ساعدنیوز
ساعدنیوز

موثرترین روش پرورش و نگهداری از فلفل تایلندی

  سه شنبه، 03 خرداد 1401   زمان مطالعه 12 دقیقه
موثرترین روش پرورش و نگهداری از فلفل تایلندی
فلفل تند تایلندی همانطور که از نامش پیداست نوعی فلفل تند می‌باشد که بومی مناطقی از تایلند و چین می‌باشد. به دلیل اینکه این گیاه برای اولین بار در تایلند رشد کرد و شناخته شد به آن فلفل تند تایلندی می‌گویند. این نوع فلفل یکی از فلفل‌ های تند و پرطرفدار می‌باشد که در دنیا شناخته شده است.

ویژگی های فلفل تند تایلندی

به صورت گیاهی علفی و به صورت بوته ای کوتاه رشد می کند. گیاهی یکساله است که از طریق بذر به دو صورت مستقیم و غیرمستقیم (کاشت نشاء) تکثیر می شود. رشدی سریعی دارد طوری که پس از گذشت دو تا سه ماه بارورشده و محصول می دهد. این نوع فلفل دارای درجه تندی 750000 اسکوویل می باشد، اسکوویل در واقع نوعی واحد چشایی می باشد که شخصی به نام ویلر اسکوویل آن را ابداع نموده است. این گیاه در گلدان رشد به نسبت خوبی دارد و به راحتی در گلدان نیز رشد می کند، می توانید این گیاه را در گلدان و حیاط باغچه خود پرورش دهید و از محصول تازه استفاده کنید. باردهی بالایی دارد. ارتفاع این نوع فلفل بسته به شرایط اقلیمی متغیر و بین 40 تا 100 سانتیمتر و گاها بیشتر و کمتر نیز می باشد. گلهای کوچکی دارد که این گلها در نهایت به میوه تبدیل می شود. برگهای سبز رنگی دارد که شیارهای ظریفی در آن وجود دارد. اندازه این نوع فلفل که به صورت باریک و دراز می باشد 5 سانتیمتر می باشد، زمانی که این نوع فلفل رسید به رنگ قرمز تبدیل می شود. از این نوع فلفل استفاده های مختلفی می شود. خواص بسیاری دارد.کاشت فلفل به سال های بسیار قبل بر می گردد. فلفل به صورت رایج و گسترده در مرکز و جنوب آمریکا کشت می شد و حتی قبل از میلاد مسیح در مکزیک و هندوستان کاشت فلفل بسیار زیاد بود. اولین بار کریستوف کلمب به همراه دیگر همراهانش فلفل را از آمریکا به بازار اروپا آوردند. در حقیقت، فلفل از دارایی های دنیای قدیم به دنیای جدید وارد شد و پس از علاقمند شدن اروپایی ها به فلفل، آن را در تمام دنیا پخش کردند. در قرن 17 به بعد فلفل نه تنها در اروپا بلکه در تمام نقاط جهان از جمله آفریقا و آسیا کاشته می شد. نکته عجیبی که در مورد فلفل وجود داشت این بود که گرچه فلفل بومی قاره آمریکا می باشد، اما به شمال آمریکا وارد نشد تا این که فلفل توسط استعمارگران از جنوب آمریکا به شمال این قاره آورده شد

  • این نوع فلفل طعم تندی دارد.
  • در بیشتر مناطق رشد می کند.
  • قابلیت رشد در گلدان و حیاط خانه را دارد.
  • به صورت باریک و دراز می باشد.
  • باردهی بالایی دارد، خواص بسیاری دارد.
  • بومی مناطق شرق آسیا منجمله چین و تایلند می باشد.

طریقه کاشت بذر فلفل تند تایلندی

فلفل را می توان مانند گوجه فرنگی و بادمجان مستقیماً کاشت و یا خزانه گیری کرد. حدود ۵۰۰ تا ۹۰۰ گرم بذر برای تهیه نشا برای یک هکتار زمین کافی است. بوته ها ممکن است ۷ تا ۱۰ هفته در خزانه باقی بمانند. فلفل را در جوی و پشته نشا می کنند. عرض پشته ها که همان فاصله دو خط کشت است، حدود ۵۰ تا ۷۰ سانتی متر و فاصله دو بوته روی خط کشت بین ۳۰ تا ۶۰ سانتی متر متغیر است. برای کاشت در گلدان نیز می توانید از ترکیب خاک برگ و کود حیوانی و خاک باغچه استفاده کنید. البته اگر می خواهید گلدان را در منزل نگه دارید بهتر است برای دوری از آفات و بیماری های خاک باغچه و کود حیوانی از خاک های آماده همانند کمپوست استفاده کنید. داخل گلدان گودال های کوچک ایجاد کنید. اکنون نشاء را از جای خود به همراه خاک اطراف ریشه بردارید و در حفره ای که در گلدان ایجاد کرده اید بکارید. بهتر است مقداری از ساقه نیز درون خاک برود. حال با دست خاک اطراف نشاء را فشار دهید. گلدان را خوب آبیاری کنید و در محیطی پرنور و گرم (دمای ۲۱ تا ۳۰ درجه) قرار دهید و منتظر رشد آن باشید. اگر می خواهید گلدان را در منزل نگه داری کنید حتماً باید محیطی پرنور را برایش در نظر بگیرید، پشت پنجره جنوبی با حداقل ۸ ساعت نور در روز ایده آل است. اگر این شرایط را نمی توانید فراهم کنید باید از نورهای کمکی (فلورسنت) استفاده کنید. برای این کار باید چراغ فلورسنت را در فاصله ۸ تا ۱۰ سانتی متری گیاه قرار دهید. (معمولاً برای فلفل می توانید در روز حدود ۱۵ ساعت از این نور بهره ببرید). آبیاری باید هر چند روز یک بار هنگامی که سطح خاک خشک شد انجام شود. آبیاری بیش ازحد باعث ریختن گل ها و آسیب دیدن گیاه می شود. گل های فلفل به طور طبیعی در محیط بیرون از خانه گرده افشانی می شوند و به محصول تبدیل می شوند. ولی اگر گلدان ها را داخل منزل و پشت پنجره یا حتی داخل بالکن نگه داری نموده اید باید برای گرده افشانی دست به کار شوید. برای گرده افشانی از یک قلم مو یا یک عدد گوش پاک کن می توانید کمک بگیرید. گوش پاک کن را به آرامی به گرده بساک گل نر مالش دهید و آن را به کلاله گل ماده منتقل کنید. بعد از گرده افشانی گل ها به مرور تبدیل به فلفل می شوند. اجازه دهید تا فلفل به حداکثر اندازه خود برسد و سپس با قیچی یا چاقو به آرامی آن را از بوته جدا کنید. فلفل سبز شیرین در ابتدا سبز بوده و اگر خیلی روی بوته بماند اکثر اوقات طعم شیرینی دارد ولی ممکن است بستگی به شرایط کاشت اعم از آبیاری و خشکی و رطوبت هوا طعم آن به تندی برود.

  1. مرحله اول کاشت بذر فلفل تند تایلندی: 6 تا 8 هفته پیش از کاشت فلفل، باید بذر آن را در گلدانی کوچک در خانه بکارید. وقتی کمی جوانه زدند و برگ دادند، آنها را از آن خاک خارج و در باغچه یا گلدانی دیگر بکارید. به اصطلاح، فلفل را باید نشاء کنید.
  2. مرحله دوم کاشت بذر فلفل تند تایلندی: فلفل را باید در خاک غنی بکارید و مستقیما زیر نور آفتاب قرار داشته باشد. آن را در محلی بکارید که از معرض باد دور باشد. هر چه هوا گرم تر باشد، فلفل طعم تندتری پیدا خواهد کرد. فلفل های شیرین 21 تا 25 درجه سانتی گراد را بسیار دوست دارند. اما فلفل های تند، دمای بالا و حداکثر 30 درجه سانتی گراد را دوست دارند. فلفل را باید در عمق 10 تا 15 میلیمتری در خاک بکارید.
  3. مرحله سوم کاشت بذر فلفل تند تایلندی: برای رشد بهتر آنها کمپوست و کودهای دیگر نیز به خاک اضافه کنید. فاصله میان هر نشاء باید دست کم 30 سانتی متر از هم باشد. فلفل هایی که قد می کشند و ساقه آنها بلند می شود به دیرک یا میله چوبی یا فلزی نیاز دارند تا خود را به آن بگیرند و بالا بروند. اگر حشره و کرم شب پره در خاک باغچه وجود دارد، اطراف نشاء جوان فلفل را بپوشانید. صرف نظر از اینکه در باغچه یا در گلدان فلفل را می کارید، همیشه خاک آن را باید مرطوب نگهدارید. به ویژه زمانی که گیاه تازه در حال رشد است باید همیشه خاک آن خیس باشد. البته آبیاری زیاد نیز موجب گندیدن گیاه می شود.
  4. مرحله چهارم کاشت بذر فلفل تند تایلندی: اگر گرمای هوا موجب می شود تا فلفل ها میوه ندهند، ناامید نباشید، با آبیاری دایمی و مرتب و خنک شدن هوا دوباره گیاه سرحال می شود و فلفل خواهد داد. هنگامی که هوا بسیار گرم است، روی خاک لاشبرگ بریزید تا رطوبت خاک را حفظ کند. همه گیاهان هرز را نیز هرس کنید. فلفل را باید با کودهای مایع با کمترین میزان نیتروژن تغذیه کنید تا شکوفه کنند. اما خیلی هم زیاد کود ندهید. کودهایی که برای گوجه فرنگی وجود دارند، برای فلفل نیز مناسب هستند. بسیاری از متخصصان توصیه می کنند، برگ ها و گل های گیاه فلفل را هر روز با محلول سولفات منیزیوم اسپری کنید تا محصول بهتری ارائه دهد. فلفل به طور ذاتی در برابر شته، حشره، لیسه، حشره هایی که گیاه را سوراخ می کنند (مته دهان)، کپک، قارچ و آفت بسیار مقاوم است، اما شاید به این بیماری ها دچار شود. بنابراین، باید بسیار مراقب گیاه باشید و در مواقع نیاز حتما آن را سم پاشی کنید. فاصله ی بین گیاهان در گلدان حداقل ۵ سانتی مترباشد.

پوستر فلفل تایلندی

شرایط نگهداری از فلفل تایلندی

فلفل گیاهی است یک ساله که درجه حرارت پایین باعث کم شدن دوره رشدش می شود. در بعضی از مناطق که آب وهوا مساعد باشد، ممکن است ساقه خشبی شود و بیش از یک سال عمر کند و به صورت گیاه دوساله درآید. وقتی که ساقه اصلی آن ۱۰ تا ۱۲ برگ تولید میوه می کند. سپس شاخه های جانبی آن به وجود می آیند که در انتهای آن ها گل ها ظاهر می شوند. در بعضی از ارقام آن بوته عرضی رشد کرده، روی زمین پهن می شود. برگ ها به صورت ساده، منفرد، بیضی شکل و متناوب روی ساقه قرار دارند. اگر بر اثر جابه جا شدن بوته انتهای ریشه قطع نشود، ممکن است تا عمق ۵۰ تا ۶۰ سانتی متری در داخل خاک رشد کند. هر گل فلفل دارای گلبرگ پیوسته است که به رنگ سفید یا ارغوانی دیده می شود. گاهی رنگ پرچم ها به صورت آبی دیده می شود و حشرات در گرده افشانی آن نقش مهمی ایفا می کنند.

خاک مناسب فلفل تایلندی

خاک های لوم شنی که رطوبت را تا اندازه ای در خود نگه می دارد، برای فلفل مناسب است. فلفل نسبت به کودهای آلی و شیمیایی عکس العمل مثبت نشان می دهد. pH بین ۵/۶ تا ۵/۷ برای رشد آن مناسب است؛ ولی در pH کمتر از ۵/۶ تا ۵/۵ نیز می تواند به خوبی رشد کند و محصول بدهد. فلفل pH کمی اسیدی را بهتر از گوجه فرنگی و بادمجان تحمل می کند. البته خاک های کمی اسیدی را می توان با آهک اصلاح نمود.

آب وهوای مورد نیاز فلفل تایلندی

فلفل مانند گوجه فرنگی و بادمجان یک سبزی فصل گرم است. فوق العاده به سرما حساس است. کلیه احتیاجات آب وهوایی، کودی، اعمال زراعی آن شبیه گوجه فرنگی و بادمجان است. ذکر این نکته لازم است که شاید فلفل خشکی را بهتر تحمل کند. مقادیر نامناسب آب و حرارت دو عامل مهم در افتادن گل و میوه آن است. حرارت زیاد و رطوبت کم باعث ریزش گل و میوه می گردد. در طول دوره رشد، دما نباید از ۳۵ درجه سانتی گراد بیشتر شود و یا از ۱۸ درجه سانتی گراد پایین تر رود. مناسب ترین دما برای رشد فلفل بین ۲۱ تا ۲۹ درجه سانتی گراد است. شایان ذکر است که دما در شب در تشکیل میوه تأثیر بسزایی دارد. چنانچه دما در شب پایین تر از ۵/۱۶ درجه سانتی گراد و یا بالاتر از ۲۴ سانتی گراد برسد، میوه تشکیل نمی شود.

آفات و بیماری ها فلفل تایلندی

از آفات مهم فلفل می توان از شته ها، تریپس، کرم شب پره زمستانه، کک های گیاهی و انواع مختلف نماتدها همچون Root-knot-nematode نام برد. از بیماری های مهم فلفل آنتراکنوز، پژمردگی باکتریایی، لکه برگی، پوسیدگی میوه، سفیدک حقیقی، بیماری بوته میری فیتوفترایی فلفل و بیماری های ویروسی قابل ذکر است. فلفل دارای ویتامین های A، B، B6، C، پروتئین، کالیم، کلسیم، منیزیم، چربی، روغن، فیبر، بتاکاروتن، هیدروکربن، شکر، بیوفلاونیدن، کپساسین و آنتی اکسیدان است که باعث جلوگیری از سرطان دستگاه گوارشی و پائین آوردن کلسترول خون و افزایش جریان خون می گردد. فلفل باعث ترشح آنتی باکتری ها و جلوگیری از عفونت روده ها می گردد و در تسکین و آرامش اعصاب قبل از خواب نقش بسزایی دارد. همچنین به دستگاه گوارشی در هضم غذا کمک می کند.

اهمیت غذایی و دارویی فلفل تایلندی

ارزش غذایی فلفل خیلی زیاد است. فلفل دارای انواع ویتامین های A، B۱، B۲، نیاسین و C است. بخصوص فلفل از نظر ویتامین های A از اهمیت خاصی برخوردار است. همچنین فلفل دارای املاح کانی فراوان است. عناصری هم چون کلسیم، فسفر، آهن، سدیم و به خصوص پتاسیم در فلفل به حدود وفور وجود دارد. همچنین فلفل دارای پروتئین، چربی، کربوهیدرات و ترکیبات فیبری است. بیش از ۹۰ درصد وزن فلفل را آب تشکیل می دهد. تندی فلفل مربوط به ترکیبات فنولیک به نام کاپسا ایسین می باشد که مقدار آن در ارقام مختلف فلفل متفاوت است و قرمزی رنگ فلفل در هنگام رسیدن میوه مربوط به ترکیبات مختلف شیمیایی به نام کاپ سانتین، کاپ سانوهین، کاپ سوربین، زی زانتین، کریپتوزانتین و لوتئین است که برای خوش رنگ و خوش طعم کردن غذا به آن اضافه می کنند. از فلفل به عنوان دارو استفاده می شود و آن در درمان روماتیسم، سوءهاضمه، ناراحتی های اعصاب و لمباگو تجویز می گردد. چگونگی برداشت فلفل به نوع فلفل و طرز مصرف آن بستگی دارد. ارقام فلفل شیرین را وقتی برداشت می کنند که میوه های آن ها هنوز سبز هستند؛ ولی باید به رشد کاملشان رسیده باشند. این نوع فلفل را به عنوان سبزی مصرف می نمایند. برای تهیه ادویه باید میوه کاملاً رسیده و قرمز باشد.

خواص و مزایای فلفل تند تایلندی

کاپسیسین موجود در فلفل تند سبب باز شدن عروق بینی و سینوس ها میگردد و جریان خون را در سینوس افزایش داده و سبب رفع التهاب آن میگردد. غذای تند تعریق را زیاد کرده و سبب سرفه و خروج موکوس بد از طریق سرفه میگردد، دمای بالای غذا هاي دارای ادویه تند باعث باز شدن لوله هاي برونش گردیده و سبب التیام سرما خورده گی میگردد. تحقیقات اخیر نشان داده اسـت افرادی که در هفته حداقل یکبار غذای ادویه دار و تند مخصوصاً دانه خردل استفاده میکنند از تحلیل سلول های مغزی آنها جلوگیری کرده و سیستم اعصاب قوی تری دارا هستند ودر میانسالی از ابتلا به آلزایمر در امان هستند، یکی از دلایل ان وجود ویتامین های گروه B مخصوصاً ویتامین B1 می باشد. تمامی ادویه جات تند اعم از کاری و فلفل قرمز سبب تحریک تیروئید و افزایش ضربان قلب شده و متابولیسم را بالا برده و سبب چربی سوزی و کاهش وزن می گردند. غذا هاي تند دارای آنتی اکسیدان هستند و با رادیکال های آزاد که سبب بروز سرطان میگردند مبارزه کرده و از پخش شدن سرطان پیش گیری میکنند. در تحقیقات اخیر ثابت شده اسـت غذا هاي تند رشد انواع تومور را کاهش می دهد.

پوستر فلفل تایلندی

دیدگاه ها

  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
الهام چرخنده: من برای همه کسانی که کتکم زدند، باعث بیماری قلبی شدند نفرین ندارم اما الهی که به درد من دچار بشید+ویدیو (110 نظر) مازیار لرستانی: ای کاش به جای روز زن و روز مرد، روز شرف و انسانیت داشتیم+عکس (103 نظر) عرض ارادت فریبا نادری به امام خمینی(ره): مرد بزرگ جایت خالی است در میان مردمان سرزمینِ نور؛ ممنون که این انقلاب رو برایمان رقم زدی+ عکس (94 نظر) تذکر جدی علی دایی به اعجوبه طنز ایران: دفعه آخرت باشد که ادای من را درآوردی! (79 نظر) رونالدو: برای اولین بار جورجینا را برای شام دعوت کردم متعجب بود چون باورش نمی شد که به جای اتوبوس با بوگاتی به خانه برمی گردد+فیلم (63 نظر) علی دایی در واکنش به تقلید صدایش در مراسم استقلالی‌ها: در گذشته پادشاهان دلقک‌هایی داشتند که وظیفه‌شان تقلید صدا و خنداندن مردم بود+عکس (60 نظر) شعرخوانی زیبا و دلنشین رهبر معظم انقلاب: ای تکیه گاه و پناه زیباترین لحظه های پرعصمت و پر شکوه تنهایی و خلوت من+ویدیو (54 نظر) سحر زکریا خطاب به شهاب حسینی: این جماعت چه می دانند که در خیابان با من چه کردید از اینکه یورش آوردید برای زدن من فراموش نمی کنم! +عکس (50 نظر) تعجب بازیگر مطرح ترکیه با دیدن خونه زندگیِ شاه‌نشین پوریا پورسرخ، آرش سریال کیمیا+ ویدیو/ میزبانی درجه یک در خانه‌ای درجه یک👌 (49 نظر) خلاقیت خنده دار پدر ایرانی با طراحی سینما در توالت خانه اش حماسه آفرید+عکس/ هنر نزد ایرانیان است و بس😂 (45 نظر) شیلا خداداد: موهامو رنگ نمیکنم چون همینجوری و نچرال بودن رو دوست دارم؛ وقتی عروسی برم لاک میزنم و برمیگردم پاک میکنم+ ویدیو (38 نظر) مریم مومن: تمام پسرهای محله رو زدم هیچکس بدون اجازه من نباید از کوچه رد میشد باید زنگ در رو میزدن بعد رد میشدن+فیلم (35 نظر) ژیلا صادقی: من زنی هستم، آزاد/ در فطرت من حیا نهاده شده/می‌دانم از کجا باید شروع کنم و کجا می‌شود رها شد (32 نظر) سحر زکریا: بهنوش بختیاری نخود هر آشه در حد من نیست که بخوام باهاش دهن به دهن بشم! خانم بختیاری در بین همکاران جوک هستن!+فیلم (30 نظر) لیلا اوتادی: من ترک هستم، منتها نه تُرک تبریز و اردبیل؛ ترک قشقاییِ شیراز هستم+ویدیو (30 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
منتخب روز   
تهران گردی / معرفی 36 پارک تفریحی و جذاب تهران؛ پایتخت را بهتر بشناسید آلبوم تصاویر ورزشی و خصوصی محمدهادی ساروی کُشتی گیر چشم ابرو مشکی ایرانی ؛ از کافه گردی و پاریس گردی تا پُشتک روی تُشک و مدال طلا مفاخر ورزشی ایران/ غلامرضا تختی از تولد تا مرگ گزارش تصویری دیدار تاریخی بسیجیان با ولی امر مسلمین جهان در سالروز تشکیل بسیج 20 میلیونی استقلال و پرسپولیس روی لبه تیغ/ روی مرز بین صعود و سقوط (فیلم) نظر رهبر معظم انقلاب درباره تخت جمشید / افتخاری ندارد، خدا می‌داند چقدر بیگناه مقابل تخت طاغوت‌های زمان به قتل می‌رسیدند ... کرکره خنده؛ بدل مهران مدیری: مدیری برای همیشه از ایران رفت اونور آب شبکه ای برای خودش تاسیس کرده به نام جوج تی وی من هم بدل مدیری هستم اسمم نعمت برزو کلایه است!+فیلم نگاهی به تیپ و استایل خوشرنگ و پرانرژی بهنوش بختیاری در اتاق گریم جوکر/ میکس زیبای سفید و قرمز👌 حضور بی شرمانه احسان کرمی و برزو ارجمند در عروسی مختلط ساسی مانکن به بهانه پاشیدن نمک روی زخم آبادانی ها+عکس واضح وام 680 میلیارد تومانی آقای مدیرعامل از بانک خودش! نگاهی به چیدمان سنتی و شیک اتاق پذیرایی مسعود کیمیایی، کارگردان خائن‌کشی و برنده تندیس حافظ/ خودنمایی مبلمان چرمی و تابلوهای زیبای نقاشی ایده ست کردن ست چهارخانه‌ پاییزی با این بازیگران مشهور ایرانی / از الناز شاکردوست تا پریناز ایزدیار و سمیرا حسن پور + عکس