداری کنار بگذارید. زیرا باعث آسیب رساندن و بروز خطرات جدی برای شما و جنین می شود.
1- پوشیدن کفش پاشنه بلند در بارداری موجب گرفتگی عضلات ساق پا می شود
زمانی که شما طولانی مدت کفش پاشنه بلند می پوشید، عضلات ساق پا در حالت انقباض قرار می گیرند، که این منجر به گرفتگی ماهیچه ساق پا می شود و در طول دوران بارداری تشدید می شود.
2- پوشیدن کفش پاشنه بلند در بارداری موجب کمردرد می شود
کارشناسان معتقدند، پوشیدن کفش پاشنه بلند شکل و حالت فیزیکی بدن شما را تغییر می دهد و ماهیچه های لگن را به سمت جلو خم می کند و شکل گرد و خمیده به کمر شما می دهد.شما در طول دوران بارداری وزن بسیار زیادی را در قسمت جلوی بدن خود تحمل می کنید و این تغییر شکل فیزیکی بدن شما باعث احساس درد کمر می شود. پوشیدن کفش پاشنه بلند فشار بیشتری روی مفاصل لگن و کمر وارد می کند، زیرا تکیه گاه مناسبی برای آنها وجود ندارد در نتیجه درد در قسمت مفاصل و رباط های پایین کمر و لگن احساس می شود.
3- پوشیدن کفش پاشنه بلند در بارداری موجب از دست دادن تعادل می شود
در دوران بارداری به دلیل اضافه وزن و تغییرات هورمونی در بدن قدرت مچ پا کم می شود. این شایع ترین دلیلی است که باعث کاهش توانایی حفظ تعادل مادر باردار می شود. وقتی که شما کفش پاشنه بلند می پوشید، احتمال خطر از دست دادن تعادل و افتادن شما زیاد می شود، در نتیجه به شما و جنین آسیب می رسد.
4- پوشیدن کفش پاشنه بلند در بارداری موجب کشیدگی عضلات می شود
به دلیل ترشح هورمون های دوران بارداری رباط های مچ پا و ساق پا نیز مانند کمر و شکم سست می شوند. سست شدن رباط ها منجر به کشیدگی ماهیچه های پا می شود.
5- پوشیدن کفش پاشنه بلند در بارداری موجب ورم پاها می شود
یکی از مشکلات شایع و معمول در دوران بارداری ورم در قسمت ساق پا، مچ پا و پا می باشد.
پوشیدن کفش تنگ و پاشنه بلند یا کفش تخت و بدون پاشنه این مشکل را تشدید می کند. پوشیدن کفش پاشنه بلند به خصوص در دوران بارداری باعث ورم پا می شود.اگر در طول دوران بارداری مجبور به پوشیدن کفش پاشنه بلند هستید باید توجه داشته داشته باشید که کفشی محکم با پاشنه ی مناسب تهیه کنید و کفش کاملا راحت باشد و به پا فشار وارد نکند. در دوران بارداری پاشنه کفش هرچقدر نازکتر باشد تعادل و استحکام بدن به همان اندازه کاهش می یابد و حفظ تعادل را دشوارتر می کند. در دوران بارداری اگر از کفش پاشنه بلند استفاده کردید سعی کنید کمتر روی پاها بایستید و بیشتر در حالت نشسته باشید و به طورمرتب کفش ها را دربیاورید و به پاها فرصت استراحت دهید. اگر با پوشیدن کفش پاشنه بلند دچار درد در پاها و کمر شدید سعی کنید پاها را ماساژ دهید.
برخی معتقد هستند که پوشیدن کفش پاشنه بلند در دوران بارداری باعث ایجاد واریس در پاها می شود اما هیچ دلیل علمی برای این موضوع وجود ندارد، اما بدون شک باعث کمردرد و پا درد می شود. پوشیدن کفش پاشنه بلند و راه رفتن با آن در دوران حاملگی سرعت حرکت را کاهش می دهد، بنابراین باعث کاهش میزان جریان خون در رگها می شود و در بعضی از موارد باعث بروز واریس می شود.
خطرات پوشیدن کفش پاشنه بلند در دوران بارداری خیلی بیشتر از زیبایی های آن است، پس بهتر است در دوران بارداری از پوشیدن کفش پاشنه بلند خودداری کنید و به این ترتیب از خود و جنین درون شکمتان مراقبت کنید.