ساعدنیوز
درباره ما
ساعدنیوز
ساعدنیوز

نکات کلیدی برای قبول شدن در مصاحبه دکتری

  شنبه، 05 مهر 1399   زمان مطالعه 11 دقیقه
نکات کلیدی برای قبول شدن در مصاحبه دکتری
با توجه به اینکه شرکت در مصاحبه دکتری برا داوطلبان اهمیت ویژه ای دارد و دائما در حل تلاش برای اخذ موفقیت در این دوره می‌باشند در این مطلب سعی کرده ایم چندین نکته کلیدی برای شما عزیزان گردآوری کنیم که بتوانید در مصاحبه دکتری رتبه و امتیاز دلخواه خود را کسب نمایید.

مصاحبه دکتری

با توجه به اینکه 50% از امتیاز آزمون دکتری متعلق به مصاحبه می باشد باید بلافاصله بعد از شرکت در آزمون کتبی به فکر شرکت در مصاحبه بود. برای شرکت در مصاحبه دوره دکتری باید برخی از امتیازات پژوهشی توسط دانشجو کسب شود. زمان مصاحبه دکتری بعد از اعلام نتایج کتبی مشخص می شود. دانشجویانی که نتوانستند در آزمون دکتری کتبی رتبه خوبی کسب نمایند مصاحبه به عنوان یک نقطه امید روشن برای آنها محسوب می شود که بتوانند با امتیازات پژوهشی قدرتمند که به رزومه خود می افزایند در مصاحبه رتبه خوبی کسب کنند. اصولا زمانی که تاریخ مصاحبه مشخص شد دانشجو باید شروع به گردآوری امتیازات و مدارک کند و هر چه سریعتر تلاش کند تا امتیازات لازم را گرد آوری نماید. دانشجویان برای شرکت در مصاحبه استرس زیادی دارند و نمی دانند که اولویت با چه امتیازاتی می باشد به همین دلیل در تفکیک امتیازات و در اولویت قرار دادن هر یک دچار سردرگمی می شوند بهتر است برای اینکه در مصاحبه دکتری در اولویت باشیم معیارهای اصلی تقویت رزومه دکتری را بشناسیم:

بر اساس آیین نامه پذیرش دوره دکتری، امتیاز سوابق پژوهشی۴۰درصد، سوابق آموزشی ۳۰ درصد و ۳۰ درصد نیز به ارزیابی های جلسه مصاحبه دکتری اختصاص داده شده است. سوابق علمی و پژوهشی شامل تمامی تحقیقات علمی پژوهشی دانشجو است که آنها را بصورت مقاله در مجلات معتبر isi ،Elsevier ،pubmed ،isc ،scopus و...چاپ نموده و یا با تالیف کتاب و چاپ کتاب، ترجمه کتاب و چاپ آن، اختراع و ابداع، اکتشافات و کارهای تحقیقاتی و....پرداخته، از سوابق پژوهشی محسوب می شود. امتیاز دهی بخش سوابق پژوهشی دانشجو در مصاحبه دکتری به شرح زیر می باشد:

ردیف

نوع فعالیت

حداکثر امتیاز

نحوه ارزیابی

1

1-1 مقالات علمی پژوهشی(داخلی و خارجی)مرتبط با رشته تحصیلی

2-1 گواهی ثبت اختراع مورد تایید سازمان پژوهش های علمی و صنعتی ایران

3-1 برگزیدگان در جشنواره علمی معتبر

22 امتیاز

هر مقاله تا 7 امتیاز مطابق آیین نامه ارتقاء

گواهی ثبت اختراع بین المللی تا 7 امتیاز و داخلی تا 5 امتیاز

برگزیدگی داخلی تا 3 و خارجی تا 7 امتیاز

2

مقالات علمی ترویجی مرتبط با رشته تحصیلی

6 امتیاز

هر مقاله تا 2 امتیاز مطابق آیین نامه ارتقا

3

مقالات چاپ شده در کنفرانس بین المللی (داخلی یا خارجی)

4 امتیاز

خارجی تا 2 و داخلی تا 1 امتیاز

4

تالیف یا ترجمه کتاب مرتبط با رشته تحصیلی

4 امتیاز

5

کیفیت پایان نامه کارشناسی ارشد

4 امتیاز

عالی تا 4 و بسیار خوب تا2 امتیاز

جمع امتیاز

40 امتیاز

با توجه به جدول فوق امتیازات پژوهشی که در مصاحبه دکتری ضروری می باشند را مطالعه فرمودید با توجه به امتیاز هر یک می توانید تصمیم بگیرید که چند مقاله داخلی و خارجی یا کتاب برای تقویت رزومه احتیاج دارید. مقاله شما هر چقدر پر بار و حاوی مدارک پژوهشی قوی و معتبر باشد از دیدگاه داوران آزمون مصاحبه دکتری در اولویت می باشید.

تصویر

در مصاحبه دکتری چه سوالاتی پرسیده می شود؟

  • مطمئنا ابتدای جلسه اساتید از شما می خواهند خودتان را به انگلیسی معرفی کنید. در پاسخ به این سوال ابتدا نام و نام خانوادگی خود را بگویید و سپس رشته و دانشگاه محل تحصیل خود را معرفی کنید. و پس از آن یک شرح حال مختصر از مسیر تحصیلی خود را عنوان کنید.
  • سوال دیگری که به احتمال زیاد از شما خواهند پرسید در رابطه با پایان نامه مقطع کارشناسی ارشد شما خواهد بود. لازم به ذکر است که اگر پایان نامه شما با رشته تحصیلی شما در مقطع کارشناسی ارشد خیلی مرتبط نباشد حتما در این رابطه نیز از شما سوال خواهد شد که چرا پایان نامه و رشته مقطع کارشناسی ارشد شما ارتباط چندانی با هم ندارند؟
  • بعضی از دانشگاه های سراسری یکسری سوالات علمی در رابطه با پایان نامه دانشجو نیز مطرح می کنند. البته بیشتر دانشگاه ها از دانشجو سوالات علمی نمی پرسند ولی قدرت تحلیل داوطلب در رابطه با موضوعات علمی مخصوصا موضوع پایان نامه را مورد بررسی قرار می دهند.
  • مطمئنا از ریز نمرات و معدل شما در مقاطع قبلی نیز سوال خواهدشد. ضمنا در مورد رزومه تحصیلی و شغلی شما نیز خواهند پرسید. بنابراین داشتن یک رزومه قوی می تواند موثر واقع شود. ولی اشتغال به کار داوطلبان اکثر اوقات تاثیر منفی خواهد داشت.

نکته: اگر مدارکی از حرفه ها و تخصصی های مرتبط دارید را حتما خودتان به داوران ارائه کنید مثلا مدارک دوره های زبانهای خارجی و کار با نرم افزارها و ...که هر یک کاربرد خود را خواهد داشت.

تصویر

مدارک مورد نیاز در زمان مصاحبه دکتری

پیش از اینکه برای مصاحبه دکتری حضور پیدا کنید، باید مدارکی را نیز آماده کنید و با خود به همراه داشته باشید. برخی از مدارکی که در زمان مصاحبه دکتری از داوطلب خواسته می شود عبارتند از:

  • مدارک شناسایی
  • فیش واریزی هزینه مصاحبه دکتری
  • مدارک تحصیلی مقاطع گذشته (کاردانی، کارشناسی و کارشناسی ارشد9
  • کارنامه قبولی در آزمون دکتری و کارنامه دعوت به مصاحبه دکتری
  • توصیه نامه توسط اساتید مقاطع قبلی و انگیزه نامه
  • فرم رزومه پژوهشی و آموزشی
  • مدرک آزمونهای زبان ملی و بین المللی
  • پایان نامه ارشد و تسط کامل به تمامی مجزئیات آن
  • کلیه مستندات مربوط به سوابق پژوهشی (نامه پذیرش مقاله و یا مقالات درحال داوری و کتاب چاپ شده و حتی کتابهای نیمه کاره)
  • کلیه مدارک مربوط به گواهی های دریافت شده و کارهای حرفه ای، گواهی ثبت اختراع، افتخارات کسب شده در بخش آموزشی و پژوهشی مرتبط با رشته، گواهی تدریس در دانشگاهها و مراکز دیگر و همچنین گواهی شرکت در کارگاه های آموزشی.

نکات کلیدی در روز مصاحبه دکتری

1- حضور به موقع: حداقل ۳۰ دقیقه قبل از ساعت شروع مصاحبه در محل حضور داشته باشید. خلوت کردن با خداوند قبل از مصاحبه بسیار آرامش بخش است.

2 – همراه نامناسب: قبل از حضور در جلسه مصاحبه حتما گوشی همراه خود را خاموش کنید. برای اطمینان بیشتر و جلوگیری از حواس پرتی، چند نفر مانده به نوبت شما این کار را انجام دهید.

3- سؤالات عمومی: معمولاً از داوطلب خواسته می شود یکی از موارد زیر را به زبان انگلیسی بیان کند. سعی کنید برای هر یک از موضوعات زیر (و ترجیحاً مواردی شبیه اینها ) یک پاراگراف را تمرین و حفظ نمایید. اگر بخت با شما یار باشد به کارتان خواهد آمد.

  • معرفی کوتاهی از خود
  • چرا ما باید تو را از بین بقیه انتخاب کنیم؟ ( نقاط قوت خود را در چه میدانی؟ )
  • انگیزه خود را از ادامه تحصیل بیان کن!

4– لحظه ها: مصاحبه مانند یک برنامه پخش زنده است. شما فقط یک بار فرصت دارید ، قدر فرصت خود را بدانید!

5- شروع متفاوت: اگر وارد جلسه شدید و با سؤالات انگلیسی مواجه شدید، مضطرب نشوید. اساتید بعدی سؤالات فارسی خواهند پرسید.

6- ظاهر آراسته: سعی کنید لوازم زیادی در دست نداشته باشید. لباس مناسب و رسمی بر تن نموده و با روی و مویی به اندازه ، آراسته در محل حاضر شوید.

7- برخورد محکم: هنگام سلام در چشمان طرف مقابل نگاه کنید و در صورت دست دادن محکم و با اعتماد به نفس دست دهید.

8- تکنیک چشمان براق: باید در صحبت های شما چهار چیز باشد: نشاط، سر زندگی، امید به پیشرفت و جستجوگری. و همین احساسات باید در لبخند و چشمان شما برق بزند.

9- تا دقیقه نود بازی کنید.این که شما یک قسمت مصاحبه را بد گذرانده اید نباید باعث شود ناامید شوید. چه بسا رقبایتان همین قدر هم بلد نباشند.

10- صبر و حوصله: عجله نکنید. قبل از جواب به سؤالات فکر کنید. در طی مصاحبه به ساعت خود نگاه نکنید.

11تمام وقت بودن دانشجو: توجه داشته باشید که برای یک استاد خیلی مهم است که دانشجوی دکتری به صورت تمام وقت روی پایان نامه خود کار کند و اشتغال به کار می تواند تأثیر منفی بر روی نظر اساتید داشته باشد، البته در صورتی که کار فعلی شما در زمینه ای غیر از تدریس است. داشتن سابقه تدریس، نوشتن و یا ترجمه کتاب و از این قبیل کارهای تحصیلی می تواند به روند مصاحبه شما کمک کند.

12تأمین هزینه تحصیل: یکی از سؤالاتی که حتما مطرح می شود، تأمین هزینه تحصیل شما خواهد بود.
آیا خودتان سر کار می روید؟ شخص یا اشخاص دیگری هزینه زندگی شما را تأمین می کنند؟ معمولا در مورد آقایانی که متأهل هستند یا سن نسبتا بالایی دارند طفره رفتن از این سؤال ساده نیست و گفتن اینکه شاغل نیستید و دانشجوی تمام وقت خواهید بود با لبخند معنادار اساتید همراه می گردد!

13 معرفی داوطلب و سوابق تحصیلی: در ابتدا از دانشجو خواسته می شود که خود را معرفی کرده و به طور مختصر در مورد گذشته تحصیلی خود توضیح دهد.

سعی نکنید چهره ای غیر واقعی از خود نشان دهید، نمرات و کارنامه پژوهشی شما بیانگر همه چیز است. می توانید یک پرونده مختصر از اطلاعات مقاطع مختلف تحصیلیتان، سوابق کاری و توانایی های خود تهیه کنید تا در صورت لزوم ارائه نمایید.

14انگیزه داوطلب برای ادامه تحصیل، اهداف علمی و شغلی آینده: سعی کنید نشان دهید که دارای برنامه، رسالت شخصی، چشم انداز فردی و برنامه مشخص هستید.در مصاحبه دکترا مستقیم و غیر مستقیم بگویید که کاملاً هدفدار این مسیر را انتخاب کرده اید و این یکی از گام های آینده شما است. البته این باید واقعیت داشته باشد و گرنه کلامی که واقعیت نداشته باشد نه باور می شود و نه تاثیرگذار است! پس راستگو باشید.

به خاطر داشته باشید که داشتن انگیزه، کلید اصلی موفقیت در مصاحبه آزمون دکتری می باشد. شما توانایی عوض کردن عقیده اساتید را دارید و این امر میسر نمی شود، مگر در صورتی که شما علاقه مندی و پیگیر بودن خود را نشان دهید و در پاسخ به سؤالات صادق باشید.

15- نگاه مثبت: اگر ترم چهارمی هستید و از زمانبندی شما برای دفاع پرسیدند، اکیداً از بیان اینکه من درس داشتم و نرسیدم و… خودداری کنید و بگویید خودتان را می رسانید ان شاء الله. چون اگر قبول بشوید هم واقعاً خود را خواهید رساند.

تصویر

16تعداد مقالات ثبت شده در پایگاه های استنادی: روی مقالات علمی پژوهشی خود مانور دهید. پژوهش ها و مقالات شخصی که در حوزه تحقیق شما می باشند در پذیرش شما نقش بسزایی دارند. مقالاتی دارای ارزش در ارزیابی می باشند که در نشریات معتبر منتشر شده باشند. هرکاری هر جایی داشته اید (تدریس، مقاله، همایش، ترجمه، مجله…)، فهرست کنید و از آنها تأییدیه فراهم کنید، یا خودشان را همراه داشته باشید.

17موضوع مورد علاقه برای رساله دکتری: یکی از سؤالاتی که روز مصاحبه از شما پرسیده می شود، زمینه کاری مورد علاقه شماست. طوری پاسخ ندهید که گویی برایتان مهم نیست روی چه موضوعی کار کنید. بهتر است با پاسخ خود نشان دهید که هر چند روی چند زمینه کاری مسلط هستید ولی توانایی کار کردن روی موضوعات دیگر را هم دارید (یعنی انعطاف پذیر هستید).

18 پذیرش دانشجو در سایر دانشگاه ها: گاهی در مورد دیگر انتخاب های شما برای دکتری نیز سؤال می شود. در دانشگاهی که اولین انتخاب معرفی شده تان است تا حدی بر روی مسئله تأکید کنند و بحث را کمی کش دهید و نشان دهید که با مزایای آن دانشگاه آشنا هستید. در مورد دیگر دانشگاه ها هم هیچ گاه اختلاف سطح علمی را دلیل خود قرار ندهید. سعی کنید از مواردی نظیر فاصله تا محل سکونت، الزامات کاری و … استفاده کنید.

19- جواب های متنوع: برخی اساتید تا وقتی آن لفظی که در ذهنشان است گفته نشود، پاسخ را نمی پذیرند. سعی کنید طور دیگری جوابتان را تکرار کنید شاید موفق شوید!

20- اهمیت آغاز: بدانید که ۵ دقیقه اول مصاحبه آزمون دکترا بسیار مهم است. پس اقتدار، متانت و اعتماد به نفس خود را در این ۵ دقیقه به رخ بکشید.

21- اثبات خود: در تمام طول مصاحبه تنها یک هدف داشته باشید: باید اثبات کنید که کاندیدای با ارزشی برای دوره دکتری هستید. اسیر پاسخگویی صرف به پرسش ها نشوید، بلکه در هر پاسخی سعی کنید که حداقل یک دلیل به مصاحبه گر بدهید که شما را برای دکتری انتخاب کند.

بعد از جلسه آزمون مصاحبه پیگیر باشید

فرایند ارزیابی و جمع بندی به چند هفته ای زمان نیاز دارد. این فرصت طلایی برای شما محسوب می شود تا مدارک ناقص خود را به مدیر گروه ایمیل کنید یا با مراجعه حضوری به استادان و صحبت درخصوص علاقه مندی های پژوهشی و به ویژه موضوع رساله نیز می تواند تأثیر مثبتی داشته باشد. باید توجه داشته باشید که این کار را به درستی انجام دهید و زمان که می بینید از توانمندی شما خارج است با مشورت با استادان قبلی خود در مقاطع قبلی این راه را برای خود سهولت بخشید.

موسسه سینا پیشرو در زمینه ارائه کلیه خدمات دانشگاهی می باشد و به شما داوطلبان عزیز دوره دکتری تضمین داشتن یک رزومه بسیار قوی و کاملا تخصصی می دهد و می توانید با استفاده از خدمات این موسسه هر چه سریعتر رزومه دکتری خود را تقویت کنید و در مصاحبه دکتری شرکت نمایید.


دیدگاه ها


  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
آیا دعوت‌نشدن علی دایی از پیش طراحی شده بود؟ / کریم باقری به علی دایی پشت نکرد؛ عدم حضور به نشانه اعتراض (2 نظر) تصاویر غم‌انگیز از بغض و اشک جمیله علم‌الهدی برای همسرش سیدابراهیم رئیسی (1 نظر) حمله تند مایلی‌کهن به دایی: از انتقاد به پول‌پرستی تا کنایه به شخصیت و رفتار (1 نظر) از پرده سینما تا مجمع عمومی حزب موتلفه؛ حسام نواب صفوی کجای ماجراست؟+عکس (1 نظر) بازیگوشی پسر ایلان ماسک و واکنش جالب ترامپ؛ یه ای کاش می‌تونستم یه نیشگون ازت بگیرمِ خاصی توی نگاه ترامپ هست+ویدیو (1 نظر) پوستر جدید سایت رهبری چشم‌ها را به خود جلب کرد؛ ادا کردن حق مطلب با این لقب برای سردار سلیمانی +عکس (1 نظر) (ویدئو) بابک زنجانی مفسد اقتصادی معروف کجاست؟ (1 نظر) قاب تاریخ روز؛ 11 دی/ از احساسی‌ترین عکسی که موجب خودکشی عکاسش شد تا تصویری از فرح و جیمی کارتر بازو به بازوی هم (1 نظر) دختر صدام حسین در رویای بازگشت به عرصه قدرت در عراق؟! (1 نظر) (عکس) سید مجید حسینی فعال سیاسی نزدیک به قالیباف در شورای عالی رفاه به ریاست پزشکیان (1 نظر) فال قهوه با نشان روز یکشنبه 16 دی ماه 1403/ خبرهای خوشی که مدتها منتظرش بودید به شما می رسد (1 نظر) مدیران دولتی به شعور ملت توهین نکنند! / چرا دلار گران شد؟ (1 نظر) (ویدئو)شوکه شدن بهرنگ علوی از دیدن وضعیت داغون ماشینش در شب!/ شکستن این طلسم بستگی به خودت داره، نیمه شب منتظرتم! (1 نظر) آیت الله علم‌الهدی: جوانان پای اسلام و انقلاب نمی‌ایستند اگر ... (1 نظر) پشت پرده رویداد تلخ دیپلماتیک در لبنان: آن چمدان ها چرا باز شد؟ (1 نظر)
تیتر امروز   
راه حل جنجالی یک چهره مشهور حوزوی برای حل مشکل تورم: به جای پول از طلا و نقره استفاده کنیم!
علائم 8 نوع اختلال روان پریشی و درمان آن که حتما باید جدی بگیرید / چه کسانی در معرض روانپریشی هستند؟
بمب خبری نقل و انتقالات تراکتور؛ برگشت زوج طلایی به تبریز؟
معرفی کتاب / رمان طنز دایی جان ناپلئون اثر ایرج پزشک زاد
رونالدو فقط به یک شرط در النصر عربستان نمی‌ماند!
آغاز دور جدید فعالیت انجمن سواد رسانه ای ایران
بازنشسته ها در آستانه نوروز 1404 چقدر از دولت عیدی خواهند گرفت؟
گامی دیگر در خدمات شهری ؛ بهسازی آیلندهای ناحیه یک شوشتر
دیوار چین در لالی؛ خلاقیت باستانی در دل کوهستان‌های خوزستان
توضیح رنجبران درباره حاشیه سازی های اخیر در مورد حضور همسر دوم سید عباس عراقچی در یک نمایشگاه: کار غیرشرعی و غیراخلاقی تان را متوقف کنید
"فروپاشی اقتصادی، با ایجاد اعتراضات در داخل" فرمول دولت دوم ترامپ برای کشاندن ایران به میز مذاکره!
تاریخ دقیق دور جدید مذاکرات هسته ای با غرب مشخص شد
چرا مسی بعد از اخراج دوباره به بارسا برنگشت؟!
جولانی در تلاش برای جلب نظر اروپا؛ آیا تحریرالشام مسیر طالبان را می‌رود؟
چرا فضانوردان در فضا نمی‌توانند نان بخورند؟/ حقیقتی جالب که شاید نمی‌دانستید!
منتخب روز   
با کودکی که از جمع فراریه چه میکنین؟ به زور مجبورش میکنین که با بقیه ارتباط برقرار کنه؟ معماری خیره‌کننده تبریز و آذربایجان؛ آناهیتا درگاهی شیفته این بنای باشکوه و بی‌نظیر شد+ عکس انتقاد تند و تیز ویدا جوان از منتقدین و رسانه‌های رشوه‌گیر و بی‌وجدان/ چاه بر سر راهتون می‌کنید! (ویدئو) محمدرضا شریفی‌نیا و آیفون 16 جنجالی؛ ماجرای جایزه عجیب چیست؟ تصویرسازی میهمانی مجلل شاه هخامنشی براساس کتیبه ها و حکاکی ها/ چه غذاهایی! عجب چیدمانی! (ویدئو) کامنت احساسی نعیمه نظام‌دوست برای جدیدترین موزیک ویدئوی جذاب عمو پورنگ+ عکس (ویدئو) مستند حیات وحش/ نبرد ترسناک شیر و اسب آبی/ هرگز تسلیم نشو! امروز 17 دی؛ صحنه عاشقانه ای از بارش برف سنگین در شمشک تهران / خیلی وقت بود منتظر همچین برفی بودیم؛ خدایا شکرت😍+ ویدئو (ویدئو) مستند حیات وحش/ مادر جان داری رخت میشوری یا بچه تربیت میکنی؟/ دلم کباب شد براش😔 عکس روز/ تغییر چهره چشم‌‌نواز شیده معاونی مجری محبوب دهه شصتی‌ها بعد از 31 سال در 52 سالگی مهم‌ترین عناوین ورزشی دوشنبه 17 دی 1403 در یک نگاه! / موسیمانه از تمدید تا تهدید (ویدئو) طلسم مرگبار عروسک مرموز بهرنگ علوی را به خانه ارواح کلاردشت کشاند/ فریاد کمک و رازهای پنهان در دل شب، چه بلایی سرشون اومد؟😱
آخرین ویدیو ها