نواسانت روحی و هورمونی، استرس و ده ها تغییر غیر منتظره در بدن ؛ این ها تغییراتی هستند که بارداری و زایمان بر زندگی یک زن می گذارد. برخی اعتقاد دارند که با تولد کودکان تغییری در روند زندگی پدران ایجاد نمی شود زیرا آن ها نوزادان را به دنیا نمی آورند اما با این حال مطالعات نشان داده اند پدران هنگامی که اولین بار فرزند تازه متولد شده خود را می بینند، دچار تغییرات هورمونی ، عصبی و رفتاری می شوند. در این بخش، قرار است بدانیم که بدن و ذهن مردان در دوران بارداری شریک زندگی خود و بعد از زایمان او چه تغییری خواهد کرد.
معمولا اغلب افراد مادر و نوزاد تازه به دنیا آمده را می بینند، اما پدرها هم حس ها و تجربه های متفاوت و عجیب غریبی را از سر می گذرانند.در رابطه با احساسات مردان بعد پدر شدن میتوان گفت که تقریبا هر مردی که تازه پدر شده، کمی بعد از اینکه بچه به دنیا می آید، با یک ضربه شدید چشمانش به روی واقعیت باز می شود: او یک پدر است با مسئولیت های جدید، فشارهای تازه و انتظارات نویی که باید با آن ها زندگی کند.برای بعضی این تکان اساسی، خیلی زود نمایان می شود، درست قبل از اینکه بیمارستان را ترک کنند! اما ممکن است دیگران تا چند روز با واقعیت برخورد جدی نداشته باشند.به هر حال دیر یا زود همه ما خواهیم فهمید که زندگی مان برای همیشه تغییر کرده.
تغییرات رفتار و جسمی مردان بعد از بچه دار شدن
بارداری و زایمان تغییرات فیزیکی و روانی زیادی در تازه مادرها ایجاد می کند اما معلوم شده مردان هم بعد از پدر شدن می توانند تغییرات بدنی و روانی را تجربه کنند. وقوع نوسانات هورمونی و عاطفی، احساس علاقه ی شدید به نوزاد خود، اضطراب و افسردگی و حتی تجربه ی علائم بارداری – شاید باور نکردنی به نظر برسد اما این چیزی است که در بسیاری از مردان بعد از به دنیا آمدن فرزندشان رخ می دهد.در ادامه می خواهیم ببینیم چه تغییراتی ممکن است در بدن و ذهن مردان بعد از پدر شدن شان رخ دهد.
1. سطح تستوسترون کاهش می یابد
تستوسترون هورمونی مردانه است که وظیفه توسعه عملکرد های تولید مثل مردان و ایجاد انگیزه در مردان برای یافتن شریک زندگی را دارد و مطالعات به عمل آمده، نشان می دهند مردانی که دارای سطح تستوسترون بالایی هستند برای خانم ها جذاب تر هستند و با این حال به نظر می رسد که سطح هورمون تستوسترون در مردانی که به تازگی پدر شده اند تا 34% کاهش می یابد. دانشمندان بر این باورند که دلیل این کاهش سطح هورمون به این خاطر است مردانی که به تازگی پدر شده اند ، تمرکز بیشتری بر روی خانواده خود دارند و به دنبال داشتن جذابیت برای جنس مخالف نیستند و علاوه بر این هرچه سطح هورمون تستوسترون در پدران کمتر باشد ، علاقه و میل پدران به فرزندانشان بیشتر است و بیشتر در مراقبت و نگهداری از کودکان کمک خواهند کرد.
2. سطح اوکسی توسین افزایش می یابد
دانشمندان ارتباط بین مشارکت یک مرد که به تازگی پدر شده است را در فعالیت های فرزند داری با سطح هورمون آن ها بررسی کردند و به نتایج جالبی دست یافتند. آن دسته از پدرانی که به طور فعال با فرزندان خود بازی می کردند ، در مقایسه با آن دسته از پدرانی که کمتر با فرزند خود وقت می گذراندند از سطح اکسی توسین بیشتری برخوردار بودند. اکسی توسین هورمونی است که وظیفه ایجاد آرامش ، عشق و احساسات مثبت و پیوند شدید بین افراد را بر عهده دارد و به طور طبیعی در زنانی که به تازگی مادر شده اند ، در طول بارداری و بعد از زایمان افزایش می یابد.
3. مغز پدرانی که به تازگی صاحب فرزند شده اند نیز تغییراتی خواهد داشت
مطالعات مربوط به اِم آر آی 16 مرد و زنی که به تازگی پدر و مادر شده بودند نشان می دهد که :همان تغییراتی که در مغز زنان ایجاد می شود، در مغز مردان نیز ایجاد خواهد شد. مناطق مغزی مرتبط با دلبستگی ، همدلی و توانایی برقراری ارتباط با کودک بین هفته 12 تا 16 بارداری ، ماده خاکستری و سفید بیشتری نسبت به ابتدا بارداری داشت و دانشمندان بر این باورند که این تغییرات ساختار مغز، شیوه رشد مغزی پدر و مادر را در طی دوره بارداری نشان می دهد.پزشکان با توجه به این آزمایشات باور دارند که مغز مردانی که قرار است به زودی صاحب فرزند شوند سعی می کند نسبت به توانایی ارتباط برقرار کردن با فرزند خود اطمینان حاصل کند ، حتی با این وجود که خودش کودک را به دنیا نخواهد آورد.
4. مردان حتی ممکن است دچار افسردگی بعد از زایمان شوند
افسردگی پس از زایمان نوعی اختلال خلقی است که در اثر بارداری و زایمان ایجاد می شود و معمولا شامل غم ، نا امیدی ، اضطراب و تحریک پذیری می شود و محققان معتقدند که افسردگی پس از زایمان فقط مربوط به زنان نیست و مطالعات انجام شده نشان می دهند که حدود 10% از مردانی که به تازگی صاحب فرزند شده اند ، افسردگی بعد از زایمان را تجربه می کنند و این امر ممکن است بر اثر پایین آمدن سطح هورمون تستوسترون باشد که در بالا توضیح دادیم. تستوسترون پایین ممکن است باعث ایجاد بی حالی و بی علاقگی در انجام فعالیت های لذت بخش در مردان شود.جالب است که بدانید زنانی که همسرانشان دچار کاهش سطح تستوسترون می شوند ، کمتر علائم افسردگی بعد از زایمان را از خود نشان می دهند و به نظر می رسد پدرانی که سطح تستوسترون پایینی دارند ، از همسران خود حمایت عاطفی بیشتری می کنند و در فرزند داری به آن ها کمک خواهند کرد و به همین دلیل احتمال افسردگی همسرانشان را کاهش می دهند.
5. مردان حتی ممکن است در دوره ی بارداری همسرشان، خود هم علائم بارداری را تجربه کنند
تنها پس از به دنیا آمدن فرزند نیست که تغییراتی در بدن مردان رخ می دهد. مردان در زمان بارداری همسرشان می توانند علائم مرتبط با بارداری مثل تهوع، تغییر اشتها، نفخ و پشت درد را تجربه کنند. به این پدیده «بارداری سمپاتیک» یا «کوواد» گفته می شود. این حالت رسماً به عنوان یک مورد پزشکی شناخته نمی شود، اما این علائم ممکن است بین پدران آینده شایع باشد.
۶. مردان می توانند فشار عاطفی زیادی را تجربه کنند
مسئولیت های فرزند پروری می تواند اضطراب و نگرانی زیادی در تازه پدر ها ایجاد کند، اما خطرناک ترین بخش این مسأله آن است که ممکن است مردان احساس کنند نمی توانند از کسی کمک بخواهند. تازه پدر ها اغلب تصور می کنند درخواست آن ها برای حمایت و کمک می تواند توجه ها را از نیاز های تازه مادر ها که به عقیده ی آن ها از اهمیت بیشتری برخوردار است، کمک کند. تازه پدر ها می توانند فشار جسمی و عاطفی عظیمی را تجربه کنند، اما معمولاً توجه ها را به شریک زندگی شان معطوف می کنند.به همین دلیل است که برای هم پدر و هم مادر بسیار مهم است که با یکدیگر وقت بگذرانند و درباره ی آنچه که با آمدن فرزندشان در حال تجربه ی آن هستند با یکدیگر صحبت کنند. این بار سنگین را با یکدیگر نصف کنید و فراموش نکنید که گاهی یک گفتگوی صادقانه با شریک زندگی تان می تواند معجزه کند.
نحوه برقراری ارتباط با نوزاد
شاید چیزی که در ذهن شما نقش گرفته باشد، این باشد که چگونه می توانم با نوزادم ارتباط برقرار کنم. چگونه با او صحبت کنم، چه بگویم و … . در ادامه ما یک سری راهنمایی را برای نشان دادن مسیر ایفای نقش پدری در تربیت و نگهداری از فرزند، آورده ایم. اگر صدای گریه نوزادتان را شنیدید، بلافاصله به طرف او بروید و با او صحبت کنید. همچنین می توانید برای او زیر لب لالایی یا آواز بخوانید. صدای شما به او آرامش می دهد.
شما علاوه بر نقش در تربیت فرزند، در نگهداری از او نیز، باید نقش خود را ایفا کنید. برای مثال برای تعویض پوشک فرزندتان به همسرتان کمک کنید. همچنین اگر نوزادتان با بطری شیر، تغذیه می شود، در آماده کردن بطری شیر و دادن شیر به او، به همسرتان کمک کنید.وقتی نوزادتان ناآرام است یا هر زمان دیگری، او را نزدیک به سینه نگه دارید. سپس به آرامی و با یک ریتم مشخص تکان دهید. او رفته رفته به ریتم تکان دادن شما عادت خواهد کرد و ارتباطش با شما قوی تر و عمیق تر خواهد شد.