به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، در دوران بارداری، بدن شما تغییرات فیزیکی زیادی را برای مطابقت با رشد و نمو جنین تجربه می کند. در طول این 9 ماه، فشار خون باید طبیعی و نرمال باشد. در این مقاله به بررسی فشار خون بالا در حاملگی می پردازیم.
فشار خون در بارداری و علل بروز آن
پزشکان عوامل مختلفی را در ایجاد این وضعیت مؤثر می دانند که از جمله مهم ترین آن ها می توان به موارد زیر اشاره کرد.
- اضافه وزن بیش از حد معمول و چاقی مفرط در دوران بارداری
- داشتن سبک زندگی منفعلانه و نداشتن فعالیت جسمانی کافی در این دوران
- مصرف سیگار و استفاده از نوشیدنی های الکلی
- داشتن زمینه ارثی فشار خون بالا در خانواده
- سن بالای مادر هنگام بارداری (سن بالای 35 سال)
- دچار بودن به دیابت و یا بیماری های خودایمنی
- استفاده از فناوری های نوین نظیر لقاح مصنوعی برای بارداری
افراد در معرض خطر
وجود برخی عوامل می تواند به شما در مورد احتمال بروز فشار خون در دوران بارداری هشدار دهد. در واقع این عوامل به شما می گوید که شما به عنوان گروه در معرض خطر شناخته می شوید و نیازمند اقدامات پیشگیرانه جدی تری هستید. از جمله این فاکتورها می توان به موارد زیر اشاره کرد.
نوع بارداری
خطر و احتمال بروز فشار خون در انواع مختلف بارداری متفاوت است. برای مثال فشار خون بالا عموماً در نخستین حاملگی بیشتر اتفاق می افتد. در نتیجه اگر شما در اولین تجربه بارداری خود این مشکل را تجربه نکرده باشید احتمال کمتری وجود دارد که در دفعات بعدی به فشار خون مبتلا شوید.
همچنین مطالعات نشان می دهند بانوانی که دو یا چندقلو باردار هستند نسبت به سایر زنان بیشتر به فشار خون مبتلا می شوند. علت این موضوع این است که در این شرایط بدن در وضعیت دشوارتری قرار دارد و تلاش بیشتری برای تغذیه کردن جنین انجام می دهد که این موضوع بر فشار خون اثر می گذارد.
علاوه بر این شرایط همان طور که در علل فشار خون ذکر شد این مشکل در زنانی که با استفاده از فناوری های نوین نظیر لقاح مصنوعی حاملگی را تجربه می کنند بیش از دیگران در معرض خطر دچار شدن به فشار خون قرار دارند. در نتیجه این افراد باید مراقبت های بیشتری در این زمینه از خود به عمل بیاورند و کنترل فشار خون را نادیده نگیرند.
سن یکی از عوامل خطر مهم برای فشار خون در بارداری
تحقیقات نشان می دهند فشار خون بالا در زنان بارداری که سن بالای 35 سال دارند بیش از دیگران اتفاق می افتد. اگر در این محدوده سنی قرار دارید باید در این باره بیشتر هشیار باشید. در صورتی که بالای 35 سال سن دارید و قبل از بارداری نیز مبتلا به فشار خون بالا بوده اید لازم است حتماً این موضوع را با پزشک خود در میان بگذارید و در مورد نکات مراقبتی لازم اطلاعات کافی کسب نمایید.
سبک زندگی
بسیاری از افراد به بارداری همانند یک بیماری نگاه می کنند. این طرز تفکر باعث می شود که فکر کنند بهترین کار برای یک زن باردار این است که در رخت خواب بماند و هیچ فعالیتی انجام ندهد. این در حالی است که عدم تحرک در حاملگی می تواند زمینه ساز مشکلات مختلفی شود که از جمله مهم ترین آن ها باید به فشار خون بالا اشاره کرد.
درست است که زنان در دوران بارداری به دلیل ویار، کاهش انرژی و افزایش وزن نمی توانند به میزان قبل فعالیت داشته باشند اما راه حل های مختلفی وجود دارد که با وجود این محدودیت ها به بانوان کمک می کند تا بتوانند سطح مناسبی از فعالیت روزانه خود را حفظ کنند. برای مثال انجام ورزش های کششی ساده، پیاده روی های کوتاه و گنجاندن تمرین های ساده یوگا در برنامه روزمره می تواند به شما کمک کنند تا با وجود همه مشکلات سطوح مناسبی از فعالیت بدنی را در سبک زندگی خود جای بدهید و میزان سلامت جسم و روان خود را ارتقا ببخشید.
پیامدهای بالا رفتن فشار خون در بارداری
بسیاری از افراد در مورد پیامدهای افزایش فشار خون در این دوران اطلاعات چندانی ندارند. همین امر ممکن است باعث شود که آن ها این مسئله را جدی نگیرند و با مشکلات زیادی در این باره مواجه شوند. ما در ادامه به مهم ترین پیامدهای افزایش فشار خون در حاملگی اشاره کرده ایم.
کاهش جریان خون به سمت جفت
جنین در دوران بارداری از طریق جفت تغذیه می شود. در واقع مواد غذایی موجود در خون مادر ابتدا از جفت رد شده و از این طریق به کودک می رسند. در شرایطی که فشار خون مادر بالا باشد جریان خون به سمت جفت کاهش می یابد. همین امر باعث می شود که جنین مواد غذایی و اکسیژن کمتری دریافت کنند. همین مسئله می تواند به مشکلاتی نظیر ایجاد تأخیر در رشد کودک، زایمان زودرس و تولد کودک با نقایص جسمانی نظیر مشکلات تنفسی منجر شود.
خونریزی و افتادگی جفت
فشار خون بالا در بارداری می تواند باعث شود که جفت پیش از موعد زایمان از دیواره رحم جدا شود. این مسئله اغلب به خونریزی شدید می انجامد و می تواند سلامت مادر و جنین را به خطر بیاندازد.
آسیب دیدن سایر ارگان های بدن مادر
اگر فشار خون مادر دوران بارداری بسیار بالا باشد و این مسئله در عین حال تشخیص داده نشود یا تحت کنترل قرار نگیرد می تواند به وارد شدن صدمات جدی به اندام های مختلف بدن نظیر مغز، قلب، ریه، کبد و کلیه منجر شود و در موارد بسیار شدید حتی می تواند حیات مادر را به خطر بیاندازد. در نتیجه کنترل آن از اهمیت بسیار جدی برخوردار است.
بروز زایمان زودرس
گاهی اوقات به دلیل اینکه وضعیت مادر شرایط اضطراری قرار گرفته و فشار خون ممکن است منجر به ایجاد صدمات جدی به او شود پزشک دستور سزارین پیش از موعد را می دهد که این مسئله منجر به تولد نوزادان نارس می شود.
درمان فشار خون در دوران بارداری
درمان فشار خون در این دوران با پیچیدگی های خاصی همراه است چرا که بسیاری از داروها که در شرایط عادی برای درمان این مشکل تجویز می شوند در دوران حاملگی ممنوع هستند و استفاده از آن ها مجاز نمی باشد. از جمله این داروها می توان به داروهای مهار کننده رنین و داروهای مسدود کننده گیرنده های آنژیوتانسین اشاره کرد. این داروها با کاهش غلظت خون باعث رقیق شدن آن می شوند.
اما مصرف آن ها باعث کاهش توانایی رحم برای حمل جنین شده و در نتیجه خطر سقط را افزایش می دهد. به همین خاطر هرگز داروهای فشار خون را در دوران حاملگی به طور سرخود مصرف نکنید و حتماً طبق تجویز پزشک درمان را آغاز نمایید. داروهای خاصی برای کاهش فشار خون در دوران بارداری وجود دارند که در عین حال که مشکل شما را از بین می برند آسیبی به جنین نیز نمی رسانند. از جمله این داروها می توان به قرص لابتولول اشاره کرد.
توصیه های عمومی برای بهبود فشار خون
آنچه بیش از هر چیز اهمیت دارد این است که بانوان در این دوران بتوانند از بروز فشار خون و شدت گرفتن آن پیشگیری کنند. نکاتی که در این زمینه ارائه می شود در درمان این بیماری نیز کاربرد دارد و می تواند به کنترل هرچه بیشتر اوضاع کمک کند. از جمله توصیه های متخصصان در این زمینه می توان به موارد زیر اشاره کرد.
- سعی کنید در دوران بارداری سطح متعادلی از فعالیت را حفظ نمایید و در مورد ورزش های مناسب در دوران بارداری اطلاعات بیشتری کسب کنید.
- مایعات بیشتری بنوشید.
- در رژیم غذایی خود میزان مصرف نمک را کاهش دهید.
- به طور منظم وضعیت فشار خون خود را اندازه گیری نمایید.
- تا حد امکان از مصرف سیگار و نوشیدنی های الکلی خودداری کنید.