پرورش داوودی
نام انگلیسی : Chrysanthemum
خانواده : Compositae
بومی : آسیا و شمال شرقی اروپا
این جنس دارای ۲۰۰ گونه ازگیاهان یک ساله ، چند ساله، علفی و گلخانه ای است. قسمت تحتانی ساقه این گیاه تقریبا خشبی بوده و برگهای سبز تیره دارد. گل آذین گیاه داوودی کلاپرک وگلچه های کناری آن زبانه ای و گلچه های میانی آن لوله ای می باشند. گلهای داوودی در واریته های مختلف دارای رنگهای متفاوت است.
گل داوودی را هم در فضای آزاد و هم در محیط منزل میتوان پرورش داد. به دلیل حساسیت این گل به نور، بسیاری از باغبانان با تغییر طول دوره روشنایی زمان برداشت گل داوودی را برحسب نیاز بازار تغیر میدهند، از این رو کاشت گل داوودی و پرورش آن بسیار به صرفه و اقتصادی است.
مشخصات:
اسم علمی گیاه داوودی Chrysanthemum،از خانواده Compositae میباشد. این جنس دارای ۲۰۰ گونه ازگیاهان یک ساله ، چند ساله، علفی و گلخانه ای است. قسمت تحتانی ساقه این گیاه تقریبا خشبی بوده و برگهای سبز تیره دارد. گل آذین گیاه داوودی کلاپرک وگلچه های کناری آن زبانه ای و گلچه های میانی آن لوله ای می باشند. گلهای داوودی در واریته های مختلف دارای رنگهای متفاوت است.
تعيين تاريخ برداشت گل داودي :
در ميان گلها ، گل داودي از گلهائي است كه تغييرات تاريخ برداشت آن ( يعني روز ، هفته يا ماه ) توسط باغبان مي تواند به آساني انجام گيرد.چون اين گل حساسيت خيلي زيادي در برابر تغييرات طول زماني روشنائي دارد ولي اين موضوع بي ارتباط با مسئله اقتصادي تهيه گل نيست.
براي تعيين تغييرات مدت روشنائي مورد لزوم گل داودي مي توان از پارچه كاملا سياه رنگ استفاده نمود. البته در بعضي از نقاط با شرايط آب و هوائي مناسب عده اي از پرورش دهندگان گلهاي زينتي از نايلون سياه استفاده مي نمايند.
براي كسب موفقيت بيشتر دراستفاده از اين پوشش ها بايد دقت كردكه كوچكترين روزنه روشنائي وجود نداشته باشد. اگر كرت ها يا خزانه هاي توليد گل ، در هواي آزاد باشد مي توان با درست كردن كمانه هاي ميله آهني كه بطرفين كرت يا خزانه فرو برده مي شود ، نايلون يا پارچه به راحتي روي اين ميله هاي آهني را پوشاند.(اين كار شبيه خزانه هاي توليد نشاء گوجه فرنگي و يا توليد توت فرنگي است كه اغلب باغداران بكار با آنها آشنائي دارند ).
با در نظر گرفتن مطالب گفته شده فوق همچنين با ايجاد روشنائي مصنوعي بوسيله لامپ مهتابي يا لامپ هاي معمولي ميتوان تغييراتي در تعيين تاريخ برداشت گل داودي بوجود آورد. براي به عقب بردن تاريخ برداشت گل داودي در تابستان احتياج به نور مصنوعي نيست ولي از شروع فصل پائيز گل داودي در بعضي از مناطق نياز به روشنائي دارد.
اگر بخواهیم از گل داوودی در پائیز استفاده کنیم، احتیاج به گلخانه ندارد و کاشت و برداشت آن در زمین و هوای آزاد امکان پذیر بوده و عملیات ازدیاد هم در هوای آزاد صورت می گیرد و اگر بخواهیم در زمستان استفاده کنیم، کاشت و داشت آن احتیاج به گلخانه دارد. بعضی از تهیه کنندگان گلهای داودی در سه ماهه اواخر پاییز و زمستان از پوشش نایلونی استفاده می کنند که البته این موضوع به عوامل طبیعی و شرایط اقلیمی مکان بستگی دارد.
روش کاشت گل داوودی در گلدان :
برای کاشت گل داوودی ابتدا بذرهای گیاه را در بستر کاشتی شامل خاکبرگ و شن یا خاکبرگ، کوکوپیت، پرلیت و یا هر گونه خاک سبک دیگری که بتوان تهیه کرد، بکارید.
برای کاشت، ابتدا بذرهای این گل را در سینی نشا بکارید. بذرها را با فاصله مناسب از یکدیگر بکارید و روی آن را با لایه ای نازکی از خاک با ضخامت ۵ میلیمتر بپوشانید.
بستر کاشت را به آرامی آبیاری کنید به طوریکه بذرهای گل جابه جا نشوند. برای این منظور بهتر است آبیاری را با اسپری انجام دهید.
در طول مدت جوانه زدن بذرها لازم است بستر کاشت همواره مرطوب نگه داشته شود. برای حفظ رطوبت و دما میتوانید روی محل کاشت گل داوودی را با نایلون شفاف بپوشانید و چند سوراخ برای تهویه هوا در بالای آن ایجاد کنید تا شرایط گلخانه ای برای جوانه زدن بذرها فراهم شود.
سینی نشا را در محل گرم قرار دهید. ۱۸ تا ۲۰ درجه سانتی گراد دمای مناسب برای جوانه زنی بذور است. بعد از گذشت ۱۰ تا ۱۴ روز بذرهای گل داوودی جوانه خواهند زد.
پس از جوانه زنی بذرها، پوشش پلاستیکی را حذف کنید و سینی نشا را به مکانی با نور بیشتر و ترجیحا تابش مستقیم نور خورشید منتقل کنید.
بعد از چند روز میتوانید جوانه های گل داوودی را به گلدان اصلی انتقال دهید.
لازم به ذکر است حتما پس از سبز شدن بذرهای گل داوودی، گلدان را به بیرون از خانه انتقال بدهید مثلا بالکن، چرا که اگر گیاه را به بیرون انتقال ندهید، ساقه ها دراز شده و گلدهی گیاه انجام نخواهد شد.
شرایط محیطی نگهداری گل داوودی در منزل :
خاک:
خاک مناسب برای کاشت گل داوودی در گلدان، مخلوطی از خاک لوم و شن است. همچنین ترکیبی از خاك باغچه، كود دامی و خاك جنگلی به نسبت مساوی برای پرورش این گیاه مناسب است.
نور:
گل داوودی به نور متوسط و کامل خورشید نیاز دارد. بهترین مکان برای نگهدای گل داوودی در منزل پشت پنجره های جنوبی آپارتمان است. توجه داشته باشید اگر نور محیط آپارتمان کافی نباشد بسیاری از غنچه ها باز نخواهد شد، لذا برای جبران از نور مصنوعی استفاده کنید.
دما:
گل داوودی به دلیل تنوع بالایی که دارد، محدوده متفاوتی از درجه حرارت را میتواند تحمل کند و شما بر اساس آب و هوای محل زندگی خود میتوانید گل داوودی مناسب با شرایط خود را نتخاب کنید. به طور کلی انواع گل داوودی محدوده دمایی ۱۰ تا ۲۷ درجه سانتیگراد را میتوانند تحمل کنند.
کوددهی:
برای تغذیه گل داوودی و رشد بهتر این گل توصیه میشود هفته ای یکبار از کودهای ازته و پتاسه استفاده کنید. همچنین می توانید از کودهای مایع نتیرات پتاسیم و نیترات امونیوم هر دو هفته یکبار تغذیه گیاه را انجام دهید.
آبیاری:
لازم است خاک گلدان داوودی همراه مرطوب باشد. توجه داشته باشید خاک حالت غرقاب و خیس پیدا نکند.
مه پاشی:
رطوبت هوای محیط به رشد بهتر گل داوودی کمک میکند به این منظور میتوانید هفته ای یکبار گل و برگهای گیاه را مه پاشی کنید. لازم به ذکر است مه پاشی زیاد و روزانه باعث زرد شدن برگها خواهد شد.