یکی از مهمترین دعاوی که امروزه در دادگاه خانواده مطرح می شود، دعوای طلاق توافقی می باشد. همانگونه که از عنوان آن پیداست، طلاق توافقی با توافق زن و مرد بر سر موضوعات کلی پس از طلاق مانند تعیین تکلیف در خصوص حقوق مالی زن بعد از طلاق همچون مهریه و اجرت المثل زن، حضانت فرزندان، ترتیب ملاقات با فرزندان و مسائلی از این قبیل به عمل می آید. البته، اجرای صیغه طلاق توافقی در دفتر خانه منوط به ارائه دادخواست به دادگاه خانواده و دریافت گواهی عدم امکان سازش می باشد. به همین مناسبت، در این مقاله به بررسی طلاق توافقی، نحوه تنظیم دادخواست طلاق توافقی ونمونه دادخواست طلاق توافقی خواهیم پرداخت.
طلاق توافقی چیست؟
یکی از روش های طلاق، طلاق توافقی است که با توافق میان زن و مرد صورت می پذیرد. در خصوص طلاق توافقی، قانون حمایت خانواده مراحلی را پیش بینی نموده است که طی آنها لازم و ضروری است. به عنوان مثال، دریافت گواهی عدم امکان سازش در این نوع از طلاق لازم و ضروری شمرده شده است. البته، ارجاع به داوری در طلاق در طلاق توافقی موضوعیتی ندارد؛ چرا که زن و مرد با توافق با یکدیگر تصمیم به جدایی گرفته اند. البته، زن و مرد بایستی در خصوص برخی موارد تعیین تکلیف کنند، به عنوان مثال: نفقه زن، مهریه زن، اجرت المثل، حضانت فرزندان و ملاقات با آنها بایستی دردادخواست طلاق توافقی تعیین تکلیف شده باشد.
نحوه تنظیم دادخواست طلاق توافقی
طلاق توافقی نیز همانند سایر دعاوی نیاز به تنظیم دادخواست دارد. بر اساس قانون آیین دادرسی مدنی، در حال حاضر رسیدگی به دعاوی در دادگاه ها به موجب دادخواست به عمل می آید.به این منظور ، زن و مرد بایستی یکدادخواست طلاق توافقی تنظیم کنند و آن را به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی ارائه نمایند. بعد از آن مهلت رسیدگی تعیین می شود و زن و مرد با مراجعه به دادگاه خانواده در مهلت مقرر در جریان پرونده طلاق توافقی قرار می گیرند. در صورتی که دادگاه گواهی عدم امکان سازش را به طرفین ارائه داد، سه ماه از تاریخ صدور آن باید به دفاتر ازدواج و طلاق مراجعه نمود و اجرای صیغه طلاق و ثبت کردن آن را تقاضا کرد در غیر این صورت بعد از سه ماه، اعتبار این گواهی به اتمام می رسد.
نمونه دادخواست طلاق توافقی
ریاست محترم دادگاه خانواده ؛
با سلام .
اینجانب .................... در سند ازدواج شماره ………… دفتر ازدواج شماره………….. با ………….. در تاریخ ……….. به عقد دائم یکدیگر در آمده ایم که بواسطه عدم تفاهمات اخلاقی و روحی منجر به اختلافات متعدد قادر به ادامه زندگی مشترک نمی باشیم . بنابراین مصمم به طلاق بوده با تقدیم این دادخواست ، صدور گواهی عدم سازش جهت ارائه به دفترخانه و اجرای صیغه طلاق را تقاضا می نماییم . توافق حاصل شده میان زوجین شامل موارد ذیل است :
- زوجه تمامی مهریه خود/ یا قسمتی از آن را را شامل ……….. سکه بهار آزادی یا وجه نقدبه مبلغ …………………….ریال را همزمان با اجرا و وقوع طلاق به زوج بذل نموده و زوج قبول بذل می نماید .
- جهیزیه در نزد زوجه بوده و او ادعای در این خصوص ندارد .
- زوجه باردار نبوده و فاقد فرزند مشترک / یا دارای …..........… فرزند مشترک می باشیم و شرایط حضانت و ملاقات به این شرح است……………………… .
- زوجه ادعایی در خصوص نفقه و اجرت المثل ندارد / یا دارد و ……………. مبلغ دریافت می نماید .