رهایی از افکار گذشته نیاز به انجام راهکارهایی است تا بتوانید احساسات منفی را از خود دور کنید.احساسات منفی شما را رنج می دهند و موجب از دست دادن بسیاری از عوامل موفقیت در زندگی فردی و اجتماعی می شوند. به خودتان نگیرید و حساسیت را کنار بگذارید تا راه رهایی از این احساسات مخرب را بدانید. روانشناسان معتقدند که تفکر بیش از حد می تواند باعث بروز اشکالات اساسی در اعمال انسان شود، به ویژه برای خانم هایی که در استرس و ناامیدی به سر می برند، به اضطراب و افسردگیشان منجر خواهد شد.در ادامه، توصیه هایی برای توقف تفکر بیش از حد و آرامش یافتن در زمان حال به شما پیشنهاد می شود.
فراموش کردن گذشته تان، چه ترک یک رابطه اعتیاد آور باشد یا غم از دست دادن یکی از عزیزان، یکی از سخت ترین کارهاست . با اینکه ممکن است بدانید که این رابطه چقدر برایتان دردناک است و برای سلامتی خودتان هم که شده باید آن را کنار بگذارید، اما هنوز برای گفتن «خداحافظ» مشکل دارید. آسان نیست، اما راه های عملی برای فراموش کردن گذشته تان وجود دارد.
نشانه های گیر کردن در افکار منفی گذشته
بعضی از افراد از لحاظ احساسی به اتفاقات منفی در گذشته خود فکر می کنند و در نتیجه به هم می ریزند. ممکن است این افکار منفی مربوط به 30 سال گذشته باشد اما نمی توانند در موردش صحبت کنند و مدام خود را آزار می دهند. بنابراین تصمیم گرفتیم که علائمی را به شما معرفی کنیم که نشان می دهد هنوز در گذشته منفی خود گیر کرده اید.
1. راجع به موضوع صحبت نمیکنید
اگر راجع به اتفاقات مثبت و منفی در گذشته هیچ حس خاصی ندارید و در مورد آن بحث می کنید، یعنی همه چیز عالی است اما اگر از صحبت کردن در مورد آن می ترسید و واهمه دارید، یعنی مشکلی در کار وجود دارد.
2. تجربه احساسات آشنا و قدیمی
گاهی اوقات احساسات مبهم از درد و رنج در افراد وجود دارد که ترس را در آن ها افزایش می دهد. ممکن است در زمان حال زندگی کنید اما آن احساس تلخ و قدیمی دوباره به سراغ شما بیاید که در چنین حالتی احتمالاً باید ذهن خود را بازیابی کنید تا در گذشته نباشید.
3. خودتان نیستید
زمانی که اعضای خانواده را ملاقات می کنید، نمی توانید خود واقعی تان را به دیگران نشان دهید. همیشه ساکت هستید و از وارد شدن به بحث های مختلف و طبیعی و یا حتی چیزهایی که دوست دارید اجتناب می کنید و در نتیجه احساسات شما به صورت روزانه دچار تغییر و تحولات می شود.
4. ترس از تایید نشدن دارید
گاهی اوقات تایید نشدن توسط خانواده به شدت سخت است و در نتیجه شما را به هم می ریزد. شما نیز مدام این ترس را برای دوستان، اعضای خانواده، همسر خود و حتی افراد غریبه هم دارید که ممکن است ریشه در گذشته تان داشته باشد.
5. همان رفتاری با فرزندانتان دارید که والدینتان با شما داشتند
گاهی اوقات همان طور که پدر و مادر ما به گونه ای منفی و غلط با ما رفتار کردند، ما هم همان گونه با فرزندمان رفتار می کنیم . اگر متوجه چنین موضوعی شدید، نباید اجازه دهید که گذشته شما مسیر زندگی فرزندانتان را به هم بریزد.
6. با شخصی شبیه به پدر یا مادرتان ازدواج کرده اید
در بیشتر موارد شخصی که از پدر و مادر خود ضربه می خورد، معمولاً در آینده با فردی با ویژگی های مشابه با آن ها ازدواج می کند. مثلاً اگر دختری پدرش را از لحاظ احساسی و عاطفی در دسترس نداشته باشد ، احتمالاً با فردی ازدواج می کند که او هم از لحاظ عاطفی در دسترس نیست. پسران هم ممکن است به سمت خانمی بروند که ویژگی منفی مادرشان در آن ها وجود دارد و عقیده دارند که می توانند طرف مقابل را تغییر دهند. در واقع این یک نوع نشان دهنده آسیب در گذشته است که باید برطرف گردد. پس به انتخاب های خودتان دقت کنید.
7. سرکوب کردن احساسات عادت شماست
بشر یک موجود احساساتی است. گاهی اوقات این عواطف ناراحت کننده هستند و در نتیجه نمی توانید آن ها را ابراز کنید و فکر می کنید که باید از آن ها دوری کرد. در واقع استراتژی سرکوب کردن احساسات نشان دهنده تجربه تلخ در گذشته و رها نشدن از آن است.
8. روی ضربه های احساسی کنترلی ندارید
ضربه های احساسی می تواند برای همه در زندگی وجود داشته باشد. زمانی که احساسات خود را سرکوب می کنید، آن ها نیز به شما ضربه می زنند و شما هم نمی توانید خودتان را کنترل کنید و در نتیجه واکنش بدی نشان می دهید. کنترل نکردن رفتارها و استرس و اضطراب و هرگونه واکنش احساسی نشان دهنده این است که مشکلی از گذشته با شما همراه است که در نهایت می تواند باعث پشیمانی شما شود.
9. احساس محدودیت بدون دلیل دارید
زمانی که خانواده خودتان احساسات شما را زیر پا می گذارند، ممکن است ایجاد قوانین سخت برای شما مشکل باشد و در نتیجه محدودیت ها را افزایش می دهد. مثلاً با خودتان این جملات را تکرار می کنید:
- نمی توانم طلاق بگیرم.
- نمی توانم در یک گروه سخنرانی کنم.
- به هیچکس اعتماد نخواهم کرد.
- همیشه سطح پایینی دارم.
همیشه این نجوا ها با شما همراه است. در حالی که اصلاً دلیلی برای آن ها ندارید و در واقع خودتان این قوانین را در زندگی ایجاد کرده و نمی توانید به آن ها پایان دهید.
10. اشتباهات خود را تکرار می کنید
تکرار یک اشتباه یکسان به صورت مکرر قطعاً علامت گیر کردن در گذشته منفی است. یک تصمیم غلط و تکرار شده نشان دهنده یک پرچم قرمز در زندگی است که از گذشته شما تاثیر گرفته است.
مشکلات ناشی از افکار منفی
این موضوع می تواند مشکلات بسیاری را برای فرد بوجود آورده و زمینه بروز مشکلات روحی و روانی دیگر مانند استرس، اضطراب، وسواس، افسردگی و ده ها مورد دیگر شود. عمده مشکلات ناشی از افکار منفی بشرح زیر است:
- عدم وجود آرامش در زندگی
- گرایش فرد به انزوا و در نتیجه افسردگی
- بوجود آمدن حس ترس و نگرانی مزمن
- عدم امکان رویارویی با حقیقت های زندگی
- کاهش اعتماد به نفس و افزایش احتمال شکست
- و ده ها مورد دیگر …
اهمیت امید به زندگی در انسان ها
امید به زندگی یکی از اصول مهم برای موفقیت در زندگی است امیدوار بودن این احساس را در انسان به وجود می آورد که، با تلاش می تواند به خواسته هایش دست پیدا کند. همچنین می تواند انگیزه انسان را برای دست یابی به اهدافش تقویت نماید. امید داشتن در زندگی علاوه بر سلامت روانی به حفظ سلامت جسمی افراد نیز کمک می کند.
زندگی مسیری پر از مشکلات و پستی و بلندی است. که افراد برای گذران آن نیاز به صبر و قدرت زیادی دارند. در زندگی هر فردی شرایطی پیش خواهد آمد، که بدون داشتن امید گذر کردن از آن مرحله کاری نسبتا دشوار است. بنابراین امید در زندگی یکی از فاکتورهای بسیار مهم برای عبور از مشکلات است. امید در زندگی همانند نیرویی است که شما برای انجام یک کار به آن نیاز دارید.
به طور کلی افرادی که در زندگی امید ندارند، ترجیح می دهند بدون هیجان ترین کار را انجام دهند و برای رسیدن به اهدافشان هیچگونه تلاشی نکنند. اما افرادی که در زندگی امید دارند، هر گونه سختی و چالشی را برای رسیدن به اهدافشان تحمل می کنند.
نقش امید به زندگی در سلامت انسان
امید داشتن در زندگی به معنای زنده نگه داشتن احساسات خوب در انسان است. به همین دلیل وجود امید به زندگی در هر فردی می تواند او را از ابتلا به بیماری های روانی به خصوص افسردگی حفظ نماید. شاید این جمله را زیاد شنیده باشید که، انسان با امید زنده است. این به معنای این است که، ناامیدی می تواند منجر به افسردگی های شدید و در نهایت خودکشی برخی از افراد شود. به طور کلی امید به زندگی در حفظ سلامت جسمی افراد نیز بسیار موثر است. امید می تواند در درمان بسیاری از بیماری های جسمی نیز موثر واقع شود. بسیاری از تحقیقات پزشکی ثابت کرده است که امید می تواند نقش بسیار قدرتمند و موثری در درمان سرطان داشته باشد. افرادی که به زندگی امیدوار هستند در صورت شنیدن بیماری خود، روحیه خود را از دست نمی دهند و برای درمان بیماری تلاش می کنند. از طرفی بیماران امیدوار در صورت شکست در درمان، راه دیگری را برای درمان امتحان می کنند.
آیا برای درمان شدن نیاز به خلاص شدن از گذشته دارید؟
بسیاری از افراد با به یاد داشتن خاطرات تلخ گذشته هم می توانند تصمیمات درست اتخاذ کنند. شما نیز باید یاد بگیرید که تصمیمات جدیدی داشته باشید. باید اثرات اتفاقات تلخ در گذشته را مورد بررسی قرار دهید و ببینید که چه تاثیری روی شما گذاشته است و در نتیجه تصمیمات هوشمندانه تری بگیرید و یک جهت متفاوت را انتخاب کنید.
راه های رهایی از افکار گذشته و احساسات منفی
- پذیرش این که بیش از حد تفکر می کنید
- بیشتر تنفس کنید
- خود را ببخشید، مغز ما تمایل طبیعی به تفکر بیش از حد دارد
- کمتر صحبت کنید
- تمرین تمرکز حواس
- مشغولیت فیزیکی برای خود ایجاد کنید
- به یاد داشته باشید؛ این افکار ماست که واقعیتمان را می سازد
- برای کنترل پرخوری ها، اعتیاد یا آسیب رساندن به خودتان به خاطر گذشته دردناکتان کمک بگیرید. برای فراموش کردن گذشته باید غرور را کنار بگذارید.
- احساسات واقعیتان را با کسی در میان بگذارید. اگر صلاح است به آنها اعتراف کنید. برای فراموش کردن گذشته تان باید احساساتتان را بروز دهید. اگر باید با اشتباهاتتان کنار بیایید، باید تقصیر یا گناهتان را گردن بگیرید.
- درصورت امکان به عقب برگردید و با کسانیکه در آن خاطرات دخیل بوده اند حرف بزنید. برای فراموش کردن گذشته تان باید به عقب برگردید.
- معذرت خواهی کرده و طلب بخشش کنید. برای فراموش کردن گذشته تان باید آسیب پذیر باشید.
- با دور ریختن احساسات و عواطف مربوط به خاطرات دردناکتان ، آنها را فراموش کنید. خواهید دید که بعد از آن چقدر احساس آرامش می کنید.
- درمورد افکار و خاطراتتان بنویسید، نقاشی بکشید و درموردشان حرف بزنید. برای فراموش کردن گذشته تان باید به خاطراتتان احترام بگذارید.