عمارت تاریخی جاجرمی مربوط به اواخر دوره قاجار است و در بجنورد، خیابان طالقانی شرقی، کوچه جاجرمی واقع شده و این اثر در تاریخ 17 مرداد 1383 با شمارهٔ ثبت 11051 بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیدهاست.این بنا در واقع منزل شخصی حاج علی اکبر جاجرمی از تجار شهر جاجرم و نماینده ی بجنورد در مجلس شورای ملی بوده است.هم اکنون این بنا با کاربری خانه صنایع دستی به عنوان کارگاه های آموزش صنایع دستی شاخص و فعال در استان خراسان شمالی به فعالیت خود ادامه میدهد.
بجنورد یکی از شهرهای خراسان شمالی است که جاذبه های گردشگری زیادی را در خود جای داده است. این شهر در شمال شرقی ایران، مرکز استان خراسان شمالی و پوشیده از فلات های مرتفع و مناطق کوهستانی است. این شهر وسعت چندانی ندارد اما مملوء از جاذبه هایی خاص و منحصربفرد است که علاقمندان به تاریخ و طبیعت را به خود جذب می کنند. تعدادی از مسافرانی که از مسیرهای شمالی به سمت خراسان شمالی در حال حرکتند مدتی را در تفرجگاه های بینظیر این شهر استراحت می کنند.
حسینیه جاجرمی از جاهای دیدنی بجنورد و بناهای تاریخی اواخر دوره قاجار است. با توجه به کتیبه موجود در سال 1325 هجری قمری بانی ساخت بنا استاد غلامرضا بنا یزدی بوده است. این بنا در مرکز شهر بجنورد و در محدوده بافت تاریخی شهر، خیابان طالقانی شرقی و در کوچه جاجرمیها ساخته شده است. در گذشته مردم بجنورد و به ویژه جاجرمیها از این بنا برای عزاداری شبهای محرم استفاده میکردند. این بنا از جهت تاریخی و مذهبی جایگاه بالایی دارد و به همین علت به مرمت و بازسازی نیاز دارد. در ابتدا مالک این حسینیه در آن زندگی میکرده و بعدها وقف حسینیه شده است.
این ساختمان 600 متر مربع مساحت داشته و دارای پلان مربعی شکل است. بنا در ضلع شرقی و غربی در 2 طبقه ساخته شده است. طاق هایی که در ساختمان مورد استفاده قرار گرفته، بهطور کلی از سه نوع هلالی ساده، کلیل و قوس تیزهدار است. طبقه همکف قدیمیتر از طبقه بالا بوده و به نظر میرسد که کاربری مسکونی داشته است.طبقه بالایی که از نظر سازهای نیز منطبق بر طبقه همکف نیست، محل برگزاری مراسم مذهبی بوده است. پوششهای به کار رفته در این بنا از دو نوع تخت و طاقی است.
پوشش موسوم به قمی پوش، پوششی است که بیشتر در طبقه همکف مورد استفاده قرار گرفته است که در برابر نیروهای عمودی مقاومت خوبی دارد. چیدمان آجر هم ترکیبی از رومی و صدفی است. طاق آهنگ یا گهوارهای از دیگر پوششهای این طبقه است که در امتداد دو نوع منحنی قوس داده ایجاد شده است. ایوان طبقه اول با عرض 27٫2 تا 30٫20 بهوسیله این ستونها نگه داشته شده است. چهار ستون کامل و دو نیم ستون که از جنس چوب بوده و با گچ پوشش داده شده، در این طبقه ساخته شده است.
این بنا نمونهای از معماری سنتی از نوع حیاط مرکزی است که نوعی معماری درونگرا محسوب میشود که همه در و پنجرهها و نورگیرها به سمت حیاط باز میشوند. در بجنورد این نوع معماری چندان رایج نبوده و بیشتر در مناطق خشک و کویری بااهمیت است. در طبقه اول سه اتاق وجود دارد که در همه این اتاقها از طاقنما استفاده شده است.این اتاقها توسط درهایی به هم راه پیدا میکند. در و پنجره های باقی مانده در بنا قدمتی برابر با خود بنا دارد و از جنس چوب است. در اتاق وسطی طبقه اول لوح سنگیای قرار دارد که وقفنامه روی آن نوشته شده است.
یک هشتی در حسینیه وجود دارد که ورودی حسینیه را به حیاط مرکزی وصل میکند، این ورودی به وسیله دو رشته پلکان در گوشههای شمال شرقی جنوب غربی به اتاقکهای طبقه بالا راه پیدا میکند. 10 عدد پله با عرض 30 سانتیمتر و ارتفاع 20 سانتیمتر و طول 130 سانتیمتر در این ساختمان وجود دارد، در ضلع شرقی و غربی بنا پلهها به طور قرینه قرار گرفته است.
سقف هشتی بنا در قسمت ورودی و تمام اتاقهای طبقه پایین پوشیده از قوس کلیل بوده (قوس خوابیده) و سقف طبقه بالا به صورت تیرپوش است. آجرکاری، گچبری، مقرنسکاری و کتیبه قسمتهای مختلف بنا را آراسته کرده است.
ورودیهایی که به سمت طبقه اول راه پیدا میکنند، دارای مقرنسکاری زیبایی است که این مقرنسکاریها با گذشت زمان هنوز جذابیت خود را حفظ کرده است. در گذشته 4 فرش دستباف در اضلاع 5٫2 در 17 متر در اتاقها وجود داشت.
افریزی تزیینی (برآمدگی لبه انتهایی دیوار که معمولا به صورت آجرکاری تزئینی است) با یک کتیبه در قسمت بالایی دیوار ایوان شرقی قرار دارد. در این کتیبه گزیدهای از ترکیب بند مشهور محتشم کاشانی در مرثیه شهدای کربلا (باز این چه شورش است) به خط نستعلیق گچبری شده است. این گچبریها جدید و فاقد قدمت بوده و اداره اوقاف آنها را نصب کرده است.
اکنون این حسینیه تبدیل به مرکز آفرینش هنرهای سنتی و صنایع دستی شده است.این بنای تاریخی، بهعنوان یکی از دیدنی های استان خراسان شمالی، در 17 مرداد ماه سال 1383 با شماره سند 11051 در فهرست آثار ملی ایران ثبت شده است.
حسینیه جاجرمی بجنورد یادگار معماری اصیل دوره قاجار می باشد که دقیقا در بافت قدیمی شهر بجنورد و در کوچه قرار گرفته است؛ البته با استناد به کتیبه ای که در حسینیه موجود می باشد این اثر در سال 1325 هجری قمری به دست غلامرضا بنا یزدی ساخته شده است.حسینیه جاجرمی از نوع دو طبقه ای بوده و دارای پلانی به مربع شکل است که از ضلع غربی و شرقی آن طبقات آن مشهود می باشد. به محض ورود به بنا وارد هشتی می شوید، تمام سقف هشتی با قوس کلیل پوشش یافته و شما را به حیاط مرکزی بنا می رساند و با دو پلکان در گوشه های ضلع شمال شرقی و جنوب غربی به طبقه دوم بنا هدایت می کند.