طبق تحقیقات انجام شده، جنین انسان بیست هفته بعد از تشکیل شدن نطفه می تواند صداهای خارج از رحم مادر از جمله صدای موسیقی را بشنود. با توجه به تحقیقاتی که در این زمینه انجام شده است، نوزادان می توانند حتی تا 12 ماه بعد از تولد چیزی را که شنیده اند را به خاطر آورده و نسبت به آن واکنش نشان دهند. تعدادی از پژوهشگران بر این باورند که مادرانی که در زمان بارداری آهنگ های آرام گوش می کنند، نوزادان آرام تری خواهند داشت. محیط رحم محل بسیار آرامی است بنابراین نوزاد تمام صداهای اطراف خود را به طور کامل می شنود. شنیدن صدای اطراف توسط نوزاد به معنای واکنش و تاثیری است که صداهای اطراف بر روی او دارد.طبق مطالعات بدست آمده اثر شنیدن موسیقی در دوران جنینی مشاهده شده است که باعث بهبود یادگیری در بزرگسالی می شود.البته قدرت شنوایی جنین بستگی به زمان حاملگی و خصوصیت صدا هم دارد. شروع شنوایی جنین انسان از ۲۸-۲۶ هفتگی شش ماهگی مشاهده می شود. سر و صدای جفت وصدای مادر نقش مهمی در تحریک شنوایی جنین در رحم دارد. جنین این صدا ها را و حتی صدا مادر را بخاطر می سپارد. بیشتر مطالعات نشان دهنده توانایی تشخیص موسیقی در مغز جنین انسان است.
تاثیر موسیقی بر حرکت نوزاد در رحم مادر
محققان با آزمایش هایی که در این زمینه انجام داده اند به این نتیجه رسیده اند که بعضی از موسیقی ها موجب می شود قلب نوزاد طپش بیشتری داشته باشد و تندتر بزند. هنگامی که ضربان قلب به طور طبیعی بالا برود، جنین بیشتر جنب و جوش می کند. موسیقی هایی که آرام و ساده هستند، تاثیرات مثبتی بر جنین می گذارند. همینطور یادتان باشد صداهای ناگهانی یا خیلی بلند می تواند به جنین آسیب برساند. محققان در هنگام آزمایش مشاهده کردند که حرکات صورت جنین در ابتدا، در طول تحریک توسط پخش موسیقی صورت می گیرد و به مدت پنج دقیقه پس از تحریک ادامه داشته و سپس متوقف می شود.قطعات موسیقی آرامش بخش آهنگ هایی هستند که در زمان بارداری برای شما و کودکتان مناسب اند ولی قطعات ضرب دار مانند قطعات بتهوون، ضربان قلب جنین را بالا می برد و جنین را به جنب وجوش وا می دارد. البته اینکه جنین از یک نوع موسیقی لذت ببرد و از آن آرامش بگیرد، کاملاً به لذت بردن و آرامش مادر باردار وابسته است. مثلا شنیدن اپرا می تواند در افزایش ضربان قلب کودک تاثیرگذار باشد چون جنین در محیطی ساکت و تاریک به سر می برد و با شنیدن موسیقی به جنب و جوش و تکاپو می افتد.
تاثیر موسیقی بر هوش جنین
هنگامی که مادرهای باردار به موسیقی های کلاسیک به خصوص آثار موتزات گوش می دهند، هوش جنین تا حد زیادی افزایش پیدا می کند. محققانی که در این زمینه فعالیت می کنند به این نتیجه رسیده اند که از آن جایی که ریتم موسیقی موتزارت 60 بار در دقیقه است، و ضربان قلب جنین نیز با این ریتم یکسان است، این موسیقی تاثیر شگرفی در هوش جنین دارد. هنگامی که جنین در رحم مادر است، صدای مادر و همچنین موسیقی مورد علاقه مادر را شنیده و به آن واکنش نشان می دهد. جنین بعد از تولد، موسیقی دوران جنینی اش را به یاد می آورد. بهتر است خانم های باردار یک فهرست آهنگ، از آهنگ های موتزات داشته باشند و بعد از به دنیا آمدن کودک نیز آن موسیقی را برای او پخش کنند.
دکتر لامونت عقیده دارد؛ اگر در سه ماه آخر بارداری از یک موسیقی مشخص ترجیحاً کلاسیک برای جنین استفاده شود، او در یک سالگی با شنیدن آن واکنش نشان می دهد و موسیقی را درک می کند. به عقیدۀ کاترین سنگلتن تأثیر موسیقی که کودک در رحم مادر خود بارها گوش می دهد حتی بیش از 12 ماه است. او می گوید:
زمانی که در ماه پنجم بارداری خود بودم در حال اجرای قطعه موسیقی ای بودم و فرزندم در تمام این مدت این قطعه را می شنیده است. هنگامی که کودکم 5 سال داشت بار دیگر این قطعه را اجرا کردم و او به مدت 3 ساعت بدون آنکه کوچک ترین حرکتی از خود نشان دهد یا خسته شود به این اجرا گوش می داد.
موسیقی حتی پس از تولد کودک و به خصوص تا قبل از سن هفت سالگی نیز تأثیر بسیار زیادی در پرورش هوش و حافظه کودکان دارد. در سال 1993 دو فیزیکدان متخصص در امر پرورش و حافظه بهنام های گوردون شاو و فرانسیس رایچر، ده دقیقه از ابتدای سونات نابغۀ بزرگ موسیقی کلاسیک ولفگانگ آمادئوس موتسارت را برای گروهی از دانشجویان دانشگاه کالیفرنیا اجرا کردند و نتیجه ای که یافتند، افزایش موقتی حافظه آن ها بود.
در رابطه با این تأثیر باید بگوییم والدین آمریکایی بر این باورند که برای افزایش هوش و حافظه فرزندان از موسیقی های کلاسیک استفاده شود.
دلیل آنکه تأکید بسیار زیادی بر موسیقی موتسارت به خصوص برای جنین شده است آن است که ریتم موسیقی او 60 بار در یک دقیقه است که ضربان قلب کودک نیز با این ریتم برابری می کند و بسیار شبیه و همگون است و به همین جهت موسیقی موتسارت تأثیر بسیار زیادی بر جنین و کودک می گذارد.
بنابراین آرامش و موسیقی کلاسیک در روحیۀ کودک و جنین تأثیر مثبت بیشتری دارد، تا یک موسیقی پرتلاطم و خشن.
تاثیر آهنگ های موتزارت بر هوش جنین
هنگامی که مادرهای باردار به موسیقی های کلاسیک به خصوص آثار موتزات گوش می دهند، هوش جنین تا حد زیادی افزایش پیدا می کند. محققانی که در این زمینه فعالیت می کنند به این نتیجه رسیده اند که از آن جایی که ریتم موسیقی موتزارت 60 بار در دقیقه است، و ضربان قلب جنین نیز با این ریتم یکسان است، این موسیقی تاثیر شگرفی در هوش جنین دارد. هنگامی که جنین در رحم مادر است، صدای مادر و همچنین موسیقی مورد علاقه مادر را شنیده و به آن واکنش نشان می دهد. جنین بعد از تولد، موسیقی دوران جنینی اش را به یاد می آورد. بهتر است خانم های باردار یک فهرست آهنگ، از آهنگ های موتزات داشته باشند و بعد از به دنیا آمدن کودک نیز آن موسیقی را برای او پخش کنند
تاثیر موسیقی کلاسیک بر هوش جنین
موسیقی های کلاسیک از جمله آثار هنر مندانی مثل باخ، بتهوون و موتزارت ساختار بسیار پیچیده ایی دارند. به طور کلی می توان گفت موسیقی های کلاسیک، تاثیر مثبتی در دوران جنینی دارد و جنین در بزرگسالی شخصیت آرامی خواهد داشت. نوزادان از حدود سه ماهگی می توانند
ساختار موسیقی کلاسیک را انتخاب کنند. بعضی از محققان بر این باورند که پیچیده بودن موسیقی های کلاسیک، مغز را برای تحلیل و حل مشکلات فضایی ترغیب می کند. گوش دادن به موسیقی های کلاسیک، تاثیر متفاوتی در مقایسه به گوش دادن به سایر موسیقی ها دارد. در نهایت می توان گفت گوش دادن به موسیقی در دوران جنینی، تا مدت ها بر مغز انسان تاثیر دارد و تاثیرات مثبت آن تا مدت ها باقی می ماند.
تاثیر موسیقی بر حافظه بلند مدت کودک
کودکانی که در دوران جنینی خود در معرض گوش دادن به موسیقی قرار می گیرند، حافظه بلند مدت بهتری خواهند داشت. دانشمندان و محققان عقیده دارند که قرار گرفتن جنین در معرض موسیقی، رشد مغز و همچنین شنوایی جنین را تحت تاثیر قرار می دهد. جنین می تواند در این دوران جزئیات زیادی را به خاطر بسپارد ولی مشخص نیست نوزاد بتواند تا چه مدتی این اطلاعات را به یاد بیاورد. این نوزادان در مقایسه با سایر نوزادها توانایی های بیشتری برای یادگیری دارند و در دوران بزرگسالی نیز حافظه بهتری دارند. با توجه به این که گوش دادن به موسیقی در دوران بارداری استرس مادر را کاهش می دهد، این امر تاثیر مستقیمی بر جنین می گذارد و کودک در بزرگسالی کمتر دچار استرس می شود.
تاثیر موسیقی بر بارداری و زایمان مادر
همانگونه که موسیقی آرامش بخش می تواند به افراد انرژی مثبت و آرامش دهد،برای یک زن حامله یا باردار و جنین نیز تاثیر مثبت دارد و آرامش در بارداری،آرارمش جنین را پیش رو دارد. هرچند هنوز دلیل کاملا علمی برای اثبات بالابردن هوش جنین از طریق موسیقی وجود ندارد اما شکی در آن نیست که روحیه بهتر مادر تاثیر مثبت فراوانی در جنین دارد زیرا:
- زنان در دوران حاملگی بعلت تغییرات فیزییولوژیک و هورمون، معمولا دچار اضطراب و افسردگی با درجات مختلف می شوند و موسیقی مخصوصا از نوع ملایم می تواند بسیار آرامش بخش باشد و استرس را از مادر بکاهد.
- شنیدن موزیک در دوران حاملگی باعث کاهش فشار عصبی ، بدخلقی و افسردگی در مادر می شود
- راه ارزانی است برای کاهش عصبانیت و استرس در زنان حامله ای که با ریسک بالای حاملگی مجبور به استراحت مطلق هستند.
- یافته های محققان نشان می دهند که موسیقی می تواند فشار خون مادران باردار را تحت تاثیر قرار دهد، بطوریکه اگر موسیقی گوش خراش و ناخوشایندی گوش کنند، با افزایش فشار خون مواجه می شوند، در صورتی که این نوع موسیقی بر روی فشار خون زنان غیر باردار چنین تاثیری ندارد.
پس اگه شما نیز کودک خود را باردارید به یاد داشته باشید که آهنگ گوش دادن در دوران بارداری میتواند مزایای قابل توجهی داشته باشد و تاثیر مثبتی بر جنین بگذارد. همینطور این نکته را نیز در نظر داشته باشید که فرکانس های بم بهتر می توانند در مایع درون رحم به حرکت درآیند و برای جنین قابل شنیدن باشند.
مطالعات نشان می دهد ماداران بارداری که در این دوره موسیقی گوش می دهند، اصلا دچار استرس زایمان نمی شوند. موزیک های مناسب می تواند راه ارزان برای کاهش عصبانیت و استرس در زنان حامله ای که با ریسک بالای حاملگی مجبور به استراحت مطلق هستند شود. زیرا استرس و اضطراب مادر هم به راحتی به نوزاد منتقل می شود.
مطالعات نشان داده است که مادران با گوش دادن به موسیقی می توانند روند زایمان طبیعی بهتری را داشته باشند. این حالت به این دلیل است که ما فقط به خود موسیقی گوش نمی دهیم، بلکه با آن ارتباط برقرار کرده و آن را کاملا احساس می کنیم.
با توجه به این توضیحات، بیشتر پزشکان متخصص زنان و زایمان فکر می کنند که گوش دادن به انواع موسیقی ها، بخش هایی از ذهن مادر باردار را تحریک کرده و در کنار آن، تجارب شادی را به فرد منتقل می کند که به نوبه خود، درد ناشی از روند طبیعی زایمان را در بدن مادر به میزان قابل توجهی کاهش خواهد داد.
علاوه بر این موارد، شنیدن موزیک به عنوان یک درمان اساسی در کاهش اضطراب زنان باردار بسیار موثر است، زیرا می تواند به زنان کمک کند تا میزان استرس خود را در حین انجام عمل زایمان طبیعی کاهش داده تا کمتر در معرض درد باشند.
بهترین موسیقی برای هوش جنین
پزشکان و محققان بر این باورند که بهترین آهنگ برای جنین، آهنگ های آرام است. ولی به طور کلی می توان گفت اگر مادر در دوران بارداری از موسیقی لذت ببرد، جنین نیز از آن موسیقی لذت خواهد برد. گوش دادن به آهنگ هایی با صدای خیلی بلند برای مادران باردار توصیه نمی شود و مادران باردار باید با صدای ملایم به آهنگ گوش دهند. صدای آواز مادر نیز تاثیر بی نظیری بر هوش جنین دارد و تحقیقات نشان داده است که جنین با صدای لالایی مادر در رحم به آرامش می رسد. با توجه به تحقیقات به دست آمده نوزادهایی که در دوران جنینی در معرض موسیقی به ویژه موسیقی های های آرام بوده اند، از نظر حسی؛ رفتاری؛ روحی و شناختی در مقایسه با سایر نوزادان پیشرفت بیشتری دارند.
چگونگی گوش دادن به موزیک در دوران بارداری
بهتر است موزیک در دوران بارداری با اسپیکر پخش شود. بسیاری از افراد بر این باورند که باید هدفون موسیقی را به طور مستقیم بر روی شکم قرار دهند در صورتی که این امر صحت ندارد و ممکن است صدای آن برای جنین آزار دهنده باشد. یکی از دلایلی که نباید صدای موزیک خیلی بلند باشد این است که مایع آمنیوتیک یا کیسه آب در رحم مادر، موجب تقویت صدا شده و موجب می شود جنین صدا را بلند تر از چیزی که دیگران می شنوند، بشنود. میزان صدایی که برای جنین مناسب است صدایی در حدود 50 تا 60 دسیبل است. تحقیقاتی که در مراکز تحقیقاتی آمریکا انجام شده نشان می دهد مادران بارداری که برای مدت طولانی در معرض صداهای بلند قرار می گیرند، زایمان زود رس داشته و ممکن است جنین با مشکلاتی نظیر کم شنوایی یا کمبود وزن مواجه شود.
مزیت های گوش دادن به موسیقی برای جنین
زمانی که جنین در رحم مادر قرار دارد، پخش موسیقی رحم مادر را برای جنین تبدیل به محیطی آرام و امن می کند. با وجود این که رحم مادر بدون موسیقی و به طور طبیعی نیز به خاطر وجود صدای کیسه آب و همچنین صدای قلب مادر، محیطی آرامش بخش برای جنین است اما با این وجود
گوش دادن به موسیقی موجب ریلکس شدن و آرامش جنین می شود. نوزادانی که در دوران جنینی آهنگ های آرام بخش مثل لالایی مادر را می شنوند و آرامش می گیرند، بعد از تولد می توانند آن آهنگ را تشخیص داده و از آن آرامش بگیرند. حرف زدن پدر و مادر با جنین موجب می شود جنین بعد از تولد صدای آنها را به خوبی تشخیص دهد.