به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، برای مقایسه اینکه کدامیک از موتورهای کاربراتور یا انژکتور عملکرد بهتری دارند ابتدا لازم است از طرز کار این موتورها آگاه شویم.
عملکرد بهتر موتورهای کاربراتور یا انژکتور بستگی به میزان سوختی دارند که آنها وارد سیلندرهای موتور می کنند. موتورهای کاربراتور و انژکتور هردو با وارد کردن هوا و سوخت به داخل سیلندر باعث ایجاد حرکت میشوند.
آشنایی با موتورهای کاربراتوری
کاربراتور یکی از مهمترین قطعات در سیستم سوخت رسانی کاربراتوری محسوب می شود و وظیفه اصلی این قطعه تهیه مخلوط مناسبی از هوا و سوخت برای شرایط مختلف است. کاربراتور برای کار کردن احتیاج به خلا در مجرای خروجی سوخت دارد و این کار به وسیله قسمتی از بدنه که با نام «ونتوری» شناخته می شود، صورت می گیرد.
هنگامی که صفحه گاز (دریچه گاز) باز است، هوا به وسیله مکش سیلندر به داخل کاربراتور وارد می شود و در این فضا (ونتوری) جریان پیدا می کند. زمانی که هوا از ونتوری عبور می کند، به دلیل کاهش سطح مقطع، سرعت هوا افزایش و فشار ونتوری کاهش پیدا می کند و این امر منجر به ایجاد خلا می شود؛ پس از اتصال مجرای سوخت به این قسمت، سوخت با هوا مخلوط شده و وارد سیلندر می شود تا از این طریق اشتعال صورت گیرد.
کاربراتورها دارای انواع و اقسام مدل ها هستند و بر اساس جهت حرکت سوخت، ونتوری و تعداد دهانه تقسیم بندی می شوند. در قسمت زیر به معرفی انواع کاربراتورها می پردازیم:
انواع کاربراتور بر اساس جهت حرکت سوخت
– کاربراتور با جریان هوا از بالا به پایین
– کاربراتور با جریان هوا از پایین به بالا
– کاربراتور با جریان هوای افقی
انواع کاربراتور بر اساس ونتوری
– ونتوری ثابت
– ونتوری متغیر
انواع کاربراتور بر اساس تعداد دهانه
– یک دهانه
– دو دهانه
– چهار دهانه
وظایف کاربراتورها
به طور کلی کاربراتورها دارای دو وظیفه اصلی هستند. این وظایف به شرح زیر است:
– مخلوط کردن سوخت و هوا با نسبت ترکیبی مشخص برای ورود به سیلندر
– توزیع و پخش سوخت پودر شده به میزان برابر در میان سیلندرهای موتور
مزایای موتور کاربراتوری
با توجه به این که سیستم های کاربراتوری دیگر در خودروسازی استفاده نمی شوند ولی اکثر موتورسیکلت های موجود در کشور به این سیستم سوخت رسانی مجهز هستند. در این قسمت به مزایای موتور کاربراتوری می پردازیم. این مزایا شامل موارد زیر است:
– تعمیرات راحت
– هزینه کم تعمیرات در زمانی خرابی سیستم
– امکان تعمیر بدون نیاز به لوازم الکترونیکی مخصوص
– هزینه کمتر تولید این سیستم نسبت به سیستم های انژکتوری
معایب موتور کاربراتور
سیستم سوخت رسانی کاربراتور در کنار مزایایی که دارد، معایبی هم دارد و این موضوع سبب شده تا در حال حاضر استفاده از سیستم های سوخت رسانی کاربراتوری در میان سازندگان خودرو منسوخ شده و به کارگیری سیستم های سوخت رسانی انژکتوری رواج پیدا کرده است. این معایب شامل موارد زیر است:
– امکان خفگی کاربراتور
– وابسته بودن شدید کاربراتور به شرایط محیطی
– متناسب نشدن میزان مخلوط هوا و سوخت
– توزیع غیر یکنواخت سوخت به سیلندرها
– قدرت کمتر موتور کاربراتور نسبت به موتور انژکتوری
– تنظیم سخت سیستم جرقه زنی
– آلایندگی بیشتر نسبت به موتور انژکتوری
– وابستگی به نوع بنزین و عدد اکتان آن
– وجود ارتعاشات و ضربه های بیشتر در مقایسه با موتور انژکتوری
در حقیقت این معایب از جمله تفاوت موتور کاربراتور با انژکتور محسوب می شوند که سبب شده اند تا خودروسازان به استفاده از سیستم های انژکتوری روی آورند.
آشنایی با موتورهای انژکتوری
موتورهای انژکتوری از نظر عملکرد تفاوت خاصی با موتورهای کاربراتوری ندارند ولی به دلیل اجزای مختلف و پیشرفته انژکتور، عملکرد آن به صورت دقیق تر و بهینه تر صورت می گیرد. در موتورهای انژکتور دو نوع سیستم تزریق سوخت زیر وجود دارد:
– سیستم سوخت رسانی مستقیم
– سیستم سوخت رسانی غیر مستقیم
با توجه به این که سیستم سوخت رسانی مستقیم جدیدتر است ولی در اکثر خودروهای انژکتوری از سیستم سوخت رسانی غیر مستقیم استفاده می شود.
معایب موتور انژکتور
اکثر خودروهای تولیدی جدید به سیستم سوخت رسانی انژکتور مجهز هستند ولی این دلیلی بر بی عیب و نقص بودن این نوع سیستم سوخت رسانی نیست؛ از همین رو در این قسمت به معایب موتور انژکتور می پردازیم. این معایب شامل موارد زیر است:
– بالا بودن هزینه های مربوط به تولید و تعمیرات در این سیستم سوخت رسانی
– نیاز به ابزارهای مخصوص برای تعمیر موتور انژکتور
– نیاز به نگهداری طولانی مدت
– نیاز به صافی بنزین دقیق تر و بنزین باکیفیت تر نسبت به موتور کاربراتوری
مزایای موتور انژکتوری
مزایای زیادی که موتورهای انژکتوری دارند، سبب شده تا خودروسازان نسبت به استفاده از این موتور در مقایسه با موتورهای کاربراتوری تمایل بیشتری نشان دهند. برخی از مزایای موتور انژکتوری به شرح زیر است:
– کمک به کاهش آلایندگی هوا
– کاهش مصرف سوخت
– حجم ثابت هوای ورودی
– افزایش راندمان حجمی و حرارتی موتور انژکتوری
– ارتعاشات و ضربه های کمتر موتور انژکتوری
– بهبود در عملکرد و افزایش گشتاور و توان خروجی موتور انژکتوری
– نیاز نداشتن به ساسات
– روشن شدن بهتر و سریع تر موتور انژکتوری در هوای سرد
تفاوت این دو سیستم بیش از آن که فنی باشد مربوط به مسائل زیست محیطی و آلودگی است، همچنین این تفاوت را در هزینه های تعمیر و نگهداری نیز می توان دید:
– به دلیل وجود قوانین سخت در رابطه با آلودگی هوا و محیط زیست و همچنین مصرف سوخت های بهینه، امروزه از سیستم های انژکتوری در خودروهای تولید جدید استفاده می شود.
– مواردی از قبیل وجود قطعات حساس، قیمت بالا، نیاز به تخصص برای تعمیر، پیچیدگی سیستم، نیاز به نگهداری بیشتر و نیاز به سوخت با عدد اکتان بالاتر از جمله مهمترین تفاوت موتور کاربراتور با انژکتور محسوب می شوند.
– سیستم های کاربراتوری به دلیل هزینه تولید کم و تعمیرات ساده تری که دارند، بیشتر در موتورسیکلت ها استفاده می شوند که امیدواریم در آینده این وضع تغییر پیدا کند و از سیستم های انژکتوری در این نوع وسایل نقلیه استفاده شود.
افرادی که از هر دو نوع خودرو استفاده کرده اند، تفاوتاین دو را لمس کرده اند. شما با تبدیل کاربراتور به انژکتور، می توانید نقش قابل توجهی در کاهش آلودگی های محیطی، کاهش مصرف سوخت، افزایش راندمان و … ایفا کنید.