پنبه بر روی گیاهی میروید که ارتفاع آن ۶۰ تا ۱۲۰ سانتی متر است. شکوفه های پنبه دارای رنگ سفید مایل زرد هستند که بعد از گذشت بازه زمانی مشخص به صورتی تغییر رنگ می یابند و پس از آن غوره های پنبه نمایان می گردد. به طور کلی شش تا نه هفته زمان برای رسیدن غوره ها نیاز می باشد که پس از رسیدن رنگ آن ها قهوه ای می گردد و شکفته می شود و الیاف پبنه از درون آن ها ظاهر می گردد.
پارچه پنبه از کاربردی ترین پارچه های موجود در سراسر جهان می باشد که از مشخصات و ویژگی های خاصی برخوردار می باشد. پنبه عمده ترین الیافی است که به منظور بافتن انواع پارچه ها مورد استفاده قرار می گیرد. الیاف پنبه به واسطه ساختار منحصر به فردی که از آن برخوردار هستند دارای پیچ و تاب طبیعی هستند و به واسطه همین امر کار ریسندگی را آسان تر می نمایند. این نوع از الیاف نیاز به هیچ گونه اقدامات اولیه نخواهند داشت و آسانی نیز شستشوی آن ها انجام می شود. این الیاف از دوام و استحکام بسیار بالایی نیز برخوردار می باشند.
خواص فیزیکی پنبه
خواص فیزیکی الیاف پنبه رنگ گل پنبه بسته به بذر آن سفید ، زرد یا صورتی است. نیمی از این گل ها پس از مدتی به غوزه تبدیل می شود . هر غوزه ۳۰ تا ۴۰ تخم قهوه ای رنگ دارد که در اطراف آن ها کرک الیاف قرار دارد . وزن کرک ها یک سوم وزن غوزه است و پس از حدود ۴۵ تا ۶۰ روز غوزه باز می شود و پنبه از آن خارج می شود . در این حال موقع چیدن پنبه فرا می رسد . از آنجایی که رسیدن کلیه غوزه ها همزمان نیست چندین بار برداشت صورت می گیرد . عملیات برداشت یا ماشینی یا دستی صورت می گیرد . قبل از برداشت گیاه پنبه را با کلرات منیزیم سم پاشی می کنند و برگ های آن خشک شده و می افتد.
روش های تشخیص الیاف
یکی از راه های تشخیص الیاف سوزاندن آنهاست: با توجه به رنگ دود و بوی دود و خاکستر بجامانده میتوان جنس الیاف را تشخیص داد. اگر نخ را به شعله و گرما نزدیک کردید و الیاف بصورت گوله درآمد جنس الیاف مصنوعی میباشد. ولی الیاف طبیعی بدون گوله شدن مشتعل گشته و پودر میشوند.
باقیمانده الیاف پنبه پس از خاموش شدن شعله به رنگ خاکستری در آمده و بسیار ناچیز هستند ولی در نخ هایی با الیاف مصنوعی این باقیمانده سفت و به رنگ تیره در می آید.رنگ دود نخ با الیاف پنبه سفید بوده ولی رنگ دود در الیاف مصنوعی سیاه می باشد.بوی سوختن نخ و پارچه با الیاف طبیعی مانند پنبه و ویسکوز که پایه گیاهی دارند تقریبا شبیه به بوی سوختن چوب یا کاغذ است. بوی سوختن پشم طبیعی که پایه حیوانی دارد مانند بوی کز دادن پشم کله گوسفند می باشد. پلی استر به علت داشتن ترکیبات آروماتیک به هنگام سوختن، بویی شبیه شیرینی(پشمک) از خود ساطع میکند.