پس از انتخاب قطعی مجله مورد نظر، قسمت راهنمای آن را بخوانید. درواقع مقاله شما باید در چارچوب مورد نظر آن مجله تنظیم شده باشد، در غیر این صورت مقاله تان از جانب سردبیر برگشت داده خواهد شد یا در صورت پذیرش اولیه، مراحل بررسی طولانی تری را پشت سر خواهد گذاشت. هرچقدر به این مسئله اهمیت دهید، سردبیر با دید مثبتی به مقاله شما نگاه خواهد کرد.
دستورالعمل برای مقالات تقریبا مشابه است، همه ی مقالات دارای عنوان، چکیده، واژگان کلیدی، مقدمه، موارد و روش ها، نتایج، بحث، مراجع و بخش هایی هستند که حتما باید وجود داشته باشند. اما اینکه آنها به چه نحوی نگارش شوند، از چه فونتی استفاده شود، فاصله بین خطوط چقدر باشد، مراجع به چه سبکی نوشته شوند، به چارچوب مجله مورد نظر، بستگی دارد.
عنوان مقاله
برای این کار، دستورالعمل های متفاوتی وجود دارد، برای حاصل اطمینان باید به دستورالعمل نویسندگان مجله توجه کرد. به طور کلی صفحه عنوان، شامل عنوان مقاله، نام نویسندگان، بالاترین درجه علمی، سمت ها، موقعیت آکادمیک، آدرس ایمیل، شماره تلفن، شماره فکس و آدرس پستی می باشد.
آماده سازی مقاله قبل از ارسال
قبل از اینکه مقاله تان را به مجله ارسال کنید، چند بار با خود مرور کنید تا اگر نواقصی داشت، چیزی از قلم افتاده باشد، اصلاح کنید. ترجمه صریح و روان مقاله شما خیلی حائز اهمیت است. برای اینکه از این مورد خیالتان راحت باشد، بهتر است کار ترجمه را به مترجمین متخصص رشته ی خود بسپارید.
تهیه نامه همراه برای مجله
نامه کوتاهی که در آن با مخاطب قرار دادن سردبیر، درخواست خود را برای بررسی و چاپ مقاله ارسالی مطرح می کنید، نامه همراه نام دارد. این اولین چیزی است که سردبیر پیش از مقاله آن را خواهد دید. اگر نامه دارای نکات مثبت باشد، دیدگاه مثبتی در سردبیر ایجاد خواهد شد.
برخی مجلات نکاتی را ذکر می کنند که عمل به آن ها الزامی است. برای اینکه این مسائل به صورت علمی رعایت شوند لازم است که توسط افراد خبره انجام شود.
ارسال مقاله به مجله
اکنون به مرحله ارسال مقاله رسیده اید، اکثر مجلات ارسال مقاله به صورت الکترونیکی را قبول می کنند زیرا این امن ترین و سریع ترین روش محسوب می شود. فایل را در قالب PDF یا WORD تهیه و از جدید ترین ویرایش ها استفاده می کنید. از نمادهای غیر استاندارد استفاده نکنید.
در سایت اینترنتی برخی از مجلات مراحل ارسال مقاله به صورت آنلاین است و با تکمیل هر بخش وارد بخش دیگر می شوید تا کار تکمیل فرم ها به اتمام برسد. البته برخی از مجلات هم قبول سفارش را از طریق ارسال ایمیل انجام می دهند که در این صورت، همراه با ایمیل، نامه ی همراه ارسال می کنید.
روش دیگر، به شکل پست است که شما باید علاوه بر نامه ی همراه، 3 تا 5 نسخه از مقاله را پرینت بگیرید و همراه با سی دی یا دیسکت حاوی متن مقاله، شکل ها و جدول ها به آدرس پستی مجله ارسال کنید. از پست سفارشی ارسال کنید و رسید آن را تا حصول اطمینان از رسیدن بسته، نزد خود نگه دارید. پس از ارسال مقاله باید منتظر جواب از سوی سردبیر باشید که برای شما ارسال می شود.
روند بررسی و داوری مقاله
ممکن است مقاله شما به سرعت از سوی سردبیر مورد پذیرش قرار گیرد. این اتفاق نادر زمانی می افتد که مقاله ی شما، ایده های جالب و تازه ای را بیان کند. ولی عمدتا اتفاقی که می افتد این است که سردبیر، مقاله را در اختیار چندین داور قرار می دهد تا به دقت آن را ارزیابی نمایند. دواران باید بی طرفانه قضاوت کنند. بعضی اوقات نام داوران پنهان نگه داشته می شوند ولی بعضی از مجلات هم از شما میخواهند تا داور را خود شما انتخاب کنید.
زمان داوری مجلات
زمان داوری هر مجله ای فرق می کند. متاسفانه امروزه دواری مجلات داخلی هم تا یک سال طول می کشد. به طور کلی اگر بعد از 6 ماه، جوابی از سوی سردبیر دریافت نکردید، با مجله تماس بگیرید. اگر با گذشت 2 ماه باز هم جوابی نگرفتید دوباره تماس بگیرید. چنانچه باز هم جوابی مشاهده نکردید، دیگر هیچ وقت به آن مجله، مقاله ارسال نکنید.
سرنوشت مقاله پس از داوری
مقاله شما پس از داوری در اختیار سردبیر قرار می گیرد. پس از تصمیم سردبیر، وضعیت مقاله به یکی از صورت های زیر خواهد بود:
- پذیرش برای چاپ
- پذیرش برای چاپ پس از اصلاحات جزئی
- پذیرش برای چاپ پس از اصلاحات کلی
- بررسی مجدد احتمالی پس از اصلاحات اساسی
- بررسی احتمالی برای چاپ در قالب نامه به سردبیر یا گزارش کوتاه
- غیر قابل چاپ
اصلاح و بازبینی مقاله
مجلات خارجی عمدتا پس از 3 تا 6 ماه جواب پذیرش، نیاز به اصلاح یا رد مقاله را پس از بررسی توسط داوران ارائه می کنند. ممکن است مقاله بدون هیچ ایرادی مورد پذیرش قرار بگیرد ولی این اتفاق نادری است. معمولا سردبیر با اعلام پذیرش مشروط مقاله، از شما می خواهد تغییرات جزئی یا کلی را که براساس نظر داوران برای شما فهرست گردیده است، در مقاله اعمال کنید تا مقاله تان مجددا مورد بررسی قرار بگیرد. زمانی برای اصلاحات به شما داده می شود. حدالمقدور سعی کنید اصلاحات را پیش از اتمام فرصت، به انجام برسانید. پس از اتمام کار، مجددا مقاله را بررسی کنید و پس از کسب اطمینان، اسال نمایید.
پذیرش و چاپ مقاله
پس از پذیرش مقاله و پیش از چاپ آن، ویرایش نهایی انجام می شود که گستردگی آن در مجلات مختلف، متفاوت است.
این ویرایش شامل غلط گیری املایی، اصلاح علائم نقطه گذاری، روان سازی جملات، رفع ابهامات گرامری و بررسی بخش هایی است که احتمال خطا در آن ها زیاد است.
پس از این مرحله، نسخه آماده برای چاپ مقاله در اختیارتان قرار می گیرد. تا آخرین بار آن را بررسی و نهایتا تایید کنید. باید تک تک لغات را بررسی کنید تا کلیه ی غلط های تایپی احتمالی را به ویژه در جدول ها پیدا کنید. چنانچه اشتباهی در نسخه چاپی مجله پیدا شود، مسولیت آن تماما به عهده خودتان خواهد بود.
رد شدن مقاله
مقاله شما ممکن است بدون داوری و مستقیما توسط سردبیر رد شود. این رد شدن علل مختلفی دارد و همواره به معنی کم ارزش بودن مقاله نیست. ممکن است مقاله اصلا در حیطه علمی مورد علاقه آن مجله نبوده باشد و یا ممکن است مقاله تکراری و کهنه بوده باشد. و یا هنگام تنظیم نامه همراه و بخش های مختلف مقاله، نکات گفته شده رعایت نشده باشد. نظرات داوران را به دقت بررسی کنید و آن ها را در مقاله تان اعمال کنید. سعی کنید ایراداتی که برای شما گرفته شده، رفع کنید تا در صورت ارسال به مجله ای دیگر، شانس پذیرش مقاله بالاتر باشد.
ارسال به مجله دیگر
از همان روزی که مقاله شما رد شد، دوباره دست به کار شوید. نخست کلیه ایراداتی که داوران به آن ها اشاره کرده اند را اصلاح کنید زیرا به علت تخصصی بودن موضوع ممکن است مقاله تان پس از ارسال به مجله بعدی، مجددا در اختیار همان داور یا داوران قرار بگیرد.