چای یکی از نوشیدنی های مورد علاقه در بین مردم جهان است که در انواع مختلف تولید و مورد استفاده قرار می گیرد. در این مطلب به معرفی انواع چای می پردازیم. چای نوشیدنی معروف و محبوبی در سراسر دنیاست اما ماجرای علاقهٔ ما ایرانی ها به این نوشیدنی با همهٔ دنیا فرق دارد. باور کنید در هیچ کجای دنیا مثل ایران، این نوشیدنی جذاب، مونس مصرف کنندگانش نیست. به مهمانی های ایرانی نگاه کنید؛ وقتی مهمان ها می رسند با چای پذیرایی می شوند، بعد از غذا، هنگام گپ وگفت، در ساعات پایانی مهمانی و تقریبا در تمام بخش های آن، چای حضوری پررنگ تر از هر چیز دیگری دارد. خب بدیهی است که چای دوستان ایرانی باید با بهترین برندهای چای ایرانی هم بیشتر آشنا شوند. در این محتوا از بهترین ها خواهید خواند.
چای سیاه
برگ های این چای به دلیل اکسیداسیون بالا، سیاه می باشد و مصرف بالایی در دنیا دارد. چای به معنای اصلی از گیاه سیننسیس تولید می شود. برگ های این گیاه چیده و خرد می شود و سپس آن ها را در مکانی نگهداری می کنند تا اکسیداسیون انجام شود. بعد از این مرحله، چای خشک شده و بسته بندی می شود. چای سیاه به صورت ساده یا عطری در انواع مختلف تولید و عرضه می شود و چای سیاه پایه بسیاری از چای های عطری و ارل گری است. فصلی که چای در آن تولید می شود تاثیر بسیار زیادی در رنگ و طعم آن دارد.
از انواع معروف چای سیاه می توان به موارد زیر اشاره کرد.
- چای سیاه آسام
- چای سیاه سیلان
- دارجیلینگ
- ارل گری
- صبحانه انگلیسی
- لیچی و رز
- چای صبحانه ایرلندی
- چای سیاه کیموم
- چای سیاه کنیا
- سوچونگ
- ماسالا
- چای سیاه یوان
انواع چای سیاه ایرانی
حتما شما هم تعریف زیادی درمورد کیفیت برگ چای شمال شنیده اید. خوب است بدانید که عمده محصول چای در ایران از گیاه چای پرورش داده شده در باغات شمال بدست می آیند، اما چای ایرانی تنها منحصر به شمال نیست و برخی از نواحی جنوبی کشور نیز تولید چای دارند. در ادامه انواع چای سیاه را نام میبریم و کاملا درموردشان توضیح می دهیم:
چای سرگل
بوته چای بصورت درختچه رشد می کند و شاخه های فراوانی نیز دارد. انتهای هر شاخه جوانه هایی روشن و تازه رشد می کند که به این جوانه ها غنچه ی سه برگ یا سرگل می گویند. این چای در جدول درجه بندی برگ چای سیاه ایرانی بهترین نوع محسوب می شود و ارزش بیشتری نسبت به دیگر انواع چای دارد. چای سرگل به لحاظ اندازه گیاه چای حدودا دو سانتی متر طول دارد و بسیار لطیف است. هرچه به سمت پایین تر برویم برگ ها ضمخت تر، بزرگ تر و تلخ تر می شوند. چای سرگل نسبت به دیگر انواع چای ایرانی طعم و عطری بسیار قوی و دلپذیرتر دارد. تنها راه شناسایی برگ چای و تعیین کیفیت برگ چای بهاره بعنوان سرگل اندازه برگ هاست. چای سرگل معمولا چون دستچین است بصورت خرد نشده و خشک عرضه می شود.
چای شکسته ممتاز
چای شکسته دومین جایگاه در جدول درجه بندی برگ چای سیاه ایرانی را به خود اختصاص می دهد. این چای ایرانی نیز محصول فصل بهار است. برای چیدن محصول چای شکسته ممتاز علاوه بر برگ ها غنچه، برگ های پایینی را نیز میچینند و چوب بوته را از برگ جدا می کنند. پس از جداسازی برگ از ساقه عملیات فرآوری انجام می گیرد و بعد از خرد شدن در بازار ارائه می شود. چون این چای عطر و طعم بسیار دلپذیر و قوی دارد از آن بعنوان چای شکسته ممتاز یاد می شود.
چای قلم
چای قلم از دیگر انواع چای سیاه ایرانی سایز بزرگ تری دارد. در تهیه این چای دقت کمتری نسبت به چین و تولید برگ چای ممتاز و سرگل بخرج داده می شود. این چای از برگ های پایینی، بزرگ تر و به همراه چوب بوته بدست می آید. برای خشک کردن و فرآوری این نوع چای مرحله خرد کردن حذف می شود و چای بصورت درشت همراه با ساقه خشک خواهد شد. چای قلم طعمی گس و دلپذیر دارد و در صورتی که از چین بهار باشد کیفیت آن نیز خوب خواهد بود.
چای CTC یا کله مورچه ای
سی تی سی در واقع به معنای خرد کردن، گسستن و پیچیدن است که همگی فرآیندی را شکل می دهند که محصول CTC به دست می آید. در فرآیند CTC یا کله مورچه ای چای به اجزای بسیار کوچکی خرد شده و بصورت گلوله های کوچک در می آید. این چای در هندوستان و آسیا از محبوبیت ویژه ای برخوردار است.
چای سبز
چای سبز یکی از معرو ف ترین و درمانی ترین چای در جهان مشهور شده است. در تولید این نوع چای، از اکسیداسیون کمتری نسبت به چای سیاه استفاده می شود و به همین دلیل است که رنگ آن روشن تر و تلخی کمتری نسبت به چای سیاه دارد.در ادامه انواع ای سبز را ذکر می کنیم.
- بیلوچان
- جنمایچا
- گیوکورد
- لوشان
- لانگ جینگ
- ماچا
- سنچا
چای سفید
چای سفید از با کلاس ترین و درمانی ترین چای در جهان شناخته شده است این نوع چای کمترین میزان اکسداسیون را دارد و به همین دلیل طعم و عطر بسیار خوبی دارد. این نوع چای در بیشتر مواقع با جریان هوا خشک می شود و بلافاصله پس از برداشت حرارت داده می شوند. از انواع چای سفید موارد زیر می باشند.
- بای هائو(سوزن نقره ای)
- بای مو دان
- چای سفید دارجیلینگ
- گونگ می
- شو مای
خواص چای بر سلامتی چیست؟
اگر آب جز پر مصرف ترین نوشیدنی جهان است، چای دومین مورد از آن محسوب می شود که در کشور ما نیز بسیار محبوبیت دارد. چای سیاه طعم دلچسب و خوبی دارد و در برابر بقیه چای ها از کافئین بالایی برخوردار است. چای فواید زیادی برای سلامتی بدن دارد به دلیل اینکه آنتی اکسیدان بالایی دارد و دارای ترکیباتی است که به کاهش التهاب بدن کمک شایانی می کند. در ادامه به خواص چای سیاه و سبز می پردازیم.
خواص چای سیاه
- پیشگیری از سرطان
- سلامت قلب
- تقویت سیستم ایمنی
- سلامت دستگاه گوارش
- کاهش فشار خون
- افزایش تمرکز
- سلامت دهان و دندان
- کاهش کلسترول های بد بدن
خواص چای سبز
- جلوگیری از پیری زودرس
- جوان ماندن مغز
- افزایش ایمنی بدن
- اثر محرک و ایجاد انرژی
- خاصیت جمع کنندگی
- پیشگیری از سرطان
- کاهش کلسترول
- جلوگیری از دیابت
- بهبود وضعیت قلبی و عروقی
- کاهش وزن
- رفع سموم بدن
- درمان جوش صورت
- بالا بردن استقامت و تحمل
- درمان کبد چرب
چرا چای ایرانی نه خارجی؟
در چای ایرانی برخلاف چای خارجی از ماده افزودنی جهت طعم و رنگ بیشتر استفاده نمی شود و به دلیل آب و هوای شمال کشور نیازی به استفاده از سموم شیمیایی نیست. چای ایرانی از معدود چای هایی ست که بدون سموم شیمیایی تولید می شوند به همین دلیل پزشکان برای کسانی که ناراحتی های معده دارند، چای ایرانی تجویز می کنند.
چای خوب خارجی در ایران کدامند؟
در کشور غیر از چای ایرانی، چای خارجی نیز استفاده می شود. برخلاف تصورات عموم که چای خارجی دارای رنگ و اسانس شیمیایی و مضر است اما اینگونه نیست و چای خارجی نیز طبق استانداردها تولید و روانه بازار می شود. شرکت تامین فلات آماده ارائه و فروش عمده چای در انواع مختلف ایرانی و خارجی درجه یک با قیمت مناسب به سراسر کشور می باشد. از انواع چای خارجی موجود در ایران که جزء چای های خوب خارجی هستند، می توان به موارد زیر اشاره کرد.
- توینینگز
- دوغزال
- هزار دستان
- المنیس
- دوچکش
- اقدوش
- روزبه
- دبش اکبر
- سیلان
- کلکته
از کجا متوجه اصل بودن چای ایرانی بشویم؟
شناسایی چای از روی ظاهر آن بسیار سخت است. شاید فقط چای کاران و کارخانه داران می توانند از روی ظاهر چای، کیفیت آن را تشخیص دهند چرا که چای مرغوب بهاره، عطر و طعم و نرمی و لطافت خاصی دارد. همانطور که در بخش قبلی گفته شد، چای سرگل و بهاره ایرانی بهترین نوع چای محسوب می شود. این چای دارای بهترین عطر و طعم و کیفیت است. وقتی چای بهاره را درون قوری می ریزید، در هنگام اضافه کردن آب جوش، عطر بسیار دلنشین چای بهاره به همراه بخار آب بلند می شود و بسیار به دل آدم می نشیند! بنابراین یکی از راه های شناسایی چای مرغوب این است که چای را دم کنیم و عطر و طعم چای را مقایسه کنیم. بهترین راه خرید چای ایرانی، خرید مستقیم از کشاورز است. یکبار چای سرگل بهاره را در فصل بهار به صورت مستقیم از کشاورز خریداری کنید و کیفیت آن را مد نظر داشته باشید. و از آن به بعد می توانید کیفیت بقیه انواع چای را با آن مقایسه نمایید.
۱) دم کردن چای و توجه به رنگ و طعم آن
برای تشخیص چای ایرانی درجه یک، چند راه حل ساده وجود دارد اما راه حل اصلی آن که بهترین و سریع ترین راه هم هست، تست چای و دم کردن آن است. هنگامی که چای را درون آب جوش می ریزید اگر از همان دقایق اول، چای رنگ بدهد و بعد از گذشت ۵ الی ۶ دقیقه، رنگی زیاد و غیرطبیعی نمایان شود، معلوم می شود که از رنگ دهنده شیمیایی برای افزایش رنگ دهی چای استفاده شده است. بعد از دم کشیدن چای و نوشیدن آن نیز باید به طعم و عطر آن دقت کنید.چای ایرانی عطر خیلی ملایم و طعم گس دارد و درصورتی که طعم و عطر زیاد داشته باشد و یا طعم دار باشد، به این معنی است که از طعم دهنده های غیرطبیعی برای تغییر طعم و عطر چای اصیل ایرانی استفاده شده است.از چای های خارجی یا حتی بعضی چای های داخلی که طعم زعفران، لیمو، دارچین و هرگونه طعم دهنده طبیعی را می دهند نیز استفاده نکنید چراکه طعم دهنده های این چنینی نیز شیمیایی هستند. البته گاهی اوقات چنین طعم دهنده هایی مثل چوب دارچین یا زعفران و دانه های هل درون بسته بندی چای وجود دارند اما اگر فقط طعم و عطر آن را داشتند از مصرف آن ها صرف نظر کرده و سلامت خود را مدنظر قرار دهید.
۲) ریختن چای درون آب سرد
یکی دیگر از راه حل هایی که شاید همان ابتدا شما را به ناسالم بودن چای مطمئن کند ریختن چای درون یک فنجان آب سرد است. اگر همان اول چای رنگ بدهد یعنی غیرطبیعی است و رنگ های شیمیایی دارد. دقت کنید که اگر رنگ ندهد دلیل بر سالم بودن آن نیست و باید در مرحله بعدی با روش های دیگری که توضیح داده ایم از طبیعی بودن چای مطمئن شوید.
۳) توجه به مدت زمان دم کشیدن چای
یکی دیگر از مسائلی که باید برای تشخیص چای ایرانی درجه یک از چای خارجی یا ناسالم به آن توجه نمود، زمان دم کشیدن چای است. چای ایرانی به ۱۵ الی ۲۰ دقیقه زمان نیاز دارد تا دم بکشد. اگر در این بازه ی زمانی چای شما دم کشید به احتمال بالا چای شما اصل می باشد لازم به ذکر است تنها این دلیل برای اصل بودن چای با قطع و یقین نمیشود اطمینان داد.
۴) نگهداری چای دم کرده به مدت ۲۴ ساعت درون لیوان
به عنوان یک راه حل دیگر می توانید مقداری از چای دم کرده را درون لیوان ریخته و به مدت ۲۴ ساعت به آن زمان بدهید. اگر چای غلیظ و سیاه شود و رنگ آن به سختی از لیوان پاک شود یعنی چای حاوی رنگ شیمیایی بوده و طبیعی نیست چراکه رنگی که مربوط به رنگ دهی طبیعی چای ایرانی است به سادگی از قوری و لیوان شسته می شود.اگر قصد خرید چای ایرانی را دارید به این نکته دقت کنید که سه نوع چای ایرانی به نام های بهاره، تابستانه و پاییزه وجود دارد که نام هرکدام حکایت از فصل برداشت چای دارد.
عوارض نوشیدن چای کهنه دم چیست؟
از عوارض مهم نوشیدن چای کهنه دم می توان به ایجاد شدن مشکلات گوارشی، تولید سموم در بدن، ایجاد سردرد و احساس خستگی اشاره کرد. علاوه بر اینکه نباید چای کهنه دم بنوشید، چای داغ نیز برای بدن مضر است و باعث ایجاد مشکلاتی از قبیل آسیب به گلو و نای و در نهایت منجر به سرطان می شود.
امیدوارم از محتوای خانه داری نهایت لذت را برده باشید و برای کسانی که به خانه داری علاقمند هستند، میتوانید ارسال نمایید. همچنین برای مشاهده ی مطالب پر محتوای دیگر میتوانید به بخش سبک زندگی ساعدنیوز مراجعه نمایید. از همراهی شما بسیار سپاسگزارم .