علائم بارداری در خانم ها متفاوت است و همه زنان علائم یکسانی را تجربه نمی کنند. از سوی دیگر ممکن است زنان برخی از این علائم را درست قبل از دوران قاعدگی نیز مشاهده کنند (علائم مرتبط با سندروم پیش از قاعدگی)؛ بنابراین تشخیص آن سخت می شود. معمولا همه شما بارداری را با عقب افتادن پریود می شناسید، حالا در نظر بگیرید که در حین دوران بارداری دچار خونریزی یا لکه بینی هم بشوید! در این حالت ماجرا کمی پیچیده تر می شود،
در این مقاله طور کامل با تفاوت علائم بارداری و قاعدگی آشنا خواهید شد. پس با ما همراه باشید.
قاعدگی
دوره (قاعدگی) خروج لایه کاربردی آندومتر است که با خونریزی بعد از مرگ تخمک رخ می دهد. در صورت لقاح ، این لایه برای پناه دادن به تخمک آماده شده است. قاعدگی به طور دوره ای از بلوغ تا یائسگی، 28 روز تکرار می شود. کوتاهترین فاصله طبیعی 21 روز و طولانی ترین 35 روز است. طول متفاوت دوره قاعدگی در زنان با ویژگیهای ارثی و فردی توضیح داده می شود.
چرخه پریودی هنگامی که قاعدگی در فواصل مساوی متناوب باشد ، ریتمیک (یا عادی) است. تغییر در ریتم ممکن است با تحریکات عصبی و عصبی یا با تغییرات محیطی رخ دهد.
در پریودی طبیعی ، زن به طور متوسط حدود 50-100 میلی لیتر خون مخلوط با ترشحات رحم و مهبل را از دست می دهد. خون پریودی رنگ مشخصه قهوه ای قرمز دارد ، مایع است و لخته شدن آن دشوار است.
پریودی فرایندی است که با تعدادی از علائم رخ می دهد. فقط حدود 16-18٪ از زنان شکایتی ندارند. برخی از تغییرات ، به نام سندرم قبل از قاعدگی ، قبل از خونریزی دارند.
بارداری
بارداری شرایطی است که در آن جنین یا در رحم زنان ایجاد می شود. اصطلاح “جنین” استفاده برای توصیف ارگانیسم در حال توسعه در طول 8 هفته اول بارداری و اصطلاح “جنین” از هفته 9 بارداری استفاده می شود.
تولد معمولاً در حدود 38 هفته پس از بارداری یا حدود 40 هفته پس از شروع آخرین قاعدگی رخ می دهد.
بعد از لقاح تخمک ، هم در عملکرد اندام ها و هم در وضعیت عاطفی زن باردار تغییراتی رخ می دهد. بعضی اوقات علائم اولیه بارداری شبیه علائم سندرم قبل از قاعدگی است.
همه خانمها تمام علائم بارداری زودرس را ندارند. علائم با شدت های مختلف بروز می کنند.
بروز علائم بارداری در بعضی از خانم ها از همان هفته اول بعد از لقاح شروع میشود. البته همه خانم ها هنگام آغاز بارداری علائم مشابهی را تجربه نمی کنند و علائم تجربه شده در خانم ها تفاوت هایی دارد. برخی از علائم بارداری ممکن است قبل از عقب افتادن پریود آشکار شوند.
انجام تست بارداری خانگی مانند بی بی چک می تواند به شما کمک کند تا بارداری و یا عدم بارداری را تشخیص دهید اما مطمئن ترین راه مراجعه به پزشک، شرح همه علائم بارداری و انجام آزمایش خون است. بعد از مثبت شدن آزمایش خون بارداری علایم صددرصدی بارداری نمایان می شود.
علائم بارداری قبل از پریود:
ممکن است بعضی از علائم بارداری قبل از موعد پریود آشکار شوند. اغلب این علائم شبیه نشانه های پریود هستند ولی زودتر از زمان قاعدگی اتفاق می افتند.
بعضی از علائم بارداری قبل از عقب افتادن پریود عبارتند از:
- خونریزی به دلیل لانه گزینی: در بعضی از خانم ها لکه بینی یا خونریزی خفیف در 6 تا 12 روز بعد از لقاح یعنی زمانی که جنین به دیواره رحم می چسبد اتفاق میفتد که این نوع خونریزی کمرنگ تر و رقیق تر از خونریزی پریود می باشد. پیشنهاد می کنم مطلب ویژگی های خون قاعدگی از رنگ خون پریود تا غلظت آن را بخوانید.
- افزایش ترشحات دهانه رحم: افزایش ناگهانی پروژسترون ممکن است باعث تولید یا افزایش ترشحات زرد رنگی از دهانه واژن شود.
- تهوع صبحگاهی: این علامت دو تا 8 روز بعد از لقاح قابل احساس است و البته در بعضی خانم ها در هر ساعتی از شبانه روز ممکن است وجود داشته باشد.
- سردرد یا دندان درد: افزایش ناگهانی هورمون های بارداری باعث این دردها می شود که برای تسکین آن فقط از استامینوفن ساده در دوز کم باید استفاده کرد. ایبوپروفن در این دوران ممنوع است.
- کمردرد: درد کمر از علائم بارداری در هفته اول بعد از لقاح در برخی از خانم هاست.
- جوش و آکنه: جوش و آکنه بدون دلیل مشخص از علائم عجیب بارداری است.
- تنگی نفس: جنین از اولین روزهای تشکیل تا نزدیک تولد به اکسیژن نیاز دارد و این مساله ممکن است باعث تنگی نفس مادر شود.
دلایل تاخیر در قاعدگی
تاخیر در قاعدگی همیشه ارتباطی با بارداری ندارد و عقب افتادن پریود می تواند به دلایل دیگری باشد. که شامل:
- بی نظمی پریود به دلیل بیماری، مسافرت، بی خوابی و استرس زیاد پیش می آید.
- اگر قبل از تخمک گذاری بیمار بوده باشید و یا استرس زیاد کشیده باشید احتمالا پریودتان عقب می افتد.
- اگر بالای 45 سال باشید احتمالا وارد مرحله یائسگی شده اید و پریودتان نامنظم می شود ولی یادتان باشد که در این شرایط هم احتمال بارداری وجود دارد.
- اگر به تازگی قرص ضد بارداری را قطع کرده باشید هم احتمالا دچار بی نظمی پریود می شوید.
- دلیل دیگر بی نظمی پریود درمان ناباروری است. اگر داروهایی مثل کلومید، داروهای تزریقی، آی وی اف و آی یو آی انجام دادید ممکن است پریودتان نامنظم شود. باید در دوره ی درمان، سونوگرافی انجام دهید تا زمان دقیق تخمک گذاری مشخص شود. اما در پریود منظم می توانید برای تعیین روز تخمک گذاری از ماشین حساب تخمک گذاری یک زن استفاده کنید.
علت پریود نشدن و حامله نبودن
بارداری تنها دلیل پریود نشدن نیست، در زیر به چند مورد از دلایل پریود نشدن در یک ماه اشاره می کنیم:
- شیردهی
- تغییرات هورمونی مثل تنبلی تخمدان
- عوارض جانبی داروها
- برخی روش های جلوگیری از بارداری
- ورزش زیاد
- اضافه وزن و یا کمبود وزن
اگر پریود نشدید و علائمی مثل درد شدید لگن، تهوع و استفراغ، حالت غش و سرگیجه، درد شانه و یا علائم گفته شده به علاوه خونریزی ناگهانی داشتید به پزشک مراجعه کنید چون احتمال بارداری خارج رحمی وجود دارد. بارداری خارج رحم ممکن است باعث تخریب لوله فالوپ، ناباروری و مرگ شود پس علائم را نادیده نگیرید و سلامت خودتان را به خطر نیندازید.
تفاوت علائم بارداری و قاعدگی:
در بعضی از خانم ها سندرم پیش از قاعدگی یک یا دو هفته پیش از قاعدگی با تخمک گذاری شروع می شود و با شروع قاعدگی علائم ناپدید می شوند و دوباره قبل از دوره ی قاعدگی بعدی آغاز می شوند و این چرخه تا زمان بارداری یا یائسگی ادامه دارد. شباهت علائم پریود با بارداری بسیار است. بنابراین ممکن است علائم سندورم پیش از قاعدگی با بارداری اشتباه گرفته شوند.
با این حال بین علائم پریودی و بارداری تفاوت هایی وجود دارد که شامل:
- درد و ورم پستان: در سندرم پیش از قاعدگی پستان ها در نیمه دوم دوره قاعدگی ورم می کند و دردناک می شوند و در بیشتر اوقات، درد بعد از خونریزی به طور کامل از بین می رود. ولی در بارداری پستان ها دردناک شده و احساس سوزش دارد. احساس پری و سنگینی در پستان ها نیز وجود دارد که این ورم و درد با افزایش پروژسترون بدن افزایش پیدا می کند.
- خستگی: در سندرم پیش از قاعدگی در طول یک روز معمولی بدون انجام کار خاصی به شدت احساس خستگی می کنید. در بارداری هم این احساس خستگی بعد از عقب افتادن پریود ایجاد می شود و ممکن است شدتش بیشتر باشد. .
- هوس کردن غذاهای عجیب: در سندرم پیش از قاعدگی اغب تمایل افراد به غذاهای شیرین، شکلات و قند زیاد می شود اما شدت میل آنها زیاد نیست. در حالی که در بارداری ممکن است هفته به هفته هوس های عجیب به غذاهایی که اصلا دوست نداشتید ایجاد شود. این ویار تا زملنی که غذا را نخورید از بین نمی رود.
- گرفتگی عضلات و لکه بینی: در سندرم پیش از قاعدگی این گرفتگی ها 24 تا 48 ساعت پیش از قاعدگی تجربه می شود و با شروع قاعدگی کاهش پیدا می کند. در حالی که در بارداری هنگامی که تخمک ها روی دیواره رحم کاشته می شوند، در روزهای اول بارداری خونریزی سبک یا گرفتگی عضلات ایجاد می شود. بیشتر خانم ها درد شکم همراه با لکه بینی مشاهده می کنند. در بارداری گرفتگی در پایین شکم و پشت است و این گرفتگی چند ماه یا چند هفته طول می کشد
- حالت روحی نامناسب و گریه: در سندرم پیش از قاعدگی اغلب خانم ها حالت روحی نامناسبی را تجربه می کنند. اما هنگامی که تغییرات احساسی بیش از دو روز طول بکشد یا با وجود منظم بودن قاعدگی به طور ناگهانی تاخیر در آن ایجاد شود، نشانه بارداری است.
- افزایش وزن و نفخ: در سندرم پیش از قاعدگی بدلیل تمایل بدن به جذب آب، مقداری افزایش وزن و ورم وجود دارد و هنگامی که خونریزی شروع می شود این علائم از بین میرود. ولی در بارداری افزایش وزن اطراف شکم قابل توجه تر بوده و این حالت بعد از چند روز از بین نمیرود. در طول بارداری هورمون پروژسترون باعث نفخ می شود.
لکه بینی در اوایل بارداری با لکه بینی اوایل پریودی چه فرقی دارد؟
معمولا در طول سندرم پیش از قاعدگی، خونریزی یا لکه بینی نخواهید داشت. زمانی که قاعدگی اتفاق می افتد، جریان خون به طرز قابل ملاحظه ای شدیدتر شده و تا یک هفته ادامه دارد. در مورد برخی بانوان، اولین نشانه بارداری، خونریزی خفیف یا لکه بینی به رنگ صورتی یا قهوه ای کم رنگ است. این اتفاق معمولا ۱۰ تا ۱۴ روز پس از لقاح اتفاق می افتد و آن قدر نیست که پد یا تامپون را پر کند. لکه بینی، تنها به مدت یک یا دو روز ادامه دارد، بنابراین کوتاه تر از دوره قاعدگی است.
خستگی قبل از قاعدگی با خستگی اوایل بارداری چه فرقی دارد؟
در دوران قبل از قاعدگی خستگی و اختلال خواب شایع است. این نشانه ها با شروع قاعدگی از بین خواهد رفت. انجام فعالیت های ورزشی به بهبود خواب و کاهش خستگی شما کمک خواهد کرد. هنگامی که باردار هستید، افزایش سطح هورمون پروژسترون ممکن است باعث خستگی شما شود. خستگی در طول سه ماهه اول بارداری آشکارتر است، اما همچنان تا آخر بارداری همراه شما خواهد بود. برای این که به بدن خود کمک کنید تا با این خستگی مقابله کند، خوب غذا بخورید و خواب کافی داشته باشید.
درد زیر شکم قبل از قاعدگی با اوایل بارداری چه فرقی دارد؟
در دوران سندرم پیش از قاعدگی، ممکن است تجربه قاعدگی دردناک یا دیسمینوره داشته باشید، که شامل گرفتگی هایی است که ۲۴ تا ۴۸ ساعت قبل از قاعدگی رخ می دهد. به احتمال زیاد در دوران قاعدگی درد کاهش پیدا کرده و در نهایت تا اواخر خونریزی از بین خواهد رفت. اوایل دوران بارداری، ممکن است گرفتگی های خفیف تا شدید را تجربه کنید. این گرفتگی ها ممکن است مانند گرفتگی های خفیفی باشد که در دوران قاعدگی تجربه می کنید. اما زیر شکم یا پایین کمر رخ می دهند.
آیا ممکنه باردار نباشیم و در زمان نزدیک پریودی حالت تهوع بگیریم؟
در صورتی که قاعدگی شما به تاخیر افتاده، نباید انتظار حالت تهوع یا استفراغ داشته باشید، اما برخی مشکلات گوارشی ممکن است با PMS همراه باشد. بارداری: تهوع صبحگاهی کلاسیک ترین و واضح ترین نشانه بارداری است. تهوع معمولا یک ماه پس از این که بارداری شما آغاز می شود، رخ می دهد. احتمال دارد همراه با حالت تهوع استفراغ نیز رخ بدهد. به رغم این که به آن «تهوع صبحگاهی» می گویند، امکان دارد در هر ساعتی از روز اتفاق بیفتد. هرچند احتمال دارد تمام بانوان این حالت را تجربه نکنند.
آیا می شود باردار بود و پریود شد؟
یکی از سؤالات اصلی خانم ها این است که آیا با وجود باردار بودن، احتمال پریود وجود دارد؟ زنان باردار می توانند در دوران بارداری خون ریزی نامنظم داشته باشند، اما این خون ریزی نباید مانند یک قاعدگی «طبیعی» باشد. بعضی از خانم ها ممکن است این مسئله را با قاعدگی اشتباه بگیرند، زیرا این خون ریزی اغلب اوقات زمانی رخ می دهد که شما انتظار پریود طبیعی خود را دارید.
خون ریزی نامنظم یا لکه بینی که می تواند در دوران بارداری رخ دهد، اغلب به رنگ قهوه ای تیره یا صورتی روشن است. به یاد داشته باشید که این خون ریزی نباید به اندازه ای باشد که پد یا تامپون شما به شدت خونی شود. اگر خون ریزی شما سنگین باشد، نشان دهنده ی این است که شما باردار نیستید.
حدود 25 تا 30 درصد از زنان باردار در اوایل بارداری نوعی لکه بینی یا خون ریزی را تجربه می کنند. این امر می تواند نتیجه ی بسیاری از عوامل مختلف از جمله خون ریزی لانه گزینی، عفونت، تحریک دهانه ی رحم، بارداری خارج رحمی یا سقط جنین نشئت بگیرد. پس اگر این نوع خون ریزی سبک را تجربه کرده اید، شما در یک بارداری سالم به سر می برید و نوزاد شما سالم است.
تقریباً در 50 درصد خانم هایی که خون ریزی که به صورت سنگین ادامه پیدا می کند، در نهایت منجر به سقط جنین خواهد شد. متأسفانه هیچ راهی برای تشخیص این که خون ریزی واژن به سقط جنین منجر خواهد شد یا خیر، وجود ندارد.