به گزارش سایت خبری ساعد نیوز،اگر همسر شما باردار است، در دوران حاملگی اندام های بدن او تغییر شکل پیدا می کند و کم کم این تغییرات سبب بروز درد هایی در قسمت های مختلف بدن می شود.
خوشبختانه، یک سبک ماساژ درمانی وجود دارد که در این مواقع می توانید به آن اطمینان کنید تا به کاهش درد سریع همسر شما کمک کند.
از مزایا ماساژ بارداری می توان به :
- کاهش تورم
- رفع اضطراب
- و کاهش درد اشاره کرد
البته توجه داشته باشید که لازم است یکسری نکات مهم را رعایت کنید تا بتوانید ایمنی همسر و فرزندتان را تامین کنید.
نکات مهم برای انجام ماساژ
برای انجام ماساژ در دوران بارداری بهتر است ابتدا با پزشک خود مشورت کنید. ماساژ ممکن است برای برخی از زنان باردار مشکلاتی ایجاد کند. درصورتی که قصد دارید طبق نظر پزشک برای ماساژ مراجعه کنید، رعایت موارد زیر می تواند در راحتی شما و حفظ سلامت جنین هنگام ماساژ مؤثر باشد:
از لباس نخی سبک و گشاد استفاده کنید.
مطمئن شوید که دست های ماساژدهنده تمیز هستند.
قبل و بعد از ماساژ به اندازۀ کافی آب بنوشید.
از شکم خود با استفاده از چند حوله یا بالش محافظت کنید.
در سه ماهۀ اول بهتر است که ماساژ دریافت نکنید. به خصوص در ناحیۀ لگن نباید هیچ ماساژی انجام شود.
برای داشتن ماساژ در دوران بارداری، زیر نظر ماساژدهندۀ ماهر و با رعایت نکات ایمنی این کار را انجام دهید.
استفاده از تخت هایی که در قسمت شکم سوراخ دارد برای جلوگیری از وارد شدن فشار اضافه به شکم بسیار مناسب است. اگر تخت ماساژ بارداری وجود ندارد، بهتر است روی زمین یا روی تخت عادی ماساژ به پهلو بخوابید.
هرگز اجازۀ ماساژ عمیق روی شکم را به ماساژدهنده ندهید. همچنین از ماساژهایی که با فشار زیاد و به صورت عمقی در ساق پا انجام می شود، جلوگیری کنید.
هر زمان که در طول ماساژ احساس ناراحتی یا درد کردید، سریع به ماساژدهنده اطلاع دهید.
بعد از ماساژ بهتر است کمی دراز بکشید و به سرعت بلند نشوید.
اگر تورم و درد شدید در پاهای خود دارید، قبل از تصمیم گیری برای انجام ماساژ باید با پزشک خود صحبت کنید.
اگر علائمی مانند تهوع، استفراغ یا بیماری صبحگاهی دارید، یا احتمال سقط جنین، جدا شدن زودهنگام جفت و زایمان پیش از موعد وجود دارد، نباید ماساژ انجام بدهید.
همچنین توجه داشته باشید استفاده از صندلی های ماساژی که در برخی از استخرها، فرودگاه ها یا استراحتگاه های بین شهری وجود دارد، برای زنان باردار مناسب نیست. بهتر است برای ماساژ از یک خانم ماساژدهنده کمک بگیرید که با ماساژ زنان باردار آشنایی کافی دارد. اگر همسرتان تبحر کافی را در این زمینه دارد، می توانید از او بخواهید در خانه شما را ماساژ دهد.
فواید احتمالی ماساژ بارداری
مطالعات بسیاری در زمینه ماساژ در دوران بارداری انجام نشده اند. اما یک مطالعه که توسط دانشکده پزشکی دانگشاه میامی انجام شد، نشان داد که ماساژ درمانی می تواند آثار مثبتی به همراه داشته باشد که از آن جمله می توان به موارد زیر اشاره کرد:
کاهش اضطراب
کاهش درد کمر و پا
بهبود خواب
کاهش سطوح هورمون استرس نورپی نفرین
در مطالعه ای دیگر با انجام ماساژ بارداری در بانوان مبتلا به افسردگی پژوهشگران به نتایج زیر دست یافتند:
افزایش سطوح هورمون های سروتونین و دوپامین که احساس خوب در انسان ایجاد می کنند
کاهش سطوح کورتیزول که شاخصی برای استرس است
بهبود کلی در خلق و خو
این پژوهش نشان داد که ماساژ برای جمعیت عمومی فواید دیگری دارد. ماساژ می تواند درد را تسکین دهد، یا می تواند توانایی سیستم ایمنی بدن برای مقابله با ویروس ها و تومورها را تقویت کند.
آیا ماساژ بارداری بی خطر است
به دلیل اینکه ماساژهای بارداری دارای انواع گوناگون هستند، دکترهای متخصص در توصیه کردن آنها به خانمهای باردار مردد هستند. یکی دیگر از دلایل تردید پزشکان در خصوص انجام ماساژ بارداری، عدم گواهینامه استاندارد کشوری در خصوص ماساژ بارداری است.
بسیاری از ماساژهای بارداری در 3 ماه اول انجام نمی شود دلیل آن احتمال زیاد سقط جنین است. بعضی از کارشناسان ماساژ بارداری، بر این باورند که این نوع ماساژها سبب سقط جنین نمی شود اما تا کنون تحقیقاتی که ارتباط بین ماساژ و سقط جنین را نشان دهد صورت نگرفته است.
به دلیل اینکه بیشتر سقط ها در 3 ماه اول بارداری انجام می شود، بعضی از دکترهای متخصص و درمان شناسان برای جلوگیری از هرگونه مسئله ای که منجر به سقط می شود، انجام ماساژ در این دوره از بارداری را مجاز نمی دانند.
البته به تمام خانم های باردار توصیه می شود قبل از انجام ماساژهای بارداری، با پزشک متخصص خود مشورت کنند.
استفاده از روغن ها برای انجام ماساژ
استفاده از روغن های معطر برای انجام ماساژ در دوران بارداری توصیه نمی شود. تنفس بوی برخی از روغن ها یا جذب آنها از طریق پوست می تواند خطراتی برای جنین شما داشته باشد. اگر باردار هستید و قصد ماساژ با روغن های معطر را دارید، بهتر است مطمئن شوید که روغن مصرفی خطری برای بارداری ندارد. همچنین قبل از استفادۀ روغن، از ماساژدهنده بخواهید که از حساسیت نداشتن پوست بدن شما به آن مطمئن شود.
اگر عطر روغن ماساژ باعث حالت تهوع شما می شود، بهتر است از ماساژ با روغن معطر صرف نظر کنید. روغن بابونه، مریم گلی، سرو، اوکالیپتوس، کندر، گریپ فروت، سروکوهی، اسطوخودوس، لیمو، مرزنجوش، بهارنارنج، اسانس رز، چوب صندل، پرتقال یا درخت چای از جمله روغن هایی است که مصرف آنها برای ماساژ در بارداری مانعی ندارد.
توجه کنید که مصرف خوراکی این روغن ها هرگز توصیه نمی شود. همچنین دقت کنید که استفاده از روغن سیاه دانه، زنجبیل شامی و برخی از روغن های دیگر ممکن است خطرات جدی برای شما داشته باشد. بهتر است قبل از استفاده از ماساژ با روغن های معطر یا آروماتراپی، در مورد تأثیر روغن ها در بارداری با پزشک خود مشورت کنید.
چه زمانی باید از ماساژ بارداری پرهیز کرد؟
از آنجایی که پژوهش ها در این زمینه اندک هستند، بسیاری از پزشکان اتخاذ رویکردی محافظه کارانه را توصیه می کنند. آنها ممکن است حتی پرهیز از ماساژ را توصیه کنند. همواره پیش از دریافت ماساژ با پزشک خود مشورت کنید، به ویژه اگر:
شما دچار تهوع، استفراغ، یا بیماری صبحگاهی می شوید.
شما در معرض خطر سقط جنین قرار دارید.
شما یک بارداری پر خطر مانند جدا شدن جفت یا زایمان زودرس را تجربه می کنید.