سوژه آیا همان ایده یا موضوع است!!! اصلا سوژه چیست؟ چه ویژگی هایی دارد؟ چگونه سوژه پیدا کنیم؟ این ها سوالاتی است که برای هر فردی که در زیر مجوعه ی یکی از شاخه های مطبوعات مشغول به کار است برایش پیش می آید.سوژه یابی در اواقع یکی از مهم تریم مراحل تولید خبر است و طبق نظر متخصصین سوژه 50 درصد تولید محتوا های خبری را تشکیل می دهد و بخاطر همین از اهمیت بالایی برخوردا می باشد.
ایده چیزی یا موضوعی است که به صورت کلی به ذهن می رسد، مثل رشد اقتصادی، جاه طلبی، ثروت، علم، کارآفرینی، همانطور که می بینید هر کدام از موارد را از زوایای مختلف می توان مورد بررسی قرار داد این همان ایده است که به صورت کلی در ذهن شما بروز می کند. سوژه بیانگر نوع نگاه (زاویه) شما به موضوع است. سوزه یابی عبارت است از انتخاب موضوعی با ویژگی های خاص که بتوان برای آن محتوا تولید کرد و سوژه حداقل باید دارای برخی از ارزش های خبری نه همه ی آن ها باشد.
چگونه سوژه خوب پیدا کنیم؟
تجربه : هر ساله خبر گزاری آسوشیتدپرس در اواخر سال 10 سوژه جذاب و پر بیننده سال را منتشر می کند. با نگاهی به سوژه های قدیمی می توانید از آن ها کمک بگیرید مرور کلی سوژه های سال های قبل می تواند شما را در دیدن سوژه های جدید یاری کند
نیاز: به نیاز مخاطب فکر کنید آن ها به چه چیز هایی نیاز دارند اعم از مادی و معنوی. نیاز به خوراک، پوشاک، مسکن، تحصیل، احترام، محبت و... شما می توناید با جزئی کردن این ایده ها سوژه مناسب پیدا کنید مثلا تهیه ی گزلرش از سرای سالمندان می تواند حس همدری مردم را بیشتر بیدار کند
قالب جدید: شما می توانید سوژه های تکراری را با زاویه دید جدید گزارش کنید به طور مثال در مصاحبه با یک فرد که قبلا با او مصاحبه های زیادی انجام گرفته است تمام مصاحبه های قبلی را جمع اوری کنید تا ببینید راجب چه چیزی پرسیده نشده است، ویا حتی می توانید از خود او بپرسید راجب چه چیزی بیشتر دوست دارد از او سوال پرسیده شود.
خلاقیت : به نظر خودم خلاقیت حاصل مطالعات گسترده در حوزه های وسیع می باشد. هر چه اطلاعات شما بیشتر باشد قطعا نظرات جدید به ذهنتان خطور خواهد کرد سعی کنید همیشه ودر همه جا زمان های خود را با مطالعه زنده کنید. سعی کنید در همه ی حوزه ها مطالعه کنید ودر یک حوزه ی خاص تخصصی تر وعمیق تر مطالعه داشته باشید.
مناسبتی: می توانید به تقویم مراجعه کنید ودر رابطه با مناسبات مثلا مناسبت هفته ی دفاع مقدس، روز زن، تولد اقا امام زمان(عج) و... با زاویه دید جدید سوژه یابی کنید و خبر ارائه دهید.
ارز ش های خبری : مثل شگفتی یا فراگیری یک خبر، درگیری و... که قبلا به طور مفصل در رابطه با ارزش اهای خبری صحبت کرده ایم می توانند در پیدا کردن سوژه به شما کمک کنند مثلا نمونه ای از سوزه خبری با ارزش شگفتی : بچه دار شدن زن جوان بعد از دوسال از فوت همسرش ویا شهرت که از ارزش های خبری می باشد تغییر چهره ی سحر قریشی، و...
ویژگی های یک سوژه پرداز
شم خبری یا بینش خبری:
بینش خبری یعنی کنجکاوی، تیز بینی، مهارت ارتباطی بسیار بالا، دارای فن بالا در نویسندگی، توانایی درک مسائل پیچیده و تجزیه وتحلیل، شکیبایی در سختی ها، دارای هوش بسیار بالا. توانایی تشخیص سریع خبر از غیر خبر
زاویه دیدیا نوع نگرش:
جهان بینی یا نوع نگرش سوژه پرداز به سوژه می باشد، که با مطالعه عمیق و اطلاعات بالا حاصل می شود. توجه ودقت بالا از موارد موثر در گسترش جهان بینی می باشند که می توناد زوایای پیدا وپنهان سوژه را آشکار سازد.
سواد اطلاعات
علت بسیاری از تحقیقات بی ثمر ضعف اطلاعاتی می باشد. اطلاعات بالا باعث پر بار و مفید بودن گزارش می شود
سواد رسانه ای
شناخت رسانه ونحوه عملکرد آن در رابطه با اینکه چگونه پیام های خود را به مخاطبان ارسال می کند وآن ها را با پیام های خود اقناع ی کند دانستن اهداف برنامه ریزان رسانه واینکه ان ها چگونه از طریق تصویر و موسیقی و... بر ضمیر ناخودآگاه افراد تاثیر می گذارند.
نگرش جامعه شناختی
هر چه سوژه پرداز نگاه عمیق تر به سوژه داشته باشد و علت های سوژه را مورد بررسی قرار دهد نگاه جامعه شناختی تر را دنبال خواهد که نتایج ارزنده ای را در پی خواهد داشت.
مخاطب شناسی
شناخت مخاطب یکی از سه ضلع طلایی و مهم در سوژه پردازی می باش. اینکه بدانیم مخاطب ما کیست؟ سن؟جنس؟فرهنگ؟زبان؟میزان تحصیلات؟طبقه ی اجتماعی و... بسیار مهم می باشد چرا که اگر از هویت مخاطب خود اطلاعی نداشته باشیم نمی توانیم با وی ارتباط برقرار کرده اهداف خود برسیم بهتر است نظرات مخاطبان خود را از طریق نظرات آن ها در پیامک ها ویا ارتباط های تلفنی تجزیه وتحلیل کنیم.