انتخاب عنوان پایان نامه
اولین کار تحققی برای یک دانشجوی دوره کارشناسی ارشد ارائه پایان نامه میباشد که شرط فارغ التحصیلی اش میباشد از این رو کیفیت پایان نامه اهمیت زیادی برای یک دانشجو دارد که باید پایان نامه نویسی را از انتخاب عنوان آغاز کند. انتخاب عنوان اولین مرحله شروع پایان نامه نویسی میباشد. تقریبا میتوان گفت سختترین بخشی است که برای شروع پایان نامه نویسی ضروری میباشد. کیفیت عنوان پایان نامه مهم میباشد و عنوان باید ناب و جدید باشد و به هیچ عنوان تکراری نباشد. از طرفی باید دارای نوآوری باشد. برای انتخاب عنوان مناسب بهتر است از چندین ماه قبل تر از شروع پایان نامه به فکر انتخاب عنوان مناسب باشید و عنوان مناسب برای تحقیق خود برگزینید. برای انتخاب عنوان مناسب باید شناخت جامعی از حوزه تحقیقاتی خود داشته باشید و نکات ضعف و قوت آنرا شناسایی کنید و برای دست یافتن به چنین اطلاعات جامعی لازم است کتاب ها و مقالات و آثار رسمی حوزه تخصصی خود را مطالعه کنید تا نهایتا بتوانید عنوان مناسب برای تحقیق انتخاب کنید. البته شرایط و مراحل خاصی برای انتخاب عنوان وجود دارد که با مطالعه این مطلب انتخاب مناسبتری خواهید داشت:
تحقیقات و مطالعات خود را گسترده تر کنید و و در پایگاههای مختلف بررسی و جستجو انجام دهید تا بتوانید با مضوعات و حوزه های علمی به رزو در رشته خود آشنا شوید و از بین آنها مناسبترین موضوعات را برای تحقیق خود انتخاب کنید. اول باید سعی کنید حوزه موضوعی خود را انتخاب کنید و بدانید که در رابطه با چه جیزی میخواهید بنویسید سپس در آن حوزه مناسبترین موضوع را انتخاب کنید.
اینترنت کارها را آسان کرده است، تقریبا درباره هر موضوعی میتوانید در اینترنت جستجو کنید و نتایج بی نهایتی بدست بیاورید. همچنین برای آگاهی از موضوعات روز رشته شما نیز جستجو در اینترنت یک راهکار مفید است. سعی کنید هدفدار موضوع خود را انتخاب کنید و بدانید که از انتخاب این موضوع برای پایان نامه چه هدفی دارید و به چه نتیجه ای میخواهید برسید؟ بی هدف بودن هنگام انتخاب موضوع پایان نامه موجب می شود پس از انجام پایان نامه از نتیجه ی بدست آمده راضی نباشیم.
عوامل زیر را در نظر بگیرید:
- موضوعی که برای پایان نامه انتخاب می کنید باید طوری باشد که تحقیق درباره آن تا زمان مشخص شده برای ارائه پایان نامه امکان پذیر باشد.
- فکر نکنید موضوعات ساده بی اهمیت هستند گاهی در میان همین مسائل که از نظر شما پیش پا افتاده هستند می توانید موضوعات مهمی بیابید.
- از تجربه هایی که داشتید استفاده کنید و آنها را ارزشمند بدانید. یک اتفاق ساده در زندگی شما می تواند موضوع یک بررسی علمی باشد. پس به دنیای پیرامونتان دقت بیشتری داشته باشید.
- موضوعی که انتخاب میکنید باید به آن علاقه مند باشید و علاقه مند بودن به موضوع تحقیق جز موارد بسیار مهم در تحقیق محسوب میگردد.
- سعی کنید به مرور زمان دامنه موضوعات را محدود تر کنید و چند موضوع را برای انتخاب نهایی و تصمیم گیری نگه دارید.
- روش تحقیق را مشخص کنید و سعی کنید برای شروع تحقیقات یک روش تحقیق مناسب انتخاب کنید.
- در طول تحقیق هر موضوعی که به ذهنتان میرسد را یادداشت کنید و سعی کنید نهایتا از بین موضوعاتی که یادداشت کرده اید با اعمال تغییرات یکی را برگزینید.
ویژگی های عنوان پایان نامه
- عنوان باید منحصر به فرد و ناب باشد و به هیچ عنوان تکراری نباشد.
- عنوان باید کاملا تخصصی و مرتبط با حوزه موضوعی مقاله باشد.
- از فرمول ها و علائم اختصاری استفاده نشود.
- عنوان باید کوتاه و مختصر باشد.
- عنوان مشخص و واضح انتخاب کنید.
- از آوردن کلمات اضافی اجتناب شود.
نکته: عنوانی که شامل ۸ الی ۱۲ کلمه است معمولا عنوان مناسبی است.
نکته: موضوع پایان نامه باید به جامعه آماری مورد بررسی اشاره کند.
نکته: در حد امکان جذاب و جالب نوشته شود.
نکته: به خوبی بتواند محتوای تحقیق را معرفی کند.
نکته: به متغیرهای وابسته و مستقل در موضوع تحقیق اشاره شود.
نکته: تکراری بودن موضوعات پایان نامه به پدیده ای تکراری در جامعه علمی ما تبدیل شده است که ضرورت دارد از آن اجتناب شود.
در نهایت می توانید به روش های زیر موضوع پایان نامه را جهت اطمینان از تکراری نبودن بررسی کنید :
- جستجو در اصلی ترین منبع پایان نامه های فارسی یعنی وب سایت ایرانداک
- مراجعه به شبکه سیمرغ (نوسا)
- جستجو در سیستم یکپارچه کتابخانه های دانشگاه آزاد اسلامی (سیکا)
- جستجو در طرح های پژوهشی جهاد دانشگاهی