یکی از حساس ترین دوران زندگی خانم ها، دوران بارداری و شیردهی است. در این روزها اغلب مادران باید برای تأمین سلامت خود و نوزاد، رژیم غذایی خاصی را رعایت کنند. این رژیم غذایی معمولاً طبق نظر پزشک و در جهت بهبود شیر مادر و کمک به سلامت نوزاد انتخاب می شود. بنابراین قواعد و قانون خاصی دارد و باید وسواس زیادی برای انتخاب آن ها داشت. از طرف دیگر ممکن است مادر در دوران شیردهی علاوه بر مشکلاتی مانند افسردگی بعد از زایمان و ضعف ناشی از آن، شیر زیادی نیز نداشته باشد.
در این شرایط علاوه بر مراجعه به پزشک و دریافت داروهایی برای رفع مشکل، می توان از دمنوش های گیاهی برای افزایش سرعت بهبود نیز استفاده کرد. بااین حال همان طور که گفتیم همه داروهای گیاهی در این دوران مجاز نیستند و ممکن است سلامت نوزاد و مادر را به خطر بیندازند. ما در ادامه خواص بابونه را در دوران بارداری بررسی می کنیم.
بابونه چیست؟
بابونه گیاهی دائمی و کوچک با بویی معطر، به ارتفاع تقریباً 30 سانتیمتر است، ساقه های بابونه به رنگ سبز مایل به سفید، با برگ های کوچک و متناوب است که دارای بریدگی های باریک، نامنظم و پوشیده از کرک می باشد. گل بابونه در یک سطح و در انتهای ساقه و در تابستان رشد می کند. گلبرگ های گل بابونه به رنگ سفید در اطراف و گل های زرد در قسمت وسط قرار دارند.بابونه را در دو نوع قابل قبول آلمانی و همچنین رومی ، می توان به عنوان یک ضد افسردگی همراه با استفاده از آن مانند یک داروی تسکین دهنده بیماری استفاده نمود. بابونه از نظر طب سنتی گرم و خشک است و از تقویت کننده های تلخ محسوب می شود.
فواید مصرف بابونه در شیردهی
انواع نوشیدنی های دم کردنی مثل دمنوش های طبیعی حجم شیر را افزایش می دهند و دمنوش بابونه نیز به این منظور بسیار توصیه شده است. از دیگر خواص بابونه می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- منبع خوب آنتی اکسیدان ها
- مقابله با افسردگی
- کاهش درد و التهاب
- درمان سرطان
- درمان سرماخوردگی و آنفلوانزا
- بهبود و زیبایی پوست و درمان اگزما
- جلوگیری از بروز مشکلات قلبی
- سلامت لثه ها و دندان ها
- بهبود سردردهای میگرنی
- بهبود ناراحتی های گوارشی
- کاهش درد قاعدگی
- درمان دیابت و کاهش قند خون
- جلوگیری از پوکی استخوان
- کمک به خواب و آرامش
آیا مصرف چای بابونه در دوران شیردهی بی خطر است؟
بابونه که به عنوان یکی از قوی ترین دمنوش ها شناخته می شود در طول قرن ها به دلیل توانایی آن در مهار بیماری ها از جمله دیابت و سرطان، مورد استفاده قرار گرفته است. گفته می شود که بابونه دارای خواص ضد التهابی است و گفته می شود که چای باعث آرامش اعصاب شما می شود. توجه تحقیقات زیادی به اثرات چای بابونه برای مادران شیرده نشده است. با این حال بهتر است قبل از ادامه کار با پزشک خود مشورت کنید. چای بابونه در واقع برای زنان در دوران بارداری موهبتی خواهد بود تا اعصاب و تشویش آن ها را تسکین دهد. اگر تحت فشار شدید هستید و هوس چای بابونه کرده اید همیشه می توانید با پزشک خود در مورد محدودیت ایمن برای مصرف چای مشورت کنید.
مضرات مصرف بابونه در شیردهی
- استفاده بیش از حد از بابونه موجب تعریق زیاد، ورم چشم، سقط جنین، سردرد و سنگینی سر، پیدایش زخم در دهان، کاهش شیر مادران و ورم پروستات می شود.
- تداخل با جذب آهن از عوارض ناشی از مصرف بیش از حد بابونه است.
- مصرف زیاد بابونه ممکن است وضعیت آسم را بدتر کند.
-
مصرف زیاد چای بابونه باعث استفراغ می شود.
شرایط مصرف بابونه در شیردهی
- دمنوش بابونه می تواند به خوبی به جای چای سیاه و به شکل روزانه مورد استفاده قرار گیرد.
- بهترین زمان خوردن دمنوش چای بابونه صبح هاست و اگر به صورت ناشتا مصرف شود برای معده مقوی خواهد بود.
میزان مصرف بابونه در شیردهی
افرادی که علاقه مند به امتحان کردن چای بابونه هستند باید از آن به عنوان مکمل استفاده کنند. در مقدارهای منظم مانند 1 تا 2 فنجان در روز ، می توان شاهد پیشرفت های افزاینده سلامتی بود. البته خانم های شیرده برای اطمینان از مصرف بابونه در شیردهی بهتر است با پزشک در خصوص مقدار مصرف آن مشورت کنند.
روش مصرف بابونه برای مادران شیرده
- جوانه های بابونه به عنوان چاشنی استفاده می شوند.
- از گل های خشک شده بابونه برای تهیه چای های گیاهی استفاده می شود.
- گل های بابونه به سالادها اضافه می شوند و یا با سرد و گرم کردن آن نوشیدنی می سازند.
چگونه از چای بابونه نگهداری کنیم؟
بابونه به عنوان یکی از قدیمی ترین گیاهان دارویی شناخته شده است. بابونه حاوی آنتی اکسیدان هایی است که اعصاب و ماهیچه های شما را آرام می کند، علاوه بر روغن های ضروری که تولید می کند و در رایحه درمانی استفاده می شود.
اقدامات احتیاطی که در هنگام استفاده از چای بابونه باید رعایت کنید
برای کاهش آلودگی از چای کیسه ای بابونه استفاده کنید. اگر می خواهید چای بابونه را در دوران شیردهی امتحان کنید، بهتر است با پزشک مشورت کنید تا ببینید آیا تولید شیر افزایش یافته است یا خیر. اگر در حین مصرف چای بابونه دچار واکنش های آلرژیک شدید بهتر است از مصرف آن - خودداری کنید. هنگام غذا دادن به نوزاد حتماً علائم و نشانه ها را بررسی کنید. اگر متوجه علائمی شدید که شما را آزار می دهد آن ها را به اطلاع پزشک خود برسانید.
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
دوره شیردهی هم برای مادر و هم برای نوزاد یک مرحله مهم است. بنابراین ضروری بوده که قبل از مصرف چای بابونه با یک متخصص مراقبت های بهداشتی مشورت کنید. بابونه به طور کلی یک نوشیدنی گیاهی بی خطر است اگر در دوز توصیه شده مصرف شود. از آنجایی که مطالعات عمیق زیادی در مورد فواید بابونه انجام نشده است آن را به عنوان یک مکمل استفاده کنید. نوشیدن یک فنجان چای بابونه در روز می تواند نتایج عالی برای سیستم ایمنی و بهداشت کلی شما به همراه داشته باشد.
گیاهان نامناسب در شیردهی
پژوهشگران توصیه می کنند علاوه بر خودداری از مصرف گیاهان دارویی، در دوران شیردهی از مصرف برخی گیاهان و دم نوش ها نیز خودداری کنید، زیرا برخی از آنها با تولید و ترشح شیر تداخل دارد و برخی دیگر می تواند برای کودک شما مضر باشد. برخی از این گیاهان شامل موارد زیر است:
- شنبلیله
- رازیانه و دانۀ رازیانه
- گل گاوزبان
- برگ تمشک
- خار مقدس
- گزنه
- ریشۀ ریواس
- مریم گلی
- سداب بز
- ریشۀ مشعل شیطان
- گل شاه پسند یا گل ماهور
- پوست و دانۀ فرانگولا
- کوهوش آبی
- روغن زیرۀ سیاه یا سیاه دانه
- ارجنگ
- سنفیتون یا اذن الحمار
- سیزاب
- انجبار هندی
- چای ماته
- کاوا
- روغن شال سنجان
- دارواش
- روغن پونه
- روغن نعنا
- عرقچین
- انگور خرس