به گزارش سایت خبری ساعد نیوز و به نقل از نی نی سایت، این روزها که ویروس کرونا زندگی همه را تحت تاثیر قرار داده است، باید دقت کرد که کودکان در این شرایط چطور باید با موضوع رو به رو شوند. شما به عنوان والدین در آگاه سازی کودکان درباره این مسئله و اینکه اضطراب بیش از حد به آنها وارد نکنید، نقش بسیار مهم و تاثیرگذاری دارید. خانم حکیمه قادری، روانشناس و مشاور خانواده درباره نحوه مواجهه و گفتگو با کودکان درباره ویروس کرونا توضیح می دهد.
والدین سخت گیر یا سهل انگار
با توجه به مسائلی که در پیش است، روی سخن با والدین است. ما درگیر دو گروه از والدین هستیم که مسئله سازند. یکی آنهایی که سهل انگارند یکی هم گروهی که سختگیرند و فاجعه پنداری می کنند. این گروه سخت گیر کودک را دچار اضطراب شدید و وسواس فکری می کنند که این کمکی به سلامتی نمی کند و می تواند زمینه ساز ابتلا به سایر بیماری ها از جمله کرونا ویروس باشد چون هر اضطرابی می تواند سیستم دفاعی بدن را پایین بیاورد.
به هشدارها توجه کنید
والدین نباید فردی و خودخواهانه تصمیم بگیرند و باید در مسئولیتی که به عنوان پدر و مادر دارند دقت و به هشدارها توجه کنند. متاسفانه هنوز شاهد این هستیم برخی خانواده ها راهی سفر هستند و جای تعجب است. تعطیلی مدارس مرخصی نیست، مراقبت است. پیام «درخانه بمانید» یک پیام جدی است و رفتار والدین باید متناسب با چنین هشدارهایی باشد تا کودک نیز این ضرورت را احساس کند.
باید به کودکان آگاهی داد و نباید ترس نامعلوم به آنها القا شود. والدین نباید در خانه ماندن را تبدیل به یک اتفاق بد نکنند و بی تابی کنند. عبارات منفی مانند اینکه « وای یک هفته اس از خانه بیرون نرفتیم و دیوانه شدیم» این حس را به کودک می دهد که در شرایط استثنایی و بدی در خانه زندانی شده است. در عوض باید این درک را به کودک داد که برای مراقبت از خود و دیگران و کمک به پزشکان الان برنامه این است که در خانه بماند.
از کلمات منفی اجتناب کنید
از کلمات منفی استفاده نکنید. در مقام مادر به فرزندتان بگویید « خیلی خوب است که می توانیم به کمک کارهای ساده مثل شستن دستانمان، از خانه بیرون نرفتن، روبوسی نکردن و مدتی بغل نکردن از خودمان مراقبت کنیم.» یادتان باشد روی کلمه «موقتی» تاکید کنید و بگویید زمانی این محدودیت ها تمام خواهد شد و همه اینها برای مراقبت از خودمان و کمک به دیگران است. شما باید یک معنای بزرگتری جدای از ترسی که در دل کودکان ایجاد می شود به کودکان القا کنید. به او بگویید «وقتی در خانه هستیم و بغل نمی کنیم و خرید نمی کنیم و پارک نمی رویم داریم به پزشکان کمک می کنیم تا سرشان خلوت تر شود و زمان کافی داشته باشند داروی این بیماری را پیدا کنند.
جنبه مثبت اتفاق را ببینید
به هر حال در هر اتفاقی یک بعد مثبت هم ممکن است وجود داشته باشد. در زندگی مدرن شهری این روزها فرصت دور هم بودن خانوادگی خیلی اوقات کم می شود و حالا بهترین فرصت است که بازی های قدیمی را پیدا کرده و با اسباب بازی های قبلی و بازی های کودکی خودتان با کودک بازی گروهی انجام دهید. فیلم های مشترک ببینید و آلبوم را باز کنید و خاطرات را بازگو کنید و از کودکان برای کمک به کارهای خانه و از سلیقه شان کمک بگیرید تا احساس مفید بودن و شاد بودن کنند
مهارت کودک را افزایش دهید
پیامتان را به مواظب باش، مراقب باشد و ترس نامحدود، محدود نکنید. چالشی که ایجاد شده را بهانه ای برای افزایش مهارت آموزی برای رفتار با کودک قرار دهید. همه در بحث نقش مادری و پدری نیاز به بازبینی و الگوهای جدید داریم و این میتواند فرصت مناسبی باشد.
افزایش قدرت همدلی و همیاری در کودکان در چنین موقعیتی می تواند شکل بگیرد. عبارت مراقبت کن را باید کمی گسترش دهید و بگویید که باید مراقب خودمان باشیم که بیمار نشویم که فرد دیگری هم بیمار نشود و بتوانیم به آدمهای دیگر کمک کنیم.
در خانه ماندن باید جوی برای خویشتن داری در شما ایجاد کند. زندگی همیشه اتفاق های غیرقابل انتظار دارد پس خوب است که کودکان هم تمرینی بر این خویشتن داری داشته باشند. مزیت این ماجرا این است که در این اتفاق خانواده کنار هم هستند.
حتما این را به کودک بگویید که این مراقبتها را بلد باشد تا اگر لازم شد بعدها به دوستش یا فرد دیگری یاد بدهد. در این حالت جدی تر به موضوع نگاه می کند و این توصیه ها اثرگذارتر است و تبدیل به رفتار می شود.
موارد مراقبتی را آموزش دهید
به کودکان شستن دست را آموزش دهید و استفاده از اسپری ضدعفونی کننده را یاد بدهید. استفاده از ماسک را یاد دهید ولی همه اینها باید در فضای خوشایند باشد نه با نگرانی و داد و بیداد و حسهای منفی. مثلا اینطور نباشد که ماسک را به کودک بزنید ولی از آن طرف به خواهرتان بگویید «می گویند ماسک تاثیری نداره» حواستان به کلماتی که در محیط پراکنده می کنید، باشد. ویدیوهای آموزشی خیلی خوبی هست در فضای مجازی که با شعر و ترانه و موسیقی آموزش بهداشتی لازم به کودکان داده می شود و این انگیزه بیشتری برای کودک ایجاد می کند.
زندگی طبیعی را در خانه داشته باشید
اخباری که می خوانید، می شنوید و کلیپ هایی که می بینید همه اش راجع به ویروس کرونا نباشد. با کودک موسیقی گوش بدهید کنار هم شاد باشید. کلیپ های طنز ببینید. سرگرمی های شیرین هم کنار هم داشته باشید. اینطور نباشد که بار کلمه «کرونا» در خانه بیشتر از عبارت «دوستت دارم» و «عزیزم» باشد و همه زندگی شما را تحت الشعاع قرار ندهد و حاشیه زندگی شما باشد. تحت هر شرایطی بچه ها و خانواده اولویتند و نباید این موضوع ما را از خانواده دور کند.