لباس زیر یکی از مهمترین لباس های فرد است که باید به نظافت و شستشوی آن توجه نماییم. لباس زیر باید هر روز تعویض گردد و شستشو شود زیرا تعویض دیربه دیر لباس زیر، منشا ایجاد عفونت است. برای شستشو و ضد عفونی نمودن لباس زیر نکاتی را که در این بخش آورده ایم را رعایت کنید تا سلامتی شما دچار آسیب نشود.
نحوه نظافت و شستشوی لباس زیر
روش شستن لباس زیر با انواع لباس های متداولی که به صورت روزانه می پوشیم متفاوت بوده و تمیزی و نظافت آنها بر سلامت ما تاثیر بسزایی دارد. برای هر نوع لباسی بویژه لباس زیر باید روش شستشوی خاص آن را به کار گرفت تا از بهداشت آن مطمئن شویم. این موضوع در لباس زیر زنان و کودکان اهمیت دوچندان می یابد. در ادامه به نحوه شستن انواع لباس زیر می پردازیم.
پس از خرید لباس زیر خود را بشویید
اگر لباس جدید میخرید دلیل بر تمیز بودن آن لباس نیست.لباس ها قبل از اینکه شما آنها را بخرید توسط افراد دیگر دست به دست شده اند و حاوی مقدار زیادی باکتری و آلودگی بر روی خود هستند.به یاد داشته باشید که همیشه پیشگیری بهتر از درمان است.پس از خرید لباس زیر آنها را با دقت و طبق بشویید تا عاری از هرگونه ویروس شوند و برای شما حساسیت ایجاد نکنند.در صورتی که جنس لباستان نخی است میتوانید از آب با دمای بالا استفاده کنید تا لباس ها تمیزتر شوند.اگر در لباستان الیاف شیمیایی استفاده شده است دمای پایین یا متوسط را برای شستشو انتخاب کنید تا لباستان فرم خود را از دست ندهد.
لباس زیرتان را با سایر لباس ها نشویید
ممکن است یک لباس زیر کثیف باعث بروز عفونت یا بیماری شود. اگر می خواهید لباس زیر را در ماشین لباسشویی بشویید، حتما آن را از لباس های دیگر جدا کنید. ممکن است لباس های دیگر آلوده باشند و به لباس زیر نفوذ کنند.بسیاری به اشتباه تصور می کنند که لباس های کثیف یا نیمه کثیف را می توانند در کنار لباس های زیر قرار دهند. اما ممکن است این کار باعث ورود آلودگی به لباس زیر شود. همچنین لباس زیر خونی یا لکه دار را با لباس های زیر دیگر نشویید. این مسئله نیز ممکن است دیگر لباس های زیر را آلوده کند
لباس زیرتان را با آب داغ بشویید
لباس زیر نخی خود را با آب داغ و درجه حرارت بالا حدود 80 تا 90 سانتی گراد بشویید اما اگر لباس زیر شما از الیاف شیمیایی تهیه شده باشد، این الیاف در این دما فرم اولیه و حالت کش دارشان را از دست می دهند بنابراین بهتر است لباس زیر خود را در دمای 40 تا 50 درجه بشویید.
لباس زیرتان را با صابون بشویید
برای شستشوی لباس زیر بهترین ماده شوینده صابون و پودر صابون است که مناسب ترین شوینده برای شستن این قبیل لباسهاست.این لباسها پس از شستشو با این ماده باید به خوبی آبکشی شوند تا ذرات مواد شوینده از پارچه لباس زیر به طور کامل رفع گردد.البته از پودر ماشین لباسشویی می توان برای شستشوی لباس زیر استفاده کرد ولی آبکشی آن بسیار اهمیت داردزیرا برخی افراد ممکن است در اثر باقی ماندن مواد شوینده نامناسب روی پارچه لباس زیر دچار خارش و علائم التهابی در ناحیه تناسلی شوندبه خصوص در مورد بچه ها باید دقت کافی را انجام داد تا به دنبال شستشوی لباس زیر با پودر صابون یا بچه آبکشی کامل انجام گرددزیرا پوست حساس و ظریف بچه ها می تواند به سادگی در اثر مواد شوینده شیمیایی تحریک و آزرده شود.
آبکشی لباس زیر اهمیت فراوان دارد
بعد از شستشوی لباس زیر خود با پودر ماشین لباسشویی یا صابون، در آبکشی آن دقت کنید تا مواد شوینده روی پارچه لباس زیر باقی نماند، باقی ماندن مواد شستشو روی پارچه سبب ایجاد خارش و التهاب در ناحیه تناسلی می شود بنابراین آبکشی لباس زیر اهمیت فراوان دارد و باید با دقت کافی را انجام شود.
لباس های زیر خود را با ماشین لباسشویی نشویید
اگر می خواهید لباس های زیرتان تغییر شکل ندهند و به مدت بیشتری بتوانید از آنها استفاده نمایید، آنها را با دست بشویید اما اگر به دلیل مشغله کاری و کمبود وقت لباس زیرتان را با لباسشویی می شویید، به این نکته دقت کنید و دیگر این کار را نکنید.لباسهای زیر با اندام های تحتانی در تماس اند و منبع باکتری های مدفوعی هستند و می توانند محیط مرطوب ماشین لباسشویی را به انواعی از باکتری ها مانند باکتری ایکولای، سالمونلا و ویروس هپاتیت A آلوده کنند و در نوبت های بعدی شستشو به سایر البسه انتقال پیدا کنند. پس از شستشوی لباسهای زیر با مواد ضدعفونی کننده داخل ماشین لباسشویی را بشویید تا از شر میکروب ها در امان بمانید.
همچنین شستشوی لباس زیر همراه با لباس های دیگر سبب می شود کثیفی لباسهای دیگر به لباس زیر سرایت کرده و سبب تحریک پوستی یا حتی عفونت دستگاه تناسلی شود.اگر برای شستشوی لباسهای زیر مجبور به استفاده از ماشین لباسشویی شدید آنرا مجزا از البسه دیگر و با آب داغ بشویید و درون کیسه ای قرار دهید و پس از آن که شستشوی لباس تمام شد لباس ها را آویزان نموده و محیط ماشین را ضدعفونی کنید
لباس زیرتان را جلوی آفتاب خشک کنید
ساده ترین روش به منظور خشک کردن لباس زیر مردانه و زنانه با کمک نور خورشید است. آفتاب نه تنها باعث تسریع در خشک شدن لباس ها می شود، بلکه به از بین بردن باکتری نیز کمک می کند. با این حال توصیه می کنیم لباس زیر زنانه حریر یا توری را زیر نور خورشید قرار ندهید.پارچه های ظریفی همچون حریر را نباید زیر نور مستقیم خورشید قرار دهید. در این صورت بهتر است آن ها را روی یک حوله تمیز بگذارید تا لباس کاملا خشک شود. به یاد داشته باشید که هرگز لباس زیر نم یا مرطوب را استفاده نکنید یا آن را درون کشو قرار ندهید. چرا که رطوبت محل مناسبی برای رشد و تکثیر باکتری خواهد بود.
لباس زیر خود را چند وقت یکبار بشوییم؟
لباس های زیر در تماس مستقیم با پوست هستند و تعرق موجب میشود نسبت به سایر لباس ها نیاز بیشتری به شستشو داشته باشند.پوشیدن لباس زیر بیشتر از ۲۴ ساعت کاملا اشتباه است؛افراد میبایست روزانه لباس زیر خود را تعویض نمایند.
پوشیدن لباس زیر به مدت طولانی تر میتواند باعث بروز عفونت های قارچی شود.پس از شستشوی لباس های زیر آنها را در جایی تمیز و به دور از آلودگی نگهداری کنیدو از پوشیدن سینه بند و لباس دیگران نیز اکیدا خودداری کنید.
نکاتی مهم درباره شستشوی سوتین
هنگام شستشوی سوتین باید به مدل و شکل و حالت سوتین دقت کنید در صورتی که سوتینی که برای شستشو دارید فاقد بند بوده و کاپدار نیست شستشوی راحتی پیش رو خواهید داشت. تنها کار شما جداسازی سوتین های رنگی و سفید از یکدیگر و شستشوی سوتین های رنگی با آب 40 درجه و سوتین های سفید با آب 60 درجه خواهد بود. دمای 90 درجه ممکن است باعث خرابی سوتین های کشدار شود. اما اگر سوتین شما بند دار است باید به نوع شستشوی خودتان دقت کنید. بویژه سوتین های بالدار که هنگام شستشوی آنها بهتر است از محافظ شستشوی سوتین استفاده کنید در غیر این صورت ماشین لباسشویی به سوتین بالدارو کاپدار شما آسیب زده و برایتان هزینه تراشی خواهد کرد. اگر اسفنج های سوتین خراب شوند زیر لباسی که می پوشید نافرم دیده خواهد شد.
متناسب با عرضه انواع مدل های لباس به بازار انواع سوتین هایی که مناسب آنها هستند عرضه شده اند که از آن جمله می توان به لباس های گیپور اشاره نمود. برای این نوع لباس ها خرید سوتین سیلیکونی مناسب هستند. سوتین های سیلیکونی نیازی به شستشو نداشته وتنها کافیست با دستمال مرطوب آنها را تمیز کنید.
نکاتی مهم درباره شستن شرت
تمیزی شورت هم در سلامتی کودکان و هم بزرگسالان نقش مهمی ایفا می کند. هنگام خرید شورت بهتر است مدل فاقد کش انتخاب کنید شستشوی آن راحتتر خواهد بود. جهت بهداشتی تر شدن شورت های سفید و فاقد کش بهتر است آنها را در 90 درجه شسته و اتو کنید. در صورتی که شورت شما از نوع کشدار است نباید بالای 60 درجه شسته شود و اگر رنگی بود دمای شستشوی آن نباید از 40 درجه بگذرد. شستشوی شورت و سوتین ورزشی هم به همین ترتیب است. بهترین روش برای شستشوی شورت گیپور شستشوی دستی آنهاست و در صورتی که زمان کافی برای اینکار را ندارید بهتر است ابتدا آنها را داخل کیسه لباس ریخته و سپس با ماشین لباسشویی بشویید. اگر اینکار را نکنید ممکن است قسمت های گیپوردار پاره شده و یا نگین های آن کنده شوند. این نکات برای تمامی انواع شورت مردانه و شورت زنانه کاربرد دارند
استفاده از ماشین لباسشویی برای شستن لباس زیر
اگر برای شستشوی لباسهای زیر مجبور به استفاده از ماشین لباسشویی شدیدحتما آنرا مجزا از البسه دیگر و با آب داغ بشویید و پس از آن که شستشوی لباس توسط ماشین تمام شد بلافاصله لباسها را از ماشین خارج کرده و پهن کنید.باقی ماندن لباسهای خیس داخل ماشین لباسشویی باعث تکثیر و رشد کپک ها و بسیاری از باکتری های آلرژی زا در منافذ البسه می شودکه می تواند سبب بروز خارش و ناراحتی های پوستی شود.این علائم در افراد مبتلا به آسم و حساسیت شدیدتر ظهور می کند.هیچ گاه ماشین لباسشویی را سبد لباس های چرک نکنید و پس از هربار شستشوی لباسها در ماشین را کاملا باز بگذاریدتا هوا و بخار از محفظه آن خارج شود و محیط خشکی درون ماشین به وجود بیاید.
خشک کردن لاستیک دور در ماشین به جلوگیری از رشد و تکثیر کپک ها کمک می کند.به دلیل آن که محیط های مرطوب به رشد و تکثیر کپک و قارچ ها کمک می کند.در نتیجه بهتر است ماشین لباسشویی را به جای گذاشتن در حمام در محیط آشپزخانه قرار دهید.هرگز کفش های کتانی و کیف های پارچه ای را داخل ماشین لباسشویی نیندازیدزیرا میکروب های پنهان در این وسایل بسیار آلوده و تا مدت ها داخل ماشین لباسشویی باقی ماندهو به مرور باعث افزایش بار میکروبی لباسشویی و نفوذ آن به البسه به خصوص لباسهای زیر می شود.
نکات مهم درباره شستن لباس زیر
- حداقل روزی یک بار و یا دو بار لباس زیر خود را عوض کنید و بشویید تا دچار عفونت نشوید.
- از شورت های نخی و پنبه ای استفاده کنید، زیرا که این جنس ها رطوبت را به خوبی جذب می کنند، شورت هایی با جنس مصنوعی نه تنها رطوبت بدن شما را جذب نمی کنند، بلکه باعث می شوند محیط رشد باکتری ها وسیع تر شود.
- خیلی افراد لباس زیر خود را تا به طور کامل پلاسیده نشده است استفاده می کنند، این کار اشتباه است.
- بهداشت فردی و بهداشت لباس های زیرتان را به خوبی رعایت کنید.
- لباس های تان را با آب گرم و مواد شوینده بدون ایجاد حساسیت بشوئید.
- به علائم قبل از شستشو دقت کنید.
- هرگز از مواد سفید کننده مانند وایتکس برای شستشوی لباس زیر استفاده نکنید.
- لباس زیر کودکان هم باید جداگانه شسته شود، شستن لباس های کودکان و لباس زیر آن ها به همراه لباس بزرگترها باعث انتقال میکروب میشود.