هنگام رانندگی با خودروهای دندهای، مدام باید دنده خودرو را با توجه به میزان سرعت و دور موتور خودرو تنظیم کنیم. زمانی که سرعت و دور موتور خودرو افزایش مییابد، دنده را نیز افزایش میدهیم که به این کار دنده کشی میگویند. در طرف مقابل زمانی که سرعت و دور موتور خودرو کاهش مییابد، باید دنده را کاهش دهیم، در این صورت نیز از اصطلاح دنده معکوس استفاده میشود. به عنوان مثال تغییر دنده 3 به 4 را دنده کشی و تغییر دنده 2 به 1 را دنده معکوس مینامند.
هر گاه بنا به دلایلی سرعت اتومبیل شما در سربالایی، سرعت گیر یا دست انداز آنقدر کم شود که به زیر ده کیلومتر (محوطه ی ایست) برسد متوجه می شوید که اتومبیل شما با دنده ی دو کشش ندارد همان موقع گاز را قطع کنید و کلاج را تا ته فشار دهید و دسته دنده را از دو به یک منتقل کنید و مجددا بعد از بالا رفتن از سربالایی و یا رد شدن از سرعت گیر یا دست انداز اگر محوطه ی جلو اتومبیل شما باز بود مجددا گاز را پر کرده و دسته دنده را از یک به دو منتقل کنید لازم به توضیح است در هنگام تردد در معابر شهری مخصوصا در راه بندانها و مناطق پر ترافیک شاید مجبور شوید بارها دنده کشی از یک به دو و دنده معکوس از دو به یک را انجام دهید و این یک امر طبیعی در رانندگی می باشد.
هرگاه بنا به دلایلی سرعت شما در سربالایی، ترمز زدن ،سرعت گیر و غیره به زیر 30 کیلومتر در ساعت کاهش پیدا کرد در یک واحد زمانی گاز را قطع کنید و دسته دنده را از سه به دو منتقل کنید و سپس مثل دنده دو به یک، کلاج را به آرامی رها کنید و پدال گاز را فشار دهید .و مجددا بعد از رد شدن از سربالایی یا سرعت گیر در صورت نبودن مانعی جلو اتومبیل شما و باز بودن مسیر مجددا گاز دنده ی دو را پر کرده و دنده را به سه منتقل کنید.
دنده کشی و دنده معکوس از اصول اولیه در آموزش رانندگی است که در هنگام رانندگی به صورت مداوم مورد استفاده قرار میگیرد.لازم به ذکر است دنده کشی از سه به چهار و از چهار به پنج و معکوس کردن آنها مثل دنده ی یک به دو و دو به سه میباشد.