متداول ترین سبک های تنظیم خبر
سبک هرم وارانه
در این نوع سبک، مهم ترین قسمت خبر در ابتدا و به صورت خلاصه و سپس قسمت های کم اهمیت خبر ذکر می شود. تا در صورت نیاز، قسمت های کم اهمیت به دلیل کمبود زمان در رادیو وتلویزیون و کمبود فضاء در روزنامه و مجله براحتی بتوان از قسمت پایین آن را حذف کرد. این سبک خبر نویسی بیشتر در مصاحبه ها و سمینار ها و سخنرانی ها کاربرد دارد. این سبک خبر نویسی یکی از متداولترین سبک های خبر نویسی می باشد.
- لید: لید در خبر های تلویزیونی 5تا 7 جمله می باشد که جذاب ترین و جامع ترین قسمت خبر می باشد که خبر شما را طلائی می کند تا مخاطب ترغیب به ادامه کردن مابقی خبر شود و لید همچنان در متن روزنامه بند ویا پاراگراف اول است که باید خیلی حرفه ای وجذاب نوشته شود تا بتواند مخاطب را قلاب کرده وبه خواندن ادامه مطلب ترغیب نماید.
سبک تاریخی
در این نوع سبک، خبر به ترتیب همانگونه که اتفاق افتاده گزارش می شود و مهم نیست که مهم ترین خبر در ابتدا گفته شود، بلکه باید به ترتیبی که اتفاق افتاد خبر ارائه شود این نوع سبک خبری برای خبر های روزانه استفاده نمی شود بیشتر در خبر نویسی سیاسی، فرهنگی و هنری
سبک تاریخی به همراه لید
سبک هرم وارنه + سبک تاریخی با لید این سبک بدین گونه است که ابتدا لید مهم ترین قسمت خبر بیان می شود وسپس طبق سبک تاریخی، حادثه طبق ترتیبی که اتفاق افتاده بیان می شود
سبک بازگشت به گذشته
این نوع سبک درست برعکس سبک تاریخی است وخبر با اخرین قسمت حادثه شروع می شود و سپس ما بقیه حادثه توضیح داده می شود در این نوع سبک می توانید از لید استفاده نمائید که ابتدا مهم ترین بخش خبر و سپس اخرین قسمت خبر وپس از آن مابقیه خبر توضیح داده می شود.
سبک تشریحی یا منطقی
در این نوع سبک ضمن بیان حادثه هر قسمت آن به صورت کلی تشریح و توضیح داده می شود ودیدگاه ای مثبت ومنفی بیان می شود این نوع سبک مناسب برای خبر های طولانی می باشد.
سبک دایره ای
در سبک دایره ای موثرترین عنصر انسان می باشد در این خبر نویسی اهمیت اطلاعات با رسیدن به بخش پایانی خبر کم نمی شود. آنچه در این سبک مهم می باشد خبرنویسی براساس رکن چرا می باشد، در این نوع خبرنویسی از نقل قول مستقیم زیاد استفاده می شود.
نکاتی در رابطه با خبر نویسی
- از میان سبک های ذکر شده سبک هرم وارانه متداول ترین نوع خبرنویسی می باشد.
- در خبر نویسی خبر باید کوتاه، روشن ودقیق نوشته شود تا قابل درک برای همه باشد و مخاطب بتواند آن را سریع درک کند.
- در خبر باید اطلاعات دقیق ذکر شود تا مخاطب دچار حدس وگمان نشود مثلا به جای جمله ی 30 نفر در تصادف جاده تهران –قزوین کشته ومجروح شدند باید بنویسند 2 نفر کشته و 28 نفر زخمی شدند.
- استفاده از کلمات خارجی ناآشنا، ناسازگار، دور از ذهن، غیر متعارف در خبر جایز نیست.
- در خبر نویسی اضافه کردن صفت های سنجشی در قالب شعار، باید پرهیز کرد. مثلا " سیل وحشتناک" در این جمله "وحشتناک" باید حذف شود ویا در عبارت" سخنرانی مهم" کلمه "مهم" باید حذف گردد.
- قاعد کلی در خبر نویسی این است که نام خانودگی شخص به صورت دقیق و کامل ذکر می شود و اگر دارای سمتی می باشد سمت وی پس از نام خانودگی وبه صورت کامل ذکر می شود. مثلا به جای ذکر وزیر "صنعت" باید گفت "وزیر صنعت، معدن و تجارت".
- یک نوشته ی خبری خوب باید دارای پیوستگی باشد یعنی مطالب آن با یکدیگر هماهنگ باشد.
- در خبر نام خانوادگی، شغل، سن، محل سکونت، سمت که معرفی دقیق از افراد است باید در خبر بیان شود مثل: متین منفرد ساکن اصفهان/ شهلا موسوی 20 ساله