به گزارش سایت خبری ساعد نیوز و به نقل از نی نی سایت، اعتماد به نفس خیلی زود شکل می گیرد به همین دلیل هم هست که روانشناسان معتقدند از همان دوران کودکی باید به اعتماد به نفس کودکان توجه داشته باشید. اما چطور می توان اعتماد به نفس کودکان را تقویت کرد؟ چرا بعضی از کودکان اعتماد به نفس ندارند؟ چگونه می توان نبود اعتماد به نفس در کودکان را تشخیص داد.
اعتماد به نفس چگونه تعریف می شود؟
اعتماد به نفس مجموعه ای از احساسات و باورهایی که ما نسبت به خودمان داریم . اینکه ما چطور شخصیت خود را تعریف می کنیم، انگیزه، نگرش و رفتار ما را تحت تأثیر قرار می دهد و بر سازگاری عاطفی ما تأثیر می گذارد. کودکانی که اعتماد به نفس دارند معمولا حس خوبی نسبت به خود دارند، به همین دلیل بهتر می توانند با مشکلاتی که در دوره های مختلف زندگی و چالشهایی که می بینند، مقاومت کنند. این بچه ها تمایل شادترند و از زندگی لذت می برند.
نشانه های کودک با اعتماد به نفس بالا چیست؟
کودک به توانایی های خود اعتماد دارد.
از انجام کارهای جدید هراس ندارد.
کودک برای خود ارزش و احترام قائل است.
با دوستان و هم سن و سالانش به راحتی رابطه برقرار می کند.
توانایی پذیرش شکست را دارد.
می تواند در جمع صحبت کند و یا حتی خودش شروع کننده صحبت باشد.
به راحتی می تواند نظرش را برای دیگران بیان کند.
در بازی های دسته جمعی شرکت می کند.
چگونه می توان عدم اعتماد به نفس در کودکان را تشخیص داد؟
کودکانی که اعتماد به نفس ندارند همیشه یک جمله تکراری دارند:« من نمی توانم» اما مهمترین نشانه ها عبارتند از:
کودک از انجام کارهای جدیدی که در آن تجربه ای ندارد سرباز می زند.
کودک خود را حقیر و بی ارزش می داند.
آرزو می کند فرد دیگری باشد.
انتخاب و تصمیم گیری برایش سخت است.
کنار همسالانش و کودکان بزرگتر احساس ضعف می کند.
معمولا در مدرسه یا مهدکودک و زمین بازی تحت سلط بقیه هم بازی هایش قرار می گیرد.
دوست ندارد سر صحبت را باز کند و در مهمانی ها و مدرسه گوشه گیر است.
در رویایی با شرایط جدید مضطرب می شود. و در مدرسه یا مهدکودک کم حرف می زند و وارد بازیهای دسته جمعی نمی شود.
در دوست یابی و حفظ دوستانش عملکرد خوبی ندارد.
چه عواملی باعث عدم اعتماد به نفس کودکان می شود؟
کمالگرایی والدین
کمال گرایی شدید والدین در پرورش کودک می تواند باعث پایین آمدن اعتمادبه نفس در کودک شود.یعنی وقتی والدین از فرزندشان توقعهای غیر طبیعی دارند و می خواهند او در هر کاری نفر اول باشد، در واقع اعتماد به نفس او را پایین می آورند چون ممکن است از شکست و برآوردن نکردن توقع والدین بترسد.
تنبیه بیش از حد
با اینکه تنبیه کردن یکی از اصول تربیتی است اما تنبه بیش از حد و به خصوص تنبیه غیر اصولی و بدنی باعث کاهش اعتمادبه نفس در کودکان می شوند.
سرزنش و تحقیر کردن کودک
تحقیرکردن و سرزنش زیاد و مسخره کردن اعتماد به نفس کودک را از بین می برد.
کنترل کردن و توجه بیش از حد به کودک
بعضی والدین به دلیل توجه و کنترلی که روی فرزندشان دارند به اشتباه باعث کم شدن اعتماد به نفس در کودک می شوند. وقتی کودک آزادی عمل نداشته باشد کم کم اعتماد به نفسش از بین می رود.
اعتماد به نفس پایین در والدین
وقتی خود پدر و مادر اعتماد به نفس نداشته باشند نمی توانند این ویژگی اخلاقی را به کودک خود منتقل کنند.بیشتر بخوانید اعتماد به نفس در زندگی مشترک.
چگونه می توان اعتماد به نفس کودکان را تقویت کرد؟
کودک خود را بدون قید و شرط دوست بدارید و به او محبت کنید. یعنی او را با همه توانایی ها و ضعفهایش دوست داشته باشید و مدام به او بگویید که چقدر برای ششما مهم است.روانشناسان معتقدند باید محبت خود را به کودک نشان دهید و به او بگویید که چقدر دوستش دارید.
به او گوش بدهید. وقتی کودکتان با شما حرف می زند، فقط به اوتوجه کنید و حواستان به جای دیگری نباشد. با دقت به حرف هایش گوش کنید. در چشمان او نگاه کنید تا متوجه شود همه کلماتش را می شنوید و حواستان جای دیگری نیست. او متوجه می شود عقاید و حرف هایش برای شما ارزش دارند. در برابر غم ها و خوشحالی هایش پاسخی داشته باشید که حس همدردی را نشان بدهد.سعی کنید از نصیحت کردن و انتقاد بپرهیزید.
سعی کنید انتظاراتی که از او دارید با با سن، هوش، توانایی و مهارتهای کودک تطبیق داشته باشد.
کودک را تحت فشار نگذارید و از امر ونهی های بی مورد پرهیز کنید.
به کودکتان اجازه بدهید خودش تصمیم بگیرد و به نظر و انتخاب او برای امور شخصی (انتخاب لباس، نوع غذا، وسایل مورد نیاز و …) احترام بگذارید.
اشتباهات کوچک را بزرگ نکنید. بیشتر به رفتارهای مثبت او توجه کنید.
کودکتان را با بچه های دیگر و به خصوص بچه های موفق تر مقایسه نکنید و مدام اسم آنها را نبرید. هر کودکی توانایی های خاص خودش را دارد و قرار نیست همه بچه ها مثل هم باشند. حتی مقایسه های مثبت هم میتواند به روحیه و اعتمادبه نفس کودکان لطمه وارد کند.
تجربه کردن را به او بیاموزید. این شهامت را در وجود فرزند خود پرورش دهید تا از تجربه های جدید نترسد. امتحان کند. با افراد جدید دوست شود یا سه چرخه سواری را امتحان کند. به او بیاموزید بدون خطر کردن در زندگی نمی تواند موفق شود. شهامت دادن به کودک در خلال انجام کارها باعث می شود تا با توان بیشتری مسوولیت هایش را انجام بدهد.
برای کارهایی که انجام می دهد ارزش قائل شوید. هیچ وقت کارهایش را بی ارزش نشمارید و کارهایی که انجام می دهد را کوچک نبینید. کارهای مثبت را تشویق کنید. همه از بزرگ و کوچک گرفته از تحسین و تشویق لذت می برند. همین باعث می شود تا کارهای مثبت بیشتر انجام دهند و بیشتر مورد تشویق قرار بگیرند.
به افکار غیر منطقی کودک پر و بال ندهید. اگر می گوید نمی توانم نقاشی بکشم یا نمی توانم این پازل را درست کنم بقیه کار را خودتان انجام ندهید. با کمک و راهنمایی از خودش بخواهید کارهایش را انجام بدهد.بیشتر بخوانید بازی های جذاب برای بالا بردن اعتماد به نفس کودکان