نحوه‌ی پیگیری دادخواست الزام به تمکین

  چهارشنبه، 18 خرداد 1401   زمان مطالعه 6 دقیقه
نحوه‌ی پیگیری دادخواست الزام به تمکین
از مهمترین دعاوی که زوجین در دادگاه ها اقامه می کنند، دعوای عدم تمکین توسط زوجه است. به استناد قانون مدنی، زن موظف است که از شوهر خود تمکین کند. به همین مناسبت، در صورتی که زن زندگی مشترک را بدون رضایت همسر و یا مجوز قانونی ترک کند، مرد می تواند در دادگاه دادخواست الزام به تمکین او را مطرح نماید. همراه ساعد نیوز باشید.

اگر در دعوای تمکین زوج خواهان باشد و از زن خود شکایت داشته باشد باید دعوای خود را در قالب دادخواست مطرح کند. در اولین گام زوج به دفتر خدمات قضایی مراجعه می نماید و دادخواست الزام به تمکین را تهیه می کند. زوج باید در این مرحله تمام مستندات و دلایل خود را مبنی بر عدم تمکین زوجه مطرح نماید. به طور مثال اگر زوجه منزل را بی اطلاع ترک کرده زوج می تواند مستنداتی را که دارد مانند استشهادیه محلی و… ضمیمه دادخواست نماید. در صورت وجود شاهد می توان از ایشان در جلسه دادگاه استفاده نمود. پیش از هر اقدامی بهتر است که بدانید گاهی برای عدم تمکین از سوی زوجه، از نظر قانونی دلایل موجهی وجود دارد. به طور مثال علت ترک وظائف به دلیل بیماری یا عسر و حجر و… بوده است. در این صورت درخواست الزام به تمکین زن رد می شود و قانون از زن حمایت می نماید. در نتیجه بهترین روش این است که پیش از مطرح کردن درخواست خود از مشاوره حقوقی استفاده نموده و دلایل و مستندات محکمی جمع آوری نمایید.

پوستر مسائل حقوقی

تمکین به چه معناست؟

بر اساس قانون مدنی ، ریاست خانواده با شوهر است که این امر اقتضا دارد زن از شوهر خود تمکین کرده و وظایف زناشویی خود را انجام بدهد . با این توضیح که تمکین زن از شوهر را می توان به دو نوع تمکین عام و تمکین خاص تقسیم بندی نمود که تمکین عام به معنای پذیرش ریاست شوهر در زندگی خانوادگی بوده و تمکین خاص ناظر بر روابط زناشویی است. البته ذکر این نکته ضروری است که بر اساس قانون ، در برخی موارد زن حق دارد که از تمکین امتناع کند ؛ به عنوان نمونه در صورتی که مرد بیماری مقاربتی داشته باشد و یا اینکه زندگی مشترک زوجین با یکدیگر سبب ایجاد آسیب های جسمی ، مالی یا شرافتی برای زن باشد ، زوجه الزام به تمکین نخواهد داشت که این موارد را در مقاله ای جداگانه با عنوان (تمکین و عدم تمکین همسر به چه معناست؟)بررسی نموده ایم .

دادخواست الزام به تمکین از جانب مرد

در صورتی که زن بدون دلیل موجه از تمکین در برابر شوهر امتناع نماید ، شوهر می تواند به دادگاه دادخواست الزام به تمکین بدهد. در این صورت، رسیدگی به دادخواست عدم تمکین توسط دادگاه انجام می شود که اطلاع از روند رسیدگی به آن ، به صورت الکترونیکی و با مراجعه به سامانه ثنا امکان پذیر شده است و هر یک از زن و شوهر می توانند دادخواست تمکین را به صورت الکترونیکی پیگیری کنند. تمکین زن از شوهر یکی از مهم ترین تکالیفی است که به لحاظ شرعی و قانونی به عهده زن قرار گرفته است . البته در مقابل تمکین ، شوهر نیز موظف به پرداخت نفقه زن و حسن معاشرت با وی می باشد . با این حال ، در مواردی ممکن است زن بدون وجود هیچ گونه دلیل موجهی از تمکین در برابر شوهر خودداری نماید که در این صورت مرد می تواند دادخواست الزام به تمکین بدهد. با توجه به توضیحات مذکور ، کسب اطلاع از روند رسیدگی به دادخواست تمکین توسط دادگاه ، موضوع مهمی است که هر یک از زوجین اعم از زن و شوهر با مراجعه به سامانه ثنا ، می توانند به صورت الکترونیکی دادخواست تمکین را پیگیری نموده و از جزییات آن مطلع شوند .

مدارک مورد نیاز

  • اصل سند ازدواج یا رونوشت
  • شناسنامه و کارت ملی زوج
  • اجاره نامه یا سند مالکیت منزل (برای اینکه مشخص باشد زوج اسباب و مکان مناسب را تهیه کرده)
  • استشهادیه (مبنی بر ترک منزل مشترک توسط زوجه)

امکان رد دادخواست عدم تمکین مرد توسط دادگاه

اصولا دادخواست تمکین از جانب مردان به دادگاه ارائه می شود که در آن ، الزام زن به تمکین مورد تقاضا قرار می گیرد . این دادخواست تمکین که در دادگاه مورد رسیدگی قرار می گیرد ، سبب می شود که دادگاه از زوجه نیز دعوت کند تا در دادگاه حاضر شده و دلایل عدم تمکین خود را بیان دارد تا دادگاه با توجه به آن ، بتواند رای صادر کند. در صورتی که زن دلیل موجهی برای عدم تمکین نداشته باشد ، دادگاه رای الزام به تمکین صادر می کند و در غیر این صورت ، یعنی در شرایطی که زن به یکی از دلایل موجه عدم تمکین استناد نماید ، دادخواست عدم تمکین مرد ، رد خواهد شد. همانطور که ملاحظه می شود ، پیگیری دادخواست تمکین برای هر دوی زن و شوهر لازم و ضروری است تا در جریان رسیدگی به دعوا قرار گیرند و رای صادر شده توسط دادگاه را نیز ملاحظه کنند . نحوه و روش پیگیری دادخواست تمکین که در حال حاضر از طریق سامانه ثنا انجام می شود را در قسمت بعدی به صورت مفصل توضیح می دهیم .

نحوه پیگیری دادخواست تمکین در سامانه ثنا

در حال حاضر پیگیری دادخواست تمکین زن به صورت الکترونیکی از طریق سامانه خدمات الکترونیک قضایی امکان پذیر شده است که به منظور استفاده از این خدمات ، شخص متقاضی نخست باید در سامانه ثنا ثبت نام کرده باشد . پس از انجام ثبت نام اولیه در سامانه ثنا ، متقاضی باید به یکی از دفاتر خدمات الکترونیکی قضایی مراجعه کرده و احراز هویت شود که در نهایت ، رمز عبور به سامانه در اختیار وی قرار خواهد گرفت . در مرحله بعد ، برای پیگیری دادخواست تمکین ، ابتدا باید به سامانه خدمات الکترونیک قضایی به نشانی adliran.ir مراجعه نموده و از قسمت سمت راست در بالای صفحه ، گزینه " اطلاع رسانی برای اشخاص " را انتخاب نمود . سپس باید شماره ملی و رمز شخصی در سامانه ثنا که از دفاتر خدمات الکترونیک قضایی اخذ شده است را به صورت دقیق و صحیح در کادرهای مربوط به آن وارد کرد . پس از اینکه طبق مرحله قبل ، کد ملی و رمز شخصی متقاضی به صورت صحیح وارد شد ، یک " رمز موقت " برای ورود به سامانه ثنا به تلفن همراه شخص متقاضی که با آن در سامانه ثنا ثبت نام انجام شده است ، پیامک می شود که باید آن را نیز در کادر مربوط وارد کرد . لازم به ذکر است که در صورت مفقود شدن رمز عبور ، می توان از گزینه بازیابی رمز موقت نیز استفاده کرد که در این صورت ، مجددا رمز عبور موقت به تلفن همراه متقاضی پیامک خواهد شد . در این مرحله ، پیگیری دادخواست تمکین زوجه ، شخص متقاضی با استفاده از کد ملی شخص و یا شماره پرونده دعوای الزام به تمکین زن امکان پذیر شده است . در صورت وارد کردن کد ملی ، کلیه پرونده هایی که شماره ملی شخص متقاضی در آن به ثبت رسیده باشد ، قابل مشاهده است و با وارد کردن شماره پرونده دادخواست تمکین ، تنها اطلاعات مربوط به دادخواست تمکین زن از جمله روال رسیدگی به دادخواست تمکین ، ابلاغیه های مربوط به دادخواست تمکین زن و رای دادگاه در مورد دعوای تمکین زوجه قابل پیگیری و ملاحظه است. پس از مشخص کردن یکی از این موارد و تنظیم گزینه های مربوطه ، باید بر روی گزینه " بازیابی اطلاعات " کلیک کرد که در این صورت ، لیست کاملی از دادخواست های شخص از جمله دادخواست الزام به تمکین زن برای پیگیری مراحل آن ارائه می شود که با کلیک کردن بر روی آن ، کلیه اطلاعاتی که مربوط به دادخواست تمکین می باشد و در پرونده ثبت شده است ، قابل مشاهده می باشند .


دیدگاه ها

  دیدگاه ها
نظر خود را به اشتراک بگذارید
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
آخرین ویدیو ها