اگر همیشه به دنبال جدیدترین و بهترین محصولات مراقبت از زیبایی باشید، شاید بدانید پپتید چیست. با اینکه پپتیدها سال هاست در محصولات مختلف به کار می روند، به تازگی محبوبیت زیادی یافته اند. می توانید پپتید را در مرطوب کننده ها و سرم های پوستی مختلفی که باعث افزایش تولید کلاژن پوست می شوند ببینید. اگر می خواهید بیشتر درباره خواص پپتید برای پوست، ماهیچه ها و سلامتی و همچنین روش استفاده از آن بدانید، به خواندن ادامه دهید.
پپتید چیست؟
پپتیدها نسخه های کوچکتری از پروتئین ها هستند. بسیاری از محصولات بهداشتی و آرایشی حاوی پپتیدهای مختلف برای مصارف گوناگون هستند، مانند خواص بالقوه ضد پیری، ضد التهابی یا عضله سازی. تحقیقات اخیر نشان می دهد که برخی از انواع پپتیدها می توانند نقش مفیدی در کند کردن روند پیری، کاهش التهاب و از بین بردن میکروب ها داشته باشند. افراد ممکن است پپتیدها را با پروتئین اشتباه بگیرند. هم پروتئین و هم پپتید از اسیدهای آمینه تشکیل شده اند، اما پپتیدها حاوی اسیدهای آمینه بسیار کمتری نسبت به پروتئین ها هستند. مانند پروتئین ها، پپتیدها به طور طبیعی در غذاها وجود دارند. با توجه به مزایای بالقوه پپتیدها برای سلامتی، مکمل های زیادی در دسترس هستند که حاوی پپتیدهایی هستند که تولیدکنندگان آن ها را از مواد غذایی یا مصنوعی ساخته اند. برخی از محبوب ترین پپتیدها شامل پپتیدهای کلاژن برای ضد پیری و سلامت پوست و مکمل های پپتید کراتین برای عضله سازی و افزایش عملکرد ورزشی است. پپتیدها ممکن است به ایجاد قدرت و توده عضلانی کمک کنند. پپتیدها رشته های کوتاهی از اسیدهای آمینه هستند که معمولاً از ۲ تا ۵۰ اسید آمینه تشکیل شده اند. اسیدهای آمینه نیز بلوک های سازنده پروتئین ها هستند، اما پروتئین ها حاوی مقدار بیشتری هستند. پپتیدها ممکن است برای بدن راحت تر از پروتئین ها جذب شوند، زیرا کوچک تر و تجزیه تر از پروتئین ها هستند. آنها می توانند راحت تر به پوست و روده نفوذ کنند که به آنها کمک می کند تا سریعتر وارد جریان خون شوند
فواید پپتید چیست؟
پپتیدها انواع مختلفی دارند و هر کدام تأثیر متفاوتی بر بدن شما می گذارند. هنوز باید تحقیق بیشتری درباره پپتیدهای مصنوعی و کاربردهای آن ها انجام شود، اما می دانیم که پپتیدها فواید زیر را دارند:
- ضد پیری: پپتیدهای کلاژن باعث تولید کلاژن و الاستین می شوند که برای داشتن پوستی سالم ضروری هستند. همچنین پپتیدهای ضدمیکروب (AMP) در تولید ملانین، که رنگدانه پوست است، کاربرد دارند. یک پپتید ضدمیکروب دیگر نیز باعث سفید شدن پوست می شود، پس نوع مصنوعی آن می تواند در ازبین بردن لکه های پیری نقش داشته باشد.
- بهبود سد پوست: پپتیدهای ضدمیکروب به بدن کمک می کنند با باکتری ها مبارزه کند و زخم ها را زودتر بهبود ببخشد.
- رشد ماهیچه: پپتیدهای کراتین و کلاژن باعث تقویت رشد ماهیچه یا ترمیم آن می شود. البته در نظر داشته باشید که بعضی پپتیدهای مصنوعی که در رشد ماهیچه نقش دارند، پپتیدهای ترشح کننده هورمون رشد هستند و می توانند غیرقانونی و خطرناک باشند.
- کاهش وزن: دانشمندان به دنبال راهی هستند که از پپتیدها برای کاهش وزن استفاده کنند. البته عملی شدن این ایده به تحقیقات بیشتری نیاز دارد.
خواص پپتید برای پوست
پپتیدها ویژگی های مختلفی دارند، اما بیشتر به توانایی تحریک تولید کلاژن در پوست شناخته می شوند. کلاژن نقش مهمی در سفتی، کشسانی و رطوبت کافی پوست دارد و ساخت آن به طور طبیعی با افزایش سن، کاهش می یابد. هنگامی که پپتید به عنوان کرم روی پوست استفاده می شود، به راحتی جذب شده و به سلول ها علامت می دهد که کلاژن بیشتری تولید کنند. این باعث می شود چین وچروک های پوست به حداقل برسند. همچنین پپتید خاصیت ضدالتهابی دارد و باعث آب رسانی بیشتر به پوست می شود و همین پوست شما را نرم تر و مقاوم تر می کند.
کاربرد پپتید در مکمل ها
پپتیدها در مکمل های رژیمی، به شکل قرص یا نوشیدنی پروتئینی وجود دارند. این ترکیبات باعث ماهیچه سازی، کاهش وزن و چربی بدن و بهبودی ماهیچه ها می شوند. البته هنوز تحقیقات کافی در این زمینه انجام نشده و مشخص نیست که بدن چگونه پپتیدها را از مکمل ها جذب می کند.
پپتیدهای طبیعی در غذا
در نظر داشته باشید که پپتیدهای طبیعی در انواع غذاها یافت می شوند، از جمله:
- گوشت؛
- ماهی و صدف؛
- لوبیا و عدس؛
- سویا؛
- جو؛
- تخم کتان؛
- شاهدانه؛
- گندم.
محصولاتی که دارای پپتید هستند
اگر می خواهید از پپتید برای مراقبت از پوست خود استفاده کنید، آن را در این محصولات پیدا می کنید:
- لوسیون؛
- کرم؛
- سرم صورت؛
- ماسک صورت.
اگر در لیست ترکیبات محصولات به دنبال پپتیدها هستید، باید در نظر داشته باشید یک نوع پپتید می تواند نام های مختلفی داشته باشد. از پپتیدهای شایعی که ممکن است بشناسید می توان به استیل ـ تتراپپتید، تری پپتید ـ ۱، ماتریکسیل و آرژیرلین اشاره کرد.
هنگامی که پپتید در بدن سازی استفاده می شود، ممکن است آن را با این نام ها در مکمل های مختلف ببینید:
- کراتین پپتید، برای ماهیچه سازی؛
- کلاژن پپتید، برای سلامت پوست، مو، ناخن و کاهش وزن؛
- ایپامورلین (Ipamorelin)، برای کاهش وزن و چربی سوزی؛
- فولیستاتین (Follistatin)، برای افزایش ماهیچه و کاهش حجم؛
- بی پی سی ـ ۱۵۷، برای بهبود مفصل.
آیا می توان از پپتید برای هر پوستی استفاده کرد؟
برخلاف رتینول و بعضی لایه بردارهای شیمیایی، پپتید معمولا باید تحریک و قرمزی نمی شود و برای همه انواع پوست مناسب است. بهتر است افرادی که در معرض آکنه هستند از محصولات بدون چربی و با بافت سبک استفاده کنند. افرادی که پوست خشک دارند نیز باید به دنبال ترکیبات غلیظی باشند که به پوست آب رسانی می کنند.
چگونه پپتایدها از پوست مراقبت می کنند؟
شاید این سوال برایتان پیش آید که اگر پپتایدها در بدن وجود دارند، چرا به پپتایدهای بیشتری نیاز داریم؟ پاسخ این سوال، براساس بررسی محققان، سالخوردگی یا پیری است. دکتر رابینسون می گوید: ما بعد از 30 سالگی، به ازای هر یکسال افزایش سن، یک درصد از باقی مانده کلاژن بدنمان را از دست می دهیم! همچنین کانال های ارتباطی که به طور طبیعی در پوستمان هستند نیز به مرور زمان کند می شوند (و منجر به پیری پوست می گردد). اما مصرف زیاد پپتایدها بر روی پوست نیز الزاما منجر به جذب بیشتر آن ها در بدن نمی شود. براساس فرمایشات دکتر بو، نحوه عملکرد پپتایدها تا حدودی پیچیده است: “بدن شما پپتایدها را به عنوان سیگنال های نیاز به درمان تلقی می کند. این سیگنال ها به بدن می گویند که میزان بیشتری کلاژن برای مناطقی از بدن که احتیاج بیشتری به کلاژن دارند را تولید کند. به طور مثال اگر شما دچار آسیبی در قوزک پایتان شده اید، این پپتایدها به بدن شما سیگنال می دهند که فرآیند بهبود را در ناحیه مفصل ها متمرکز کند. و یا اگر پوست شما دچار پیری زودرس شده است، پپتایدهای مذکور به پوست سیگنال می دهند که تولید کلاژن و حتی هیالورونیک اسید را افزایش داده و پوست شما را ترمیم و سالم کند. وقتی شما مواد پپتایدی را در قالب آب رسان یا سرم بر روی پوستتان مصرف می کنید، پوست شما گمان می کند که دچار آسیب یا زخم شده است و فرآیند افزایش تولید کلاژن را فعال می کند.”بنابراین در روند مراقبت از پوست، همه پپتایدها به طور یکسان عمل نمی کنند. دکتر رابینسون بیان می کند که “اگرچه صدها نوع پپتاید وجود دارد اما فقط پپتاید های خاصی هستند که بر روی پوست اثر می گذارند. به طور مثال، پپتایدهای نگهدارنده، وظیفه انتقال ذرات معدنی به پوست را با هدف افزایش کلاژن دارند. این در حالی است که پپتایدهای باز دارنده آنزیم ها، روند شکست کلاژن های طبیعی پوست را کند می کنند. پپتایدهای سیگنال نیز با ارسال پیام هایی به قسمت های مختلف پوست منجر به افزایش کلاژن، الاستین و سایر پروتئین ها می شوند. هچنین پپتایدهای نئوروترنسمیتر که به عنوان ترکیبات “مشابه بوتاکس” شناخته می شوند، با ممانعت از ترشح مواد شیمیایی که باعث انقباض و خط افتادن پوست می شوند، چروک ها را هموار می نماید.
چگونه پپتید را در روتین پوستی خود استفاده کنیم؟
از آنجایی که پپتیدها باعث آب رسانی بیشتر می شوند و برای شب و روز مناسب هستند، می توانید به راحتی جای آنها را در روتین پوستی خود باز کنید. ترکیب کردن پپتید با بیشتر ترکیبات مراقبت از پوست فعال، از جمله رتینول و ویتامین C مشکلی ندارد. البته خوب است بدانید که اگر بعضی پپتیدها را با ترکیباتی مانند گلیکولیک اسید یا لاکتیک اسید استفاده کنید، ممکن است دچار تحریک پوستی شوید. امروزه ترکیبات زیادی در مرطوب کننده ها تا سرم ها هستند که پپتیدهای افزاینده کلاژن را دارند. البته پپتید باید از طریق پوست جذب شود تا تأثیر خود را بگذارد، پس تمیزکننده های حاوی پپتید، که به سرعت شسته می شوند، به این ترکیب اجازه نمی دهند کار خود را انجام دهد. با اینکه پپتیدها می توانند باعث سلامت پوست شوند، نباید از اهمیت یک روتین روزانه مراقبت از پوست غافل شوید. این روتین باید پوست را محافظت و تغذیه کند و حتما شامل ضدآفتابی برای محافظت از اشعه های فرابنفش باشد. همچنین ترکیبات سرامید باعث تقویت سد پوستی شده و آنتی اکسیدان هایی مانند ویتامین C نیز از پوست در برابر آسیب محیطی محافظت می کنند. اگر در پیدا کردن بهترین ترکیب حاوی پپتید مشکل داشتید، می توانید از متخصص پوست کمک بخواهید.
سخن پایانی
اگر می خواهید پوستی سالم و جوان داشته باشید، باید ابتدا بدانید پپتید چیست. پپتیدها ساختاری مانند پروتئین دارند اما اندازه کوچک تر آنها باعث جذب بهتر از طریق پوست می شود و به همین دلیل در محصولات زیبایی زیادی به کار می روند. مهم ترین وظیفه پپتیدها افزایش ترشح کلاژن است که نقشی ضروری در سلامت پوست دارد. برای ظاهری جوان تر و شاداب تر، توصیه می کنیم پپتید را به روتین مراقبت پوستی خود اضافه کنید.