موجودات موذی و حشرات مثل پشه، موش، موریانه، کک، مورچه، ساس، شته و بسیاری دیگر، آلودگی و بیماری را همراه خود دارند که می توانند به انسان منتقل کنند. ورود بعضی حیوانات موذی مانند موش یا خزندگان به محیط زندگی، جان انسان را تهدید می کند. بسیاری از این حیوانات ناقلین بیماری های مانند طاعون یا سیاه سرفه هستند در نتیجه برای انسان بسیار مضر هستند. برخی از آن ها گاز می گیرند و نیش می زنند و برخی دیگر به خانه و وسایل زندگی ضرر می زنند. موش ها در هر زایمان پنج تا ده بچه به دنیا می آورد و ۱۰ بار در سال زایمان می کند. سوسک ها نیز در هر مرحله ۴۸ تخم تولید می کند. سمپاشی خانه ساده ترین و اساسی ترین روش برای از بین بردن موجودات موذی است و برقراری آرامش در خانه است؛ اما سمپاشی خانه با توجه به اهمیت و ضرورت آن باید با راه کارهای اصولی و به دور از آلودگی محیط زیست باشد. از آنجا که اغلب محیط منزل بسته است باید سمپاشی با حداقل دفعات و ماندگاری بالا انجام شود.
حشرات و جانداران موذی از چه راه هایی وارد ساختمان می شوند؟
حشراتی مانند سوسک، مورچه و موش معمولاً برای جستجوی غذا وارد محلی می شوند و یا به همراه وسایل آلوده به آن ها و تخم آن ها وارد محیطی می شوند. در خانه های قدیمی حشرات و جانوران موذی از طریق چاه فاضلاب، سوراخ ها و فضاهایی که در دیوارها و وسایل خانه وجود دارد، وارد ساختمان می شوند چون در این فضاها رطوبت و گرمای مناسبی برای رشد و زندگی آن ها فراهم است. آشپزخانه ها به دلیلی مرطوب بودن و وجود مواد غذایی فراوان هم محل مناسبی برای مخفی شدن حشرات موذی است.
مقوا، توده لباس و غذاهای معطر حیوانات خانگی هم جزو مواردی هستند که حشرات برای بقا به آن ها نیاز دارند. آن ها در لباس ها مخفی شده و از تمامی امکانات موجود استفاده می نمایند.
آیا با روش های خانگی می توان از شر آفات و حشرات خانگی خلاص شد؟
روش های خانگی مختلفی برای دفع آفات و حشرات معرفی می شوند. مثل استفاده از گیاهان بودار از جمله سیر، پیاز و حشره کش های خانگی که به صورت اسپری، قرص، پودر، مایع و افشانه در بازار موجود هستند. این روش های خانگی برای خانه های نوساز که هنوز لانه حشرات و موجودات موذی نشده اند، مفید است. چون مانع از رشد و تکثیر آن ها می شود. استفاده از اسپری ها و سموم خانگی هم در صورتی مفید خواهد بود که سم مورد استفاده هم به موقع استفاده شود و هم مناسب برای دفع آن حشره باشد. ولی توجه داشته باشید که این راه ها در بسیاری موارد موقتی است.
سمپاشی خانه: انتخاب سم مناسب
هر کدام از حشرات موذی به گونه ای از مواد شیمیایی واکنش نشان می دهند. بنابراین بهتر است برای از بین بردن حشرات موذی در روش خانگی سمپاشی از ماده ی مخصوص حشره ی خاصی که در منزل تان وجود دارد استفاده کنید.
با این حال در برخی خانه ها چند نوع حشره ایجاد مزاحمت می کنند که البته برای این موارد هم سم های ترکیبی وجود دارد که روی تمام حشرات موذی در فرآیند سمپاشی ساختمان موثر باشد.
برای انتخاب سم جهت سمپاشی صنعتی یا سمپاشی خانه بهتر است با کارشناسان شرکت های تولیدکننده انواع سموم مشورت کنید و از آن ها بخواهید بهترین و کاربردی ترین سم را به شما معرفی کنند. همچنین پیشنهاد می کنیم سم را خودتان از عطاری یا موارد مشابه تهیه نکنید. سم ماده ای خطرناک است و برخی انواع سم اثر طولانی مدت دارند که برای سلامت شما خطرناک است.
آماده شدن پیش از سمپاشی خانه
- پیش از سمپاشی خانه از تمام افراد خانواده به خصوص افراد مسن، افراد بیمار و کودکان بخواهید خانه را ترک کنند.
- حیوانات خانگی را هم از خانه خارج کنید.
- پیش از سمپاشی خانه به همسایه ها خبر دهید قصد انجام این کار را دارید. ممکن است آن ها هم از این مشکل رنج ببرند و با سمپاشی هم زمان بتوانید مشکل حشرات موذی را کاملا از بین ببرید. همچنین به دلیل سمی بودن مواد، لازم است همسایه ها بدانند و موادغذایی که احتمال آلوده شدن دارند را از دسترس دور کنند و در و پنجره ها را بسته نگه دارند.
- ظروف آشپزخانه را در محیط های دربسته مثل کابینت قرار دهید و اگر ظرفی بیرون ماند بهتر است آن را پس از سمپاشی ساختمان بشویید.
- در روش خانگی سمپاشی موادغذایی را هم در محیط های دربسته قرار دهید و حتما روی موادغذایی را بپوشانید.
- درها و پنجره ها را ببندید تا گردش هوا متوقف شود. حین سمپاشی ساختمان نباید باد یا نسیمی بوزد تا جریان حرکت سم را تغییر دهد.
مراحل سمپاشی خانه
- همان طور که بالاتر گفتیم در قدم اول سم مخصوص حشرات موذی که می خواهید از شرشان خلاص شوید تهیه کنید. ساس، مورچه، سوسک، هزارپا و انواع دیگر حشرات موذی ممکن است به نوع خاصی از سم که مخصوص خودشان نباشد مقاوم باشند. بهتر است برای خرید سم با شرکت تولیدکننده سم برای سمپاشی صنعتی مشورت کنید تا زحمت تان بعد از سمپاشی ساختمان به هدر نرود.
- برای سمپاشی خانه لباس مخصوص سمپاشی که تمام بدن و موها را می پوشاند استفاده کنید. برای پوشاندن پاها نیز چکمه های بلند و لاستیکی بپوشید. برای محافظت چشم ها از عینک مخصوص سمپاشی خانه که کناره های آن بسته است استفاده کنید. حین سمپاشی خانه برای دفع حشرات موذی برای جلوگیری از مسمومیت تنفسی ماسک را به هیچ وجه فراموش نکنید. در صورت امکان از ماسک های فیلتردار مناسب استفاده کنید اما اگر این نوع ماسک در دسترس تان نبود، پارچه ای تمیز و نمناک نیز برای جلوگیری از مسمومیت تنفسی کاربردی است.
- دنبال مخفیگاه های حشرات موذی باشید. حشرات موذی در کفپوش های چوبی، زیر فرش، در تاسیسات روشنایی، در سوراخ های دیوار و هرجای دنج و گرم دیگری که در خانه وجود داشته باشد پنهان می شوند و تخم می گذارند. بنابراین حتی اگر در درزها و جاهایی که امکان مخفی حشرات موذی وجود دارد، اثری از آن ها ندیدید باز سمپاشی خانه را انجام دهید چون ممکن است تخم ها آن جا باشند.
- در روش خانگی سمپاشی فضای بیرون از خانه را هم سمپاشی کنید تا امکان ورود حشرات به داخل را کم تر کنید. زیر درها یا فضاهایی که درز وجود دارد جزو مکان هایی هستند که حشرات موذی را به داخل هدایت می کنند.
- در صورت نیاز برنامه ای برای سمپاشی دوره ای تهیه کنید. در روش خانگی سمپاشی برخی حشرات موذی با یک بار سمپاشی از بین نمی روند و لازم است در چند دوره سمپاشی خانه را انجام داد.
- پس از پایان سمپاشی خانه دست و صورت تان را با آب و صابون بشویید یا استحمام کنید. لباس های آلوده را بشویید و زیر نور خورشید قرار دهید تا مواد سمی کاملا از بین برود. همچنین بهتر است بعد از فرآیند سمپاشی خانه آب را به مقدار زیادی بنوشید.
پس از سمپاشی خانه
این یک حقیقت است که بعد از سمپاشی منزل نمی توانید شب را در خانه بمانید. بدون تردید یکی دو روز خالی گذاشتن خانه به نفع خودتان است. در واقع تا زمانی که سموم کاملا خشک نشده نباید به محل برگردید. سموم شیمیایی برای دفع آفات خانگی معمولا به حالت مایع هستند و روی سطوح اسپری می شوند. بعد از سمپاشی همه سطوح خیس و مرطوب است. در این شرایط به باقی ماندن در ساختمان اصلا توصیه نمی شود. بگذارید سم به صورت عادی کارش را انجام دهد.
صبور باشید
همه ما میدانیم که سمی که برای از بین بردن آفات و حشرات وجود دارد همگی از مواد شیمیایی و خطرناکی ساخته شده اند بنابراین پس از سمپاشی خانه تا ۴۸ ساعت به خانه برنگردید. کاهش اثر سم تدریجی اتفاق می افتد و بهتر است تا کم خطر شدن اوضاع به خانه برنگردید تا دچار انواع مسمومیت مثل مسمومیت تنفسی نشوید.این سم برای کودکان و زنان باردار خیلی خطرناک است و بهتر است که هوای آلوده به این سم ها را تنفس نکنند.
مواد آلوده را دور بریزید
بالاتر گفتیم پیش از سمپاشی خانه موادغذایی را در فضاهای در بسته نگهداری کنید. اگر فراموش کردید موادغذایی را در فضای دربسته بگذارید و پس از سمپاشی ساختمان با آن مواجه شدید، ناچار هستید آن را دور بریزید. حتی اگر ماده غذایی قابل شستشو باشد دیگر قابل استفاده نیست چون سم ها از مواد شیمیایی ساخته شده اند و ممکن است با خوردن آنها دچار مسمومیت غذایی و حتی مرگ شوید.
برای تمیز کردن پس از سمپاشی خانه عجله نکنید
درها و پنجره ها را پس از سمپاشی خانه باز بگذارید تا مواد آلوده خارج شوند. پس از برگشت به خانه سریع به فکر نظافت خانه نیفتید. بهتر است اثر سم را زود از بین نبرید تا اگر حشرات موذی باقی مانده اند از بین بروند. بنابراین فقط سطوحی که مستقیم با آن ها در تماس هستید را نظافت کنید. همچنین بهتر است لوازمی که مستقیم در معرض سم بوده اند را زیر نور آفتاب بگذارید.
راه های ورود دوباره حشرات را به خانه ببندید
سمپاشی خانه تا ابد جلوی حشرات موذی را نمی گیرد. بخشی از مشکل ورود حشرات موذی به عمر ساختمان و مواردی از این دست برمی گردد، اما بخشی دیگر به شما بستگی دارد. برای جلوگیری از ورود مجدد حشرات موذی در روش خانگی سمپاشی این نکات را به کار ببندید:
- نظافت را در خانه رعایت کنید و حداقل سالی یک بار درزها و فضاهای داخلی و پشت وسایل را که معمولا نظافت نمی کنید را تمیز کنید.
- کاغذها را در فضای مناسبی قرار دهید. کاغذ منبع تغذیه بسیاری از حشرات است. به خصوص کاغذ خیس خورده و مرطوب آن ها را به خود جلب می کند بنابراین کاغذها را در جایی خشک و مناسب قرار دهید.
- موادغذایی را در فضاهای دربسته نگهداری کنید. بوی موادغذایی حشرات را به خود جلب می کند و علاوه بر افزایش حشرات موذی در خانه، موادغذایی نیز آلوده می شوند. بنابراین موادغذایی را در فضاهای دربسته نگهداری کنید و دمای مناسب را هم فراهم کنید. برخی موادغذایی با قرارگیری در محیط های گرم و مرطوب حشرات موذی را به خود جلب می کنند.
تمام خانه را از حشرات پاک کنید
پس از سمپاشی خانه احتمالا با انبوه اجساد حشرات موذی مواجه می شوید. برای تمیز کردن اجساد این حشرات موذی به جمع کردن اجسادی که در معرض دید هستند، بسنده نکنید. تا چند روز پس از انجام سمپاشی ساختمان، فضاهای مختلف مخصوصا زیر کابینت ها، زیر فرش و جاهایی که در معرض دید نیستند را بررسی کنید و جسد حشرات موذی را از این فضاها خارج کنید.
جسد حشرات موذی یکی از چیزهایی است که حشرات را به خود جلب می کند و این چیزی است که بلافاصله بعد از روش خانگی سمپاشی نباید اتفاق بیفتد. بنابراین زدودن خانه از اجساد حشرات موذی را به اندازه ی فرآیند سمپاشی خانه جدی بگیرید.
مسمومیت پس از روش خانگی سمپاشی
ممکن است حین سمپاشی ساختمان سم وارد بدن شما شود و دچار انواع مسمومیت از جمله مسمومیت تنفسی شوید. بهتر است پیش از هرچیز علائم مسمومیت را بشناسید:
- سرگیجه
- حالت تهوع
- استفراغ
- دل درد
- عرق
- رنگ پریدگی
- تغییر در ضربان قلب
- خارش در گلو
- مشکلات تنفسی ناشی از مسمومیت تنفسی
پیش از سمپاشی خانه موادی که به دفع سم کمک می کنند را بشناسید و در دسترس نگاه دارید. همچنین اگر خودتان یا فرد دیگری دچار مسمومیت شد، او را به فضای آزاد انتقال دهید. همچنین بهتر است فردی که دچار مسمومیت از جمله مسمومیت تنفسی شده را به بیمارستان انتقال دهید.
بهترین زمان سمپاشی حشرات و آفات
حشرات هر کدام در فصل خاصی از سال شروع به رشد و تکثیر می کنند به همین دلیل باید با توجه به نوع حشره زمانی را برای سمپاشی انتخاب کرد ولی از آن جا که اکثر حشرات در هنگام شروع گرما شروع به تخم گذای و تکثیر می کنند، بهترین زمان برای سمپاشی حشرات اردیبهشت ماه می باشد. با سمپاشی به موقع حشرات و آفات میتوانیم جلوی زیادتر شدن آنها را گرفته و نابودشان کنیم.
بهترین زمان سمپاشی ساس
حشره ساس به خصوص حشره از نوع تختخوابی شب برای نیش زدن انتخاب می کند که افراد در خواب بسر می برند و متوجه حمله آن ها نمی شوند و این حشرات بعد از نیش زدن ایمن می شوند و از بین بردن آن ها با مشکلاتی همراه است.برای رهایی و نابودی کامل این حشرات باید با مشاوره تیم حرفه ای پاکان مروارید بهترین زمان سمپاشی را انتخاب کنید و عملیات سمپاشی را با دقت و حساسیت بالا انجام دهید تا از رشد و تکثیر آن ها در محل زندگی جلوگیری کرده باشید.بهترین زمان سمپاشی حشرات ساس در اولین مشاهده آن هاست که باید سریعا اقدامات لازم جهت نابودی آن ها انجام شود تا از افزایش تعدا آن ها جلوگیری شود.
بهترین زمان سمپاشی سوسک
بهترین زمان سمپاشی سوسک و سایر حشرات موذی زمستان و پاییز است .بسیاری اط افراد بر این باور هستند که سمپاشی حشرات با گرم شدن هوا و شروع فصل تابستان انجام شود اما این دیدگاه کاملا اشتباه است زیرا حشرات و جانوران موذی در فصل پاییز و زمستان تخم ریزی و زادآوری دارند و در فصل گرما رشد می کنند و تعداد آن ها زیاد می شود.چنان چه سمپاشی سوسک را در فصل پاییز و زمستان انجام دهیم شاهد نابودی کامل سوسک ها در فصل تابستان خواهیم بود.
پیشگیری از ورود حشرات
بهتر است پیش از ورود حشرات به داخل خانه از آن جلوگیری شود. برای این کار توصیه می شود که از شرکت های سمپاشی استفاده کنید. بهترین راه برای جلوگیری از ورود آفات و حشرات به داخل خانه تمیز نگه داشتن ساختمان می باشد. از جمله مکان هایی که بیشتر در معرض ورود حشرات و آفات هستند، انباری، سرویس بهداشتی و حمام می باشد و باید همواره به بهداشت این مکان ها توجه نمود.
مکان های دور از دسترس مانند پشت کابینت ها، زیر فرش ها، پشت یخچال و ... نیز از دیگر مکان هایی است که باید به صورت مرتب تمیز شده تا حشرات نتوانند در آن رشد و تکثیر پیدا کنند.
انواع سمپاشی حشرات
نوع حشرات در هنگام سمپاشی از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است زیرا نوع سم و نحوه از بین بردن آن ها به نوع حشره موجود در ساختمان شما بستگی دارد و در بسیاری از مواقع با خرید سم های اشتباه نه تنها این حشرات از بین نمیروند بلکه ممکن است بدن آنها نسبت به سموم مقاوم تر شوند بنابراین خیلی اهمیت دارد که نسبت به حشرات و آفات موجود در خانه تان اقدام به خرید سم و سمپاشی کنید.
سمپاشی سوسک درشت
سوسک ها از حشرات آشنا بوده که بسیار چندش آور هستند و باعث نگرانی بسیاری در افراد می شوند. سوسک ها اغلب از طریق دریچه های فاضلاب و مکان های کثیف وارد خانه شده و می توانند باعث انتقال بسیاری از بیماری ها شوند و از این رو باید سمپاشی سوسک درشت و از بین بردن آن ها را جدی گرفت.
سمپاشی سوسک ریز
سوسک های ریز از جمله سوسک هایی هستند که به سرعت رشد و تکثیر پیدا می کنند و باید سریع از بین برده شوند. سوسک های ریز اغلب در کابینت ها و در مکان های دور از دسترس پنهان می شوند و از بین بردن آن ها کار آسانی نمی باشد. این سوسک ها مقاومت بالایی در برابر سموم داشته و سمپاشی سوسک ریز و ریشه کن کردن آن ها یک کار تخصصی می باشد.
سمپاشی مورچه
مورچه ها از جمله حشرات کوچکی هستند که درصد آلودگی این حشرات در مقایسه با دیگر حشرات کمتر بوده ولی به سرعت می توانند در خانه شما تجمع کنند. این حشرات به مواد غذایی شما حمله کرده و سبب نگرانی اهالی خانه و ایجاد مزاحمت برای آن ها می شوند.
سمپاشی ساس
ساس ها حشرات ریزی هستند که از خون انسان تغذیه می کنند و می توانند عامل انتقال بسیاری از بیماری ها باشند. برای از بین بردن این حشرات ریز باید از شرکت های سمپاشی کمک بخواهید زیرا سرعت رشد و تکثیر این حشرات بالا بوده و به دلیل سایز کوچکی که دارند به راحتی قابل رویت نمی باشند.سمپاشی ساس یکی از راهکار مفید حل این مشکل است.
سمپاشی موش
یکی از معظلاتی که همواره در شهرها موجود استورود موش ها به داخل ساختمان و راه های از بین بردن آن ها می باشد. مقابله با موش ها کار آسانی نبوده و به دلیل سرعت عملی که دارند نمی توان آن ها را به راحتی در تله انداخت و برای از بین بردن آن ها باید از سموم مخصوص و روش های گوناگون استفاده کرد.
سمپاشی کنه
کنه ها حشرات کوچکی تقریبا به اندازه دانه کنجد هستند، که از خون تغذیه می کنند. گونه های مختلف کنه از انواع مختلفی از حیوانات تغذیه می کنند. گاهی مواقع، کنه به جای گزیدن حیوان، انسان را نیش می زند. هر چند در اکثر مواقع گزیدن کنه به بیماری نمی انجامد، اما در برخی موارد چنین می شود.کنه ها عامل انتقال بسیاری از بیماری ها می باشند و در صورت چسبیدن به بدن به راحتی نمی توان آن ها را از پوست جدا کرد به همین دلیل باید به سرعت این حشرات مزاحم را از بین ببرید.
سمپاشی موریانه
در میان تمامی جوندگان، حشرات و آفات دیگر موریانه ها خطرناک ترین موجودات به نظر می رسند و از بین بردن موریانه ها کار سختی است، زیرا آن ها موجوداتی هستند که قادر به خراب کردن خانه شما در طی چند سال می باشند.
موریانه ها از جمله حشرات بسیار آزار دهنده بوده که اصلی ترین عامل آن چوب های فرسوده می باشد. در نتیجه باید هر چه سریع تر اقدامات لازم برای از بین بردن این حشرات را انجام داد.