پرورش پاچیرا
نام انگلیسی : Pachira Aquatica
خانواده : Malvaceae
بومی : آمریکای مرکزی و شرق آسیا
پاچیرا به درخت پول و یا درخت شانس مشهور می باشد و در فرهنگ و سنت چین این گیاه برای رشد، پیشرفت و کسب درآمد بسیار مهم بوده و در بیشتر مغازه ها و ادارات این گیاه زیبا دیده خواهد شد.
این گیاه بسیار سریع الرشد دارای برگ های سبز تیره با حالت کشیده و پنجه مانند دارند و ساقه صاف و بلند و مرتجع این گیاه که اغلب به خاطر زیباتر شدن بافته می شوند چشم هر بیننده ای را می نوازد.
پاچیرا در منزلتان براحتی زندگی و رشد میکند . شاید بتوان گفت گیاهی کم توقع است . آب کم ، نور غیر مستقیم پشت شیشه و نگهداری آسان از خصوصیات آن است همچنین گیاهی مناسب برای بونسای کردن برای علاقه مندان به این درختچه های مینیاتوری است.
معرفی گیاه پاچیرا
گیاه پاچیرا یا به اصطلاح درخت پول یا درخت شانس از گیاهان با تمدن بالا می باشد. این گیاه در فرهنگ و سنت چین به دلایل مختلف از اهمیت بالایی برخوردار است. از جمله: رشد، پیشرفت، کسب درآمد.
و به خاطر این که این گیاه به شدت کم توقع (نیاز نداشتن به نور مستقیم، آبیاری کم و …) است و نگهداری پاچیرا به شدت راحت است این گیاه مورد توجه بیشتر افراد جهان شده است.
به دلایلی که ذکر شد مردم از این گیاه زینتی در ادارات و دفاتر و خانه های خود نگهداری می کنند.
گیاه پاچیرا که به شدت از زیبایی قابل توجه ای برخوردار است از دسته گیاهان معروف صادراتی کشور تایوان می باشد و مردم جهان به دلیل اعتقاد بیش از اندازه ای که به این گیاه سریع الرشد و زیبا دارند، از آن استقبال خوبی کرده اند و باعث درآمدزایی بیش از اندازه تولید کنندگان آن شده اند. این گیاه آنچنان مورد استقبال مردم دنیا قرار گرفته، که در سال ۲۰۰۵ میلادی، چیزی حدود هفت میلیون دلار برای صادر کننده آن یعنی کشور تایوان درآمد زایی کرده است.
این گیاه زینتی و سریع الرشد از برگ های سبز پررنگ با طولی تقریبا کشیده و پنجه مانند برخوردار است. این گیاه ساقه ای صاف و بلند و مرتجع دارد که بیشتر اوقات برای اینکه زیبایی بیشتری داشته باشد و زیباییش چشم افراد را به خود خیره کند، به هم بافته می شوند.
نیاز ها و شرایط نگهداری گیاه پاچیرا
آبیاری گیاه پاچیرا:
همانطور که قبلا گفتیم این گیاه، گیاهی کم توقع است. نیاز آبی نسبتا بالایی ندارد به طوریکه در فصل زمستان، این گیاه هفته ای یک بار و در فصل تابستان به خاطر گزم بودن هوا و بالا رفتن دمای محیط، به هفته ای دو بار آبیاری نیاز دارد.
نکته ای که باید هنگام آبیاری به این گیاه توجه کرد این است که ، آب بر روی ساقه گیاه پاچیرا نریزد به خاطر این که باعث به وجود آمدن بیماری پوسیدگی ساقه می شود.و باید به درستی آبیاری شود تا از به وجود آمدن این بیماری جلوگیری کنیم.
نکته ای دیگر که حائز اهمیت می باشد این است که نباید گیاه را بیش از اندازه آبیاری کینم چرا که آبیاری بیش از حد باعث زرد شدن رنگ برگها و سیاه شدن نوک آنها می شود.
رطوبت مورد نیاز گیاه پاچیرا:
این گیاه برای نگهداری بهتر نیاز به رطوبت نسبتا بالایی دارد به طوریکه حداقل رطوبت مورد نیاز برای این گیاه پنجاه درصد می باشد. نیاز رطوبتی این گیاه خوش شانس را، با قرار دادن آن در یک سینی که شامل آب و سنگریزه است، برطرف می کینم.با این روش محیط اطراف مرطوب می شود.
نور مورد نیاز گیاه پاچیرا:
برای نگهداری پاچیرا همان طور که گفتیم زحمت زیادی نیاز نیست. این گیاه در محیط هایی کم نور و سایه همانند گوشه هایی از اتاق و یا گوشه های از رستوران و دفاتر محل کار به خوبی رشد می کند. در واقعیت می توان گفت که نور مورد نیاز این گیاه زینتی و زیبا در حد متوسط است و حتی اگیر این گیاه سریع الرشد تا دو الی سه روز در سایه باشد مشکلی برای آن پیش نمی آید.
دمای مناسب برای گیاه پاچیرا:
مطلوب ترین دما برای پرورش گیاه پاچیرا دمایی ما بین ۱۶ تا ۲۴ درجه سانتی گراد می باشد.
خاک مناسب گیاه پاچیرا:
برای اینکه خاک مناسبی برای رشد و پرورش گیاه پاچیرا استفاده کینم باید از ترکیب چند ماده استفاده کنیم.که این ترکیب شامل پیت ماس یا خاک هلندی با پرلیت است که این ترکیب به صورت ۶۰ به ۴۰ به سمت پرلیت سنگینی می کند تا از تهویه مناسب و زهکشی کافی برخوردار شود.
نکته ای که باید به آن توجه کرد این است که از خاک کمپوست استفاده نکنید. زیرا این خاک سفت است و باعث نگه داشتن آب می شود. این امر نیز به مرور باعث پوسیدگی می شود.
کوددهی:
نیاز است که هر یک ماه این گیاه را با کود کامل تغذیه کنیم.تا در نگهداری گیاه پاچیرا موفق باشیم.
تعویض گلدان پاچیرا:
گیاه پاچیرا خیلی زود نیاز به تعویض خاک و گلدان خود ندارد. مناسب ترین زمان برای تعویض خاک و گلدان گیاه پاچیرا زمانی است که گیاه رشد آنچنانی ندارد و به اصطلاح در سکون به سر می برد که زمان آن معمولا در اواخر پاییز و اواخر زمستان می باشد. در این زمان شخص به راحتی می تواند خاک و گلدان این گیاه خوش شانس را تعویض کند. و به خوبی گل پاجیرا را پرورش دهد.
تکثیر پاچیرا :
تکثیر از طریق بذر:
۲۴ تا ۴۸ ساعت بذر را در آب ولرم قرار دهید سپس در خاکی نرم و مرطوب به عمق ۱ سانت بکارید و روی لبه گلدان را به وسیله پلاستیکی شفاف کاور کنید گلدان را در اتاقی روشن با دمای ۲۴ درجه قرار دهید و منتظر سبز شدن باشید بعد از سبز شدن کاور را بردارید و گلدان به کنار پنجره شمالی انتقال دهید.
تکثیر از طریق قلمه:
ساقه های جدید را در آخر پاییز جدا کنید طوری که حداقل ۲ گره داشته باشند و در پرلیت یا پیت ماس فرو کنید بعد از ریشه دهی آن را به گلدان شماره ۶ حاوی خاکی سبک و پر انرژی انتقال دهید.
نکته: در فاصله دو آبیاری سطح خاک باید کمی مرطوب باشد ولی خاک نباید باتلاقی شود .بسته بودن زهکش ،زیاده روی در آبیاری موجب بیماری قارچی و پوسیدگی می شود.