روز خوبی است. خورشید درخشان، ترافیک در حال حرکت است و هیچ دغدغه ای ندارید، اما ناگهان یک ضربه محکم روی شیشه جلوی خودرو فرود می آید! حالا یک ترک به اندازه یک سکه دویست تومانی در شیشه جلوی خود دارید. بدتر آن است که این ترک مستقیماً در زاویه دید شما باشد. قبل از اینکه وحشت کنید، به خانه بروید و یک ذره بین بردارید. از نزدیک نگاهی به ترک شیشه بیندازید. ممکن است برای حل مشکل ترک یا پریدگی ایجاد شده، نیازی به تعویض کل شیشه جلو نباشد و تنها با تزریق اپوکسی یا چسب اکریلیک یا پرکننده در داخل پریدگی، مشکل حل شود.
شکستگی شیشه ی خودرو بسیار آزار دهنده است مخصوصا اگر در نقطه ی دید راننده قرار گرفته باشد. حتی اگر سنگی که به شیشه ی خودرو برخورد می کند موجب شکستن شیشه نشود، باز هم ممکن است آثار بوجود آمده توسط آن در امتحان معاینه فنی تاثیر گذاشته و موجب مردودی خودروی شما شود، مخصوصا اگر آثار آن در امتداد نقطه ی دید راننده قرار گرفته باشد. بطور کلی می توان اینگونه نتیجه گیری کرد که تعمیر و تعویض هر چه سریع تر شیشه ی آسیب دیده ی خودرو ضروری است.
بر اساس قوانین تعیین شده برای معاینه فنی، هر گونه آسیب دیدگی با قطری بیش از ۱۰ میلی متر در محدوده ی ۲۹۰ میلی متری نقطه ی دید راننده موجب مردودی قطعی خودرو می گردد. قرار داشتن هرگونه آسیب دیدگی با قطر بیش از ۴۰ میلی متر در دیگر قسمت های شیشه ی جلو (در محدوده ی کارکرد برف پاک کن) نیز موجب مردودی خودرو در معاینه فنی می گردد.
حتی اگر آسیب دیدگی شیشه ی خودرو در نقطه ای خارج از محدوده ی ذکر شده صورت گرفت، نباید تعمیر آن را به تعویق انداخت زیرا ممکن است این آسیب دیدگی گسترش یابد و تعمیر آن هزینه ی بیشتری برای شما داشته باشد. بدیهی است که تعمیر و رسیدگی به آسیب دیدگی های کوچک هزینه ی کمتری نسبت به تعویض کل شیشه دارد.
شکستگی شیشه ی اتومبیل
شکستگی شیشه ی اتومبیل به چهار نوع تقسیم می شود:
- ستاره ای
- موجی
- نیم موجی
- موجی و ستاره ای
اگر شکستگی شیشه ی اتومبیل در محدوده ی دید راننده باشد و قطری بیش از ۱۵ میلی متر داشته باشد یا اگر بیش از دو شکستگی در شیشه وجود داشته باشد، باید حتما شیشه جلوی خودرو توسط افراد ماهر و مجرب تعویض شود.
در حال حاضر برای بررسی میزان دید باقیمانده بعد از شکستن شیشه ی جلو آزمایش های استانداردی را بر روی شیشه انجام می دهند که در آن مقاومت در برابر تغییرات محیطی شامل رطوبت، درجه حرارت، و همچنین بازدهی نور، میزان عبور نور، تغییر شکل اشیا یا انعکاس اشیا، هنگامی که از پشت شیشه جلو دیده می شود.
و همین طور تاثیر مواد شیمیایی و پاک کننده، مقاومت در برابر برخورد سر راننده و سرنشینان خودرو آزمایش شده و سنجیده می شود.
اما اگر بخواهید شیشه ی جلو را بازسازی کنید، که این کار در واقع یک جور صرفه جویی محسوب می شود، زیرا که هزینه ی بازسازی به مراتب کمتر از هزینه تعویض خواهد بود.
روش باز سازی با استفاده از یک ابزار مخصوص صورت می گیرد. که ابتدا با استفاده از مته مسیر ترک مسدود شده و از پیشرفت آن جلوگیری می شود.
با این ابزار رزین شیمیایی خاصی را به داخل قسمت شکستگی شیشه ی جلوی اتومبیل تزریق می کنند. بعد این رزین را با استفاده از یک لامپ ماورای بنفش سفت کرده و در آخر در قسمت شکستگی با استفاده از یک نوع چسب مخصوص پرداخت می شود.
این کار تقریبا یک ساعت به طول می انجامد اما بعد از آن با اینکه اثر شکستگی بر روی شیشه آشکار و واضح است اما شیشه جلو همانند یک شیشه نو استحکام دارد. این روش بازسازی سریع، ساده و موثر است.
ترمیم شیشه ی شکسته خودرو
قبل از پرداختن به این موضوع، می خواهیم به عوامل زیادی که در بزرگ شدن و گستردگی ترک ها تاثیر دارند اشاره کنیم.
این عوامل عبارتند از:
الف) تابش مستقیم نور خورشید
که باعث می شود لایه های شیشه با سرعت منبسط شود، که منجر به بزرگ شدن ترک شیشه خواهد شد.
ب) فشار باد
چون بافت شیشه ی شکسته و آسیب دیده بسیار حساس است، با وزش باد شدید و فشار باد هم می تواند ترک گسترش یابد.
پ) اثر ضربات
حتی برخورد شی کوچک و یا وارد شدن ضربه ای کوچک و تماس با شیشه ممکن است ترک شیشه را بیشتر کند.
ت) کولر و بخاری
استفاده از کولر در فصل گرما و استفاده از بخاری در فصل سرد و ایجاد اختلاف دما بین هوای بیرون و اتاق خودرو، و ایجاد انقباض و انبساط ،ترک را یقینا گسترش خواهد داد.
پس با توجه به عوامل فوق و خطری که وجود دارد، نمی توان نسبت به تعویض و یا ترمیم شیشه شکسته بی اعتنا بود. و کلا دو راهکار اساسی در مواجهه با این صدمات پیش روی ما وجود دارد.
- ترمیم شیشه و پر کردن ترک در صورتی که شکستگی که جزئی باشد.
- تعویض آن
اما چند فاکتور مهم در تعیین این تصمیم دخالت دارند که می خواهیم این فاکتورها را به ترتیب برای شما بازگو کنیم:
اندازه ی ترک
در راهنمای استاندارد تعمیر شیشه های لامینیت خودروها، اندازه قابل تعمیر و ترمیم شیشه ی شکسته با توجه به نوع آسیب وارد شده ،بیشترین حد را در ترک ها به طول ۳۵ سانتی متر و در پریدگی ها با قطر۵/۷سانتیمتر در نظر می گیرند.
این اندازه ها با توجه به مکان آسیب دیده، و توانایی و مهارت تعمیر کار، و دستگاه های مورد استفاده قابل تغییر است. اما در مجموع بریدگی های به قطر۴/۲ دهم سانتی متر و ترک هایی به طول ۶۸/۷سانتیمتر به راحتی قابل ترمیم می باشد.
عمق ترک
همانطور که متذکر شدیم شیشه جلوی اتومبیل ها اغلب از ساختاری سه لایه تشکیل شده، به این صورت که یک لایه میانی از پلاستیک در بین دو لایه از شیشه قرار می گیرد.
اگر ترک و پریدگی از لایه بیرونی عبور کرده و به لایه داخلی برسد، تقریبا ترمیم شیشه ی شکسته غیر ممکن خواهد بود. میزان عمق نفوذ ترک در شیشه رابطه مستقیمی با اندازه ترک دارد.
محل شکستگی
امکان ترمیم شیشه وابستگی زیادی به محل شکستگی دارد. قسمتی از شیشه جلو که در راستای دید راننده قرار دارد، و یا در مسیر برف پاکن سمت راننده است، جزو نقاطی است که نباید به ترمیم آن اندیشید.
چون در صورت ترمیم آثار به جا مانده از آن می توانند تصاویر نادرستی از جاده و روبروی راننده به او منتقل کرده و او را به اشتباه بیندازند.
حتی اگر شکستگی ها تا لبه های کناری و اطراف شیشه جلو ادامه پیدا کند احتمال دارد که یکپارچگی ساختار شیشه تحت تاثیر قرار گرفته و از مقاومت آن کاسته شود.
همچنین آسیب وارده به قسمت های بینایی سنسورهایی، منجمله سنسور باران، سیستم ترمز اتومات، سیستم هشدار تعویض خطوط و سیستم های کمکی خودرو غیرقابل ترمیم هستند.
این سنسورها نیاز به دیدن بسیار شفاف از اطراف خود دارند و حتی بهترین تعمیرات در بالاترین سطح آن ممکن است باعث بروز ایرادات و مشکلات و در نتیجه خطرات غیرقابل جبرانی شود.