پرورش تیلاندزیا
نیازها:
نور:
این گونه گلدار به نور کامل احتیاج ندارد، و مثل ارکیده به نور کمتر مقاوه ، در کل جایی که ارکیده به خوبی رشد کنه این گل هم میتونه در کنارش به خوبی رشد کنه !
آبیاری:
تیلاندسیا مانند هر گیاه دیگری با توجه به شرایط خشک، گرم، خنک و مرطوب بودن محیط، باید آبیاری شود که بین ۲ تا ۳ بار در هفته نیاز آبی گیاه را در محیط های بسته تأمین می نماید ودر فضای باز ۴ تا ۵ بار در هفته نیاز دارد. اسپری کردن گیاه در فواصل آبیاری بسیار مفید است موقع اسپری آب روی برگها می توان لای برگها (یقه برگها) آب اسپری کرد تا گیاه طراوت و سرزندگی خویش را در مواقع خشکی هوا حفظ کند.
نکته: باید توجه شود که گیاه ۴ ساعت پس از آبیاری خشک شده باشد در غیر این صورت باعث پوسیدگی برگها و نابودی گیاه می گردد.
دما:
دمای مناسب در رشد گیاهان هوازی تأثیر زیادی دارد. تیلاندسیا ها در دمای بین ۱۰ تا ۳۵ درجه سانتی گراد زندگی می کنند اما بهترین دما برای زیست گیاهان هوازی بین ۲۵ الی ۳۲ درجه سلسیوس می باشد. دمای حداقلی که این گیاهان تحمل می کنند، حدود ۷ درجه مثبت سانتی گراد است و در دماهای معمولی خانه (۱۵ تا ۳۰) به خوبی آداپته شده و رشد می کنند.
نور:
این گیاهان عاشق نور خورشید هستند ولی در ماه های گرم تابستان باید مراقب سوختگی آنها باشیم و بهتر است در این ایام در نور غیر مستقیم (سایه آفتاب) قرار بگیرند و همچنین بهتر است از پنجره های جنوبی فاصله مناسبی داشته باشند. در گلخانه نیز باید از سایبان توری استفاده شود.
نور مصنوعی: در صورت عدم دسترسی به نور مستقیم آفتاب، می توان از نور فلورسنت استفاده کرد. در این حالت فلورسنت باید در فاصله ۶۰ سانتیمتری از گیاه قرار گیرد و استفاده ۱۲ تا ۱۶ ساعت در روز نیاز گیاه را تأمین می نماید. تأمین ۳۰.۰۰۰ لوکس نور، برای آنها مناسب است.
گردش هوا:
جریان هوا در سلامت گیاه هوازی حائز اهمیت است و باید طوری باشد که ۴ ساعت پس از آبیاری، گیاه خشک شده باشد. در محیط های خفه خیلی خوب رشد نمی کند. برای همین در تراریومهای کاملاً بسته ممکن است دچار مشکل شوند.
کوددهی:
از کودهای با ازت پایین (مانند کود npk ۱۲. ۱۲.۳۶) از اردیبهشت تا شهریور ماه هر دو هفته یکبار با درصد نیم گرم در لیتر به صورت اسپری استفاده شود. (توجه داشته باشید که به نظر خیلی ماده کمی می آید ولی بیش از آن مورد استفاده قرار ندهید)
تیلاندسیا به بیماریهای قارچی مانند فوزاریوم و حشراتی مانند شپشکهای آرد آلود حساس است.
نشانه مهمی که در مورد حمله قارچ به شما هشدار می دهد پژمردگی و خشک شدن برگهای پایین است. در این حالت با قطع ساقه شاهد سیاه شدن آوندها هستیم. ساقه را تا حذف قسمت های سیاه شده کوتاه کنید.
تکثیر:
تیلاندسیا به وسیله گیاهچه هایی که گیاه مادر از پایه خود تولید می کند، تکثیر می شود. برای تکثیر گیاه به این روش ابتدا اجازه دهید گیاه اصلی خوب بزرگ شود، بعد از بزرگ شدن، گیاه مادر، شروع به تولید گیاهچه از پایه خود می کند. باید چند وقتی هم صبر کنید تا گیاهچه ها به اندازه دلخواه برسند. وقتی گیاهچه ها به اندازه ای در حدود نصف اندازه گیاه مادر رسیدند، برای جدا شدن و تکثیر آماده اند. در این هنگام آنها را با احتیاط از گیاه مادر جدا کنید و توجه داشته باشید در این هنگام به گیاه اصلی آسیب نرسانید. این گیاهچه ها را می توان به صورت جداگانه بر چوب، سنگ و … وصل کرد و هر کدام از آنها را تبدیل به گیاهی مستقل کرد.
تیلاندسیا از طریق کاشت دانه هم تکثیر می شود اما این فرایند بسیار طولانی است و می تواند سال ها طول بکشد. پس بهتر است به جای تکثیر به وسیله دانه، منتظر گیاهچه های گیاه تان باشید.
سوار کردن گیاه
تیلاندسیا ترجیح می دهد بر روی جسم جامدی سوار باشد که آب را در خود نگه ندارد. می توانید تیلاندسیاتان را مستقیما به ساپورتش، به وسیله یک ماده چسبنده قوی، وصل کنید و یا می توانید آن را به وسیله سیم به ساپورتش ببندید. هرگز پایه گیاه را با خزه نپوشانید، این می تواند به پوسیده شدن آن بیانجامد. اگر برای تزئین تیلاندسیا پایه گیاه را درون خزه فرو کرده اید، باید حواستان به آبیاری گیاه باشد و آن را زیاد آب ندهید و سعی کنید در هنگام آبیاری خزه ها خیس نشوند.
تیلاندسیا را می تواند تقریبا بر هر چیزی که تصورش را می کنید، پرورش داد. برای اینکه ایده بگیرید چند عدد از این ساپورت ها را برای تان مثال می زنیم: صدف، انواع سنگ ها، تخته سنگ، چوب، گلدان های شیشه ای آویز مخصوص تراریوم و … .
می توانید چند عدد از تیلاندسیاها را در کنار هم قرار دهید و تزیین شان کنید. اگر می خواهید آنها را در خاک نگهدارید، می توانید انواعی از تیلاندسیا که به خاک آدابته می شوند را خریداری کنید.
منبع: سایت باغ شیشه ای و فوت و فن و میهن کاکتوس