به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، هر خودرویی برای حرکت نیاز به یک عامل تولید کننده نیرو و یک عامل انتقال دهنده آن دارد. تولید کننده نیرو در آن موتور یا پیشرانه است. انتقال دهنده هم سیستمی متشکل از بخش های مختلف است که عمل انتقال نیرو را در کنار هم و به صورت پیوسته انجام می دهند. در حقیقت نیروی تولید شده توسط پیشرانه، باید توسط یک سیستم انتقال دهنده، به چرخ ها منتقل شود.
سه بخش اصلی این سیستم انتقال دهنده شامل کلاچ، جعبه دنده و دیفرانسیل هستند که در میان آنها جعبه دنده از اهمیت ویژه ای برخوردار است. جعبه دنده را اصطلاحا گیربکس هم می گویند. اهمیت این بخش از خودرو می تواند در حد موتور یا مولد نیرو محسوب شود. تعمیرات آن نیاز به تخصص بالایی دارد و توجه به حفظ سلامت آن نیز در اولویت های نگهداری اصولی از خودرو است.
مشکلاتی که ممکن است مربوط به گیربکس یا جعبه دنده باشد
کندی شتاب در خودرو:
کند بودن شتاب در خودرو یکی از علائمی است که ممکن است ما را به سمت بسیاری از قطعات اتومبیل متوجه کند. اما در بعضی موارد هم شاید مشکل از گیربکس یا جعبه دنده باشد. پس آن را بررسی کنید تا مطمئن شوید مشکل از این قسمت نیست.
لرزش خودرو در هنگام تعویض دنده:
این مورد اکثراً در خودروهایی با دنده ی اتوماتیک اتفاق می افتد و نشان دهنده ی مشکل در عوض کردن دنده و گیربکس یا جعبه دنده خودرو است؛ که توسط افراد خبره باید بررسی شود.
افزایش یافتن دور موتور به صورت غیرطبیعی:
اگر با چنین مشکلی در خودرو خود مواجه شدید به احتمال خیلی زیاد مربوط به گیربکس است که چرخ دنده ها دچار لغزش می شوند، پس نیاز است به یک مکانیک ماهر مراجعه کنید.
نشتی واسکازین یا روغن گیربکس:
اگر واسکازین دچار نشتی شود می تواند منجر به افزایش اصطکاک در بین قطعات شود و فرسودگی زود هنگام آنها را به دنبال داشته باشد. در واقع نشتی در واسکازین مشکلات بسیار جدی و حتمی را به دنبال خواهد داشت، پس ساده از آن عبور نکنید.
سرویس کردن به موقع گیربکس یا جعبه دنده:
چون روغن گیربکس مانند روغن موتور پس از استفاده ی دراز مدت آلوده شده و به خاطر فشار و دمای بالا خاصیت خود را از دست می دهد؛ باید به موقع نسبت به تعویض آن در جعبه دنده اقدام کنید. با اینکه اغلب قسمت های داخلی جعبه دنده ی اتومات از فولاد و یا چدن ساخته شده ولی با وجود مقاومت زیاد، کم کم و به مرور زمان ممکن است دچار خوردگی و آسیب دیدگی شود.
همان طور که می دانید برای جلوگیری از این صدمات و برای روان سازی در حرکت قسمت ها و اجزای مختلف گیربکس یا جعبه دنده از روغن استفاده می شود. پس برای سالم ماندن همین قطعات و درست کار کردن آنها باید نسبت به سرویس و تعویض قطعات و یا روغن گیربکس به موقع اقدام کنید.
روغن گیربکس یا همان واسکازین را معمولاً باید بعد از طی مسافت تقریبا سی هزار کیلومتر تعویض کنید ولی در بعضی موارد کار کرد توصیه شده برای انجام سرویس های دوره ای برای گیربکس اتومات را بین ۲۰ هزار تا ۴۵ هزار کیلومتر در نظر گرفته اند.
اما این قانون ثابت و غیر قابل تغییر نیست و شاید لازم باشد که در صورت مشاهده ی علائمی مانند دشواری در تعویض دنده، تعویض دنده با صداهای ناهنجار، و… روغن گیربکس را زودتر تعویض کنید. در واقع تعویض روغن و سرویس قطعات بستگی به شرایطی است که در آن رانندگی می کنید.
یکی از علائمی که به ما هشدار می دهد تا به فکر تعویض روغن گیربکس یا واسکازین بیفتیم تغییر رنگ آن به حالت تیره و یا استشمام بوی سوختگی از آن است.