اختلال هویت جنسی به معنای احساس عدم رضایت مستمر فرد از جنسیت خود و احساس تعلق به جنس مخالف بوده و " ترانس سکسوالیزم" نیز به معنای تمایل فرد دارای اختلال هویت جنسی به تغییر جنسیت خود است.اختلال هویت جنسی به معنای احساس عدم رضایت مستمر فرد از جنسیت خود و احساس تعلق به جنس مخالف بوده و " ترانس سکسوالیزم" نیز به معنای تمایل فرد دارای اختلال هویت جنسی به تغییر جنسیت خود است.
اختلال هویت جنسی یک اتفاق توجیه شده در سراسر دنیاست و نمی توان از آن به عنوان یک بیماری یاد کرد اما اطلاع و آگاهی پیدا کردن از آن می تواند دید ما را به جهت روش برخورد با این افراد مشخص کند. پس اگر شما هم دوست دارید در مورد این اختلال و روش های درمانی آن اطلاع پیدا کنید، حتما در ادامه همراه ما باشید.
تعریف اختلال هویت جنسیتی
اختلال هویت جنسیتی با نارضایتی از دختر یا پسر بودن آغاز میشود. یعنی فرد از جایگاهی که قرار دارد احساس خوشنودی ندارد . تمایل این افراد برعکس جنسیت و ظاهرشان است و دائم در حال استفاده از لباس ها و زیور آلات جنس مخالف خود هستند . این افراد از نظر مشاوره خانواده در دوستیابی و قرار گرفتن در جمع جنس مخالف خودشان است که احساس رضایت و راحتی دارند . گاهی این احساس تنها به دلیل شیوه تربیت غلط است و فقط یک احساس زود گذر یا حتی تنها به دلیل استفاده از امتیازات یک جنس است . این موضوع زمانی بصورت جدی باید پیگیری شود که این حس تبدیل به اختلال شخصیت شود . هویت جنسی از کودکی شروع و در نوجوانی به اوج رسیده و ثبات می یابد . شکل گرفتن هویت جنسی فرد تحت تاثیر عواملی مثل خانواده و محیط است .
تعریف اختلال هویت جنسیتی که گاهی ترنس یا سکسوالیسم نامیده میشود. به معنای ناراحتی از هویت جنسی موجود و داشتن هویتی خلاف آنچه که در واقعیت دیده میشود است . در واقع این افراد فقط میل و هوس پوشیدن لباس یک جنس را ندارند و تمایل دارند در همان جایگاه قرار گیرند و اندام مردانه یا زنانه داشته باشند . این افراد به لحاظ جنسی و کروموزومی دچار اختلال هستند و از جهت احساس و علاقه تمایل به بودن در جایگاه جنس مخالف خود را دارند . مشاوره روانشناسی این افراد نشان داده است که آن ها احساس نارضایتی و ناراحتی از قالب خود را دارند و با انجام فعالیت های اجتماعی مناسب جنس مخالف خود سعی در ایجاد حس رضایت درونی دارند . بعضی افراد هم به دلیل تربیت نادرست و حضور در محیط های نا مناسب دچار این اختلال هویت میشوند .
علائم اختلال هویت جنسیتی
علائم اختلال هویت جنسیتی باید بصورت مکرر و مستمر اتفاق بیافتد مثلا همیشه تمایل شدید دارند در بازی های کاملا قالبی جنس مخالف شرکت کنند . ترجیح میدهند بطور مکرر دوستانی از جنس مخالف خود داشته باشند . در پسران توجه به ظاهر و لباس زنانه و در دختران پافشاری بر خریدن لباس های کاملا پسرانه دیده میشود . در کودکان پسر ابراز تنفر از آلت تناسلی دیده میشود و اصرار زیاد بر خرید عروسک و شرکت در بازی های کاملا دخترانه از علائم اختلال هویت جنسی است . در نوجوانان نشانه هایی از ابراز تمایل و جا زدن بجای جنس مخالف خود و حتی زندگی با هویت عکس خود دیده میشود . آنها مدام اصرار دارند که با جنسیت اشتباهی آفریده شده اند و احساسات و ادراکاتشان با جسم آنها تناسب ندارد .
اختلال هویت جنسی در کودکان از چه سنی ایجاد می شود؟
اختلال هویت جنسی همیشه در بزرگسالی به وجود نمی آید چرا که در بازه سنی بین 4 الی 8 سال با این اختلالات مواجه می شوند که در 80 درصد مواقع این اختلال گذرا و موقتی است.برخی از روانشناسان معتقد هستند که اختلالات جنسی در کودکان گاهی نشات گرفته از عدم آگاهی نسبت به جنس مخالف است و تنها از سر کنجکاوی شکل می گیرد اما آمارها نشان می دهد که 8 درصد از کودکان اختلالات جنسی را از کودکی به دوش کشیده و با آن بزرگ می شوند.به همین خاطر نگهداری و مراقبت از کودکان و همچنین آگاهی رساندن به آن ها با تربیت جنسی کودکان به صورت صحیح و همچنین صحبت در مورد هویت جنسیشان می تواند تا حد زیادی از رشد این اختلال جلوگیری کند.
آیا اختلال هویت جنسی یک حس گذرا است؟
در بیشتر مواقع اطرافیان افرادی که به اختلالات هویتی دچار هستند، با جدی نگرفتن و نادیده گرفتن این افراد منجر به حادتر شدن شرایط می شوند در صورتیکه آن ها می توانند با صحبت کردن با این افراد و مراجعه به پزشک متخصص تا حد زیادی التیام بخشی داشته باشند.متخصصان و پزشکان روانپزشک معتقد هستند که عمده افراد با گذراندن جلسات مشاوره از این حس گذرا عبور می کنند. عمده گروه افرادی که فکر می کنند با اختلال هویتی همراه هستند تنها دوست دارند از ناگفته های ذهنی خود صحبت کنند و در بیشتر مواقع همین صحبت کردن منجر به تخلیه روانی افراد شده و به مرور زمان این حس را از بین می برد اما متاسفانه این مورد برای تمام افراد یکسان نیست و معضل اختلال جنسی همواره برای گروه زیادی از افراد پاربرجا باقی می ماند.
ابتلا به اختلال هویت جنسیتی
ابتلا به اختلال هویت جنسی در دوران بلوغ معمولا نشان داده میشود دقیقا زمانی که تغییرات جنسی در دختر و پسر بروز میکند . این اختلال در مردان بیشتر از زنان بروز می کند میانگین آن در مردان تقریبا سه برابر بیشتر است . تعداد این افراد بر طبق گزارش پزشکی قانونی بیش از ۴۰۰۰نفر است مهم ترین عامل بوجود آمدن اختلال هویت جنسی مسئله ژنتیک است . از دیگر علل ابتلا به اختلال هویت جنسی اختلالات کروموزومی وتأثیرات هورمونی در دوران بارداری است . اگر در این دوران تستوسترون بیش از حد معمول ترشح شود هورمون مردانگی در مغز جنین دختر شکل می گیرد . اگر تستوسترون کم ترشح شود هورمون زنانگی در مغز جنین پسر شکل می گیرد و همین علت موجب اختلال شخصیتی و دو جنسیتی در افراد می شود . این افراد به دلیل این مشکل ممکن است دچار اختلالات روانی دیگر هم بشوند .
مشکلات اختلال هویت جنسی
مشکلات اختلال هویت جنسی در افراد باعث گوشه گیری و در صورت درمان نشدن به افسردگی و اضطراب شدید منجر می شود . این مشکلات به دو دسته فردی و اجتماعی تقسیم میشود . از لحاظ فردی افرادی که در خانواده و از جانب والدین پذیرفته نمیشوند بیشتر احساس بی هویتی و طرد شدن میکنند . از لحاظ اجتماعی می توان به ترک تحصیل ، فرار از مدرسه و هم کلام نشدن با دوستان و افراد دیگر اشاره کرد . این افراد بعلت از بین رفتن اعتماد به نفس و سردرگمی هویتی نمیتوانند روابط پایداری با دوستان و اطرافیان خود داشته باشند . در جامعه کنونی ما چنین افرادی سرزنش و تحقیر می شوند و خانواده هایی که فرزندانی با این اختلال دارند معمولاً بشدت به مقابله با آنها میپردازند . این افراد به دلیل بدرفتاری دیگران و مورد پذیرش قرار نگرفتن احتمال زیادی دارد دست به خودکشی بزنند .
درمان اختلال هویت جنسیتی
درمان اختلال هویت جنسیتی با تغییر هورمون و استفاده از جراحی امکان پذیر است . شخص و خانواده اشخاص تحت نظر مشاور و روان درمانگر قرار می گیرند تا به لحاظ روانی آمادگی پذیرش را داشته باشند . این افراد از طریق جراحی و تغییر جنسیت ویژگی های جنس مخالف را بدست آورده و ویژگی های و هویت کنونی خود را از دست می دهد . اما بدون عمل معمولا روان درمانی و درمانهای روان پزشکی به هیچ وجه جواب نمیدهد . افراد بعد از عمل در کنار مشاوره بخشی ازاعتماد بنفس خود را بدست می آورند اما افرادی که خانواده آنها را طرد کرده است باز هم دچار مشکلات جدیدی میشوند . هورمون درمانی معمولا در افرادی که فقط میل به جنس مخالف دارند بسیار موثر است .
ارتباط اختلال هویت جنسی با هرمافرودیت و هم جنسگرا ها
در تعریف اختلال هویت جنسی دسته دیگری از این افراد مشاهده میشوند که شامل هرمافرودیت یا دوجنسه ها هستند . یعنی این افراد اندام خارجی مردانه دارند ولی اندام داخلی زنانه مثل تخمدان و رحم را هم به صورت ناقص دارا میباشند . این افراد در رسیدن به ارگاسم دچار مشکل و سردرگمی میشوند این افراد هم با جراحی میتوانند یک هویت مستقل پیدا کنند . دسته بعدی شامل هم جنس گراها میشود مثل مردی که اندام و فیزیک مردانه دارد ولی هورمون های زنانه در بدن او ترشح شود و کشش و میل او به سمت مردان است این افراد با روان درمانی و هورمو درمانی هویت واقعی خود را بدست می آورند . البته بعضی افراد به لحاظ جسمی مشکلی ندارند و تنها دارای تفکر منحرف و غلط هستند که شامل این دسته بندی نمیشوند.
ارتباط اختلال هویت جنسی و انحرافات جنسی
مشکلات اختلال هویت جنسی مربوط به اختلالات هورمونی و مشکل در اندام های جنسی و کروموزوم ها میشود . اما در این بین بعضی افراد با سوء استفاده از این اختلال هم از این افراد استفاده ابزاری میکنند و هم اینکه افراد دیگر را نیز دچار انحرافات جنسی و اخلاقی میکنند . انحرافات جنسی شامل هم جنس گرایی و یا پیدا کردن انحرافات فکری جنسی است . خیال پردازی ها و فانتزی های جنسی مختلف در اخلال در هویت جنسی نقش زیادی دارد . اینها ریشه در افکار بیمار افراد دارد و آنها به لحاظ جسمی مشکلی ندارند افرادی که دارای انحرافات جنسی هستند ممکن است به کودکان و افراد بی دفاع دست درازی کنند . در صورتیکه افرادی که دارای اختلال هویتی هستند به هیچ وجه به دیگران به دیده بد نگاه نمیکنند و کسی را مورد سو استفاده جنسی قرار نمیدهند .
وظیفه جامعه و افراد در مقابله با افراد دارای اختلال هویت جنسی چیست؟
با توجه به اینکه اختلال هویت جنسی بیش از 7 درصد از آقایان و 5 درصدر از خانم های دنیا را به خود گرفتار کرده است. جامعه و افراد نزدیک مرتبط با این افراد نیز باید یادبگیرند تا ضمن پذیرش این گروه از افراد از طعنه زدن، مسخره کردن و کنایه های بیجا دوری کنند تا این گروه از افراد نیز بتوانند بدون اضطراب های ناشی از اختلالاتی که دارند در جامعه زندگی کنند و مانند همه افراد موجود در جامعه به زندگی روزمره خود ادامه دهند. افرادی که با این اختلال درگیر هستند باید مانند افرادی که به بیماری های خطرناکی مانند ویروس ایدز مواجه هستند، مداوا شوند تا بتوانند با پذیرش این اختلال به زندگی عادی خود بپردازند.
3 سال پیش