به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، زمانی که شما اقدام به خرید سهام شرکتی می کنید، احتمالاً برایتان مهم است بدانید شرکت چقدر سود تقسیم می کند و فرآیند پرداخت سود سهام آن شرکت چگونه می باشد؟ افرادی که در بورس اوراق بهادار سرمایه گذاری می کنند، غالباً از دو راه کلی کسب سود می کنند:
- از محل افزایش قیمت سهام خریداری شده (Capital Gain)
مثلاً اگر سهام شرکت الف در زمان خرید ۱۰۰ تومان باشد، چنانچه سرمایه گذار بتواند این سهم را به بیش از مبلغ خرید بفروشد، از این معامله (سرمایه گذاری) سود کرده است. به این روش، کسب عایدی سرمایه نیز گفته می شود.
- از محل سود قابل تقسیم شرکت (کسب سود سالانه به عنوان فرآیند پرداخت سود سهام)
این سود همان سود نقدی است که میزان آن بستگی به سیاست های کلی تقسیم سود شرکت دارد. البته باید بدانیم، همه شرکت ها سود ده نبوده و قادر به پرداخت سود نقدی نیستند. تعدادی دیگر نیز سود خود را به منظور پیشرفت طرح های توسعه انباشته می کنند و تقسیم سود محدودی دارند. در مطلب پیش رو قصد داریم فرآیند پرداخت سود سهام را جزئی تر شرح دهیم. بد نیست نخست با مفهوم سود خالص و سود قابل تقسیم آشنا شویم.
سود تقسیمی چقدر باید باشد؟
بر اساس ماده ۸۶ قانون تجارت مجمع عمومی عادی می تواند نسبت به کلیه امور شرکت به جز آنچه در صلاحیت مجمع عمومی مؤسس و فوق العاده است تصمیم بگیرد بر این اساس تصمیم گیری در خصوص سود قابل تقسیم بر عهده مجمع عمومی است.
سود نقدی هر سهم شرکت به چه سهامدارانی تعلق می گیرد؟
سود هرسهم به سهامداری تعلق می گیرد که در تاریخ برگزاری مجمع عمومی سالیانه شرکت، مالک آن سهم باشد؛ بنابراین زمان خرید یا فروش سهام ملاک نیست. شما حتی اگر دو روز قبل از برگزاری مجمع، سهام شرکت را بخرید و در زمان برگزاری مجمع، سهامدار شرکت باشید، سود نقدی به شما تعلق می گیرد
در شرکت های سهامی عام در چه صورت سود سهام به سهامداران پرداخت می شود؟
در این شرکت ها پرداخت سود سهام، مشروط به وجود سود قابل تقسیم و تصویب مجمع عمومی صاحبان سهام در مورد تقسیم سود است.
نحوه و فرآیند پرداخت سود سهام شرکت
عموماً مجامع بسیاری از شرکت های بورسی از خرداد تا پایان مرداد برگزار می گردد. همان طور که می دانیم طبق قانون تجارت، شرکت ها موظف هستند، حداکثر ۸ ماه پس از تصویب سود نقدی در مجمع، نسبت به پرداخت آن به سهامداران اقدام نمایند. نحوه پرداخت سود سهام در مجمع عمومی و یا جلسه هیئت مدیره باید مشخص شود. پرداخت می تواند به صورت نقدی و یا غیر نقدی باشد. بعضاً مشاهده شده سود سهام از طریق تحویل کالاهای تولیدشده شرکت به سهامداران پرداخت شده و یا بخشی از سود سهام نقداً بین صاحبان سهام توزیع شده و بخش دیگری از سود سهام تأمین وجوه سهام ناشی از افزایش سرمایه شرکت رسیده و به این ترتیب تهاتر و تسویه صورت گرفته است. در اساسنامه شرکت ها می توان مهلت کوتاه تری برای پرداخت سود سهام تعیین کرد. بعضی شرکت ها پس از انقضای مهلت هشت ماهه نیز از پرداخت سود سهم به سهامداران خودداری می کنند. سهامداران با توجه به مفاد قانون، می توانند در صورت دیرکرد پرداخت سود نقدی مطالبه رسمی خود را با ارسال اظهارنامه قانونی اعلام کنند و مشمول خسارت تأخیر تأدیه شوند. البته عدم پرداخت سود سهام توسط مدیران به هیچ عنوان اجباری و دارای وجه کیفری نیست و سهامداران برای وصول مطالبات خود ناشی از سود سهام فقط می توانند اموال شرکت را توقیف کنند.
برای اطلاع از نحوه دریافت سود نقدی هر سهم شرکت (DPS)، به کجا باید مراجعه کرد؟
برای اطلاع از مبلغ و نحوه دریافت DPS هر شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار، می توانید اطلاعیه شرکت را در سایت codal.ir پیدا کنید و یا با امور سهام شرکت مربوطه ارتباط برقرار کرد. افرادی که به تازگی سهامداری یک شرکت را تجربه می کنند و با مراحل دریافت سود آشنایی ندارند باید بدانند فرایند پرداخت سود سهام و زمان آن در مجمع عمومی عادی صاحبان سهام شرکت اعلام می شود، چنانچه یک شرکت در مجمع تاریخ واریز سود سهام را اعلام ننماید موظف است به محض روشن شدن تاریخ دقیق اطلاعیه آن را از طریق سامانه کدال منتشر نماید تا در اختیار سهامداران قرار گیرد. گفتنی است در مواردی هم شرکت پیش از برگزاری مجمع زمان بندی پرداخت سود را از طریق کدال اعلام می نماید. در میان سهامداران یک شرکت افرادی هستند که سال های متمادی به دلیل عدم آگاهی از چگونگی دریافت سود موفق به دریافت سود سهام خود نشده اند؛ هر شرکتی که سهام آن در بورس و فرابورس معامله می شود بخشی به نام امور سهام دارند که افراد حاضر در آن مسئول پاسخگویی به سؤالات و ابهامات سهامداران هستند. از این رو سهامداران قدیمی می توانند برای دریافت سود خود با امور سهام شرکت مربوطه تماس حاصل نمایند و مراحل قانونی جهت دریافت سود خود را جویا شوند. برای دریافت شماره تلفن امور سهام کافی است عبارت امور سهام شرکت؟ را جستوجو کنید تا شماره آن از طریق سایت اصلی شرکت در اختیار شما قرار گیرد «اطلاعیه پرداخت سود سهام در سامانه کدال با عنوان زمان بندی پرداخت سود دوره ۱۲ ماهه منتهی به تاریخ قرار می گیرد».
روش های مختلف پرداخت سود سهام
پس از تصویب سود نقدی سهام یک شرکت در مجمع سالیانه، باید منتظر ماند تا زمان توزیع سود فرا رسد. گاهی شرکت در اطلاعیه زمان بندی پرداخت سود، از سهامداران درخواست می کند تا شماره حساب بانکی خود، همراه با کد بورسی به ایمیل شرکت ارسال یا برای امور سهام شرکت فکس نمایند. در این حالت پس از دریافت مشخصات و شماره حساب شما، سود تعلق گرفته به حساب شما در موعد مقرر واریز می شود. هرچند در غالب موارد، شرکت ها، بانک موردنظر خود جهت پرداخت سود به سهامداران معرفی می کنند. شما با در دست داشتن کارت شناسایی و کد سهامداری به بانک مراجعه می کنید. با تکمیل فرم دریافت سود نقدی شرکت در بانک، شما می توانید سود تعلق گرفته را به صورت نقدی دریافت کنید یا درخواست کنید آن را به حساب شما واریز نمایند.