نگاهی کامل بر تاریخچه و معماری زیبای کاخ عالی قاپوی اصفهان

  چهارشنبه، 27 اسفند 1399   زمان مطالعه 12 دقیقه
نگاهی کامل بر تاریخچه و معماری زیبای کاخ عالی قاپوی اصفهان
پایتخت سلسله صفویان شهر اصفهان بوده است. به این ترتیب بناها و آثار ارزشمندی از دوران صفویه در این شهر به یادگار مانده که یکی از این بناها عمارت عالی قاپو است که در مجموعه تاریخی نقش جهان قرار دارد. با ما همراه باشید تا نگاهی به این عمارت، تاریخچه و معماری آن بیندازیم.

معرفی بنای عالی قاپو

کاخ عالی قاپو از زیباترین بناهای تاریخی به جا مانده از دوران حکومت صفویان در شهر اصفهان است. کاخ یا عمارت عالی قاپو در ضلع غربی میدان نقش جهان اصفهان و مقابل مسجد شیخ لطف الله قرار دارد. در گذشته از عمارت عالی قاپو با نام های «دولتخانه مبارکه نقش جهان» و «قصر دولتخانه» نیز یاد می کردند. کاخ عالی قاپو ۱۸۰۰ متر مربع مساحت و ۶ طبقه دارد.

کلمه عالی قاپو از دو بخش عالی و قاپو تشکیل شده است که در کنار هم، به زبان ترکی، معنای «درگاه بلند» یا «سر در بلند» می دهند. کاخ عالی قاپو با معماری زیبا بر پایه چوب، از بزرگ ترین و باشکوه ترین بناهای زمان خود به شمار می رفته و در اوایل قرن یازدهم هجری قمری ساخته شده است.

سردر ورودی عمارت عالی قاپو در زمان صفویان، دروازه ورود به تمام بناهای سلطنتی در میدان نقش جهان بوده است. شاه عباس اول صفوی، به منظور نشان دادن قدرت و شکوه دولت خود، دستور به ساخت عمارت عالی قاپو داد. جلسات مهم حکومتی، استقبال از مهمانان خارجی و مراسم دولتی در این کاخ برگزار می شد؛ همچنین بالکن این عمارت محلی برای اتراق شاه عباس و اطرافیان او در زمان برگزاری مسابقات چوگان و اسب سواری در میدان نقش جهان و تماشای این مسابقات بود.

عمارت عالی قاپو در زمان شاه عباس اول بسیار مورد احترام بود و عبور از در ورودی این بنا برای همگان میسر نبود. در بازدید از میدان نقش جهان اصفهان، این ساختمان ۶ طبقه توجه بسیاری از گردشگران را، از گذشته های دور تاکنون، جلب می کند.

کاخ عالی قاپو را با عنوان بلندترین کاخ عهد صفوی می شناسند که با پلکانی باریک از طبقه همکف به طبقات بالاتر می رسد. بالا رفتن از این پله ها به دلیل ارتفاع بلند آن ها کمی سخت است؛ اما در پس آن ایوانی زیبا با ستون های چوبی قرار دارد که ارتفاعش به ۲۰ متر می رسد و تماشای میدان نقش جهان از فراز آن بسیار لذت بخش است. در این ایوان می توانید مسجد شیخ لطف الله را پیش رویتان، سر در قیصریه را در سمت چپ و مسجد شاه را در سمت راست ببینید. عمارت عالی قاپو از جالب توجه ترین بناهای تاریخی در میدان نقش جهان اصفهان به شمار می رود.

تصویر

تاریخچه ساخت کاخ عالی قاپو

همان طور که پیش تر ذکر کردیم زمان ساخت این کاخ به شاه عباس اول صفوی می رسد که قصد داشت پس از انتقال پایتخت به اصفهان دولتخانه جدیدی را در این شهر ایجاد کند. کاخ عالی قاپو نیز در ابتدا ارتفاع کم تری داشت و فقط دروازه ی این دارالحکمه به حساب می آمد. اما بعدها به دستور دیگر شاهانی که پس از شاه عباس بر تخت نشستند، در طی پنج مرحله طبقات دیگری نیز به آن اضافه شدند.

بنابراین عمارتی که امروزه در سفر به اصفهان به تماشایش می روید با بنای اولیه آن بسیار متفاوت بوده و در طی هر بازسازی و توسعه، بخش های تازه ای به آن اضافه شده که به شکوهش افزوده است. با این حال بسیاری از تاریخ دانان بر این عقیده هستند که طبقات بالایی به اجبار بر بنای اصلی اضافه شدند.

با گذر زمان و بزرگ تر شدن پایتخت حکومت صفویه یعنی شهر اصفهان، آن ها نیز مجبور بودند تا فضای بیش تری را برای درباریان و خدمه شاه ایجاد کنند. بنابراین بهترین راه برای آن که مجبور به فاصله گرفتن از شاه هم نشوند، اضافه کردن چند طبقه بر بنای عالی قاپو بود.

تصویر

نام گذاری کاخ عالی قاپو

همه چیز از زمانی آغاز می شود که شاه عباس کبیر، پادشاه مقتدر صفویه، اصفهان را به قزوین برای پایتختی مناسب تر می بیند و بساط پایتختی حکومت قدرتمندش را به اصفهان منتقل می کند. کاخ ها و درباری درخور در اصفهان ساخته می شود و دورتا دور میدان نقش جهان بازار، مساجد و مدرسه ساخته می شود. پایتختی قدرتمند و وسیع شکل می گیرد که بنابر اعتراف جهانگردان آن روزها آنقدر بزرگ و مجهز بود که کمتر پایتختی در جهان به گرد پایش می-رسید. اما این دربار و کاخ پادشاهی نیازمند یک ورودی شکوهمند بود که شایسته دم و دستگاه صفوی باشد، آن هم در روزهایی که عثمانی ها که رقیب و دشمنی قدرتمند برای ایران بودند کاخ ها و عمارت های بسیار باشکوهی را علم کرده بودند. عالی قاپو در ضلع غربی میدان نقش جهان و روبروی مسجد شاهی شیخ لطف الله درست همان چیزی بود که شاه عباس مد نظر داشت.

در وجه تسمیه عالی قاپو دو نظریه مشهور وجود دارد. اول اینکه شاه عباس کبیر به سبب ارادتی که به امام اول شیعیان داشته است دربی نقره ای را پیشکش حرم شریف کرده و درب سابق را برای تبرک دستگاه حکومتش به اصفهان منتقل کرده ودر محل ورودی کاخ ها در میدان نقش جهان نصب می کند، در این نظریه عالی در واقع همان علی و قاپو در زبان ترکی به معنای در است و عالی قاپو اشاره به در علی دارد. اما در نظریه دوم عالی به معنای بلند و رفیع و قاپو به معنای در است و این ترکیب معنای درگاه بلند را می رساند که برگرفته از ورودی های باشکوه دربار عثمانی است که به هنگام ورود به دربار پادشاهی باید با حالت تعظیم و کمی خمیده وارد کاخ های سلطنتی شوید که نشانگر اقتدار و شکوه و کرنش در برابر این دستگاه حکومتی است.

معماری بنای عالی قاپو

عمارت عالی قاپو را به عنوان نمونه ای از بناهای دوره صفویان با معماری منحصربه فرد می شناسند. ساخت بنای کاخ و سر در ورودی عالی قاپو در دوره پادشاهی شاه عباس اول، شاه عباس دوم و شاه سلطان حسین به انجام رسیده است. دروازه ورودی بخشی قابل توجه در معماری بنای عالی قاپو به شمار می رود. در قسمت بالای در ورودی، کتیبه ای به چشم می خورد که امروزه بخش هایی از آن از میان رفته است.

معماری عمارت عالی قاپو به صورتی است که از پشت، روبه رو و دو طرف کاخ، تعداد طبقات متفاوت به نظر می رسد.

دو طرف ورودی، از داخل، دو سکوی سنگی قرار دارد. ساختمان اصلی عمارت کمی جلوتر قرار گرفته است و این قسمت که حدفاصل بین ورودی تا ساختمان اصلی به شمار می رود، طاق های جناغی دارد که در طبقه های دیگر، همین طاق ها به شکل کوچک تر دیده می شوند. طبقه همکف به وسیله دو پلکان مارپیچ در دو طرف به طبقه های بالا دسترسی دارد و پلکان زیگزاگ در این طبقه برای استفاده پادشاه و خانواده او بوده است.

بالای کاخ در اصل سه طبقه وجود دارد که هرکدام دو قسمتی است و به همین دلیل ۶ طبقه می شود. البته همان طور که پیش تر گفتیم، از هر طرف ساختمان تعداد طبقه ها متفاوت به نظر می رسد. ایوان بزرگ عالی قاپو با ۱۸ ستون چوبی در طبقه سوم قرار دارد. در طبقه های کاخ، اتاق های بزرگ در مرکز و اتاق های کوچک در اطراف آن قرار گرفته اند.

از برجسته ترین بخش های معماری در کاخ عالی قاپو می توان به معماری تالار موسیقی در طبقه آخر اشاره کرد. در دیوارهای این تالار تصاویر زیبایی از جام و ساز بر دیوارها حک شده اند و این حفره های ظریف، باعث انعکاس صدای موسیقی در ساختمان می شده است. در واقع معماری این اتاق را به صورتی طراحی کرده اند که صدای موسیقی از این تالار در فضای کاخ بپیچد. تالار موسیقی سه اتاق دارد، دو اتاق بزرگ تر هستند و اتاق دیگر کوچک است. امروزه نیز این بخش از کاخ عالی قاپو از زیباترین بخش های این ساختمان به شمار می رود.

حوض مسی ایوان کاخ را به منظور آب رسانی به طبقه های بالا تعبیه کرده اند و در ساخت آن تکنیک های مهندسی برجسته ای به چشم می خورد. در ساخت این حوض از سنگ و مس استفاده شده است و با دم و بازدم هوا، حوض پر و خالی از آب می شود. این حوض در گذشته باعث خنکی هوای ایوان بالای کاخ می شده؛ اما در حال حاضر غیر قابل استفاده است. حوض مسی ایوان بالا را در زمان سلطنت شاه سلطان حسین ساخته اند.

تصویر

تزیینات داخلی عالی قاپو

تزیینات داخلی عمارت عالی قاپو از جالب توجه ترین بخش های معماری این بنا به شمار می روند. از ورودی عمارت عالی قاپو گرفته تا بالاترین بخش ساختمان در تالار موسیقی نمونه های زیبایی از تزیینات ایرانی و سنتی به چشم می خورد و بخش های مختلف را با هنر دست هنرمندان ایرانی زینت داده اند. هر طبقه از عمارت عالی قاپو نیز تزیینات مخصوص به خود را دارد و در قسمت های مختلف این ساختمان می توان رد گچ کاری ها و نقاشی های زیبا را دید.

یکی از زیباترین بخش های کاخ عالی قاپو در گذشته، ستون های زیبای چوبی در طبقه سوم بوده اند که همه آن ها را با آینه کاری تزئین کرده بودند و سقف ایوان را نیز نقوش برجسته چوبی و نقش و نگارهای هنرمندانه پوشانده بود. در تالار زیبای پشت ایوان نیز، نقاشی های برجسته در سراسر دیوارها زیبایی بنا را دو چندان می کنند. متاسفانه امروزه خبری از آینه کاری ها نیست و بخش های زیادی از نقاشی ها از میان رفته اند.

از ایوان کوچک پشت تالار در طبقه سوم، گنبد توحید خانه دیده می شود. ایوان کاخ عالی قاپو محل تماشای مسابقات و مراسم داخل باغ نقش جهان در عهد صفویان، توسط پادشاهان نیز بوده است. حوض مسی وسط ایوان را با سنگ های مرمرین تزئین کرده اند. در گذشته وسط این حوض مسی فواره هایی وجود داشته است که امروزه اثری از آن ها نیست.

تالار موسیقی عمارت عالی قاپو در بالاترین طبقه، بسیار زیبا طراحی شده است. گچبری های سه بعدی و برجسته و حکاکی جام ها و آلات موسیقی روی دیوارهای این تالار از برجسته ترین مشخصه های اتاق موسیقی هستند. از طرف دیگر طراحی مهندسی صدا در این بخش از عمارت با توجه به زمان ساخت عالی قاپو، یک شاهکار مهندسی به حساب می آید. نقاشی های تالار موسیقی با سایر نگارگری های کاخ عالی قاپو تفاوت هایی دارد. در سبک نقاشی تابلوها و نقاشی های این اتاق می توان نمونه هایی از هنر نگارگری غربی را دید. فضای این بخش از کاخ مدرن تر از سایر طبقه ها است و این تفاوت در آثار هنری موجود در آن به خوبی قابل تشخیص است.

در تزیینات داخلی عمارت عالی قاپو نقاشی های برجسته ای از هنرمند معروف دوره صفویان، رضا عباسی نیز دیده می شود. متاسفانه بخشی از این آثار نیز آسیب های جدی دیده اند، هرچند این آسیب ها چیزی ار ارزش نقاشی های به جا مانده کم نمی کند.

در تزیینات بیرونی بنای عمارت عالی قاپو تزییناتی زیبا و سنتی به چشم می خورند. کاشی های هفت رنگ، خطوط اسلیمی، نقاشی های گل و شکارگاه ها و گچ بری های زیبا نیز، بنای عمارت را زینت داده اند. گچبری در زمان صفویان هنری تازه و نو بوده است و سبک گچبری «کشته بری» نیز در زمان صفویان شکل گرفت که نوعی بسیار ظریف و هنرمندانه از این هنر به حساب می آید. این گچبری ها از نمای دور شباهت زیادی به نقاشی دارند. در گچبری های داخلی، نقوش گلدان، بطری، صراحی و دیگر ظرف ها دیده می شوند. این سبک از هنر گچبری نیز «تنگ بری» نامیده می شود که در عمارت عالی قاپو نمونه های آن فراوان است.

از دیگر مشخصه های داخل کاخ عالی قاپو، استفاده از فرش های پر نقش و نگار در این عمارت است. تزیینات مقرنس نیز که از خصوصیات معماری بناهای تاریخی اسلامی است، در این کاخ به وفور وجود دارد. شکل مقرنس ها از سه تا چند ضلعی تغییر می کند و اشکال مدور نیز در میان آن ها دید می شود.

پادشاهان صفوی به هنر نگارگری و نقاشی علاقه مند بودند و نمونه کارهای باقی مانده در کاخ عالی قاپو، از مهم ترین آثار هنری تاریخی باقی مانده در اصفهان هستند. البته در نقاشی های دیواری موجود در کاخ عالی قاپو، نام خالق اثر و تاریخ ثبت آن را ذکر نشده که همین باعث سختی کار کارشناسان می شود. نقاشی های عمارت عالی قاپو شامل تصاویر زیبا و مینیاتوری از هنر سنتی ایرانی و نگاره های مدرن و غربی می شود. نقاشی های رضا عباسی و سبک شبیه به آن ها در طبقه های اول، دوم، چهارم و پنجم و نقاشی های مدرن در طبقه های سوم و ششم قرار دارند. روی نقاشی های کاخ را با محلولی تثبیت کننده پوشانده اند که باعث حفاظت بیشتر از این نقاشی ها شده است.

در میان تزیینات داخلی عمارت عالی قاپو، روی دیوارها، طاق ها و سقف ها، تذهیب با طلاکاری نیز دیده می شود. در این سبک از هنر تذهیب، پس از قرار دادن لایه چینی روی بخش های مورد نظر، روی آن قسمت را طلا اندود می کنند تا شیارها از آب طلا پر شوند، که این کار باعث درخشش و زیبایی دو چندان اثر می شود.

در کتیبه ها و نوشته های باقی مانده در عمارت عالی قاپو، به مرمت بخش هایی از این بنا در زمان پادشاهی شاه سلطان حسین اشاره شده است. شعرهایی نیز بر دیوارهای کاخ مکتوب است که به دلیل آسیب های زیاد تنها کلمه ها و مصرع هایی از آن ها قابل خواندن است. تزیینات زیبا، متنوع و گسترده در عمارت عالی قاپو، در طول سالیان دراز، مورد توجه هنرمندانی از سراسر جهان بوده است.

تصویر

تصویر

تصویر

مینیاتور داخل عالی قاپو

بر دیوارهای تالار پایین کاخ عالی قاپو، نقاشی های زیبایی دیده می شوند که بیشتر آن ها اثر دست نقاش و هنرمند برجسته، رضا عباسی، هستند. در بخش های دیگر کاخ عالی قاپو نیز تابلوهای زیبای مینیاتور از این هنرمند بزرگ به چشم می خورند.

رضا عباسی هنرمند معروف ایرانی در زمان حکومت صفویان بوده است و در بسیاری از آثار تاریخی به جا مانده از این دوره در شهر اصفهان می توان تابلوهای مینیاتور این هنرمند را دید. در تابلوهای مینیاتور رضا عباسی در کاخ عالی قاپو، نقش و نگارهایی از گل و بوته، شاخ و برگ، اشکال زیبا، نقش پرندگان و حیوانات و انواع جام ها و ظرف ها به چشم می خورد.

مینیاتورهای داخل کاخ عالی قاپو از زیباترین تزیینات داخل کاخ به شمار می روند و مورد توجه بسیاری از گردشگران و علاقه مندان به آثار تاریخی و هنری قرار گرفته اند.

تصویر


دیدگاه ها
  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
همسر رهبر معظم انقلاب: آقای ما اجازه نمی‌دهد که در خانه، غیر از برنج کوپنی استفاده کنیم و آن هم کفاف خوراک ما را بیش از یک بار در هفته نمی‌دهد (644 نظر) نگاهی به سفره مفصل و تمام و کمال حضرت ابوالفضل در منزل شاه نشین علی دایی+عکس/ از گل آرایی و شمع‌دان‌هایی طلایی تا پَک هایی لاکچری و جذاب (111 نظر) نگاهی به ماشین مازراتی هوش پران علی دایی که همه آرزوشو دارن/ شهریار فوتبال ایران سوار بر دلبر مشکی😍 (89 نظر) (فیلم) ورود جالب و معنادار رهبر انقلاب به حسینیه امام خمینی (ره) به همراه مسعود پزشکیان و شعار حیدر حیدر جمعیت (63 نظر) رهبر معظم انقلاب: بعد از فوت پدرم همه‌ی موجودی خانه‌اش 45 هزار تومان شد که نمی‌شد با آن گاز یا یخچال خرید (62 نظر) میز غذای ساده رهبر معظم انقلاب و خوردن غذا در بشقاب استیل/ ساده زیستی ایشان همیشه مثال زدنی است+عکس (44 نظر) مات و مبهوت موندن مهران مدیری از دیدن همزاد خودش تو دورهمی/ چقدرم که شبیه همدیگه هستن!+عکس (40 نظر) رهبر معظم انقلاب: من در کلاس اول ابتدایی چشمانم ضعیف بود و تخته سیاه و چهره معلم رو نمی‌دیدم +ویدیو/ از 13 سالگی عینکی شدم (29 نظر) ریحانه سادات دختر بزرگ شهید رئیسی: سجاده نماز پدرم را در اندونزی تکه تکه کردند و به عنوان تبرّک بین مردم پخش کردند+ویدیو (23 نظر) درخت خرمای بزرگ حیاط باصفای خونه ویلایی زهرا گونش/ نخل های هم قد والیبالیست مشهور ترکیه ای (20 نظر) خلاقیت منحصر به فرد آرایشگر خوش ذوق در تغییر چهره داماد حماسه ساز شد+ویدئو/سلطان بی چون و چرای گریم در سطح خاورمیانه😂 (20 نظر) حضور ساده و بدون تشریفات همسر رهبر معظم انقلاب در یک درمانگاه/ ایشان گفتند من نمی‌خواهم پارتی بازی بکنم+ویدیو (16 نظر) هنرمندان و ورزشکارانی که در مراسم نذری پوریا پورسرخ بازیگر سریال کیمیا حضور داشتند/ علی پروین هم بود+عکس (15 نظر) مراسم تشییع پدر حامد بهداد، با حضور چهره های سرشناس و بازیگران +عکس/ روحش شاد و یادش گرامی (13 نظر) نگاهی به حضور صبحگاهی بازیگران و چهره‌های مشهور در کله‌پزی+عکس/ از الناز شاکردوست و المیرا شریفی مقدم تا احسان خواجه امیری و نسرین مقانلو (12 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
نجات گروگان 50 میلیارد تومانی از چاه 3 متری
دولت پزشکیان چگونه دولتی خواهد بود؟
قتل دلخراش و هالیوودی توسط پسر 17 ساله در شیراز
هیچ رهبری جرأت شلیک موشک به اسرائیل را نداشت!
توصیه پورمحمدی به پزشکیان برای چینش اعضای کابینه
اعلام اسامی پذیرفته‌شدگان بدون آزمون مقطع کارشناسی ارشد
توقف پذیرش دانشجو در دورۀ شبانۀ دانشگاه شهید باهنر کرمان
ویدیو/ شبیه‌سازی عواقب وحشتناک بمباران هسته‌ای/ قیامت مصنوعی یا پایان جهان در آمریکا
بایدن: نه تنها در مبارزات انتخاباتی هستم بلکه جهان را اداره می‌کنم
(ویدئو) وقتی سلبریتی‌های مرده دوباره زنده می‌شوند/ هوش مصنوعی کتاب‌ها را با صدای بازیگران فقید روایت می‌کند!
(ویدئو) جوانمردی بی‌نظیر شهریار ایران‌زمین کوروش کبیر در برابر زیباترین اسیر خود، پانته‌آ / داستانی که قرن‌هاست ستایش می‌شود!
زیبایی دختر ورزشکار برای تیمش دردسر آفرین شد
(ویدئو) الماس سیاه؛ راز سلامتی و زیبایی با نادرترین سیب جهان که همه را شگفت‌زده کرده است!
مسعود پزشکیان: کسانی که با ما نیستند هم مردم هستند/ پست و مقام برای قیافه گرفتن نیست، برای خدمتگزاری است
ویدیو/ تلفیق علم و فناوری در تولید هنر به وسیلۀ ربات‌های مجسمه‌ساز
منتخب روز   
(فیلم) سکانس فوق العاده احساسی و عاشقانه از شهاب حسینی و معشوقه‌اش در سریال "شهرزاد" / با چراغی همه جا گشتم و گشتم در شهر هیچکس به تو مانند نشد😍 (فیلم) خرید دکتر مسعود پزشکیان از یک سوپرمارکت در تهران به همراه نوه‌ها و عروسش با کارت بانکی شخصی / نوه‌ها پدربزرگ را به خرج انداخته‌اند اقدام منحصربفرد و زیبای طلافروش یزدی به احترام دختر سه ساله امام حسین(ع)+عکس/ این جور تصاویر مخصوص ایران ماست والسلام👌 (فیلم) رهبر معظم انقلاب: به من می‌گویند شما گفتید سوءاستفاده جویان را افشا نکنید / ما حق نداریم افراد را به صرف گمان متهم کنیم سکانس خوشحالی قُباد از بارداری شهرزاد/ قُباد: من تا الان نمیدونستم از این دنیا و از این زندگی چی میخوام اما الان.... (عکس) هدایای ارزشمندی که پزشکیان در پشت صحنه یک هیئت دریافت کرد / خوشا راهی که آغازش با حسین است ... (ویدئو) شعر سوزناک شهریار برای مادر بزرگش که با شنیدنش اشک از چشمانتان سرازیر خواهد شد به یادماندنی ترین سکانس عاشقانه سریال شهرزاد / از بله گفتن شهرزاد تا مرگ مرگ بزرگ آقا نقش دختر رهبر انقلاب در ترمیم دست مجروح ایشان/ فرزند دختری که به پدر اُنس داشت (عکس) شوخی ظریف با آقای ظریف؛ از مقایسه ظریف با مِسی تا انداختن ماسک به شکل آقای رئیس جمهور!! واکنش عضو دفتر رهبر انقلاب به پست اینستاگرامی پسرش با هشتگ برای ایران، پزشکیان