به گزارش سایت خبری ساعد نیوز،طبق قوانین خرید و فروش خودرو، تعویض پلاک، بخشی از مراحل معامله خودرو و به معنی واگذاری و انتقال تمامی مسئولیت خودرو یا موتور سیکلت از فروشنده به شخص خریدار است. بر این اساس، سوابق راهنمایی ورانندگی همواره به نام شخص مالک پلاک ثبت می شود.
مطابق با قوانین موجود، خریدار و فروشنده قبل از مراجعه به محضر جهت انتقال سند قطعی، باید در یکی از مراکز تعیین شده حاضر شوند و نسبت به تعویض پلاک خودرو اقدام نمایند. اگر شخص مالک قادر به حضور در مرکز تعویض پلاک نباشد، نماینده قانونی وی همراه وکالت نامه مربوطه تنظیم شده در دفاتر اسناد رسمی، قادر به انجام این فرایند خواهد بود.
تعویض پلاک اینترنتی
تا پیش از شیوع بیماری کووید-۱9، روند تعویض پلاک به صورت مراجعه حضوری خریدار و فروشنده به نزدیک ترین مرکز موجود در شهر محل سکونت خریدار انجام می شد. هرکس با یک بار مراجعه به این مراکز، می داند که به علت زمان بر بودن و کثرت مراجعه کنندگان، مراکز تعویض پلاک همواره با تجمع افراد زیادی مواجه اند؛ لذا بعد از شیوع ویروس کرونا و توجه به اصل فاصله گذاری اجتماعی، بر اساس اعلام رئیس مرکز شماره گذاری ناجا، از تاریخ 19 شهریور به بعد، پذیرش این مراکز و شماره گذاری خودرو و موتورسیکلت در تهران، فقط به صورت اینترنتی انجام می شود. در بیانیه این مرکز آمده است که پروسه تعویض پلاک، اینترنتی خواهد بود و شهروندان از مراجعه حضوری به مراکز تعیین شده اکیداً خودداری کنند. همچنین متقاضیان باید دقت داشته باشند که خودروهای پلاک زوج، در روزهای زوج و خودروهای پلاک فرد، در روزهای فرد در مراکز تعویض پلاک پذیرش می شوند.
هم چنین بر اساس اعلام این مرکز، از ابتدای مهر ماه 99 علاوه بر استان تهران، استان های آذربایجان غربی، آذربایجان شرقی، اصفهان، خراسان رضوی، فارس، گیلان، کرمانشاه، البرز، یزد و قم نیز به سامانه نوبت دهی تعویض پلاک آنلاین متصل خواهند شد.
راهنمای اخذ نوبت و تعویض پلاک اینترنتی
ابتدا باید وارد سامانه نوبت دهی اینترنتی تعویض پلاک شوید.
- در اولین مرحله و پیش از هر اقدامی، ثبت نام در سامانه الزامی است.
- پس از ثبت نام، بر اساس انتخاب استان، شهر و نوع وسیله نقلیه، جستجوی مراکز انجام می شود.
- در ادامه، لیست تمامی مراکزی که ظرفیت نوبت دهی را برای تعویض پلاک اینترنتی در شهر مورد نظر دارند، نمایش داده می شود.
- با انتخاب مرکز مورد نظر، روز و ساعات قابل انتخاب برای مراجعه حضوری دیده می شود.
- در مرحله آخر، با ثبت ﭘﻼک ﻧﺼﺐ ﺷﺪه ﻓﻌﻠﯽ (پلاک ﻓﺮوﺷﻨﺪه)، مشاهده مدارک لازم برای تعویض پلاک و انتخاب دکمه ثبت نوبت، نوبت دهی تعویض پلاک اینترنتی انجام می شود.
شرايط و مدارک لازم جهت تعویض پلاک آنلاین
پس از تعیین نوبت اینترنتی، خريدار و فروشنده باید در روز و ساعت مقرر، همراه با مدارک زیر به مرکز مشخص شده مراجعه نمایند. مراجعه حضوری خريدار و فروشنده يا نماينده قانوني آن ها (وکيل) همراه خودرو معامله شده در تاریخ مقرر به مرکز تعویض پلاک الزامی است.
ارائه اصل شناسنامه و کارت ملي خريدار و فروشنده به همراه اصل سند مالکيت وکارت خودرو هنگام مراجعه ضروری است.لازم به ذکر است که در صورت مفقودی سند مالکيت خودرو، درج يک نوبت آگهي در روزنامه هاي کثير الانتشار مبني بر مفقودي سند خودرو، الزامی است و فرایند تعویض پلاک، بعد از سپري شدن 10 روز از تاريخ درج آگهي فوق، امکان پذیر است.
ارائه مدارک احراز محل سکونت خريدار شامل سند مالکيت يا اجاره نامه معتبر به نام شخص خريدار، همسر، پدر يا مادر هنگام مراجعه حضوری الزامی است. در صورت عدم احراز محل سکونت خريدار توسط مرکز تعویض پلاک، خریدار ملزم به ارائه مدارک تکمیلی مانند دفترچه تامين اجتماعي، معرفي نامه از کارگزيني محل خدمت با درج آدرس منزل براي کارکنان دولتي یا معرفي نامه از آموزش و پرورش منطقه محل سکونت فرزندان با درج آدرس منزل است.
قوانین و مقررات سامانه تعیین نوبت تعویض پلاک اینترنتی
در حال حاضر، هر فرد تنها مجاز به انتخاب یک نوبت در مراکز مربوطه است و در صورت عدم مراجعه در روز و ساعت مقرر، نوبت متقاضی به صورت خودکار باطل می شود. لازم به ذکر است که در صورت عدم مراجعه متقاضی در تاریخ ثبت شده، رزرو نوبت های آتی برای این فرد با محدودیت هایی مواجه خواهد شد؛ لذا در صورت انصراف از مراجعه در تاریخ مورد نظر، متقاضی باید پیش از سر رسید تاریخ نسبت به لغو نوبت از طریق بخش حساب کاربری در سامانه تعویض پلاک آنلاین اقدام کند.
قبل از انجام رزرو و تعیین نوبت تعویض پلاک اینترنتی، خریدار باید نسبت به تکمیل مدارک احراز محل سکونت (که در بخش قبلی به آن ها اشاره شد) اطمينان حاصل کند. هنگام مراجعه حضوری، اطلاعات ثبت شده در سامانه، با شخص مراجع مطابقت داده خواهد شد و تنها با ارائه مدارک هویتی متقاضی به همراه خودرو با شماره پلاک ثبت شده، مجوز ورود به مرکز داده می شود.
هزینه تعویض پلاک
هزینه تعویض پلاک با شخص خریدار است که درسال 1399 مبلغ 245 هزار تومان تعیین شده است و هنگام مراجعه حضوری، در مراکز دریافت می شود.
در نهایت، لازم به یاد آوری است که با توجه به لزوم رعایت پروتکل های بهداشتی و فاصله گذاری اجتماعی، از ورود اشخاص همراه خریدار و فروشنده به مراکز جلوگیری خواهد شد؛ هم چنین ورود افراد بدون ماسک نیز ممنوع است. لازم به ذکر است که قبل از ورود به پارکینگ، غربال گری و تب سنجی مراجعان انجام می شود؛ لذا در صورت مشاهده علائم بیماری، از مراجعه به مراکز تعویض پلاک جداً خودداری فرمایید.