اغلب روزنامه ها، مجلات، نشریه های هفتگی دارای مقاله هایی هستند که توسط خبرنگاران، روزنامه نگاران، معاون تحریریه، سردبیران نوشته می شود. نوشتن مقاله نیازمند مهارت می باشد چرا که در مقاله نویسی مطبوعاتی علاوه بر جمع آوری اطلاعات برای ارائه آن به شکل مکتوب باید نویسنده بتواند عنوان و لید جذابی برای آن بنویسد تا مخاطب را جذب کرده وترغیب به خواندن مقاله کند. در نوشتن یک مقاله، نویسنده باید تمامی مهارت های لازم اعم از انتخاب عنوان جذاب تا ساختار مقاله مطبوعاتی، منابع گزینش موضوع مقاله مطبوعاتی، انواع موضوع مقاله نویسی، عناصر تشکیل دهنده مقاله، فنون نگارش مقاله مطبوعاتی و... موضوعاتی هستند که لازم می باشد تا برای نوشتن مقاله مطبوعاتی در مورد آن ها بیشتر بدانیم مقاله مطبوعاتی با نوع نگارش خاص که در باب توسعه افکار و عقاید با استفاده از موضوع خبری و بهره گیری از نویسندگی صحیح با رعایت نظم خاصی نوشته می شود که مقاله مطبوعاتی نوشته ای خلاصه و خبری می باشد.
ساختار مقاله مطبوعاتی
بدنه مقاله مطبوعاتی بر اساس 6 رکن تشکیل شده است که عبارتند از:
وحدت موضوع: اصلی ترین رکن مقاله مطبوعاتی وحدت موضوع می باشد چرا که نویسنده مقاله باید از پاراگراف اول تا بند آخر مقاله در رابطه با یک موضوع واحد صحبت کند یعنی سایر عناصر در راستای تبین و ارتقاء اهمیت موضوع اصلی عمل کنند.
وحدت زمانی: زمان مقاله باید ثابت یعنی از آینده، حال، ویا گذشته صحبت کند. زمان مقاله باید طوری نوشته شود که ملموس باشد. در وحدت زمانی یعنی در طول مقاله فعل جملات از یک نوع زمان تبعیت کند. که در بیشتر موارد به صورت زمان حال نوشته می شود.
وحدت مکان: مکان نیز باید به صورت مشخص در مقاله بیان شود مثلا در رابطه با کشور های منطقه خاورمیانه صحبت می کنیم، ویا کشور ایران ویا روستای... ویا سازمان فلان و یا دانشگاه...
داشتن انسجام: یکی از مهم ترین فاکتور های نوشته های قوی داشتن انسجام متنی و پیوستگی قوی میان عبارت ها، جملات ودیگر اجزای آن است. نوشتن یج جمله خوش ساخت برای متن منسجم کافی نیست، ما باید بدانیم چگونه جملات به یکدیگر متصل کنیم تا بهتر منظورمان را برسانیم. برای نوشتن متن منسجم باید به خوبی متن خود را بشناسیم ومسلط به امر نویسندگی وقواعد نگارشی باشیم.
استنتاج: مقاله در صدد بیان پیامی است که توسط سایر اجزا بیان و ازآن پشتیبانی می شود، مقاله اهدافی دارد که معمولا در قالب بیان راه کار و پیشنهاد به صورت خلاصه بیان می شود که همان استنتاج می باشد.
انتخاب موضوع برای مقاله: یکی از حساس ترین و مشکل ترین مراحل برای مقاله نویسی انتخاب موضوع می باشد چرا موضوع باید برای مخاطب جذای ودر ثانی پر اهمیت باشد تا کشش لازم برای ترغیب مخاطب به خواندش را انجام دهد. شما برای این کا می توانید از منابع مختلفی برای انتخاب موضوع استفاده نمائید در زیر به این منابع اشاره می کنیم.
انواع موضوع مقاله نویسی
موضوع مقاله می تواند به سه شکل عینی، ذهنی ویا برگرفته از شخصیتی خاص باشد. موضوع عینی اشاره به موضوعاتی دارد که برای عموم قابل درک می باشد واغلب مردم با آن موضوعات درگیر می باشند مثل موضوعات اقتصادی(تورم، بیکاری، رکودو...)، هنری، سیاسی، ورزشی و... می باشد و موضوعات ذهنی که بیشتر شامل عقاید وافکار در رابطه با مسائل فلسفی و اجتماعیو تخیلی که شکل خارجی ندارند. موضوعات شخصیتی می تواند شامل نقد و بررسی ویژگی های شخص و...باشد
عناصر تشکیل دهنده مقاله
شیوه نگارش مقاله مطبوعاتی دارای 4 رکن اساسی می باشد. هر مقاله باید از چها رکن موضوع، مقدمه، متن و نتیجه تشکیل شده است. در رابطه با موضوع مقاله می توان گفت که ممکن است تنها یک کلمه باشد مثل تورم، جنگ، امنیت و...و یا دوکلمه باشد مثل تورم وبیکاری، جنگ وصلح، امید در تاریکی و... در رابطه با موضوع مقاله نیز می توان گفت چند کلمه می باشد که ممکن است جمله باشد ویا شاید نه مثل نقش مطبوعات در جامعه، نقش نفت در جهان، افزایش نرخ طلا و...موضوع مقاله غالبا به صورت خبری، پرسشی ویا امری بیان می شود.جمله ی خبری مثل: چه شهر زیبایی، شبی که ماه کامل شد و... جمله پرسشی مثل: برای توسعه کشور چه باید کرد؟جمله ی امری مانند: رهرو آن نیست گهی خسته وگهی تند رور رهرو آن است که آهسته وپیوسته رود.
در رابطه با عنصر دوم در مقاله نظر به آن است که نگارش این بخش اختیاری می باشد چرا که اصرار بر نوشتن مقدمه در برخی اوقات نویسنده را از مطلب اصلی دور می نماید و آزادی نویسنده در ادای مطلب از اوسلب می نماید بنابراین این بخش از مقاله بسته به سلیقه نویسنده وباو توجه به ضرورت نگاشته خواهد شد.متن که بخش اصلی مقاله را در بر می گیرد و پیام نویسنده رابا استفاده از تجزیه وتحلیل، تفسیر، و با بیان دلایل روشن برای مخاطب به صورت شفاف و واضح قابل درک وقابل قبول می کند.و پس از متن بخش نتایج می باشد که اغلب نوشته نمی شود ونتیجه گیری بر عهده خود نویسنده گذاشته می شود.
به ذکر چند فن در رابطه با نگارش مقاله می پردازیم تا بتوانید مقالات در خور توجه قلم زنی کنید: نگارش مقاله مطبوعاتی طبق نظر متخصصین بسته به ذوق هنری و سلیقه نویسنده دارد اما به کار بردن فنونی مثل اشاره به جنبه های نو مقاله ویا دلایل نگارش مقاله و همچنین شروع مقاله با یک توصیف شیرین می تواندموفقیت مقالهشما را دو چندان نماید. اکثر روزنامه نگاران بر این عقیده اند که نویسنده با آگاهی بر اهمیت و تازگی موضوع باید تاریخچه و سابقه را ذکر کند. زیرا که سابقه به خواننده کمک می کند تا به مقایسه بپردازد و سوژه ها را در زمان های مختلف ارزیابی و اهمیت آنها را درک کند.