به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، طی دوران بارداری، جنین در حال رشد در کیسه ای پر از مایع (کیسه آمنیوتیک) در داخل رحم قرار دارد. دیواره کیسه آمنیوتیک از دو غشاء تشکیل شده است: کوریون یا برون شامه (chorion) و آمنیون (amnion). این لایه ها سبب می شوند تا فرزندتان سفت و محکم در کیسۀ حاوی مایع آمنیوتیک قرار گیرد.اغلب در حین زایمان، وقتی بچه آمادۀ تولد است، این غشاءها پاره و باز می شوند و مایع از درون آن بیرون می ریزد. به این پدیده پاره شدن کیسه آب می گویند.
مایع آمنیوتیک ماده ای زردرنگ و شفاف است که 12 روز پس از لقاح، دور جنین را فرا می گیرد و در واقع کیسه آب درون رحم را پر می کند. این مایع تا حد زیادی به جنین کمک می کند از ضربه ها و حرکات شدید در امان بماند. میزان آن از روزهای اول بارداری به مرور تا هفته 38ام افزایش می یابد و پس از آن تا زمان زایمان کاهش پیدا می کند.
فواید مایع آمنیوتیک برای جنین
مایع آمنیوتیک در فرایند بارداری نقش بسیار مهمی ایفا می کند و در سالم به دنیا آمدن کودک تأثیر بسیاری دارد.از جمله مهم ترین مزایای آن می توان به موارد زیر اشاره کرد.
- این مایع همانند بالشتکی در برابر ضربه ها و آسیب ها از کودک محافظت می کند.
- مایع آمنیوتیک کمک می کند تا دمای محیط کودک همواره ثابت بماند.
- وجود این مایع به رشد ریه ها، سیستم گوارشی و دستگاه عضلانی کودک کمک می کند.
- با وجود این مایع احتمال بروز انواع عفونت ها کاهش می یابد و جنین تا حد از این موضوع در امان می ماند.
پاره شدن کیسه آب و خارج شدن مایع آمنیوتیک
در بسیاری از موارد بانوان در نزدیکی یا طول زایمان پارگی کیسه آب را تجربه می کنند که به واسطه آن مایع آمنیوتیک از واژن نشت پیدا می کند. اگر پارگی کیسه آب زمانی اتفاق بیافتد که زایمان نزدیک نباشد احتمال بروز انواع عفونت ها بالا می رود و سلامت جنین در معرض خطر قرار می گیرد. در این شرایط لازم است که سریعاً با پزشک خود تماس بگیرید و برای دریافت مراقبت های پزشکی بیشتر به مراکز درمانی مراجعه کنید. از جمله علائمی که در مورد پارگی کیسه آب به شما هشدار می دهند می توان به افزایش ترشحات آبکی شکل یا تخلیه ناگهانی میزان زیادی آب از واژن به صورت غیر قابل کنترل اشاره کرد.
مشکلات مرتبط با مایع آمنیوتیک در دوران بارداری
کمبود یا افزایش غیر طبیعی این مایع که برای برخی از بانوان در دوران بارداری اتفاق می افتد می تواند به عنوان یک عامل خطر در نظر گرفته شود و مشکلات خاصی را به همراه بیاورد. ما در ادامه پیامدهای مرتبط با هریک از این وضعیت ها را به طور جداگانه بررسی کرده ایم.
کمبود مایع یا الیگوهیدرامنیوس و پیامدهای آن
کمبود مایع آمنیوتیک که در اصطلاح تخصصی الیگوهیدرامنیوس نامیده می شود مشکل رایجی نیست و تنها در 4 درصد موارد از بین تمام بارداری ها اتفاق می افتد. بروز این مشکل در 6 ماه اولیه بارداری معمولاً با خطرات بیشتری همراه خواهد بود. از جمله این خطرها می توان به افزایش احتمال سقط جنین، مردن جنین در رحم و بروز مرده زایی و به دنیا آمدن کودک همراه با نقائص مادرزادی اشاره کرد.
ازدیاد مایع یا پلی هیدارمنیوس و پیامدهای آن
پلی هیدرامنیوس نیز وضعیت شایعی در میان بانوان نیست و جای نگرانی چندانی در مورد آن وجود ندارد. در واقع آمارها نشان می دهند این مورد تنها در 1 درصد موارد دیده می شود. افزایش مایع آمنیوتیک می تواند به پیامدهای ناخوشایندی نظیر افتادن جفت، زایمان زودرس، قرار گرفتن جنین در موقعیت نابهنجار، خونریزی غیرطبیعی بعد از زایمان و مرده زایی منجر شود.