به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، انژکتور، یک نازل برای تزریق سوخت، هوا و بخار آب تحت فشار می باشد. انژکتورها نقشی حیاتی در سیستم سوخت رسانی خودرو های امروزی دارند. سوخت رسانی بوسیله انژکتور دقیق تر و کامل تر از سوخت رسانی کاربراتوری است.
سوخت رسانی به داخل محفظه احتراق خودرو به دو صورت انجام می گیرد.
۱- توسط انژکتور
۲- توسط کاربراتور
سوخت رسانی انژکتوری چگونه کار می کند؟
معمولا در هر خودروی انژکتوری، به تعداد سیلندرهای خودرو، انژکتور وجود دارد و هر انژکتور عمل پاشش سوخت به یک سیلندر را انجام می دهد. هنگامی که کارکرد انژکتورها دچار اختلال می شود، عمل احتراق در خودرو به درستی انجام نشده و در نتیجه موتور خودرو به مشکل بر می خورد. در سیستم های انژکتوری، اطلاعات موتور، از طریق سنسور های موجود -که در ادامه اشاره خواهیم کرد- جمع آوری می گردد. اطلاعات بدست آمده از این سنسورها به مغز الکترونیکی خودرو که ECU نامیده می شود، فرستاده شده و پردازش می گردد. پس از بررسی این اطلاعات، ECU دستورات اجرائی خود را از طریق عملگرها، روی موتور اعمال می نماید. عملگرهای موجود عبارتند از: موتور پله ای، کوئل، پمپ بنزین ، انژکتورها و … .
اجزای سیستم سوخت رسانی انژکتوری عبارتند از:
انواع سنسور ها: شامل سنسور فشار هوا، سنسور دمای هوا، سنسور میل بادامک سنسور دمای آب، سنسور دور موتور، سنسور اکسیژن، سنسور جریان جرمی هوا، سنسور زاویه میل لنگ، سنسور سرعت، پتانسیومتر دریچه گاز، سنسور ضربه، سوئیچ اینرسی، پمپ، لوله های سوخت رسانی، فیلتر سوخت، ریل سوخت، انژکتورها، مانیفولد هوا و بدنه گاز، واحد کنترل الکترونیکی، موتور کنترل دور آرام، رگلاتور فشار شکن
سیستم انژکتوری چه مزایایی دارد؟
- کاهش آلودگی هوا
- کاهش مصرف سوخت
- افزایش عمر موتور
- افزایش راندمان خودرو
- تاثیر نگرفتن از شرایط آب و هوایی
انواع سیستم انژکتور
- سیستم انژکتور یک نقطه ای
- سیستم انژکتور چند نقطه ای
- الکترومانیکی
- مکانیکی
- الکترونیکی
نشانه های خرابی انژکتور
- کاهش شتاب خودرو
- افزایش میزان آلایندگی
- افزایش مصرف سوخت
- شنیده شدن صداهای غیرعادی از خودرو
- کاهش قدرت موتور
- بد استارت خوردن خودرو
- اختلال در عملکرد سنسور اکسیژن و کاهش عمر آن
- کاهش عمر کاتالیست خودرو و اختلال در عملکرد آن
- توقف ناگهانی خودرو
- تاخیر موتور هنگام دور گرفتن
یکی از مشکلات شایع در انژکتور ضعیف شدن قطعه الکترومغناطیس در افشانه الکترونیکی است. این قطعه پس از گذشت زمان ضعیف می شود و دیگر قادر به حرکت دادن سوزن نیست. برای تشخیص این مشکل باید از اهم متر استفاده شود.
شستشوی انژکتور خودرو
ناخالصی های موجود در بنزین سبب ایجاد رسوب در انژکتور می شود و عملکرد صحیح آن را تحت ثاثیر قرار می دهد. برای شست و شوی انژکتور باید از فروشگاه ها اسپری مخصوص آن را خریداری کرد. شستن این قطعه کار آسانی است و بدون مراجعه به تعمیرکار نیز می توان این کار را انجام داد. یکی دیگر از راه های تمیز کردن انژکتور، ریختن مکمل درون باک بنزین است البته این روش مفید نیست و قدرت پاک کنندگی مکمل بسیار پایین است. در صورتی که پس از شستن انژکتور نشانه های خرابی آن همچنان پا بر جا باشد باید به یک تعمیرکار مراجعه کنید.
چه زمانی باید انژکتور خودرو را تعویض کنیم؟
اگر با شست وشوی انژکتور مشکل حل نشد باید آن را تعویض کنید که تشخیص آن با تعمیرکار است. زمانی که یکی از انژکتورها خراب شده باشد، ناگزیر باید تمام انژکتورها را تعویض کنید چراکه این قطعات به طور هماهنگ با یکدیگر کار می کنند و تعویض یکی از آنها ممکن است سبب اختلال در این هماهنگی شود.
نحوه شستن انژکتور خودرو
انژکتور قطعه ای در سیلندر است که وظیفه تنظیم سوخت را به عهده دارد. به دلیل وجود ناخالصی در سوخت، سوزن این قطعه دچار گرفتگی می شود که سوخت رسانی مختل خواهد شد به همین سبب تمیز کردن انژکتور بنزین اهمیت بسیاری دارد تا عمل سوخت رسانی به درستی انجام شود.
انژکتور خودرو یک قطعه مکانیکی الکترونیکی است که به وسیله نازل ها سوخت را به درون سیلندر می پاشد. این قطعه دستورات لازم را از کامپیوتر خودرو دریافت می کند و اگر سوزن های این قطعه کثیف باشد سوخت رسانی به درستی انجام نمی شود و ممکن است سبب ریپ زدن خودرو و روشن نشدن آن شود. ساده ترین راه برای تشخیص گرفتگی سوزن های انژکتور استفاده از دستگاه دیاگ است اما با باز کردن این قطعه نیز می توان گرفتگی را امتحان کرد.
تمیز کردن انژکتور بنزین
سبک رانندگی و کیفیت بنزین از مهمترین عوامل در تعیین زمان تمیز کردن انژکتور به شمار می رود. برخی ادعا می کنند که به ازای هر ۵۰ کیلومتر باید انژکتور خودرو را تمیز کرد که این زمان مشخص شده نسبی است و نمی توان با قطعیت آن را درست دانست.
راه های تمیز کردن انژکتور خودرو
راه های تمیز کردن انژکتور خودرو با میزان گرفتگی آن ارتباط مستقیم دارد و اگر گرفتگی شدید یا در مراحل اولیه باشد، روش های تمیز کردن آن متفاوت است.
راه های تمیز کردن انژکتور در مراحل اولیه گرفتگی
اگر گرفتگی انژکتور خودرو در مراحل اولیه باشد، استفاده از سیالات شست و شوی انژکتور مشکل را حل خواهد کرد. این شوینده ها را باید در باک بنزین خودرو بریزید. شوینده ضعیف به درستی عمل نمی کند و محلول های قوی نیز ممکن است به دلیل قدرت بالا آسیب زننده باشد. قبل از خرید محلول شست وشوی انژکتور حتما نسبت به قوی و ضعیف بودن آن تحقیق کنید و تا حد ممکن از شوینده های متوسط استفاده کنید. پیش از استفاده از محلول شست و شو حتما موارد نوشته شده روی آن را بخوانید و براساس دستوالعمل آن عمل کنید.
راه های تمیز کردن انژکتور خودرو در صورت گرفتگی شدید
مطمئن ترین راه برای تمیز کردن انژکتور بنزین، جدا کردن آن است. برای شست وشوی انژکتور باز شده نیز از مواد شوینده خاصی استفاده می شود. زمانی که خودرو روشن است باید از تجهیزات خاصی که برای شست و شوی انژکتور است، استفاده کنید. این تجهیزات مواد شوینده را به سمت رسوبات هدایت می کند. پمپ بنزین باید در این شرایط غیر فعال باشد که برای این کار لازم است پمپ بنزین را غیر فعال یا یک لوله نعلی شکل نصب کنید تا بنزین به سمت باک حرکت کند. غیر فعال کردن پمپ بنزین خودرو ممکن است سبب ایجاد کد خطا در ای سی یو شود که پس از اتمام کار باید این خطا را پاک کرد. اگر گرفتگی انژکتور شدید باشد احتمالا کار شست و شوی آن زمان بر خواهد بود. در صورتی که رسوبات روی انژکتور با دستگاه شست و شوی انژکتور تمیز نشود باید آن را تعویض و انژکتور نو جایگزین کنید. برای اینکه اطمینان حاصل شود که انژکتور خودرو پس از تمیز شدن عملکرد بهتری دارد می توانید تست کشش در حین رانندگی، تست آلایندگی و افت فشار انژکتور را انجام دهید.
چند نکته مهم درباره تمیز کردن انژکتور خودرو
- استفاده از مکمل ها به خودرو آسیب می زند و نباید به آنها اعتماد کاملی داشته باشید.
- دستگاه شست و شوی انژکتور گران قیمت است.
- اگر انژکتور خودرو دچار گرفتگی شدید باشد چیزی حدود یک ساعت زمان می خواهد تا به طور کامل تمیز شود.
- باز کردن انژکتور باید توسط یک فرد ماهر انجام شود.
- گاهی تعویض انژکتور صرفه اقتصادی بیشتری نسبت به تمیز کردن آن دارد.
- شست وشوی درجای انژکتور ممکن است به آن آسیب وارد کند.
- انژکتورهای تمیز آلایندگی های خودرو را کاهش می دهند.
- شست و شوی انژکتور قدرت خودرو را بیشتر می کند.
- تمیز کردن سوزن انژکتور بنزین مصرف سوخت را ۱۰ تا ۱۵ درصد کاهش می دهد.
نشانه های گرفتگی انژکتور خودرو
- کاهش راندمان موتور
- افزایش مصرف سوخت
- ریپ زدن خودرو
- احتراق ناقص
تمیز کردن انژکتور خودرو در سرویس های دوره ای خودرو انجام می شود اما کافی نیست و باید پس از مشاهده علایم و نشانه های گرفتگی انژکتور حتما نسبت به تمیز کردن آنها اقدام کرد. بهترین راه برای تمیز کردن انژکتور خودرو مراجعه به یک تعمیرکار ماهر است چراکه شستن درجا و غیر اصولی آن می تواند سبب آسیب به انژکتورها شود و از سویی دیگر استفاده از مکمل های شست و شو چندان توصیه نمی شود.